4+2 εύκολες & υγιεινές συνταγές για να ξεκινήσει η σεζόν δυναμικά!

Οι πρώτες μέρες του φθινοπώρου έφτασαν και σιγά-σιγά επανερχόμαστε στους ρυθμούς μας. Τα σχολεία ανοίγουν, επιστρέφουμε στις δουλειές μας και η ραστώνη του καλοκαιριού δίνει την θέση της στο τρέξιμο για να τα προλάβουμε όλα.

Παράλληλα, προσπαθούμε να οργανωθούμε για να μαγειρεύουμε σωστά και υγιεινά,  έχοντας ξεπεράσει πλέον τις διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού. Το πρώτο βήμα για να τα καταφέρουμε είναι να οργανώσουμε σωστά την κουζίνα μας. Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά και δες ποιες συσκευές κουζίνας πρέπει να μπουν στην λίστα σου, όπως για παράδειγμα ένα air-fryer, ένα μπλέντερ ή ένας πολυκόφτης. Οι έξι συνταγές που σου προτείνουμε παρακάτω θα σε βοηθήσουν να μπεις ξανά σε πρόγραμμα χωρίς να αισθάνεσαι πως στερείσαι σε γεύση.

ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ

Υλικά:

1 κονσέρβα ντοματάκια, ψιλοκομμένα στο μούλτι

2 μέτριες πατάτες

2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια

1 ξερό κρεμμύδι σε φετάκια

200 γρ. κορφές κουνουπιδιού

200 γρ. κορφές μπρόκολου

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

150 ml ελαιόλαδο

1 λίτρο νερό ζεστό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σέλερι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Μετά προσθέτουμε διαδοχικά το καρότο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο σοτάροντας το καθένα για 1 λεπτό προτού προσθέτουμε το επόμενο. Προσθέτουμε τις πατάτες, την ντομάτα και αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι πατάτες και να «δέσει» κάπως η σούπα. Σερβίρουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ

Υλικά:

4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου

4 λιαστές ντομάτες

1 σκελ. σκόρδο

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1/2 φλ. ξίδι βαλσάμικο

1/2 φλ. σάλτσα σόγιας

1/2 κ.γ. ρίγανη

1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

Εκτέλεση:

Απλώνουμε τα φιλέτα στον πάγκο εργασίας και τα χτυπάμε καλά να πλατύνουν. Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τις λιαστές ντομάτες, το ξίδι, τη σόγια, το μέλι, τη ρίγανη, και τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Περιχύνουμε τα φιλέτα με τη μαρινάδα και τα αφήνουμε στο ψυγείο από 4 ώρες έως και μία νύχτα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά.

ΟΣΠΡΙΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά:

1 φλ. ρεβύθια

1 φλ. φασόλια ψιλά

1 φλ. μαυρομάτικα φασόλια

1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 λεμόνι (χυμό)

Λίγες σταγόνες ξύδι

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα όσπρια μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε καλά και τα συγκεντρώνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα βότανα. Σε ένα μπολ χτυπάμε το λεμόνι με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο για να φτιάξουμε λαδολέμονο. Περιχύνουμε την σαλάτα με το λαδολέμονο και ανακατεύουμε καλά.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ ΣΤΟ AIRFRYER

Υλικά:

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

6 αυγά

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. πάπρικα, γλυκιά

2 κ.σ. ρίγανη

Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο του air-fryer τις πατάτες, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, την πάπρικα, τη μισή ρίγανη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τον κάδο στη φριτέζα και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, την υπόλοιπη ρίγανη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το πιπέρι και αλάτι, και ανακατεύουμε ελάχιστα με ένα πιρούνι ίσα ίσα μέχρι να σπάσουν οι κρόκοι. Αφαιρούμε τον κάδο από τη φριτέζα και ρίχνουμε τις πατάτες στο μπολ με τα αυγά. Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στον κάδο και ρίχνουμε τα αυγά με τις πατάτες. Μεταφέρουμε ξανά τον κάδο στη φριτέζα και ψήνουμε για ακόμα 6-10 λεπτά στους 200°C.

ΕΥΚΟΛΟ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Υλικά:

500 γρ. σπαγγέτι

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

500 γρ. ντοματίνια

1 πρέζα ζάχαρη

2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας κάππαρη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο για 1΄. Προσθέτουμε τα ντοματίνια. Πάντα σε χαμηλή φωτιά, τα σοτάρουμε 5΄-6΄ μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τα μυρωδικά και προσθέτουμε την κάππαρη. Παράλληλα, έχουμε βράσει τα ζυμαρικά 2΄ λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία και, όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. νερό από αυτό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά. Αφήνουμε να βράσουν για 2΄ όλα μαζί.

ΦΙΛΕΤΟ ΣΟΛΟΜΟΥ ΣΤΟ AIRFRYER

Υλικά:

2 φιλέτα σολομού

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το air-fryer ή τον φούρνο μας στους 200° C. Αλείφουμε κάθε φιλέτο με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Απλώνουμε ομοιόμορφα τα μπαχαρικά μαζί με το λάδι πάνω στα φιλέτα είτε με τα χέρια μας είτε χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Βάζουμε τα φιλέτα στη φριτέζα αέρος ή στον φούρνο και ψήνουμε για 7-9′ ανάλογα με το πάχος του σολομού. Ελέγχουμε το ψήσιμο, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Σερβίρουμε με καστανό ρύζι και πράσινη σαλάτα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ