Σπουδαία έργα “στο σφυρί”

Tην πώληση 11 έργων από τη συλλογή του Γιώργου Εμπειρίκου, στο πλαίσιο σειράς δημοπρασιών που θα πραγματοποιηθούν από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013 τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

Μεταξύ των κορυφαίων έργων της φημισμένης συλλογής που θα προσφερθούν προς δημοπράτηση είναι και το “Study for Head of Isabel Rawsthorne” του Φράνσις Μπέικον.

Ο Γιώργος Εμπειρίκος (1920-2011) ήταν Έλληνας εφοπλιστής. Αφού σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Cambridge, ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση και της έδωσε την ηγετική θέση που είχε στη μεταπολεμική περίοδο. Παθιασμένος και πολυμαθής, αποσύρθηκε νωρίς από την επιχειρηματική δράση για να αφιερώσει τη ζωή του στην τέχνη και τη μάθηση.

Μετά τον πόλεμο, ο Εμπειρίκος μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να συλλέγει έργα τέχνης. Μέσα σε μερικές δεκαετίες δημιούργησε μια φημισμένη συλλογή από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτά. Η γνώση του ήταν βαθιά και εκλεκτική και απλωνόταν σε διαφορετικές εποχές και κουλτούρες.

Αριστουργήματα των Ελ Γκρέκο, Γκόγια, Σεζάν, Καντίσκι, Πικάσο, Βαν Γκόγκ και Φράνσις Μπέικον μεταξύ άλλων, βρήκαν στέγη στο πανέμορφο σπίτι του στη Λωζάνη.   

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ