Η επόμενη μέρα (πρέπει να είναι μέρα)

Πρώτη καταχώρηση: 19/11/2012 - 08:00

Τελευταία δημοσίευση: 19/11/2012 08:00Ο Στάθης στον eniko

Η επόμενη μέρα (πρέπει να είναι μέρα)

 

Η κατάσταση αλλάζει.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά κλάδους και κατά τόπους πυκνώνουν.

Και θα πυκνώνουν ακόμα περισσότερο όσον τα νέα μέτρα (και τα επόμενα που περιέχονται μέσα τους) θα εφαρμόζονται. Με συνέπειες δραματικές για όλο και μεγαλύτερα λαϊκά στρώματα.

Η αντίθεση μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα οξύνεται.

Συνεπώς έρχεται η «επόμενη μέρα». Το ερώτημα είναι αν αυτή η μέρα θα είναι «μέσα στην καταστροφή», «μετά την καταστροφή» ή για την αποτροπή της καταστροφής. Κι ενδεχομένως για μια νέα αρχή.

Η φορά των εξελίξεων θα εξαρτηθεί από την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων και συνεπώς τους συσχετισμούς που θα υπάρξουν. Οι τρέχοντες σχηματισμοί έχουν εκμετρήσει το ζειν.

Κατά συνέπειαν οι αστικές δυνάμεις της χώρας (απολύτως εξαρτημένες απ’ τον ξένο παράγοντα πλέον) θα προσπαθήσουν να ανασχηματισθούν σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Εξ ου και η

  

προσπάθεια του κ. Σαμαρά να δημιουργήσει ένα κυρίως «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ (ό,τι δηλαδή πιο κοντινό προς τα συμφέροντα των Δυνατών), κατ’ αρχήν γερμανόφιλο.

Στην προσαρμογή αυτή, που αφήνει τη λαϊκή δεξιά ορφανή, θα βρουν στέγη απομεινάρια του Σημιτικού μορφώματος, αυτόμολη από τον Βενιζέλο κι ό,τι άλλο από τα παλιά υλικά του δικομματικού μονοκομματισμού μπορεί να στιλβωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.

Το σχήμα αυτό δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων (εφ’ όσον έχει ήδη καταστήσει τη χώρα Φόρου Υποτελή) παρά να εφαρμόσει μια ακροδεξιά άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική «εκσυγχρονισμού» κι ακόμα πιο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Με συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κι άλλα κόλπα που καταστρατηγούν το πολίτευμα, οι δυνάμεις αυτές συνιστούν μια οιονεί τυραννίδα που θα κυβερνά όλο και πιο αυταρχικά χάριν της ολιγαρχίας. Του συστήματος δηλαδή της Διαπλοκής και της διαφθοράς που προκειμένου να συνεχίζει να πλουτίζει, ιδιωτικοποιεί τη χώρα κι εκχωρεί τμήματά της στους ξένους. Ατύπως (Θράκη) και θεσμικά (όλη την επικράτεια).

  

Παράλληλο σε αυτό το σχήμα δυνάμεων, αλλά και εναλλακτικό, συνομιλητής αλλά και αντίπαλος μέσα στο ίδιο αστικό τόξο είναι το σχήμα ΒενιζέλουΚουβέλη, με ένα δεξιό σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, όχι απαραιτήτως και τόσον ευδιάκριτο, πάντως «ευέλικτο», «ενοικιαζόμενο» και ξεφτιλισμένο.

  

Αντίπαλο σε αυτό το φάσμα των αστικών δυνάμεων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με όλες τις μεταμορφώσεις και παρενδύσεις τους) ανέρχεται και συντίθεται ένα φάσμα λαϊκών και φιλολαϊκών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι εκφάνσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα προεξάρχουσα δύναμη σε αυτό το φάσμα (κι εν δυνάμει μπλογκ) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως εδώ υπάρχουν δύο πολύ σοβαρές μεταβλητές. Οι σχέσεις όλων αυτών των κομμάτων είναι μεταξύ τους περίπλοκες, ρευστές και, συχνά, αντίμαχες. Κατά δεύτερον: οι σχέσεις των δυνάμεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό διαμόρφωσιν και πάντως όχι εναργείς, ούτε απολύτως σαφείς στα μάτια του λαού. Σχέσεις που παράγουν θέσεις.

Κατά τούτο, το αστικό φάσμα υπερέχει του λαϊκού και φιλολαϊκού εις ότι αφορά την πείρα, την πονηρία και την ευελιξία περί την άσκηση της εξουσίας.

Ομως το λαϊκό και φιλολαϊκό φάσμα, φαίνεται να υπερέχει, μάλιστα για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση, στη σχέση του με τον λαό και τις ανάγκες του. Φαίνεται, για πρώτη φορά, ικανό να ανατρέψει το πελατειακό σύστημα που υφαρπάζει τις ψήφους των «πληβείων» χάριν των «πατρικίων». Φαίνεται δηλαδή ικανό να κάνει το πρώτο βήμα (ανατροπή του πελατειακού συστήματος) προς την απελευθέρωση του λαϊκού παράγοντα από την αστική επιρροή. Κάτι τέτοιο θα ήταν ο εφιάλτης, ή έστω η αρχή του εφιάλτη για την κυρία Μέρκελ και όλη την Ιερά Συμμαχία που κυβερνάει την Ένωση.

  

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, όταν γίνουν οι επόμενες εκλογές, μέσα σε αυτόν το χειμώνα, ή την Άνοιξη, «πρώτο βιολί» θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και οι ευθύνες του, πολύ σοβαρές.

Στην πορεία προς τις εκλογές, ουδείς ταξιδεύει με χθεσινό εισιτήριο – ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον λαό ότι δεν είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ, μια νέα δημαγωγία που θα τον απογοητεύσει εκ νέου (και για τα καλά), ούτε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε πικραμένο που θέλει να μας ξαναπικράνει. Οι διαβεβαιώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Παπαδημούλη ως τον κ. Λαφαζάνη, ότι δεν θα κάνουν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» το κόμμα τους είναι μια δέσμευση εξαιρετικής σημασίας, διότι αφορά στην ειδοποιό διαφορά της Αριστεράς από όλες τις εκδοχές, δεξιές κι «αριστερές» του καθεστωτισμού. Λαϊκιστικικού καθεστωτισμού ή ελιτίστικου.

  

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως, αν κυβερνήσει, δεν είναι μόνον να εκφράσει τον λαό, αλλά να διαμορφώσει νέους θεσμούς που θα δίνουν στον λαό τη δυνατότητα να εκφράζεται ο ίδιος. Να μετακινήσει δηλαδή τη Δημοκρατία, από το αντιπροσωπευτικό προς το άμεσο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, θα κυβερνήσει μέσα σε αντίξοες συνθήκες, αντεπαναστατικές. Η διαμόρφωση συνεπώς μιας νέας εθνικής στρατηγικής με ταξικές προτεραιότητες υπέρ του λαού κι όχι υπέρ των αστών, είναι απ’ τα πρώτα πράγματα που πρέπει να επιτευχθούν.

 

Τι είναι και τι θέλει να είναι η Ελλάδα; Προς τα που θα πορεύεται και πώς; Αυτό το ερώτημα στρατηγικής του έθνους πρέπει αυτήν τη φορά να απαντηθεί από τον λαό.

Προς τούτο, οι νέοι θεσμοί που θα φέρουν τον λαό στο προσκήνιο, που θα τον κρατήσουν σε αυτό και θα τον διδάσκουν πως να κυβερνά, είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να αλλάξουν όντως τα πράγματα.

Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Η λύση του όμως θα απελευθερώσει την Ιστορία....email: stathis@enikos.gr

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (38)
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ..ΧΧΧΠαρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, 11:54
  Φουλη , εδωσα μια μονολεκτικη απαντηση στην μια ερωτηση σου(αν και δεν απευθυνοταν ως φαινεται σε μενα) για να μην μπαινω σε μακροσκελης αναλυσεις.Με αυτο δεν εννοω οτι κακως εγραψα ''στην ιδια ανηκουν''.Ωστοσο δεν οριζονται μονοσημαντα και σταθερα αυτες οι εννοιες , ουτε παραμενουν αναλλoιωτες στις εποχες.Νομιζω πρεπει να τους δινουμε το αναλογο βαρος που αρμοζει στην καθε εποχη , λαμβανοντας υπ'οψιν ολα αυτα που αναφερεις(βελτιωση βιοτικου -μορφωτικου επιπεδου) καθως και αλλα εξ ισου, ισως πιο σημαντικα(τις εξελιξεις για συντομια) , τα οποια ισως δινεις μικρη σημασια .
  Αλιμονο στον καπιταλισμο και'' ΟΧΙ ΜΟΝΟ'' σε αυτον να σε συμπληρωσω, αν συνεχιζουμε να φοραμε τσαρουχια στις ''εννοιες'' και παει λεγοντας....Καλη σου μερα.
  Υ.Γ. κουρασα λιγο παραπανω την στηλη για να δωσω μια διευκρινηση σε μια εννοια, μια λεξη.
 • Φούλη ΔικολδήμηΤετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012, 22:54
  Δημήτρη…ΧΧΧ
  Τον διαχωρισμό φιλολαϊκός και αστικός, για τα κόμματα που βρίσκονται στην Βουλή, δεν τον έκανα εγώ αλλά ο οικοδεσπότης μας, και εσύ συμφώνησες. Ακόμα παραπάνω, δική σου θέση είναι να μην μένουμε στο παρελθόν κάποιου κόμματος, κάποιου πολιτικού, αλλά να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον. ΑΛΛΟ αγαπητέ μου Δημήτρη να ψηφίσω εγώ και κάποιος άλλος όχι σε ένα νομοσχέδιο, κι άλλο με βάση αυτή την ψήφο να τον κατατάξω και στους φιλολαϊκούς κομματικούς σχηματισμούς. Ελπίζω να καταλαβαίνεις την διαφορά.
  Για το δεύτερο- δεν απευθυνόταν σε σένα. Απλά ορίζεται μερικές φορές αλλαγή στον ορισμό της εργατικής τάξης και του λαού, με βάση όχι την σχέση που έχουν με τα μέσα παραγωγής, αλλά με βάση την μόρφωση, την κουλτούρα και πιθανά την απόκτηση κάποιων προιόντων που οι παλιότερες γενιές τα είχαν για πολυτελή, ενώ σήμερα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας του κάθε ενός από μας. Αλίμονο στον καπιταλισμό, αν συνεχίζαμε να πηγαίνουμε με τα γαιδούρια, να φοράμε τσαρούχια, να υπογράφουμε με σταυρό και πάει λέγοντας. Τα ξαναλέμε
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ..ΧΧΧΤρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, 23:48
  Φουλη Δικολδημη
  Δεν καταλαβαινω το νοημα των ερωτησεων σου.(παρελθον -παρον.Φιλολαικο -μη φιλολαικο , πως τα οριζω)σε δουλεια να βρισκομαστε μου θυμιζει.Εκτος αν ρωτας γενικως η'αλλους.
  Τελος παντων, τα αφηνω αυτα και επι της ουσιας γραφεις ''οτι το αφησε ανοιχτο για να δειξει το μελλον αν ειναι η' δεν ειναι(οι αν. ελλ.).Περιπου το ιδιο δεν λεω οταν γραφω στον βαθμο που υπαρχει συγκλιση σε καποια θεματα εκτος απο το παρελθον υπαρχει και το μελλον;(οπου εννοειται θα δειξει)Δεν υπαρχει λογος ταμπελων και οπωσδηποτε διαφωνιας.Δεν διεκδικει καποιος την απολυτη αληθεια , οπου αν καποιος πει κατι και συμφωνειτε σ'αυτο, πρεπει οπωσδηποτε να θυμηθεις τι ειπε ενα στελεχος για καποιο αλλο θεμα για να διαφωνησεις εξ αρχης στο πρωτο.Καλες ειναι οι συγκλισεις των αποψεων και επι της κορυφης.Πρεπει συνεχεια να διαχωριζομαστε;Πολλες φορες οι ''πανω'' κοιτανε να μας διαχωριζουν.
  Στην τελευταια ερωτηση παλι τα ιδια, δεν καταλαβαινω τι νοημα βγαινει .Ωραια, μου φερνεις ενα παραδειγμα απο τα εκατονταδες που υπαρχουν με διαφορες (εκτος απο την μορφωση)μεταξυ των ανθρωπων που δουλευουν στα ιδια μεσα παραγωγης και με ρωτας αν ανηκουν βαση κριτηριων στην ιδια ταξη.Στην ιδια ανηκουν.Να καθομαστε να ψαχνουμε τωρα αν εχουν και ιδιες αποψεις(που δεν εχουν) ολοι οι ανθρωποι της ιδιας ταξης με αυτες τις διαφορετικοτητες η' ακομα ομοιοτητες;Δεν καταλαβαινω τι ψαχνουμε;Δηλαδη τι ψαχνεις.
 • ΕυτέρπηΤρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, 19:00
  Λόγω μη ανάρτησης το ξαναστέλνω
  Είναι τόσο κουραστικό.
  Είναι εξοντωτικό.
  Ποιο; να ακούσεις τηλεόραση και ειδήσεις;
  Όχι.
  Να διαβάζεις -αν αντέχεις- τα σχόλια.
  Τι είπε ο ένας τι είπε ο άλλος, της ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ της ΧΑ και ναι του ΣΥΡΙΖΑ.
  Τι έγραψε ο τάδε σχολιαστής , ο δείνα σχολιαστής για τον ένα πως τα έχωσε για τον άλλον που παρεξηγήθηκε, άλλος βρίζει, άλλος απειλεί, άλλος τα πάει , άλλος τα φέρνει, και όλο ίδια τα κατεβάζει μες του μυαλού του τη σκοτούρα , που λέει και ο ποιητής. Φέρτα πάλι να τ’ αρμέξουμε.
  Και εν τω μεταξύ όπως λέει και το παιδί μου-γελαστά αλλά σοφά-
  Έχει καταλάβει το παιδί πως ο κόσμος δεν πάει καλά γύρω του.
  Όντως χανόμαστε αλλά εκεί που χανόμαστε βαρκούλες (καρυδότσουφλα) αρμενίζουν!
  Φανταστείτε μια θάλασσα που μέσα της πλέουν διάφορα βαρκάκια, με ετερόκλητες σημαιούλες διαφόρων χρωμάτων. Πιάνει θαλασσοταραχή αλλά οι καπετάνιοι της ουρλιάζουν ακόμα ποιανού η σημαία είναι ομορφότερη και κάθετε πιο ίσια καμαρωτή. Και στο τέλος βουλιάζουνε.
  Υπάρχει και ένα μεγάλο σκάφος, αυτό της Ελλάδας αλλά αυτό πάει ντογρού στα βράχια. Έχει πολύ κόσμο μέσα .Εκεί κι αν κυριαρχεί ο εγωισμός! Εκατοντάδες ομάδες, ομαδούλες που διαμαρτύρονται αλλά δεν μιλάνε μεταξύ τους! Ο καθένας έχει τα δικά του αιτήματα και δεν νοιάζεται για το διπλανό του. Τυφλοπάνι στα μάτια τους φοράνε και δεν καταλαβαίνουν πως τους ενώνουν πολύ περισσότερα απ’ ότι τους χωρίζουν! Ζουν όλοι σε ένα παρανοϊκό, φορομπηχτικό, ληστρικό κράτος που τους εξοντώνει καθημερινά και τους οδηγεί κυριολεκτικά σε αφανισμό, όμως εξακολουθούν να γκρινιάζουν ξεχωριστά.
  Τρεις και ο κούκος για τα προβλήματα του Ανθρώπου-από τους σχολιαστές.
  Αμέτρητοι οι υπερασπιστές των κομματικών γραμμών!
  Μέχρι που αναρωτιέσαι: Τι τους τάζουνε και φανατίζονται τόσο πολύ; Από πού ξεκινάει όλη αυτή η λύσσα της υπεράσπισης των θέσεων; Αυτός ο φανατισμός με παρωπίδες;
  Πως παρηγοριούνται με αυτές τις σκέψεις οι άνθρωποι;
  Και κάτι άλλο σοβαρότερο: Πιστεύουν πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι ότι το κόμμα είναι η σωτηρία τους; Πιστεύουν ότι με την ουσιαστική κατάρρευση του πολιτικού συστήματος θα υπάρξει ΕΝΑΣ που θα μας σώσει;
  Η ζωή μας κυλάει με κόπο καθημερινά και όλα αυτά για τα οποία χτυπιέστε εδώ μέσα έχουν καταρρεύσει. Δεν το βλέπετε;
 • Φούλη ΔικολδήμηΤρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, 14:39
  Για Δημήτρη ...ΧΧΧ
  Δεν ξέρω τι ακριβώς ονομάζεις παρελθόν και τι παρόν, για να μπορέσει κανείς να κρίνει με την δική σου λογική. Αν ο ένας χρόνος πίσω είναι τό παρελθόν- τότε δηλ. που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Παπαδήμου. Τότε που ο νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια ψηφίστηκε στην Βουλή με την μεγαλύτερη δυνατ'η συνα'ινεση Δεν ξέρω αν παρελθόν είναι οι μερικοί μήνες πίσω, τότε που ο κ. Μαρκόπουλος είπε για την χρήση του στρατού κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για την δολοφονία του Αλέξη. Πως ορίζεις τον φιλολαικό από τον μη φιλολαικό και πως ορίζεις το παρελθόν από το παρόν. Πάντως για όσους βιάζονται, ο κ. Τσίπρας δεν κατονόμασε το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ., ως πιθανούς συμμάχους. Το άφησε ανοικτό για να δείξει το μέλλον αν είναι ή δεν είναι.
  Και πάμε σε άλλες ερωτήσεις, περί λαού και εργατικής τάξης
  Εκεί που δουλεύω, μαζί μου δουλεύει και ένας έλληνας μουσουλμάνος της Θράκης. Εγώ έχω μια κάποια μόρφωση, πηγαίνω 2-3 φορές το χρόνο στο θέατρο, τις διπλάσιες σινεμά, διαβάζω μερικά βιβλία τον χρόνο και παίρνω και 300 ΠΑΡΑΠΑΝΩ από αυτά που παίρνει ο συνάδελφος( που είναι κάτω των 25 και ανύπατρος) που θέατρο δεν πηγαίνει, καμιά αθλητική να διαβάσει και γενικά το δημοτικό έβγαλε ο άνθρωπος και αυτό με το ζόρι. Ανήκουμε σε διαφορετική τάξη οι δυο μας;Τελικά το κριτήριο για την τ'αξη είναι η μόρφωση και τα ανατομικά παπούτσια ή η σχέση με τα μέσα παραγωγής;
 • nknosΤρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, 02:02
  Αγαπητή S.P κατά εσένα και το χώρο σου όλοι ίδιοι λοιπόν και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και αν ΑΝ ΕΛ και Συριζα και ΧΑ έχω πάρε πάρε, όλοι αυτοί οι καπιταλιστές από τη μία και το ηρωικό λαικό ΚΚΕ από την άλλη.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΣΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ , και με ποιούς συμμάχους θα προχωρήσουμε ή πείτε μας εάν θα προχωρήσουμε μόνοι μας σε τούτη τη ζωή.
  Όταν εξισώνεις Χρυσαυγίτες με ανθρώπους που εδώ και χρόνια είναι στους δρόμους και μάχονται σε μπλοκ της ριζοσπαστικής ή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς παράλληλα με σένα στην Ομόνοια δεν είσαι απλώς ανιστόρητη, είσαι επικίνδυνη.Στον Ισπανικό εμφύλιο ή όπου αλλού στην ιστορία υπήρξαν ταξικές συγκρούσεις απέναντι στους φασίστες και την άρχουσα τάξη κλήρο δικαστικούς αστούς κλπ αντιπαρατάχτηκαν λαικές δυνάμεις αποτελούμενες από ριζοσπάστες αριστερούς και αριστεριστές έως κομουνιστές και αναρχικούς .Αν για σένα και τους συντρόφους σου είναι όλοι ίδιοι τότε λυπάμαι αλλά κάτι δεν πάει καλά όντως με όλους σας αγαπητοί μοναδικοί αγωνιστές και τιμητές της μόνης αλήθειας που μόνον εσείς κατέχετε .ΠΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ? ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ..........
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ..ΧΧΧΤρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, 00:50
  Συμφωνω με ολο σας το αρθρο .Για τον χρονο των εκλογων δεν το πολυβλεπω,
  αλλα το παιρνω σαν αφετηρια της κουβεντας ωστε ο συριζα να κινηθει πριν και μεσα στις εξελιξεις για να διαμορφωσει μια κοινωνικη -πολιτικη, οικονομικη προταση με ευδιακριτη σαφηνεια στον λαο, μακρια απο ευκολες υποσχεσεις και χαιδεμα αυτιων , οποια και αν ειναι.-Οχι οτι δεν το προσπαθει και δεν το θελει αλλα μπορεις να τα καταφερεις οταν περαν του ''πρωτου βιολιου'' εισαι και ο σχεδον μοναδικος στοχος ολων των τοξων;Ειναι λυπηρο αλλα αν τα πραγματα ειναι δεκα φορες δυσκολα(για ολους μας) ετσι διπλασιαζονται ., Τι εγινε; κυβερνουσε ο συριζα τοσα χρονια;η' φοβαστε οτι μαζευτηκαν οσοι κυβερνουσαν;Μετα αυτο το θεμα με τους αν.ελλ. , λοιπον στο βαθμο που μπορει να υπαρχει συγκλιση σε καποια θεματα δεν θα κοιταξω μονο το παρελθον του καθενος αλλα και το παρον -μελλον.Το ειδαμε και το ''αδελφικο'' παρελθον αλλων και οχι μονο της δημαρ.
  Ενταξει θελετε να κυβερνησετε οταν πεισθει και συνηδειτοποιησει ολος ο κοσμος (οχι μονο η Ελλαδα) μια και για να υπαρξει κομμουνισμος πρεπει να γινει ως σχεδον ταυτοχρονη παγκοσμια κινηση των λαων.
  Εμεις ''ριψοκινδυνευουμε'' στο σημερα και στο αυριο με ολες τις ελλειψεις μας, τις δυσκολιες και τους οποιους συμβιβασμους μεσα και πιο περα εστω ενα βημα απο αυτο το συστημα.Στο μακρινο (δικο σας-μας) αυριο θα ειμαστε μαζι σας.
 • Φούλη ΔικολδήμηΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 21:28
  Για Τραγουδόσυρο, Βαγγέλη Φ, αλλά και alex's
  Μια μικρ'η φιλική συμβουλή: Μην βιάζεστε(σε άλλο οι δύο πρώτοι, σε άλλο ο alex)
  Καλύτερο από το να κούς ολοκληρωμένη την θέση το άλλου, δεν υπάρχει. Και να βεβαιώνεσαι ότι είναι θέση και όχι σκέψη, ας πούμε. Όσο για τον alex's θα σου πρότεινα να κ΄τσεις να ακούσεις καναδυό μέρες Βουλ'η, ψάξε και στα παλιά ποιοι είναι οι περισσότεροι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.τι ψήφιζαν κανένα χρόνο νωρίτερα, τι είπε ο κ. Μαρκόπουλος πριν λίγο καιρό και το μάζεψαν όπως όπως, και ύστερα μιλάς για εχθρούς και φίλους. Την απάντηση μου πάντως τη πήρα από τον κ. Τσίπρα στην συνέντευξη που έδωσε για το Συνέδριο της άνοιξης. Έτσι την γλύτωσαν και τα νύχια του Στάθη, από την μετενσάρκωση του Μπέρια.
  Για Θ.Μ.
  Τι μένει να πω; Με τον ένα χρόνο κατευθείαν τον βαθμό Μπέρια; Εγώ, πιο ταπεινή, περίμενα το βαθμό Τσολάκης, άντε το πολύ πολύ Μαίλης. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας
 • Βάρδας ΣκληρόςΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 21:08
  Σαφώς και κατανοώ με ποια έννοια χρησιμοποιείς στο κείμενό σου τη λέξη, Στάθη.
  Το κριτικό ερώτημα σχετικά με το λαό δεν απευθυνόταν τόσο σε σένα, όσο σε ώτα μή ακουόντων.
  Αυτο που ήθελα να καταδείξω είναι πόσο προβληματικές είναι κάποιες έννοιες που τις χρησιμοποιεί το πολιτικό σύστημα και κατ' επέκταση όλοι εμείς στον αυτόματο πιλότο χωρίς πολλές φορές να κατανοούμε πόσο έχει αλλάξει το περιεχόμενό τους με ότι αυτό συνεπάγεται στην πολιτική μας προσέγγιση ως προς αυτές. Ο λαός, ως "κατώτερες" τάξεις, του χθές, δεν έχει πλέον καμμία σχέση με τον λαό, ως "κατώτερη" οικονομικά μάζα πληθυσμού και όχι τάξη πλέον, του σήμερα. Ο λαός του 'παπούλη' τον ύστερο 19ο αιώνα ήταν κατα κύριο λόγο η εργατική τάξη με ευδιάκριτα κοινωνικά όρια μαζί με τους μικροκαλλιεργητές της γής, με σαφή κοινά χαρακτηριστικά την οικονομική ανέχεια και την αγγραματοσύνη. Στην Ελλάδα του 2012 ο "λαός" της τεράστιας πλεόν κοινωνικής μαζας που οδηγείται με ραγδαίους ρυθμούς σε οικονομική εξαθλίωση εμπεριέχει ανθρώπους της πρώην μεσοαστικής τάξης ακόμα και από τα ανώτερα επίπεδά της, με άλλη πολιτική κουλτούρα και μορφωτικό επίπεδο από αυτό του εργάτη ή του αγρότη. Ως εκ τούτου η κριτική μου, που αφορά κυρίως στους αριστερούς κομματικούς σχηματισμούς, έχει να κάνει με την ανεπάρκειά τους να κατανοήσουν τις αλλαγές στο χαρακτήρα του "λαού" στο όνομα του οποίου ομνύουν και σηκώνουν τα λάβαρα της επανάστασης. Για αυτο άλλωστε και δεν μπορούν να τον συνενώσουν στον κοινό στόχο για κοινωνική απελευθέρωση, ως απαρχή για την ευημερία των μαζών.
  Η πολυτέλεια όμως για πολιτικό λόγο που απευθύνεται σε λίγους μυημένους "δικούς" μας ανήκει πλέον αποκλειστικά στο ΚΚΕ, για όλους τους άλλους που θέλουν κάτι να αλλάξει σε αυτό το χάλι έχει περάσει ανεπιστρεπτί, οπώς εσύ κατανοείς όσο λίγοι,
  Τα σέβη μου.
 • Τη ρωμιοσύνη μη την κλαιςΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 20:39
  Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
  εκεί που πάει να σκύψει
  με το σουγιά στο κόκκαλο
  με το λουρί στο σβέρκο

  Νάτη πετιέται απο ξαρχής
  κι αντριεύει και θεριεύει
  και καμακώνει το θεριό
  με το καμάκι του ήλιου


  Προς όλους όσους ζορίζονται και ειρωνεύονται των αγώνα των "άπλυτων" όπως γράφουν από δω κι από κει, να σας ενημερώσουμε ότι αυτή εδώ η γη αιώνες τώρα βγάζει "κουζουλούς", δε θα σας κάνει τη χάρη τώρα, ποιοι νομίζετε ότι είστε τέλος πάντων... Εμείς τουλάχιστον θα έχουμε κάτι να πούμε στους προγόνους μας και στα παιδιά μας όταν θα μας ρωτήσουν "εσύ τι έκανες;", εσείς συνεχίστε: ξέρετε πως να κάνετε τα δικά σας να μη ρωτάνε...
 • dyspistosΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 20:25
  Μετά από μια ακόμη πανομοιότυπη αναφορά στην πολιτική κατάσταση, καταλήγει σήμερα ο Στάθης στο ερώτημα: Πώς θα μετατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφ όσον γίνει κυβέρνηση, τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής, σε θεσμούς ὰμεσης Δημοκρατίας; Από όσο γνωρίζω όμως, παγκοσμίως, άλλος έγκυρος τρόπος από το δημοψήφισμα δεν υπάρχει. Και επειδή αποκλείεται ο κειμενογράφος να το αγνοεί, αναρωτιέμαι τι άλλο εννοεί. Ελπίζω να μην έχει κατά νουν, τα παπατζίδικα του Αντρέα που με νεολογισμούς του τύπου «αναδόμηση» αντί για ανασχηματισμό, δούλευε τα αποχαυνωμένα πλήθη. Γιατί αν μη τι άλλο, ο μικρός Αλέξης υστερεί τραγικά σε προσωπικότητα και ταλέντο, έναντι του χαρισματικού δημαγωγού που σημάδεψε τη Μεταπολίτευση. Και ακόμα περισσότερο, υπολείπεται σε δανεικό χρήμα, που όταν έσφιγγαν τα πράγματα, έβγαζε τον προκάτοχό του στην αμερικάνικη πολιτική στην Ελλάδα, από τη δύσκολη θέση. Για να μην αναφέρουμε το κυριότερο, ότι απευθύνεται σε ένα πολύ πιο έμπειρο και υποψιασμένο λαό.
  Και για να μην ξεχνιόμαστε. «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι και άνευ τούτων κ.τ.λ.», όπως προειδοποιούσε προ σχεδόν 2500 χρόνων ο Δημοσθένης. Γιατί αυτό είναι φυσικά το μεγάλο στοίχημα, ή άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του λαού και η ανεύρεση των πόρων που απαιτούνται και όχι η εισαγωγή άμεσης Δημοκρατίας, που απορώ πόθεν αλίευσε ο Στάθης. Είναι σκληρή η πραγματικότητα αγαπητοί συριζαίοι, αν σας εκλέξει ο λαός, θα το κάνει λόγω της δέσμευσής σας, να τον επαναφέρετε ασφαλώς στην προ μνημονίων οικονομική κατάσταση, όπως διαβεβαιώνετε καθημερινά κι όχι για αποκατάσταση θεσμών όπως φαντασιώνονται μερικοί. Αν φανείτε ασυνεπείς, θα δοκιμάσετε τις συνέπειες της ...άμεσης δημοκρατίας και απόδοσης δικαιοσύνης, επί του σβέρκου σας. Άλλο δούλεμα, για υποκλοπή ψήφου, δεν σηκώνει ο λαός.
  Ο λαός, στον οποίο αναφέρεται ο Στάθης που «θα τύχει προνομιακής μεταχείρισης έναντι των αστών». Πώς ακριβώς εννοείται ο λαός, αλλά και οι αστοί (ας ελπίσουμε ότι δεν εννοεί τους έχοντες εισοδημα δύο χιλιάδων μηνιαίως), είναι φυσικά ζητούμενο, που δεν μας το εξηγεί. Όπως απαξιεί να μας διευκρινίσει τι θα κάνει ο λαός της λαϊκής Δεξιάς, γιατί σνομπάρει τη ΧΑ που ούτε καν την αναφέρει (δεν υπάρχει προφανώς στο φαντασιακό του κόσμο, υπάρχει όμως στον πραγματικό), αν στο λαό περιλαμβάνει και τους παράνομους μετανάστες κ.λ.π. Κρίσιμα ερωτήματα, που όσο δεν απαντώνται, τόσο αυξάνουν την επιφυλακτικότητα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. ΄Οπως προκύπτει κι από τα σημερινά γραφόμενα του Στάθη, που μας φέρνει στο μυαλό το γνωστό, «άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε».
 • Στάθης Σ.Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 20:08
  Αγαπητέ Βάρδα,
  μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Πήγαινε στα λεξικά να δεις τι σημαίνει η λέξη «λαός», αν έτσι το θέτεις. Ομως αιώνες τώρα, για να συνεννοούμεθα, με τη λέξη λαός αναφερόμαστε σε μια από τις πολλές έννοιες της λέξης, εκείνη των «κατώτερων τάξεων», (που «κατώτερες» δεν είναι).
  Αν με τέτοιες παρατηρήσεις θέλεις να ακυρώσεις τη σημειολογία, τη ρητορική και τη σκέψη αιώνων, δεν έχω αντίρρηση. Ρώτα τον Μαρξ όταν έλεγε «λαός» τι εννοούσε, ή ο Χίτλερ ή ο Ναπολέων. Κατά τ’ άλλα, το κάθε κόμμα (δεν προσδιορίζει αλλά) αντιμετωπίζει τον λαό αναλόγως της ταξικής θέσης του κόμματος εν σχέσει προς την ταξική σύνθεση του λαού. Κατά τα υπόλοιπα, η ανάλυσή σου για τους Αν. Ελληνες (αλλά και όλα τ’ άλλα που γράφεις) είναι βάση για συζήτηση. Αφορά σε δυνάμεις που συγκλίνουν ή αποκλίνουν, αναζητώντας νέες λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα κι όχι στην αναπαραγωγή στερεότυπων.

  Πάντα με την αγάπη μου,
  Σ.

  ΥΓ: Αγαπητή Ευτέρπη, σε ευχαριστώ για το προχθεσινό σου σχόλιο...
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ..ΧΧΧΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 20:01
  Ελπιζω στο προηγουμενο αρθρο , το γραμμα της αξιοτιμης Μ.Ε, γραμμα απο την πραγματικοτητα, μεσω της στηλης η' του ''ενικος'' να βρεθηκε καποιος να της προσφερει εργασια ωστε να ανταπεξελθει τουλαχιστον στα αναγκαια της οικογενειας της.Θελω να πιστευω πως κατι εγινε.
  Ας εχουμε υποψη μας αυτη την πραγματικοτητα και μαζι οτι χρειαζεται καλη θεληση απο τις οποιες πλευρες ξεκινωντας απο τις ομοιοτητες και απο την αναγκαιοτητα.
 • νδγΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 18:20
  @ S.P
  Αυτά τα περί "λύσσας" δεν τ' αφήνεις καλύτερα; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις αυτό που θέλεις.Τα κλισέ - και μάλιστα τα βλακώδη - δεν ωφέλησαν κανένα. "Αντικομμουνιστική λύσσα ο Στάθης;" Όρεξη που την είχε. Έχετε αποκτήσει τις εμμονές των Εβραίων. Όποιος κάνει την παραμικρή κριτική γιά πράξεις ή παραλείψεις βαφτίζεται αντισημίτης. Όποιος τολμήσει την παραμικρή κριτική στο ΚΚΕ είναι εξ ορισμού αντικομμουνιστής και μάλιστα λυσσασμένος. Πάλι καλά που δεν έχει την νόσο των τρελών αγελάδων. Συνέλθετε παρακαλώ. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.
 • nkstΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 18:19
  Σε όσους ασχολούνται με τα διεθνή και επειδή πολλή συζήτηση γίνεται για την προσπάθεια χωρών της Λατινικής Αμερικής να ξεφύγουν από τα δεσμά της αποικιοκρατίας και την εγκαθίδρυση λαι ενδυνάμωση της εγχώριας αστικής τάξης (διότι περί αυτού πρόκειται) είναι γνωστές οι προσπάθειες ενός εξ αυτών, του προέδρου της Βενεζουέλας Ο. Τσάβες.
  Ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε ήταν η αναδιανομή της γης σε ακτήμονες αγρότες.
  Παραχώρησε στα φτωχότερα τμήματα του αγροτικού πληθυσμού της χώρας,
  με χαμηλότοκα δάνεια, δημόσια γη ή γη που ήταν παραχωρημένη σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του αγροτικού τομέα και είχαν εκπέσει των συμβατικών τους υποχρεώσεων προς το κράτος.
  Όλοι θα αναφωνήσουμε ότι το μέτρο κρίνεται απολύτως φιλολαϊκό!!!!

  Ακούστε όμως και την συνέχεια. Οι φτωχοί αγρότες για να καλλιεργήσουν τα χωράφια που αγόρασαν, προέβησαν στην σύναψη νέων δανείων για την απόκτηση γεωργικών μηχανημάτων, εργαλείων και λιπασμάτων. Η πρόσβαση σε αυτά, λόγω του ότι ήταν εμπορεύματα μονοπωλιακών ομίλων, κατέστη δυνατή σε τιμές πολλαπλάσιες του κόστους που τα προμηθεύονταν οι επιχειρηματικοί αγροτικοί όμιλοι, που συνέχισαν να συνυπάρχουν εκ παραλλήλου και εξίσου ανεξέλεγκτοι όπως πρώτα, έχοντας συνάψει καρτέλ. Το ίδιο και τα επιτόκια δανεισμού λόγω «επισφαλειών».
  Αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής των αγροτών έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη και άρα η τιμή διάθεσης των προϊόντων κατέστη κι αυτή μη «ανταγωνιστική» στην ελεύθερη αγορά του «σοσιαλιστή» Τσάβες. Σήμερα οι φτωχοδιάβολοι αγρότες πουλούν την γη τους μπίρ παρά στους μεγάλους μονοπωλιακούς αγροτικούς ομίλους προκειμένου να ξεχρεώσουν ότι μπορούν από τα συσσωρευμένα χρέη. Με αυτό τον τρόπο τα μονοπώλια όχι μόνο ξαναγοράζουν, σε εξευτελιστικές τιμές, την εύφορη γη που είχαν παρατήσει κάποτε άγονη, αλλά βάζουν στο χέρι και νέες δημόσιες εκτάσεις.
  Δεν είναι εξάλλου τυχαία η άρση της εμπιστοσύνης των φτωχότερων στρωμάτων στο πρόσωπό του, η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση.
  Είναι θέμα χρόνου λοιπόν, από την στιγμή που ο Τσάβες εκλείψει από το πολιτικό προσκήνιο της Βενεζουέλας, έχοντας κατ’ ουσίαν αφήσει αλώβητο το εκμεταλλευτικό σύστημα, η χώρα του να ξαναγυρίσει στην προ Τσάβες εποχή σαν να μην συνέβη σχεδόν τίποτα. Η νομίζετε ότι το σύστημα θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα ;

  Ηθικόν δίδαγμα λοιπόν ή με τον λαό ενάντια στα μονοπώλια ή με τα μονοπώλια ενάντια στον λαό. Μέση οδός δεν υπάρχει δυστυχώς ή ευτυχώς.
  Τα υπόλοιπα που σχολιάζει σήμερα ο φίλτατος Στάθης αποτελούν μάλλον την "εκλαΐκευση" των όσων ευτράπελων δήλωσε ο Αλέξης στην πρόσφατη συνέντευξη του.

  Υ.Γ. Αν υποψιαστώ ότι και ο Καμένος ανήκει στην κυβέρνηση "κοινωνικής σωτηρίας" (sic), βράσε ρύζι....
 • Βαγγελης ΚΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 17:55
  Μαλλον ο Σταθης εκφραζει επισημη θεση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ΑΝΕΛ. Ενδιαφερον ! Αποφασισε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλαβει την εξουσια ?
  Αποφασισε να τελειωνει με τα παρακαλια προς το ΚΚΕ ?
  Και ψαχνει συμμαχους ?

  Βλεπω και την απουσια της Χρυσης Αυγης !
  Ισως ο Σταθης σταματησε να χαλαει μελανι !
  Ισως παλι, αφου η Χρυση Αυγη ψηφιζει κοντρα στο Μνημονιο γιατι να την βομβαρδιζει ο ΣΥΡΙΖΑ ? Μπορει να συγκεντρωνεται προς το παρον εναντιον της Νεας Δημοκρατιας και των δυο μικροβιων (πασοκοδημαρ). Επισημως βεβαια ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχισει να αποκαλει την Χρυση Αυγη φασιστικο μορφωμα.

  Ο Σταθης καλα θα εκανε να ειναι στην επομενη Βουλη.
  Εχει ευρυτατη αποδοχη, επειδη εκφραζει τα καλα στοιχεια ολων μας.
  Εχει τα κολληματα του βεβαια - ουτε λογος. Αλλα ειναι τιμιος, πρωτοτυπος, συγκροτημενος χαρακτηρας και Ελληνας.
  Ειναι απο πολλες αποψεις το αντιθετο του Αδωνη Γεωργιαδη (και δεν εννοω μονον την πολιτικη αλλα κυριως την ηθικη και την αισθητικη πλευρα).

  Η σημερινη δημοκρατια δεν θεραπευεται με τιποτα - αλλα παρολα αυτα - η παρουσια του Σταθη στη βουλη θα ηταν μια οαση απεναντι στην πνευματικη υποβαθμιση που εχουν φερει οι νεοδημοκρατες και τα δημαρ καθως και οι κοινοτυπιες που ακουμε τοσο συχνα απο τα εδρανα της αντιπολιτευσης.
 • s.pΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 17:51
  nkgnos

  Απλά επιβεβαιώνεις ότι δεν υπάρχει κοινός παρανομαστής ώστε να αθροιστούν φιλοκαπιταλιστικές(συ είπας) δυνάμεις με το ΚΚΕ αθλιότητα την οποία διαπράττει ο Στάθης συνειδητά!
  Βρέστε κοινά σημεία οι φιλοευρωπαικές, φιλοκαπιταλιστικές και αντιμνημονιακές(Τσίπρας, Καμμένος, Μιχαλολιάκος, κλπ)δυνάμεις και προχωρήστε αφήνοντας το ΚΚΕ στη "μοναξιά "των αγώνων και της λαικής εξουσίας!
 • alex'sΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 17:44
  @Φούλη Δικολδήμη

  Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου.
  Δεν είναι ώρα για ρομαντικές επαναστάσεις, για τις οποίες ο λαός δεν είναι έτοιμος.
  Πρέπει να γίνουν κάποια μικρά βήματα πρώτα, προς τη σωστή κατεύθυνση.
  Αυτά θα πρέπει να είναι η ανακούφιση του λαού και το ξεκαθάρισμα των υπαίτιων της καταστροφής.
  Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν...
 • antivaroΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 17:30
  @ Sofia
  Είμαι ΚΚΕ και προτείνω ο λαός να ετοιμασθεί για την ρήξη (τώρα). Η έξοδος απο την ΕΕ (τώρα), η διαγραφή του χρέους (τώρα), με λαική κυβέρνηση (τώρα) ... δεν είναι ούτε σοσιαλισμός ούτε δευτέρα παρουσία ούτε η άλλη ζωή. Αρκεί να το αποφασίσει ο λαός (τώρα). Αν θέλει μπορεί.
  Αν το κριτήριο είναι τα εκλογικά αποτελέσματα ... τότε το συμπέρασμα είναι ότι ο λαός επιλέγει διαχειριστική λύση. Αν το κριτήριο είναι οι μαζικοί αγώνες ... τότε τα πράγματα φαίνεται να διαγράφονται διαφορετικά. Είτε έτσι είτε αλλοιώς το σίγουρο είναι ότι εάν ο λαός επιμείνει σε διαχειριστική σοσιαλδημοκρατική λύση ... η ρήξη δεν θα συμβεί ποτέ. Το ΚΚΕ δεν θα επιβάλλει και ούτε μπορεί να επιβάλλει καμμία λύση. Ο λαός θα την επιβάλλει και το ΚΚΕ τότε θα είναι εκεί ... όπως πάντα. Οσο ο λαός θα θέτει (για διάφορους λόγους) το εαυτό του στην “αντιπολίτευση” ... τόσο και το ΚΚΕ θα είναι στην αντιπολίτευση (με όρους αστικής δημοκρατίας , για να μην παρεξηγηθώ).
  Αυτό προτείνω και τίποτα άλλο. Αν νομίζουμε ότι για αυτά “τα ολίγα” δεν ήλθε ακόμα η ώρα ... ας περιμένουμε ... τις εκλογές ... ή ας περιμένουμε να περάσουν στην βουλή 2-3 ακόμα μνημόνια. Σε κάθε μνημόνιο ο Αλέξης κερδίζει μερικούς βουλευτές. Κάποτε θα γίνει πλεοψηφία. Τουλάχιστον μέχρι τότε ... μην εφαρμόζεται τα μνημόνια στην καθημερινή πράξη. Ανυπακοή ... σωματείο ... σύλλογος ... λαική επιτροπή. Ας ψάξει ο καθένας να βρεί την ταξική του θέση. Σε καλό θα του βγεί.
 • Πολίτης της δεδουλωμένηςΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 16:56
  Κατά τη γνώμη μου, το σημερινό άρθρο, είναι κατάλληλο για να σχολιασθεί (αυτό· όχι, όπως πολλές φορές, που, αντί σχολιασμού, καταθέτουμε απόψεις-μας και «αλληλοσπαραζόμαστε» ή «αλληλοσυγχαιρόμαστε»).
  Πάμε, λοιπόν:
  1. «και τα επόμενα που περιέχονται μέσα τους»: Φαίνεται ότι, επιτέλους, ο επενδεδυμένος με την τήβεννο του πρωθυπουργού της Χώρας είπε τη μοναδική αλήθεια (μετά τα αμέτρητα ψεύδη του). «Δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα». Διότι αρκεί ένα μέτρο «περί αυτόματης αναπροσαρμογής των μέτρων» (αχ, κακόμοιρε Ροΐδη!).

  2. «που αφήνει τη λαϊκή δεξιά ορφανή»: Δεν νομίζω. Ήδη το «κενό» το έχει παραγεμίσει το γνωστό μόρφωμα, που δεν είναι ούτε χρυσή (μάλλον σκουριασμένο σίδερο μοιάζει) ούτε αυγή (πολύ βαθύ σκότος – κι ακόμα είναι στην αρχή …).

  3. «Οι σχέσεις όλων αυτών των κομμάτων είναι … αντίμαχες.»: Οι σχέσεις των κομμάτων, ας πάει στην ευχή. Των οπαδών, όμως, και των ψηφοφόρων, γιατί; (Σιγά, «Τραγουδόσαυρε» και οι τούτω όμοιοι, μη με κατατροπώσεις, ένας απλός Πολίτης είμαι. Δεν διαθέτω τον πλούτο της φαρέτρας σας).
  4. «μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό διαμόρφωσιν και πάντως όχι εναργείς, ούτε απολύτως σαφείς στα μάτια του λαού»: Σωστά. Αλλά τι περιμένουν; Σπεύσατε Αργείοι. Ο Δαρείος δεν έρχεται, ήλθε!
  5. «Φαίνεται ικανό να ανατρέψει το πελατειακό σύστημα»: Πολύ μεγάλη κουβέντα! Φαίνεται; Είσαι σίγουρος; Δυστυχώς, έχω πολλές ενδείξεις ότι μερικοί βουλευτές του ακολουθούν Παγκάλειο τακτική. Υποστηρίζουν κεκτημένα, που κακώς παραχωρήθηκαν, και με αυτόν τον τρόπο χάνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Κι αύριο, ίσως μας πουν «μαζί τα φάγαμε».
  6. «πρέπει να πείσει τον λαό ότι δεν είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ, που θα τον απογοητεύσει εκ νέου (και για τα καλά), …»: Προσωπικά, πιστεύω ότι εδώ είναι το κρίσιμο στοίχημα για το φιλολαϊκό μπλοκ και πιο συγκεκριμένα για τον κομματικό σχηματισμό, που έχει γίνει αποδέκτης των ελπίδων ενός σημαντικότατου ποσοστού του Λαού. Η βλάβη από την πολιτική του δυνάστη και των κατοχικών «κυβερνήσεων», δεν θεραπεύεται με την κατάργηση (με ένα άρθρο!) των μνημονιακών ρυθμίσεων. Ακόμα κι όταν καταργηθούν, με νόμιμες και ηθικά δικαιωμένες διαδικασίες, η κατάσταση δεν θα γυρίσει στο 2008, σαν να γυρίζουμε έναν διακόπτη. Αυτό πρέπει να ειπωθεί σταράτα στο Λαό. Αν αυτό λειτουργήσει σαν φρένο της ψήφου, ας λειτουργήσει. Η πλειοψηφία πρέπει να αποκτηθεί με σαφείς, σαφέστατες θέσεις. Άλλωστε, με δεδομένο ότι το μέγιστο ποσοστό της καταστροφής της Χώρας έχει επισυμβεί, λίγη καθυστέρηση στο να περάσει η διοίκηση του τόπου σε φιλολαϊκά χέρια, δεν είναι το μέγιστο κακό. Αρκεί, τα νέα, όταν αλλάξει χέρια, να δουλεύουν αποκλειστικά για το καλό του Λαού και να αγωνίζεται για τα συμφέροντα του συνόλου και όχι των ατόμων.

  Κατά πρώτον Πολίτης
 • Βάρδας ΣκληρόςΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 16:53
  Μια ερώτηση έχω και εγώ και όποιος θέλει απαντάει.
  Τί είναι λαός; Πώς ορίζεται δηλαδή από τους διάφορους φιλολαϊκούς πολιτικούς σχηματισμούς και τα κομματόσκυλά τους εκ των οποίων κάποια ξιφουκλούν συχνά πυκνά και στη στήλη;
  Για το φιλολαϊκό ΚΚΕ π.χ. λαός δεν είναι σίγουρα οι πλουσιοκράτες και όλοι οι αστοί και φιλοαστοί, δηλαδή κάτι λιγότερο από το μισό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Για τη φιλολαϊκή Χ.Α. δεν είναι σίγουρα οι αριστεροί ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, σηλαδή το άλλο μισό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Για τον Σύριζα πάλι στον λαό δεν συμπεριλαμβάνονται σίγουρα οι πλουσιοκράτες και οι φιλοναζοί της Χ.Α., ενώ για τους ΑΝΕΛ ο λαός είναι όσοι πιστεύουν στο τρίτπυχο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια - δύσκολο να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός, αλλά μιλάμε πάλι για το μισό της κοινωνίας πάνω κάτω. Για το ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ πάλι λαός είναι οι μισθωτοί και ορίζονται ως τέτοιος ανεξαρτήτως εισοδήματος από το γεγονός ότι πρέπει νομοτελειακά να πληρώνουν πάντα για τα κερατιάτικα του πολιτικού συστήματος.
  Ως εκ τούτου, ζόρικη έννοια ο λαός και μάλλον ασύμφορη όταν δεν αφορά στο σύνολο των κοινωνικών τάξεων, αλλά χρησιμοποιείται γως εργαλείο σύγκρισης για το ποιός κομματικός σχηματισμός την έχει πιο μακρυα... τη φιλολαϊκή προδιάθεση.
  Αν λοιπόν ένα κόμμα είναι μη αστικό και φιλολαϊκό απλώς επειδή πάει κόντρα στο μνημόνιο, λυπάμαι αλλά δεν θα πάρω Στάθη μου και θεωρώ ότι η σημερινή ανάλυσή σου είναι προβληματική, διότι από τη στιγμή που θεωρείς τους ΑΝΕΛ μη αστικό κόμμα λόγω αντιμνημονιακής πολιτικής τότε το ίδιο θα θεωρήσει κάποιος ότι θα πρέπει να ισχύει και για τη Χ.Α. αφού και αυτή υποστηρίζει κατάργηση των μνημονίων.
  Αν πάλι φιλολαϊκό θεωρείται ένα κόμμα που θέλει τους ανθρώπους υποζύγια της δικτατορίας του προλεταριάτου, δηλαδή πρόβατα της κομματικής νομενκλατούρας, λυπάμαι αλλά και πάλι δεν θα πάρω αγαπητά στρατιωτάκια του "δημοκρατικού" συγκεντρωτισμού που είδατε φώς και μπήκατε φουριόζοι.
  Τα επονομαζόμενα λαϊκά στρώματα είναι ενα τόσο ευρύ και ανομοιογενές κοινωνικό υποσύνολο, που κάθε προσπάθεια να το περιχαρακώσει κανείς ως κοινωική ομάδα με συγκεριμένα χαρακτηριστικά και με κριτήρια, οικονομικά, κουλτούρας ή πεποιθήσεων, για να τα χρησιμοποιήσει ύστερα ως πολιτικό εργαλείο, είναι μάλλον απλουστευτική αν δεν είναι τραγικά ανεύθυνη στην παρούσα φάση.
  Γιαυτό και απαιτείται άμεσα κριτική πολιτική σκέψη πέρα από ευκολόχρηστα και ανέξοδα τσιτάτα και ασαφείς έννοιες τύπου "λαϊκή εξουσία" και "λαϊκά στρώματα". Σκέψη που θα σηματοδοτήσει πολιτικές με όραμα δημοκρατίας, βασισμένης στην ατομική ελευθερία και την οικονομική ισότητα, που θα ενσωματώσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, συνενωνοντάς το σε κοινό πολιτικό αγώνα για καθολική ευημερία.
  Οι σεχταρισμοί κάθε μορφης, όσο λαϊκή και αν αυτή αυτοπροβάλλεται, έχουν και θα έχουν όλοι το ίδιο αρνητικό πρόσημο οδηγώντας όλοι εξίσου στην αποτυχία.
 • Θ.Μ.Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 16:27
  Αγαπητέ Στάθη, έχουν περάσει δύο ώρες κι ακόμα δεν έχεις απαντήσει στην ερώτηση της Φούλης Μπέρια Δικολδήμη. Θέλεις να την αναγκάσεις να σου βγάλει τα νύχια;
 • SofiaΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 16:23
  @antivaro
  Τόσο "μελάνι" ξόδεψες για τους "συριζοβαρουφάκηδες", αλλά δεν μας είπες ΤΙΠΟΤΑ για το τι προτείνεις!!
  Αν εννοείς, ότι την ανατροπή θα φέρει το ΚΚΕ, πες το και πες και τον εφικτό τρόπο. Μη μας αφήνεις με την αγωνία...
  Για το κοντινό μέλλον όχι για την άλλη ζωή!
 • nkgnosΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 16:16
  Αγαπητοί S.P k antivaro δεν είμαστε ηλίθιοι να μη καταλαβαίνουμε τι ακριβώς λέει ο Σύριζα.Είναι όντως κάπως έτσι μέσα στα όρια του καπιταλισμού μέσα στα οποία κινείται όλος ο πλανήτης. Το θέμα είναι η πραγματικά αντίθετη θέση του ΚΚΕ που αλλού ακριβώς εφαρμόζεται πως συντελείτε και τι αποτελέσματα έχει. Δεν νομίζω ότι οι αριστερές κυβερνήσεις της Λ Αμερικής να κινούνται εκτός καπιταλιστικών δεδομένων. Η διαχείριση και διανομή του πλούτου αλλάζει όπως αλλάζει προς όφελος και της μεσαίας τάξης και στα αυστηρά καπιταλιστικά κράτη της Σκανδιναβίας.
  Μάλλον οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις αφορούν μόνον εσάς και τα πιστεύω σας μιας που θα πρέπει να περιμένουμε ως την Δευτέρα παρουσία να ωριμάσουν οι λαοί για την σοσιαλιστική επανάσταση.
  Άλλωστε εκ των πραγμάτων γνωρίζετε ότι πολλοί λαοί μαζί πρέπει να παλέψουν για τα σοσιαλιστικά ιδεώδη κάτι το οποίο σήμερα μοιάζει ανέκδοτο.Κατά συνέπεια δεν έχουμε και πολλές επιλογές .Σαν πρώτο βήμα πρέπει να φύγει η συμμορία που ακόμη δεν ξέρω άν το ξεχνάτε είναι ακόμη εδώ και διαλύει τις ζωές εμάς και των παιδιών μας κάθε μέρα που περνάει.
 • ειναι το κκε φιλολαικό;Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 15:31
  Κάνεις ένα λάθος, στην κατά τα άλλα έξοχη αναλυσή σου Στάθη.Κατατάσεις το κκε στις λαικές και φιλολαικές δυνάμεις.Πόσο άλλο να φτύσουν το λαό με το μίσος τους εναντίον του;Πόσο άλλο να φτύσουν και σένα προσωπικά που τόλμησες να πείς τα αυτονόητα;Και στο σημερινό σου άρθρο το ίδιο κάνουν.Στο όνομα της ενότητας, το κκε έχαιρε και χαίρει ακόμα μιας ιδιότυπης ασυλίας απο την Αριστερά.Είναι μεγάλη αυταπάτη οτι μπορεί να υπάρξει και το παραμικρό ίχνος ενότητας με αυτό το κόμμα.Τα πράγματα κάποτε πρέπει να τα πούμε με το ονομά τους.Και για το κκε, αυτό που είναι και ήταν πάντα.
 • ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 15:26
  @Φούλη Δικολδήμη

  Υποψιάζομαι - με κάθε επιφύλαξη βέβαια - ότι ο Κύριος Στάθης μας, θέτει τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις λαϊκές και φιλολαϊκές δυνάμεις, επειδή υποτίθεται πως αντιπροσωπεύουν την πάλαι ποτέ αυτοαποκαλουμένη κι απ' την φαντασία τών αστών βγαλμένη "λαϊκή δεξιά" δηλαδή κάτι, που ποτέ δεν υπήρξε στην πραγματικότητα, τουτέστιν το αντίστοιχο τής ανανεωτικής και αναθεωρητικής "αριστεράς"...

  Δεν θα μου έκανε εντύπωση λοιπόν αν έφτανε κάποια στιγμή να αποτελέσει αυτό, έως και επίσημη θέση τού ΣΥΡΙΖΑ γιατί ιδίως σήμερα, θέλει δεξιο-τεχνία το νά 'σαι "αριστερός"... τής ανανεώσεως και τής αναθεωρήσεως βεβαίως βεβαίως... ;-)
 • Βαγγέλης Φ.Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 15:21
  Επιτέλους ένα άρθρο που προσπαθεί να ξεφύγει από την κατάθλιψη και τον φόβο των ημερών και να δώσει μία αισιόδοξη πνοή σε όλους όσους νοιαζόμαστε για το μέλλον του τόπου μας. Το πετυχαίνει όμως; Για να δούμε.
  Πολύ σωστά λέει ο αγαπητός Στάθης πως η ΝΔ προσπαθεί να φτιάξει ένα «εκσυγχρονιστικό» γερμανόφιλο μπλοκ. Και εδώ έρχεται στο μυαλό μας η ιστορία του τόπου μας που διδασκόμαστε στο σχολείο και που βρίθει από τέτοιου είδους φίλα προσκείμενα σε ξένες χώρες μπλοκ. Από την επανάσταση του 21 που με την επικράτησή της γεννήθηκαν τρία κόμματα το αγγλόφιλο, το γαλλόφιλο και το ρωσόφιλο μέχρι τον γερμανόφιλο Μεταξά και τον αγγλόφιλο Βασιλιά στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
  Βέβαια εμείς όλοι, του Στάθη συμπεριλαμβανομένου, γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτό το – φιλο, δεν έχει καμία σχέση με φιλίες λαών. Αλλά με ταύτιση συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης με το Κεφάλαιο των αντίστοιχων χωρών. Και εδώ προκαλείται η εξής απορία. Ο Σαμαράς είναι γερμανόφιλος. Ποιοι άραγε να είναι σήμερα οι αμερικανόφιλοι, οι κινεζόφιλοι και οι ρωσόφιλοι; Ή μήπως μόνο γερμανικό κεφάλαιο υπάρχει σήμερα;
  Αντί λοιπόν για το προηγούμενο άρθρο «Που (το) πάει το ΚΚΕ» μήπως πρέπει να ψάξουμε να βρούμε «Που (το) πάει το Κεφάλαιο με τις αντιθέσεις του»; Όπως έλεγε η Παπαρήγα στην Βουλή και που από ολόκληρη την ανάλυσή της συζητήθηκε μόνο το τμήμα που αφορούσε το λόμπυ της δραχμής;
  Εγώ πάντως για να συνεισφέρω στον προβληματισμό των σχολιαστών, παραθέτω αποσπάσματα από συνέντευξη του Τσίπρα στην νεοεκδοθείσα εφημερίδα «6 μέρες»:
  «6Μ: Φαίνεται ότι «ενοχλείτε» πολλούς συντρόφους σας όταν ταυτίζεστε με θέσεις του ΔΝΤ ή του Ομπάμα…
  ΑΤ:... Σε ότι αφορά τον Ομπάμα είναι προφανές ότι υπάρχουν πτυχές της πολιτικής που ακολουθεί στις ΗΠΑ που βρίσκονται εν παραλληλία με τη βασική αντίληψη της δικής μας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του χρέους. Δηλαδή εμείς λέμε όχι δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Εμείς λέμε να πληρώσουν οι πλούσιοι. Εν μέρει το προσπαθεί με δυσκολίες ο Ομπάμα στην Αμερική. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλα έχουμε ταύτιση θέσεων.
  6Μ: Είναι ένα άνοιγμα δικό σας αυτό προς τις ΗΠΑ; Γιατί η Αριστερά εδώ και δεκαετίες εξέθρεψε τον αντιαμερικανισμό στη χώρα μας;
  ΑΤ: Η Αριστερά ανταποκρίθηκε με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης σε όλα τα μεγάλα διλήμματα, σε όλες τις κρίσιμες ιστορικά περιόδους σε αυτόν τον τόπο. Στην Κατοχή οι αντάρτες στο βουνό συνεργάζονταν με τους Άγγλους…. Δεν είναι, όμως, όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ οι ίδιες. Το ίδιο και με τους Γερμανούς. Δεν έχουμε κάτι με τον γερμανικό λαό, δεν είμαστε αντιγερμανοί. Είμαστε σε πλήρη διάσταση με τη πολιτική της κ. Μέρκελ για την Ευρώπη, που καταστρέφει την ευρωπαϊκή ιδέα.»
  Ο Ομπάμα λοιπόν, προσπαθεί στην Αμερική να πληρώσουν οι πλούσιοι; Με δυσκολίες; Δεν είναι όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ίδιες; Αυτές είναι τοποθετήσεις εναντίον των αστών όπως λέει παρακάτω ο Στάθης; Μάλλον κάτι εγώ δεν καταλαβαίνω καλά. Ελπίζω να καταλαβαίνει ο Στάθης καλύτερα. Και να μας εξηγήσει αν μπορεί, πως συμβιβάζεται η πάλη εναντίον των αστών με την ταύτιση με τον Ομπάμα που αν δεν κάνω λάθος εξυπηρετεί τις επιδιώξεις του Αμερικάνικου Κεφαλαίου.
  Εγώ πάντως ισχυρίζομαι πως αρχίζει και διαμορφώνεται το αμερικανόφιλο μπλοκ. Αρχίζει και διαμορφώνεται το παζλ. Και όπως είπε και η Παπαρήγα στην Βουλή, θα είναι τραγικό για τον λαό να πάρει το μέρος ενός τμήματος του Κεφαλαίου ενάντια σε ένα άλλο.
  ΥΓ. Ως προς την απορία της Φούλης, ίσως απαντήσει ο ίδιος ο Τσίπρας από την προαναφερθείσα συνέντευξη. «Εμείς θα είμαστε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» λέει λίγο παρακάτω. Κοινωνικής σωτηρίας Φούλη λοιπόν. Ούτε αριστεράς, ούτε φιλολαϊκή. Τι δεν καταλαβαίνεις;
 • χμΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 15:03
  για να μπορεσει να σταθει οποιαδηποτε αριστερη κυβερνηση οπουδηποτε στον κοσμο πρεοει να εχει ΙΣΧΥΡΗ κοινοβουλευτικη θεση και ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ λαικη βαση.
 • Φούλη ΔικολδήμηΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 14:19
  Μια ερώτηση μόνο, και όποιος θέλει απαντάει: η κατάταξη του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. στις λαικές και φιλολαικές δυνάμεις και μάλιστα σε αντίθεση με τις αστικές δυνάμεις, όπως γράφει ο αρθογράφος είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ;
 • S.PΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 14:00
  Από τη μια βρίσκονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α, ΔΗΜΑΡ.Α.Α και από την άλλη το ΚΚΕ!
  Από τη μια βρίσκονται τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α, ΔΗΜΑΡ, ΑΑ που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό και από την άλλη το ΚΚΕ που παλεύει για την ανατροπή του!
  Κατάλαβες πονηρούλη Στάθη , συνεπή στη σοσιαλδημοκρατική αντικομμουνιστική λύσσα που σε διακρίνει?
 • antivaroΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 13:22
  Ο Στάθης σήμερα ασχολείται και με τον Συριζα αλλά οι Συριζοβαρουφάκηδες έχουν πάρει βόλτα τα κανάλια ... και μας λένε
  # Οτι το μνημόνιο ΙΙΙ έχει αποτύχει !!! Σώωωωωπα βρέ παιδί μου.
  # Οι Συριζάκηδες διαφωνούν με τους Βαρουφάκηδες γιά το αν θα πρέπει να πάρουμε την δόση.
  # Συμφωνούν όμως ότι πρέπει να κάνουμε εξαρχής επαναδιαπραγμάτευση εκμεταλλευόμενοι την διαμάχη ΔΝΤ-Γερμανίας (της κακιάς Μέρκελ).
  # Η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών να πάει στις τράπεζες χωρίς να εγγραφεί στον προυπολογισμό. Εδώ συμφωνούν και με την ΔΗΜΑΡ.
  # Τα ΕΣΠΑ να τα πάρει η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων και να τα επενδύσει στην Ελλάδα με την συνδρομή των ανακεφαλαιοποιημένων ελληνικών ιδιωτικών πιά τραπεζών ( ... για επενδύσεις σαν της COSCO ή ότι βολεύει την ΕΕ και την κερδοφορία τους. Αυτό έχει ένα προαπαιτούμενο γιά το οποίο δεν τολμούν να μιλήσουν οι Συριζοβαρουφάκηδες. Οτι δηλαδή για να έλθουν επενδύσεις ευρωπαικές η ιδιωτικές θα πρέπει να παραμείνει το κόστος εργασίας εκεί που το κατακρήμνησαν οι προηγούμενοι. Αλλοιώς πάπαλα οι επενδύσεις.) Εξάλλου ο μεσσίας Αλέξης το δήλωσε ξεκάθαρα στο CNN .. ”δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κι ένα σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές. Για να υπάρξει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, τις οποίες φυσικά δεν τις αρνούμαστε ... “
  # Κούρεμα του χρέους (... εδώ είναι η μεγάλη συμμαχία με Ολάντ-Ομπάμα-ΔΝΤ ... λες και θα μας τα χαρίσουν χωρίς να μας ξεζουμίσουν με άλλες πατέντες) ή στην ανάγκη moratorium αποπληρωμών όταν θα αποκτήσουμε ανάπτυξη (... είπαμε τι ανάπτυξη εννοούν) και πρωτογενές πλεόνασμα.
  # Αποπληρωμή τους χρέους με ρήτρες ανάπτυξης ( ... όπως η Γερμανία το 1953 λές και έχουμε τα ίδια οικονομικά και πολιτικά μεγέθη με την Γερμανία , χωρίς να υπολογίζουν ότι αν αυτό εφαρμοσθεί για την Ελλάδα θα ανοίξουν οι κρουνοί και θα ζητούν κάτι παρόμοιο όλοι οι πικραμένοι της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης) Α .. ναι .. θέλουν και διεθνή διάσκεψη για το χρέος.
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ... Αρκεί γιά όλα αυτά ..........
  # Να επιτύχουμε ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ... είτε με επιπλέον μέτρα 2, 5 δις (βαρουφάκηδες) , είτε με βραχυχρόνιο δανεισμό (συριζάκηδες). Να κάνουμε δηλαδή πλεονασματικό τον προυπολογισμό του 2013 για να μπορούμε να διαπραγματευθούμε απο καλύτερη θέση χωρίς να μας εκβιάζουν με τις δόσεις.
  ΜΕΓΑΛΙΩΔΕΣ!!!
  Να δανεισθούμε (...λίγα ακόμα) ή να βάλουμε νέες περικοπές (...λίγες ακόμα) γιά να κάνουμε πλεονασματικό τον προυπολογισμό του 2013 ( της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΡΗΜΑΔ) ....
  @ ... που έχει καταρρακώσει τον Ελληνικό λαό ... γιά να συνεχίσει να τον ισοπεδώνει , να τον βγάζει στην ανεργία , να τον “αυτοκτονεί” ...
  @ ... που προβλέπει 68 δις (το 2013) γιά τοκοχρεολύσια ... τα οποία υποτίθεται θα τα κουρέψουμε και θα τα αποπληρώσουμε με ρήτρες ανάπτυξης . Μα αφού τα 68 δις του 2013 θα μπούν στην διαπραγμάτευση γιατί πρέπει να τα μετράμε στον προυπολογισμό (... ή μήπως να τα πληρώσουμε και αυτά και μετά να διαπραγματευθούμε?). Αν τα αφαιρέσει κάποιος τότε ο προυπολογισμός θα γίνει κατά 65 δις πλεονασματικός !!! Αλλά κουβέντα για αυτό τα παλληκάρια.
  @ ... Αυτόν τον προυπολογισμό “ιδρώνουν” να κάνουν πλεονασματικό οι Συριζοβαρουφάκηδες , υπολογίζοντας χωρίς τον μεσσία Αλέξη ... που θα “καταργήσει” τα μνημόνια με ένα άρθρο.
  Δεν γίνεται και πλεονασματικός αυτός ο προυπολογισμός για να διαπραγματευθείς ... και κατάργηση των μνημονίων ταυτόχρονα.
  Λοιπόν ο μεσσίας Αλέξης ...
  & ή θα διαπραγματευθεί με τα μνημόνια ΕΝΕΡΓΑ , με την ελπίδα να τα καταργήσει ΚΑΠΟΤΕ (... καλένδες) ... μέσα στο νέο περιβάλλον ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην μελλοντική Ευρώπη των λαών που θα έχει αποτινάξει τον ζυγό της Μέρκελ στό όνομα του κάθε “σοσιαλιστή” Ολάντ η και Ομπάμα.
  & ή έχει στο μυαλό του να καταργήσει τα μνημόνια (τα οποία επέβαλε τόσο η κακιά Μέρκελ όσο και ο συμμαχός του Ολάντ και το “συμμαχικό” τώρα πιά ΔΝΤ) ... οπότε τότε μοιραία θα επαναδιαπραγματευθεί με το πιστόλι στον κρόταφο. Παρεπιπτώντος τώρα τελευταία το euro ξανάγινε φετίχ. Τότε τα παλιά μνημόνια που θα καταργήσει ο Αλέξης θα μοιάζουν μπροστά στα καινούργια σαν σχολική εκδρομή. (... ή μήπως θα αρχίσει να κόβει δραχμές στηριγμένος στο “λόμπυ της δραχμής” που τον γλυκοκοιτάζει λιγωμένο εδώ και μήνες).

  ΥΓ. Με τέτοιες πολιτικές έχει καμμιά ελπίδα ο λαός να βγεί από την κρίση βελτιώνοντας έστω και αμυδρά την θέση του ??? Θίγει αυτή η πολιτική κάτι από τα κεκτημένα στην Ελληνική κοινωνία ??? Ολα αυτά δεν είναι δίκες προθέσεων ... αλλά η ενεργός και ζώσα πολιτική του Σύριζα. Και είναι σοσιαλδημοκρατική διαχειριστική πολιτική χωρίς να έχει την ανάγκη Πασοκογενών “μεταγγίσεων” για να είναι τέτοια. Είναι σοσιαδημοκρατική γιατί χαρακτηρίζεται ΚΥΡΙΩΣ από την λογική ότι μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ΤΕΤΟΙΑ πολιτική μπορεί παράλληλα να θέτει ΚΑΙ προτεραιότητες υπέρ του λαού (...και κατά των αστών) μέχρι να διαμορφώσει νέους θεσμούς που θα δίνουν στον λαό τη δυνατότητα να εκφράζεται ο ίδιος. Δεν μπορεί. Ποτέ δεν μπόρεσε στην ιστορία. Μπορεί να εκφρασθεί κάποτε ο ίδιος ο λαός με τρόπο άμεσο χωρίς να “ενοχλήσεις ούτε κατ΄ελάχιστο” την βασική ταξική αντίθεση της κοινωνίας ???. Δεν μπορεί. Ποτέ δεν μπόρεσε στην ιστορία. Μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση ενός ρημαγμένου λαού ... με την φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου την ίδια στιγμή που δέχεσαι ότι αυτό στην ΕΕ μπορεί να κινείται ελεύθερα και απρόσκοπτα ??? (δηλαδή θα στηριχθείς στην φιλοπατρία του κεφαλαιοκράτη ???). Είναι ακόμα σοσιαλδημοκρατική πολιτική επειδή πάμπολλα στελέχη του Σύριζα (μπορεί και η πλειονότητα τώρα πιά ... στον βωμό της πολυσυλλεκτικότητας) ΔΕΝ δέχονται κάν την δεδομένη ταξική αντίθεση της κοινωνίας. Περί άλλα τυρβάζουν και είναι εμφανές ... ότι είναι κυρίαρχη άποψη. Μπορείς να κινηθείς με ουσιαστικά βήματα στην ταξική ρήξη και επίλυση της βασικής ταξικής διένεξης χωρίς να διαμορφώνεις το ταξικό κριτήριο του λαού ??? Και οξύνει αυτό το ταξικό κριτήριο καθ΄οιονδήποτε τρόπο ο Συριζα ??? Και αφού κάποιοι μέσα στον Σύριζα (μεταξύ αυτών και ο Στάθης) δέχονται την βασική ταξική αντίθεση της κοινωνίας και πως ότι δημιουργεί και διαιωνίζει αυτή την αντίθεση είναι και αντιδραστικό ... να τελειώσω με τον Λένιν...”οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα σε καπιταλιστικό καθεστώς είτε θα είναι απραγματοποίητες, είτε θα είναι αντιδραστικές.”
 • οχι στα στελεχη του ΠΑΣΟΚΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 13:17
  ελπιζω η δεσμευση του Λαφαζνη και του Παπαδημουλη να τηρηθει με ευλαβεια αλιως μας βλεπω εμας τους παλιους αριστερους πολιτικα αστεγους σ αυτη την καταιγιδα
  Ελπιζω να μη πουλησει ο ΣΥΡΙΖΑ το 4%για να αλιευσει τα αγορασμενα ψηφαλακια των στελεχων του ΠΑΣΟΚ
 • Ευάγγελος ΙακωβίδηςΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 11:13
  Κύριε Στάθη,

  Οι μέχρι τώρα κυβερνώντες έχουν, όπως λέτε, αστικές εξαρτήσεις.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι?

  Απαλλάχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την υπογραφή του στα συμφωνημένα στο Μάαστριχ?
  Έπαψε να αποτελεί το Μάαστριχ πρόδρομο των Μνημονίων?

  Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ μιας ανεξάρτητης εθνικής (λαϊκής όχι αστικής) πολιτικής?
  Και αυτό μέσα από σχηματισμούς εξάρτησης, όπως τώρα η ΕΕ?

  Τα στελέχη της τάβλας του ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ φαγοποτιού παιρνώντας εν μπλόκ στον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν άξαφνα πολιτική τοποθέτηση?
  Δεν ήταν και αυτοί, που συναποφάσισαν αυτό το σημερινό χάλι?

  Πολλά ερωτήματα σε έναν άνθρωπο σαν κι εσάς?
  Όχι πρωτόβγαλτο στα πολιτικά δρώμενα !

  Αφελής δεν είστε!
  Προφανώς όμως έχετε από πολλού διαλέξει το άλλο μονοπάτι, το ευκολοαμοίβευτο! Και όπως είναι γνωστό:
  - Το φαγοπότι προσαρμόζει (αναθεωρεί) και την φαιά ουσία του καθενός!
  - Δεν χρειάζεται να μεταμορφωθεί κανείς σε Ε. Βενιζέλο για να χάνει ο ευγλωτία, γραπτή ή προφορική, την ουσία της!
  - Ή όπως λέει η γνωστή σ’ εσάς ρήση: το έχειν καθορίζει το είναι (das Haben bestimmt das Sein)!

  Αυτά εν ολίγοις!
  Αν σας αγγίζουν ακόμη.....


  Φιλικά

  Ε. Ιακωβίδης
 • θεοφιλος θερμηΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 10:57
  Τα πραματα αγριευουν και θα αγριεψουν πιο πολυ.
  Αν παρω παραδειγμα ομως αυτο που, δεν ξαναγινε ποτε πριν, γινεται σημερα στο δημαρχειο της Θερμης, αγριευουν και οι εργαζομενοι.
  Στην πορεια για τις εκλογες, ελπιζω να μην επιλεξεις παλι τα γραπτα και τα σκιτσα εστω κι αν ειναι το οξυγονο σου, αλλα την πρωτη αντι την τιμητικη της τελευταιας.
  Οσο για τα σκιτσα και τα γραπτα ειμαι βεβαιος θα βρεις τροπο.......
  Κολυμπηθρα κανενος ρουφιανου δεν θα αφησουμε γινει ο ΣΥΡΙΖΑ, ουτε στη βαση ουτε στην κορυφη?
 • nkblsΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 10:56
  Κι ενώ τα ΜΜΕ στην αποικία παρακολουθούν κατά πόδας τα επεισόδια της δηλητηριώδους γαστρονομικής σειράς ΄΄ Τα ριφιφί του μπουγατσόφιλου αγροφύλακος της μπανανίας Χούφτελ ή Χούφταλου κατά το ελληνικότερον ΄΄ , το γενοκτονημένο πόπολο οδηγείται να εξαϋλωθεί σε κατάσταση ρήτρας . Μετά το μεγάλο πόνο και τη μεγάλη κραυγή ήρθε η ώρα της μεγάλης οργής . Εδώ τα βιολιά πρέπει να βαρέσουν σαν ορχήστρα όλα μαζί το έργο της ανατροπής , το διωγμό των σωτήρων της αρπαχτής κι ο μπουγατσόφιλος αγροφύλαξ να επιστρέψει στο χωριό του να συνεχίσει με λουκάνικα.
 • chaosΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 10:53
  ΣΤΑΘΗ, αντιγράφω από το κείμενό σου:
  "...συντίθεται ένα φάσμα λαϊκών και φιλολαϊκών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι εκφάνσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς".
  " Να μετακινήσει δηλαδή τη Δημοκρατία, από το αντιπροσωπευτικό προς το άμεσο".
  " Η διαμόρφωση συνεπώς μιας νέας εθνικής στρατηγικής με ταξικές προτεραιότητες υπέρ του λαού κι όχι υπέρ των αστών, είναι απ’ τα πρώτα πράγματα που πρέπει να επιτευχθούν".

  Φιλολαϊκές δυνάμεις λοιπόν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Ξέχασες την ΧΑ, αλλά σου έχω εμπιστοσύνη, μόλις βρεις τον πάτο του βαρελιού της σκέψης σου, θα την βάλεις κι αυτήν στις φιλολαϊκές δυνάμεις.
  Η δημοκρατία από αντιπροσωπευτική να γίνει άμεση. Ένα πράγμα σαν την πλατεία Συντάγματος το καλοκαίρι δηλαδή. Το θέμα δεν είναι ότι κάνεις λάθος, αλλά ότι δεν βγάζεις και κανένα συμπέρασμα από την εμπειρία που μας δίνουν τα γεγονότα!!!
  Εθνική στρατηγική με ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ υπέρ του λαού!!! Αυτό το τελευταίο σπάει κόκκαλα...Να δώσουμε προτεραιότητες στον λαό, αλλά μην αφήσουμε και παραπονεμένους τους αστούς ε; Καλέ μου άνθρωπε! Ποιος θα έχει την εξουσία;;;; Τα μονοπώλια ή οι εργαζόμενοι;;;; θα απαντήσεις σε κάποιο κείμενό σου σε αυτό;;;;;
 • ΕλληνΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 09:26
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ . ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΣΤΟΧΑ ΑΡΘΡΑ ΟΥΣΙΩΔΕΣ . ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙΜΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ .
  ΙΔΑΝΙΚΟΝ ΑΜΕΣΗ ΚΛΗΡΩΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πλην σωμματων ασφαλειας . ΟΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΗ ΚΛΗΡΩΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΘΑ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΤΡΑΠΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑς ΚΑΙ ΑΝΕΛΙΞΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ
 • ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣΔευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 08:27
  Καλόόόόόό!!!
  Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;;;!!!...

  Καλημέρα σας Κύριε Στάθη μας και Καλή Εβδομάδα νά 'χουμε :-)

 • Αθήνα7°CΥψηλή:10°C
  Χαμηλή:2°C
 • Θεσ/νίκη6°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-3°C
 • Πάτρα12°CΥψηλή:8°C
  Χαμηλή:2°C
 • Ηράκλειο12°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα5°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-2°C