Προστασία από τον ανοιξιάτικο ήλιο

Προστασία από τον ανοιξιάτικο ήλιο

Γράφει για το boro.gr η Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

 Καθως ο καιρος βελτιωνεται, περναμε  ολο και περισσοτερες ωρες της ημερας στο υπαιθρο.

Είναι η εποχή που όλοι ξοδεύουμε μεγάλο μέρος της ημέρας σε υπαίθριους χώρους, άρα εκτιθόμαστε αρκετά σε όλους τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες είτε ευεργετικούς, είτε επιβλαβείς.

Ως εκ τουτου,τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός  δερματοπαθειών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα περιστατικά αυτά αφορούν όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από το φύλο, η από την ύπαρξη η όχι προγενέστερων παρομοίων επεισοδίων.

Οι παράγοντες που συνδράμουν σε αυτό είναι πολλοί, σημαντικότερος των οποίων είναι ο ήλιος.

Όπως είναι γνωστό, η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για την ακτινική γήρανση, τον καρκίνο του δέρματος, την εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η τρύπα του όζοντος ως αποτέλεσμα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας έχει σαν συνέπεια την ελαχιστοποίηση του προστατευτικού αυτού φίλτρου της υπεριώδους ακτινοβολίας (ultraviolet light or UV A, UV B, UV C), η οποία φθάνει στην επιφάνεια της γης, άρα στην επιδερμίδα μας, πιο επιθετική από ποτέ.

Η υπεριώδης ακτινοβολία C (UV C), απορροφάται σχεδόν ολοκληρωτικά από το όζον. Η UV B ευθύνεται κατά πολύ για τα εγκαύματα από τον ήλιο αφού προσβάλει την επιδερμίδα.

Ιδίως τις ώρες μεταξύ 10πμ και 3μμ  η ακτινοβολία UV B είναι πολύ επιθετική, γι’αυτο και αυτές τις ώρες η ηλιοεκθεση θα πρέπει να αποφευχθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ