Καρκίνος του μαστού-Πρόληψη

Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες. Η γυναικολόγος-χειρουργός, Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα μιλάει για την πρόληψή του, αλλά και για το αν ο στηθόδεσμος προκαλεί καρκινογενέσεις…

“Θα ήθελα να γίνει σαφές ότι στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού δεν υπάρχει πρωτογενής πρόληψη με τη στενή έννοια της λέξεως. Υπάρχει όμως η δευτερογενής πρόληψη η οποία στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού επιτυγχάνεται μέσω της έγκαιρης διάγνωσης”, δηλώνει η γιατρός.

«Στην ¨πρωτογενή πρόληψη¨ μπορεί να συμπεριληφθεί η σωματική άσκηση από τη νεαρή ηλικία, η σωστή διατροφή, η αποφυγή παχυσαρκίας ιδιαίτερα στην εμμηνόπαυση , η απόκτηση του πρώτου παιδιού σε ηλικία κάτω των 35 χρόνων, η αποφυγή λήψης ορμονών και πάνω από όλα η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται με εξωστρέφεια και όχι με εσωστρέφεια.

Από την άλλη δεν μπορεί να αλλάξει το θέμα κληρονομικότητας, εάν μια γυναίκα έχει βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό.Στη δευτερογενή πρόληψη, τον σημαντικότερο ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση. Αυτή επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση διαφόρων διαγνωστικών μεθόδων, όπως με την ψηφιακή μαστογραφία, η οποία π.χ. μπορεί να ανακαλύψει καρκίνους της τάξεως των 3 χιλιοστών. Όμως, έχει τους περιορισμούς της, αφού μπορεί να ξεφύγει καρκίνος σε ποσοστό 15%, ακόμα και στα καλύτερα διεθνή κέντρα.

Για να βοηθηθεί λοιπόν μια γυναίκα από 40 ετών και άνω (εφόσον δεν έχει βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, όπου σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξεκινήσει τον έλεγχο πολύ νωρίτερα) θα πρέπει να υποβάλλεται κάθε χρόνο στην τριάδα των εξετάσεων: κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών».

Για το αν ο στηθόδεσμος ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις και κύστες, απάντησε πως «ο στηθόδεσμος δεν θα πρέπει να σφίγγει τους μαστούς και τον θώρακα. Όσες γυναίκες φορούν στηθόδεσμο με μπανέλα θα πρέπει να προσέξουν να μην τους αφήνει σημάδια στον μαστό από το σφίξιμο. Οπωσδήποτε θα πρέπει ο στηθόδεσμος να βγαίνει στον ύπνο, για να γίνεται ελεύθερα η ανταλλαγή των μεταβολιτών στο επίπεδο των μαστών. Ακόμη δεν θα πρέπει να γίνεται σεξ με τον στηθόδεσμο».

 

ΠΗΓΗ: www.metrogreece.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ