Οι σούπερ τροφές στη μάχη των ιών

Στην ενδυνάμωση του οργανισμού βοηθούν πολύ οι σωστές διατροφικές συνήθειες. Ορισμένες τροφές, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, “θωρακίζουν” τον οργανισμό, έναντι ιών και κρυολογημάτων. Ας δούμε ποιες είναι αυτές..   ΣκόρδοΈχει σημαντικό ρόλο για την καλή δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό το οφείλει στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θειούχες χημικές ενώσεις, όπως η αλλικίνη.Η αλλικίνη και οι υπόλοιπες ενώσεις καταπολεμούν έμμεσα λοιμώξεις και βακτηρίδια. Συγκεκριμένα ενισχύουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων και αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων. Επιβεβαιωμένη είναι επίσης η ικανότητα του σκόρδου να χαμηλώνει την πίεση του αίματος.  Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη CΣτην κατηγορία αυτή μπορούν να τοποθετηθούν φρούτα (πορτοκάλι, φράουλες, εσπεριδοειδή) και λαχανικά (μπρόκολο, ντομάτες). Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους διατροφικούς παράγοντες που ενισχύουν τον οργανισμό μας.Η βιταμίνη C έχει και αυτή την ιδιότητα να αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, αντισωμάτων αλλά και τα επίπεδα της ιντερφερόνης, ενός αντισώματος που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και αποτρέπει την προσβολή από ιους. Εκτός των άλλων, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά την αύξηση των επιπέδων της HDL (καλή) χοληστερόλης, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση.   ΓιαούρτιΜας το δίνουν κυρίως, όταν παίρνουμε αντιβίωση καθώς βοηθά τη διαδικασία της πέψης. Τα προβιοτικά που περιέχει είναι «καλά» βακτήρια, τα οποία προστατεύουν το έντερο από νόσους που προκαλούνται από μικρόβια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση περίπου 200ml γιαουρτιού σε ημερήσια βάση είναι τόσο αποτελεσματική, όσο η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.  ΤσάιΤο τσάι φαίνεται να ενισχύει τη δράση των ιντερφερόνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, άτομα που έπιναν 5 κούπες μαύρο τσάι καθημερινά για δύο εβδομάδες, εμφάνιζαν δεκαπλάσιες ιντερεφερνόνες στο αίμα τους σε σχέση με άτομα που έπιναν φαρμακευτικά σκευάσματα. Το αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για τη δράση αυτή βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά τόσο στο πράσινο, όσο και στο μαύρο τσάι. Εκτός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του τσαγιού λοιπόν, παρατηρούμε και σημαντικές δράσεις του σε άλλους τομείς.   Τροφές πλούσιες σε σελήνιοΤροφές όπως ψάρι (τόνος, λιθρίνι), κοτόπουλο, ξηροί καρποί και γενικότερα δημητριακά είναι πλούσιες σε σελήνιο. Το στοιχείο αυτό αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και ενεργοποιεί τα αντικαρκινικά κύτταρα. Επίσης απομακρύνει πιθανούς ιούς της γρίπης από τον οργανισμό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του σεληνίου, είναι πως υπάρχει σε αρκετές τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.      ΠΗΓΗ: www.flowmagazine.gr      

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ