Το “λεξικό” μιας γάτας

Το “λεξικό” μιας γάτας

 

Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να μπορούσατε να καταλάβετε τι θέλει να σας πει η γάτα σας; Κι όμως, είναι πολύ απλό. Γιατί η τετράποδη φίλη σας σας «μιλάει» και σας αποκαλύπτει τα πάντα για τη διάθεσή της. Όχι, μην προσπαθείτε να αποκωδικοποιήσετε τα νιαουρίσματά της. Απλώς προσέξτε τη λιγάκι καλύτερα.

Πολύ συχνά η γάτα, ακόμα κι όταν δεν είναι ώρα φαγητού, ζητάει επίμονα να την ταΐσετε. Για να καταλάβετε αν πεινάει πραγματικά ή το κάνει από λαιμαργία, κοιτάξτε τη μέσα στα μάτια. Αν πεινάει πραγματικά, οι κόρες των ματιών της θα είναι πολύ διασταλμένες και γεμάτες σκουρόχρωμες τελίτσες.

Παρατηρώντας τα μάτια της γάτας μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε και τη διάθεσή της. Για παράδειγμα, τα ανοίγει διάπλατα όταν βλέπει κάτι ευχάριστο, ενώ αντιθέτως τα μισοκλείνει όταν αισθάνεται ότι απειλείται. Τι σημαίνει, αντιθέτως, όταν έχει το βλέμμα της «καρφωμένο» κάπου; Ετοιμάζεται για καβγά. Σε αυτήν την περίπτωση φουντώνει παράλληλα το τρίχωμά της για να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο απειλητική στον εχθρό της.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τη διάθεση της γάτας είναι και τα αυτιά της. Όταν η γάτα είναι σε κατάσταση ηρεμίας, τότε τα αυτιά της είναι ανοιχτά και ελαφρώς στραμμένα προς τα έξω, ενώ όταν κάτι κινεί την περιέργειά της, τα υψώνει και τα στρέφει προς τα μπροστά. Τι σημαίνει, αντιθέτως, όταν τα κινεί πέρα δώθε; Ότι βρίσκεται σε κατάσταση νευρικότητας, ενώ όταν είναι σε άμυνα, τα κρατάει τεντωμένα και λυγισμένα προς τα πίσω.

Παρατηρήστε ακόμα την ουρά της. Αν την κινεί αργά, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι προβληματισμένη σχετικά με κάποια επιλογή της: για παράδειγμα, επιθυμεί να βγει έξω, αλλά βλέπει ότι βρέχει και δεν θέλει να βραχεί. Μόλις αποφασίσει τι θα κάνει, τότε το κούνημα της ουράς σταματάει αμέσως. Αν η γάτα θέλει να εκφράσει ικανοποίηση, τότε κινεί την ουρά της από δεξιά προς αριστερά με την άκρη της λυγισμένη. Αν, αντιθέτως, είναι λυγισμένη όλη η ουρά, τότε κάτι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της ψιψίνας σας, ενώ αν την έχει βάλει ανάμεσα στα πόδια της, τότε έχει παραδοθεί άνευ όρων.

 

Πηγή:Espresso

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ