“Βαρέλι δίχως πάτο”στα γερμανικά

“Βαρέλι δίχως πάτο”στα γερμανικά

«Βαρέλι δίχως πάτο» χαρακτήρισε την κατάσταση σχετικά με την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν και υποστήριξε ότι «έχει πολύ μικρή διαφορά το να μιλάει κανείς για δάνεια ή για δώρα».Τάχθηκε υπέρ ενός «πραγματικού κουρέματος» και κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι καθησυχάζουν τους πολίτες προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν.

«Βρισκόμαστε στην πολιτική διαδικασία της σταδιακής ένταξης των δανειακών απαιτήσεων στην κατηγορία του δώρου», δήλωσε ο κ. Ζιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, αλλά θεωρεί προβληματικό «να τα κάνουμε όλα μέσω της μείωσης των επιτοκίων».

Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τους συμπεφωνημένους όρους, αλλά ότι συνεχώς υπήρχε σταδιακή άμβλυνση των κριτήριων και ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να καταστεί ανταγωνιστική, καθώς αυτό θα απαιτούσε την μείωση των τιμών των αγαθών κατά 30-40%.

Ο κ. Ζιν τονίζει ακόμη ότι «η πολιτική προσπαθεί να καθησυχάζει», καθώς, όπως λέει, «όταν έχει κανείς την αίσθηση ότι τα πράγματα βαίνουν προς επίλυση, τότε σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής για τα κόμματα που κυριαρχούν». «Αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη οι πολίτες εδώ θα πιάνονται κορόιδα. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική από αυτή που μας παρουσιάζουν. Η κρίση σε καμία περίπτωση δεν επιλύθηκε», προσθέτει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και καταλήγει λέγοντας ότι όλα αυτά λέγονται «προκειμένου να καθησυχάσουν τους Γερμανούς για να είναι πρόθυμοι να ανοίξουν περαιτέρω το πορτοφόλι τους».

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ