Ο Σόιμπλε επαινεί τους Έλληνες!

Ο Σόιμπλε επαινεί τους Έλληνες!

 

Μια πιθανή ελληνική χρεωκοπία θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης, προειδοποίησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας ενώπιον των Γερμανών βουλευτών.

 

Υπεραμυνόμενος της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για το πρόσθετο πακέτο στήριξης στη χώρα, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε πως δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Γερμανία για τη χορήγηση της νέας βοήθειας.

 

Είπε επίσης ότι οι εικασίες που κυκλοφορούν σχετικά με άλλο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δημιουργούν λάθος κίνητρα.

 

“Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά και πολιτικά από την ευρωζώνη, όσο οι Γερμανοί. Όταν επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης, όταν εργαζόμαστε για μία ισχυρή Ευρώπη, επενδύουμε στο δικό μας μέλλον”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, ασκώντας πιέσεις για την έγκριση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

“Όλοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος”, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

“Χωρίς την υποστήριξή μας, δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της ευρωζώνης στο σύνολό της”, είπε προσθέτοντας: “Στο βάθος, σήμερα αποφασίζουμε τη συνέχιση ή τη διακοπή του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή τη μη καταβολή αυτής της δόσης με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη, αλλά και πολύ πέραν αυτής”.

 

Ο κ. Σόιμπλε κατηγορήθηκε ωστόσο για την απότομη αλλαγή της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα, και την υιοθέτηση μιας φιλελληνικής στάσης εν όψει της ψηφοφορίας, τόσο από Γερμανούς βουλευτές όσο και από τον γερμανικό Τύπο.

 

Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει σήμερα ισχυρό μήνυμα στήριξης υπέρ της συμφωνίας που επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup και η οποία αποσκοπεί στη μείωση του ελληνικού χρέους.

 

Η ψηφοφορία στη γερμανική Κάτω Βουλή, Bundestag, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περίπου στις 11:30, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών της χώρας να στηρίξουν το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει δόση ύψους 43,7 δισ. ευρώ.

 

Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ, της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και των Πρασίνων, αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας παρά τις έντονες επικρίσεις από μερίδα βουλευτών.

 

Αρκετοί από τους βουλευτές του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, έχουν εκφραστεί αρνητικά και θα καταψηφίσουν το πακέτο βοήθειας, ενώ άλλοι αναμένεται να απέχουν της ψηφοφορίας.

 

Οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν ουσιαστικά υπογραμμίζουν το σκεπτικισμό που υπάρχει στη Γερμανία σχετικά με τις προσπάθειες να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να γίνει βιώσιμο, όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ