Ο πρωταθλητής της κολύμβησης βάζει πλώρη για το Παρίσι διεκδικώντας το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο
«Στόχος μου να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να αγωνιστώ χωρίς λάθη», δηλώνει ο πρωταθλητής της κολύμβησης Απόστολος Χρήστου, λίγο πριν αναχωρήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Αυτή θα είναι η τρίτη συμμετοχή του στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση και πιστεύει ότι θα είναι η πιο όμορφη, έχοντας πλέον την εμπειρία από το Ρίο και το Τόκιο.
Ο 27χρονος ρέκορντμαν έχει ήδη μια πολύ επιτυχημένη χρονιά. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο στο εφετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, καθώς και δύο χρυσά, στα 50 μ. και στα 100 μ. ύπτιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, όπου ανέβηκε και στο τρίτο σκαλί του βάθρου με την Εθνική Ομάδα ανδρών στα 4×100 μ. ελεύθερο.
Γεννημένος στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1996 και μέλος των OPAP Champions, ο Απόστολος Χρήστου εκτός από Πρωταθλητής Ευρώπης στα 50 μ. και 100μ ύπτιο είναι και κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στα 50 μ, 100μ. και 200 μ. ύπτιο.
Πώς ξεκίνησε η επαφή σου με την κολύμβηση και πότε άρχισες να καταλαβαίνεις ότι είχες ταλέντο σε αυτό;
Η πρώτη μου επαφή με το νερό ήταν σε ηλικία επτά ετών, όταν ακόμα δεν ήξερα κολύμπι στη θάλασσα. Ύστερα από 3-4 χρόνια άρχισα να τα πηγαίνω αρκετά καλά, οπότε οι άνθρωποι γύρω μου κατάλαβαν ότι έχω ταλέντο. Έτσι συνέχισα την κολύμβηση έως και σήμερα, προσπαθώντας να βελτιώνομαι και να φέρνω καλά αποτελέσματα.
Είχες φανταστεί πότε σε μικρή ηλικία, όταν είχες τις πρώτες σου επιτυχίες στην κολύμβηση, ότι θα εκπροσωπούσες τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα εφέτος για 3η φορά;
Όχι, δεν το είχα φανταστεί. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα πράγματα από όσα έχω πετύχει δεν τα είχα φανταστεί ποτέ. Μικρός παρακολουθούσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην τηλεόραση, αλλά ποτέ μου δεν είχα σκεφτεί ότι μια μέρα θα συμμετάσχω και εγώ. Η πραγματικότητα, όπως ξεπέρασε την φαντασία και έτσι, μετά το Ρίο, το 2016, και το Τόκιο το 2021, σε λίγες ημέρες θα βρίσκομαι στο Παρίσι, για την τρίτη συμμετοχή μου στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Πόσο σημαντική είναι για σένα η εμπειρία που έχεις από τους Ολυμπιακούς το 2016 και το 2021; Νιώθεις πιο έτοιμος τώρα;
Αναμφίβολα η συμμετοχή μου στους δύο προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες θα με βοηθήσει αρκετά, αφού έχω ζήσει την εμπειρία ξανά. Την πρώτη φορά στο Ρίο, το 2016, ήμουν 20 ετών οπότε δεν είχα συνειδητοποιήσει στο 100% τι συνέβαινε. Το 2021 στο Τόκιο, εξαιτίας της πανδημίας, η κατάσταση ήταν περίεργη, με άδεια στάδια και πολλά μέτρα ασφαλείας για την υγεία μας. Πιστεύω στο Παρίσι θα είναι η πιο όμορφη συμμετοχή μου.
Τι έχει αλλάξει για σένα σε σχέση με το 2016;
Έχω αποκτήσει αρκετές εμπειρίες και έχω καταφέρει να εκπληρώσω αρκετούς από τους στόχους που είχα θέσει. Επιπλέον, υπήρξα τυχερός γιατί έδειξαν ενδιαφέρον για εμένα οι άνθρωποι του ΟΠΑΠ και μου άνοιξαν την πόρτα για να μπω στην οικογένεια των OPAP Champions. Ως μέλος του συγκεκριμένου χορηγικού προγράμματος, νιώθω όντως ότι είμαι μέλος μιας οικογένειας, με ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μου καθημερινά, πιστεύουν σε μένα και επικροτούν τις προσπάθειες μου, πανηγυρίζουν τις νίκες μου και νοιάζονται για τα προβλήματα μου. Η βοήθεια που έχω τα τελευταία χρόνια από τον ΟΠΑΠ μέσα από τους ΟΠΑΠ Champions ήταν καθοριστική για την επίτευξη των στόχων μου.
Ποιος είναι ο στόχος σου για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού; Με τι αποτέλεσμα θα ήσουν ευχαριστημένος;
Στόχος μου είναι να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να αγωνιστώ χωρίς λάθη. Εφόσον, το καταφέρω αυτό θα είμαι ικανοποιημένος. Όσο την κατάκτηση ενός μεταλλίου, είναι όνειρο ζωής για κάθε αθλητή που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πώς είναι η ψυχολογία σου λίγο πριν από τη μεγάλη διοργάνωση, δεδομένου ότι προέρχεσαι και από μία πολύ μεγάλη επιτυχία με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου;
Η εμφάνισή μου στο Βελιγράδι μου έδωσε αυτοπεποίθηση και ένα κίνητρο παραπάνω για το Παρίσι που είναι σε λίγες ημέρες από τώρα. Ετοιμάζω τις αποσκευές μου με πολύ καλή ψυχολογία και αισιοδοξία.
Τι σκέψεις υπάρχουν στο μυαλό σου λίγο πριν από τόσο μεγάλους αγώνες; Πώς διαχειρίζεσαι το άγχος σου;
Προσπαθώ να έχω καθαρό μυαλό και να μην σκέφτομαι πολλά πράγματα, έτσι ώστε να είμαι ήρεμος. Εάν υπάρχει παραπάνω άγχος προσπαθώ να σκεφτώ κάτι εκτός αγώνων για να παραμείνω ήρεμος.
Πρώτο τηλεφώνημα που θα κάνεις μετά τους αγώνες σου στους Ολυμπιακούς;
Δεν θα κάνω κάποιο τηλεφώνημα. Θα δω τον αδελφό μου τον Γιάννη κατευθείαν, αφού θα είναι εκεί μαζί μου.