Κτίρια “transformers” θα αλλάζουν μόνα τους σχήμα

Κτίρια “transformers” θα αλλάζουν μόνα τους σχήμα

Σχέδια με ελληνική υπογραφή από την Αρχιτέκτονα Εφηλένα Μπασέτα στην Ισπανία.

Τα κτίρια του μέλλοντος από “έξυπνα” υλικά σχεδιάζει μια νέα Ελληνίδα Αρχιτέκτονας στην Ισπανία, τα οποία θα μπορούν – ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχονται- να μεταβάλλουν το σχήμα και τον όγκο τους σε πραγματικό χρόνο.

Η κ. Εφηλένα Μπασέτα, μαζί με τους συναδέλφους της στο Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής στην Καταλονία αναπτύσσει κατασκευές με δομές που θα ανταποκρίνονται στη θερμότητα, τον ηλεκτρισμό, την υγρασία ή την υπέρυθρη ακτινοβολία και θα μετασχηματίζονται αυτόματα, χωρίς τη χρήση μηχανισμών ή άλλων μηχανοκίνητων τεχνολογιών.

«Η ειδοποιός διαφορά αυτής της αρχιτεκτονικής μεθόδου σε σχέση με άλλα παρόμοια συστήματα είναι η εκμετάλλευση των του υλικού της κατασκευής και η απουσία μηχανοκίνητων λύσεων για την επίτευξη της μεταβολής στο κτίριο. Θέλαμε, δηλαδή, να δημιουργήσουμε μια καινούρια δομή που θα μετασχηματίζεται αντιδρώντας σε κάποιο ερέθισμα», λέει στον «Ε.Τ» η κ. Μπασέτα η οποία μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πρότυπη κατασκευή

Για να πετύχει το στόχο της και να δημιουργήσει το πρότυπο κτίριο «transformer», η ερευνήτρια χρησιμοποίησε το “έξυπνο” υλικό Shape Memory Polymer, το οποίο είναι ένα πολυμερές που με την αύξηση της θερμοκρασίας του στους 60-70 C μεταβάλλεται από άκαμπτο σε εύκαμπτο.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ