Ανακάλυψαν νερό σε κοντινό εξωπλανήτη

Ανακάλυψαν νερό σε κοντινό εξωπλανήτη

Υδρατμοί ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Tau Boötis b, που αποτελεί έναν από τους πρώτους εξωπλανήτες που ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Ο εξωπλανήτης Tau Boötis b ανακαλύφθηκε το 1996 όταν απογειώθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό κόσμων έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Σε απόσταση μόλις 51 έτη φωτός μακριά ο εξωπλανήτης Tau Boötis είναι ένας από τους κοντινότερους εξωπλανήτες στη Γη.

Ο πλανήτης θεωρείται «καυτός Δίας» επειδή είναι ένας γίγαντας αερίου που περιστρέφεται σε μικρή απόσταση από το μητρικό του αστέρι.

Για να αναλύσουν την ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει οι επιστήμονες κοίταξαν τη λάμψη του. Οι διαφορετικοί τύποι μορίων εκπέμπουν διαφορετικά μήκη κύματος, κάτι που αποκαλύπτει τη χημική τους ταυτότητα.

Οι επιστήμονες είχαν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο των σπεκτρογραφικών αναλύσεων και άλλες φορές στο παρελθόν, όμως μόνο στις περιπτώσεις που οι πλανήτες περνούσαν μπροστά από το μητρικό τους αστέρι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η λάμψη τους.

Από την οπτική σκοπιά της Γης, ο πλανήτης Tau Boötis b δεν περνά μπροστά από το μητρικό του αστέρι, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα και να καταγράψουν τη μείωση της λάμψης χρησιμοποιώντας τον σπεκτρογράφο NIRSPEC στο παρατηρητήριο Κεκ στη Χαβάη.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν χρησιμοποιήσει παρόμοια τεχνική για να εντοπίσουν μονοξείδιο του άνθρακα γύρω από τον πλανήτη Tau Boötis b. Το μονοξείδιο του άνθρακα θεωρείται το δεύτερο πιο κοινό στοιχείο μετά το υδρογόνο στην ατμόσφαιρα γιγάντων αερίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα ανάλυση έδειξε ότι η λάμψη στην ατμόσφαιρα του Tau Boötis b ταιριάζει με την μοναδική μοριακή υπογραφή του νερού.

Σύμφωνα με το econews.gr, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη εξωπλανητών το 1992. Έκτοτε πάνω από 1.000 νέοι κόσμοι ανακαλύφθηκαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα και ακόμα περισσότεροι περιμένουν να εντοπιστούν.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal Letters.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ