Γερμανική Βουλή: 473 “ναι” στο ελληνικό πακέτο

Επιμέλεια: Μαρία Παππά

 

Γερμανική Βουλή: 473 “ναι” στο ελληνικό πακέτο

 

Η γερμανική κάτω βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία σήμερα το πακέτο μέτρων που αποσκοπεί στην μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 124% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της ως το 2020.

 

Η ψηφοφορία είχε θεωρηθεί σημαντική δοκιμασία για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον έλεγχό της επί της κεντροδεξιάς συμμαχίας της ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013.

 

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, υποστήριξαν τη συμφωνία, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης υπό την Μέρκελ. Από τους 584 βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα οι 473 ψήφισαν υπέρ, 100 κατά και 11 απείχαν.

 

 

Ο Σόιμπλε επαίνεσε τους Έλληνες!

 

Μια πιθανή ελληνική χρεωκοπία θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης, προειδοποίησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας ενώπιον των Γερμανών βουλευτών.

Υπεραμυνόμενος της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για το πρόσθετο πακέτο στήριξης στη χώρα, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε πως δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Γερμανία για τη χορήγηση της νέας βοήθειας.

Είπε επίσης ότι οι εικασίες που κυκλοφορούν σχετικά με άλλο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δημιουργούν λάθος κίνητρα.

“Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά και πολιτικά από την ευρωζώνη, όσο οι Γερμανοί. Όταν επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης, όταν εργαζόμαστε για μία ισχυρή Ευρώπη, επενδύουμε στο δικό μας μέλλον”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, ασκώντας πιέσεις για την έγκριση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

“Όλοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος”, είπε ο κ. Σόιμπλε.

“Χωρίς την υποστήριξή μας, δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της ευρωζώνης στο σύνολό της”, είπε προσθέτοντας: “Στο βάθος, σήμερα αποφασίζουμε τη συνέχιση ή τη διακοπή του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή τη μη καταβολή αυτής της δόσης με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη, αλλά και πολύ πέραν αυτής”.

Ο κ. Σόιμπλε κατηγορήθηκε ωστόσο για την απότομη αλλαγή της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα, και την υιοθέτηση μιας φιλελληνικής στάσης εν όψει της ψηφοφορίας, τόσο από Γερμανούς βουλευτές όσο και από τον γερμανικό Τύπο.

 

 

 

Δριμεία επίθεση στον Σόιμπλε από την αξιωματική αντιπολίτεση

 

Εξαπολύοντας βολές κατά του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκίνησε την ομιλία του στη γερμανική Βουλή ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ.

Απευθυνόμενος στα στελέχη της γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ανέφερε:

«Δεν ήσαστε εσείς που στηρίζατε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Αντίθετα πολλοί από εσάς –μεταξύ των οποίων και ο κ. Ρέσλερ- είχατε ταχθεί πολλές φορές ανοιχτά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκφράζοντας την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο θα λύνονταν τα προβλήματα της νομισματικής ένωσης. Και εσείς κ. Μέρκελ σε όλα αυτά τηρήσατε μια ανεύθυνη στάση.

Δεν θα κριτικάρω την αλλαγή της στάσης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά θα υπενθυμίσω ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν ακούγατε κανέναν όταν σας λέγαμε ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκή στάση αλλά ένα οικονομικό χαρακίρι για την Ελλάδα. Εάν δεν αντιδρούσαμε στις κινδυνολογίες και τις απειλές σας προς την Ελλάδα, σήμερα ίσως είχε ήδη πέσει το πρώτο κομμάτι του ντόμινο.

Βέβαια ακόμα και αυτή η εξέλιξη σήμερα, δεν είναι μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα –για ακόμα μία φορά, χρόνο κερδίσαμε».

Σε ό,τι αφορά την επαναγορά του χρέους ο κ. Σταινμάιερ σημείωσε:

«Περιμένουμε μετά τις 13 του Δεκέμβρη να μας μιλήσετε με ακρίβεια για την επαναγορά του χρέους της Ελλάδας και για το πώς αυτή η διαδικασία θα επιδράσει στην εξέλιξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως και το πώς θα συμμετάσχει σε αυτή το ΔΝΤ».

 

 

 

“Η λιτότητα έφερε μόνο χρέος και ύφεση”

 

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία, σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, εμφανίστηκε στην ομιλία του στη γερμανική Βουλή εν όψει της ψηφοφορίας για την έγκριση της ελληνικής βοήθειας, ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων της Γερμανίας, Γιούργκεν Τρίτιν.

«Αυτό που διαπιστώνουμε από τους αριθμούς είναι ότι το χρέος της Ελλάδας, χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται και δεν μειώνεται. Καμία πρόοδος δεν θα υπάρξει για την Ελλάδα εάν παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρξει και ανάπτυξη. Το γεγονός ότι η  οικονομική πολιτική που ακολουθείτε είναι λαθεμένη, διαφαίνεται από το ότι η λιτότητα επέφερε μόνο παραπάνω χρέος και αύξηση της ύφεσης στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τρίτιν και συνέχισε λέγοντας:

«Θα έπρεπε να είχατε ακούσει τους Πράσινους όταν το καλοκαίρι φώναζαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χαιρόμαστε που το κάνατε έστω και με έξι μήνες καθυστέρηση».

Σε ό, τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση «περιμένω να εφαρμόσει στο ακέραιο τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει στο φορολογικό της σύστημα» σημείωσε. 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ