Η παγίδα

Πρώτη καταχώρηση: 12/09/2012 - 08:00

Τελευταία δημοσίευση: 12/09/2012 08:00Ο Στάθης στον eniko

Η παγίδα

 

Ολοι πλέον, τουλάχιστον οι σκεπτόμενοι, δεξιοί κι αριστεροί γνωρίζουμε τις αιτίες για τη γέννηση και την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Ολοι, εκτός απ’ τους χούλιγκανς και τους οπαδίτες, συγκλίνουν στις διαπιστώσεις τους για το αυγό που πλέον εκκολάφθηκε και για τα φίδια που βγήκαν στους δρόμους (σήμερα, κι αύριο πιθανόν να μπουν στα σπίτια μας, να κάνουν κι εκεί «έλεγχο»: ποιος είναι τι, σε ποιον θεό πιστεύει και τι καπνό φουμάρει). 

Η κυοφορία των στερεοτύπων που εξέθρεψαν τη Χρυσή Αυγή υπήρξε στην κοινωνία μας κατ’ αρχήν υπολανθάνουσα, εν συνεχεία μακρά και υποχθόνια (αυτό που λέγαμε «καθημερινός φασισμός του καφενέ», χωρίς -ακόμα τότε- ειδικό πολιτικό βάρος). Ομως με την κρίση να λειτουργεί ως καταλύτης, βγήκαν στην επιφάνεια με εκκωφαντικό κι εκρηκτικό τρόπο όσα υπέβοσκαν -μάλιστα εν πολλοίς ενοχικά- στον βυθό μας.

Εκτός απ’ την ανεργία και την εξαθλίωση που επί κρίσης όλο και βαθαίνουν, υπήρξαν και πολλές άλλες προγενέστερες αιτίες όλα αυτά τα χρόνια που τροφοδοτούσαν όσα τώρα ένα πρώην συμμορίτικο γκρουπούσκολο του 0,6% εκφράζει ως κοινοβουλευτικό κόμμα του 10% (μάλιστα με τάση ανόδου).

 

Το έλλειμμα στην πολιτική της Αριστεράς για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος (που εξακολουθεί εδραίο και υπαρκτό), όπως και η ταύτιση στα μάτια πολλών συμπολιτών μας της άθλιας (και μάλιστα ακροδεξιάς) διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά γενικώς, καθώς και η ταύτιση αρκετών «αριστερών» αστέρων με το «εκσυγχρονιστικό» καθεστώς (δημοσιογράφων και καλλιτεχνών κυρίως), είναι απ’ τις βασικές αιτίες της ανόδου των φασιστών και των νεοναζί (ιδιότητες δυστυχώς δευτερεύουσες στα μάτια των εξαθλιωμένων, των περιθωριοποιημένων κι απελπισμένων).

Αν σε αυτά προσθέσουμε την αλαζονεία της αριστερής ελίτ (κυρίως στα ΑΕΙ), τους στενούς ορίζοντες ορισμένων ακτιβιστών της Αριστεράς, αλλά και αντιεξουσιαστών, που στην αντιπαράθεσή τους με τη Χρυσή Αυγή (ή τα ΜΑΤ) βρίσκουν κάθε φορά τον εχθρό που ταιριάζει στο δικό τους μέγεθος, τότε το παζλ έχει συμπληρωθεί. 

Επιμένω στις ευθύνες (και) της Αριστεράς, ως αριστερός. Διότι ξέραμε. Και ως αντιφασίστες έπρεπε να είχαμε προλάβει τα γεγονότα κι όχι να τρέχουμε πίσω τους. Δεν αρκεί να είμαστε με το δίκιο, πρέπει κιόλας το «δίκιο να κατισχύει».

Αλλά, αν αυτές (και άλλες πολλές) είναι απ’ τις αιτίες της επανεμφάνισης των επιγόνων του δωσιλογισμού στον πολιτικό βίο,

τι είναι αυτό που νομιμοποίησε και νομιμοποιεί αυτήν την επανεμφάνιση; Τι είναι αυτό που φέρνει σε πρώτο πλάνο το ενδιαφέρον για τη δράση του νεοφασισμού κι αφήνει στο ημίφως της αδιαφορίας τις αιτίες της;

Είναι η «θεωρία των δύο άκρων».

Είναι η ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό.

Μια θεωρία που «ανθεί» τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ευρώπη, οδηγώντας σε πολιτικές αλλά και κρατικές συμπεριφορές που έχουν αφοπλίσει πρώτα και στη συνέχεια εξαθλιώσει τους εργαζόμενους

Αυτή η «θεωρία των άκρων», άκρως αντιεπιστημονική, ένα καθαρό προπαγανδιστικό εύρημα που παρουσιάζει ως όμοια τα αντίθετα, γίνεται ευρέως (εν τέλει) πιστευτή, διότι όπως «δίδασκε» ο Χίτλερ τον Γκαίμπελς, «όσο πιο μεγάλο είναι ένα ψέμα που λες, τόσον πιο πιστευτό γίνεται απ’ τις μάζες». 

Η θεωρία των δύο άκρων ενοχοποιεί τον κομμουνισμό κι απενοχοποιεί τον φασισμό. 

 

Μόλις προ ολίγων ημερών ο πρώην διαγραφείς βουλευτής της Ν.Δ. και νυν γραμματέας του κόμματος, κ. Κεφαλογιάννης, μιλούσε για τα «δύο άκρα», πράγμα

 

που δεν παραλείπει να κάνει με τον μονότονο τρόπο του κολλημένου γραμμόφωνου συνεχώς ο κ. Κεδίκογλου

ενώ ο μετρ του είδους κ. Πρετεντέρης μόλις προχθές  ανέλυε απ’ το Mega κι έλεγε ότι η Ευρώπη «δεν θέλει να ’χει (σ.σ.: στην Ελλάδα) φασίστες και κομουνιστές να τσακώνονται στους δρόμους».

Αλλά, αν το καθεστώς, μέσω πολιτικών εκπροσώπων και δημοσιογράφων, βάζει στον ίδιο παρονομαστή τον κομμουνισμό και τον φασισμό, 

το ίδιο κάνουν και οι «λαϊκοί» φασίστες απ’ τα κάτω. 

Δεν υπάρχει, κυρίως στο διαδίκτυο, ανεγκέφαλος, φασίστας, αδαής, εθνικιστής, αμόρφωτος, κατά φαντασίαν πατριώτης που να μη μηρυκάζει τη θεωρία  των δύο άκρων, που να μην ταυτίζει τον κομμουνισμό με τον φασισμό, τον Στάλιν με τον Χίτλερ, 

όπως άλλοι, εξ ίσου ανιστόρητοι, ταυτίζουν τον χριστιανισμό με την Ιερά Εξέταση ή το ισλάμ με την τρομοκρατία.

Κι έτσι η παγίδα κλείνει.

Το καθεστώς (απ’ τα πάνω) χρησιμοποιεί τη «θεωρία των δύο άκρων» για να εκφασίζεται,

 

ενώ πολλοί απ’ αυτούς που αμφισβητούν το καθεστώς απ’ τα κάτω, αφομοιώνοντας αυτήν την προπαγάνδα γίνονται «χρήσιμοι ηλίθιοι». Εκτός

κι αν κάπου κάποτε ο φασισμός ανέτρεψε τον καπιταλισμό και μας διαφεύγει. Ομως, όχι μόνον ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως ο φασισμός οδήγησε τον καπιταλισμό στη Γερμανία στα μεγαλύτερα κέρδη που έβγαλε ποτέ έως τότε και την ανθρωπότητα στον πόλεμο.

Σήμερα, αυτοί που μιλούν για τη θεωρία των δύο άκρων (κι εδώ οι ευθύνες της Δεξιάς έτσι όπως εκφράζεται απ’ τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι κολοσσιαίες) απ’ τα πάνω

μας οδηγούν σε μια Ελλάδα, Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Κι αυτοί που ενστερνίζονται αυτή τη θεωρία απ’ τα κάτω θέλουν μια Ελλάδα, Στρατόπεδο Συγκέντρωσης.

Και οι δύο φασισμοί,

ο εν δυνάμει φασισμός του καθεστώτος απ’ τα πάνω 

και ο οιονεί φασισμός της  μπυραρίας απ’ τα κάτω 

οδηγούν με «νομιμοποιητική» πλατφόρμα τη θεωρία «των δύο άκρων» σε μια Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη με χαρακτηριστικά Στρατοπέδου Συγκέντρωσης.

Χρειάζεται να αναλύσω αυτά τα χαρακτηριστικά ή τα βλέπετε να θεριεύουν συνεχώς γύρω σας;

Ο Χρυσούς Κανών της λειτουργίας ενός Στρατοπέδου Συγκέντρωσης είναι να υπάρχει πάντα ένας «κατώτερος». Απ’ τον «κάπο» ώς τον μελλοθάνατο, αυτόν που οδηγείται στον φούρνο, υπάρχει πάντα μία ιεραρχία προς τα κάτω, όπου ο καθένας για να αποφύγει το χειρότερο γίνεται ικανός να κάνει το χείριστο.

Το ίδιο ισχύει και σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη (και στον καπιταλισμό γενικότερα), πάντα κάποιος παίρνει το κατώτερο μεροκάματο προς το οποίον η εξουσία εξομοιώνει διαρκώς προς τα κάτω και τα μεροκάματα των άλλων,

πάντα υπάρχει το χειρότερο, η ανεργία, η μακροχρόνια ανεργία, η αυτοκτονία.

  

Είναι τραγωδίας άξιον ότι, ενώ όλα αυτά τα έμαθε η ανθρωπότης πληρώνοντας ανήκουστο φόρο αίματος σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, βλέπει να συσσωρεύονται εκ νέου οι αιτίες που τους προκάλεσαν (κυρίως η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και η ανισοκατανομή του πλούτου) με τη μνήμη της ταυτοχρόνως να ηττάται απ’ τη βλακεία.

Οπως χτυπούσαν οι ναζί τους Εβραίους τότε ως αποδιοπομπαίους τράγους, έτσι οι νεοναζί επίγονοί τους χτυπούν σήμερα τους μουσουλμάνους, επίσης ως αποδιοπομπαίους τράγους.

Οπως χτύπησαν νεοναζί στη Γερμανία Ελληνες μετανάστες χθες, έτσι βαράει σήμερα η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα αλλογενείς μετανάστες. Πάντα 

 

πρέπει να υπάρχει ένας κατώτερος, ένας αποδιοπομπαίος τράγος.

Η Χρυσή Αυγή είναι χρήσιμη στο καθεστώς, διότι κλείνει την παγίδα απ’ τα κάτω. Εκτρέπει την οργή των αδικημένων σε διαύλους που αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία του συστήματος.

Για αυτό

α) ο καθεστωτικός προπαγανδιστής απ’ την τηλεόραση, β) ο πολιτικός εκπρόσωπος του δικομματισμού που εκφασίζει τη δημοκρατία και γ) ο φασίστας αγορητής της μπυραρίας συμπίπτουν και οι τρεις στη «θεωρία των δύο άκρων», συμπίπτουν

στην ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό, που μας κάνει «όλους ίδιους», έναν χυλό από θολά νερά, όπου τα μεγάλα ψάρια συνεχίζουν να τρώνε τα μικρά. 

Μη σας παραπλανά (ευκτική) η ιερή φρίκη που παθαίνουν απ’ τα κανάλια οι καθεστωτικοί προπαγανδιστές με την... μπρουταλιτέ του φασισμού,

ούτε η ρητορική κατά του φασισμού των κυβερνώντων (που όμως εκφασίζουν τη δημοκρατία οι ίδιοι)

εφ’ όσον έχουν και οι δύο καταφέρει στο μεταξύ να ταυτίσουν «τα δύο άκρα», έχουν πετύχει τον στόχο τους. Αμέσως μετά η ρητορική για λαϊκισμό, κρατισμό, τεμπέληδες Ελληνες, μαζί τα φάγαμε, ρετιρέ, φοροδιαφυγές της Φούλας, σοβιετικά συνδικάτα είναι φυσικό παρεπόμενο κι ακούγεται λογική στ’ αυτιά μας.

Ωσπου να μας φάνε.

Ολους! (και τους φασίστες, τους φτωχούς βεβαίως. Αυτούς που οι πλούσιοι φασίστες τρώνε με ξεχωριστή απόλαυση). 

 

Ωσπου να μας φάνε όλους λοιπόν δίνοντας στον καθέναν από μας την υπόσχεση του Πολύφημου -  «εσένα θα σε φάω τελευταίον».

 

Διότι το χειρότερο δεν συνιστά μόνον τον χρυσούν κανόνα της λειτουργίας των Ειδικών Ζωνών, των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης και του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού εν γένει, αλλά και του θανάτου...

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (26)
 • Βάρδας ΣκληρόςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 22:12
  Μία σύντομη απάντηση στους δύο φίλους:

  Δημήτρη...ΧΧΧ κατανόω τι θέλεις να πείς, αλλά μάλλον ξεκινούμε από διαφορετική αφετηρία αντίληψης της ιδεολογίας. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω σε μελλοντικό σχόλιο αναλυτικά επ' αυτού και να το συζητήσουμε αν θές.

  Θεόδωρε, επίτρεψέ μου να σου πώ ότι κάποια πράγματα τα μπερδευεις λίγο στη συλλογιστική σου και κάποια τα υπεραπλουστεύεις.
  Γράφω στο κείμενο μου ότι δεν είναι κάθε βία στο όνομα της αριστεράς εξ ορισμού σωστή. Αυτό νομίζω απαντά στο κομμάτι του σχολίου σου περί μπαχαλάκηδων. Από εκεί και πέρα σου έχω ξαναπεί ότι το να αρνείται κανείς τον ρόλο της ιδεολογίας ως βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των κοινωνικών δομών και συνθηκών είναι εσφαλμένο. Οι νομοι και αυτοί που τους φτιάχνουν δεν ειναι χωρίς ιδεολογία, αλλά είναι φορείς της ιδεολογίας αυτων που τους ορίζουν και ως εκ τούτου έχουν ταξικό περιεχόμενο και συνδέονται αμεσα με το ζητημα της κοινωνικης ισχύος και πως αυτή επιμερίζεται και διά των νόμων. Θα επανέλθω και επ' αυτου αναλυτικά, φυσικά ανοιχτός προς επικοδομητική κριτική όπως η δική σου.
 • ΓιάννηςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 22:06
  Αν και ναζισμός-κομμουνισμός είναι καθόλα διαφορετικές ιδεολογίες, στο τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκαν μοιάζουν πολύ.Ολοκληρωτικό καθεστώς το ένα, ολοκληρωτικό και το άλλο.Η μαρμάγκα έτρωγε τους διαφωνούντες στο ένα, η μαρμάγκα τους έτρωγε και στο άλλο.Ο ένας σκοτώνει με βάση τη φυλή, ο άλλος με βάση τη τάξη αλλά ο φόνος είναι φόνος.Το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης ανέβασαν κατά πολύ οι κομμουνιστές αλλά το ίδιο κάνανε και οι ναζί στη Γερμανία(προφανώς αυτό το τελευταίο καλό είναι απλά το αναφέρω ως ομοιότητα)Το τρομακτικό με τους ναζί είναι η έκταση και πιο πολύ η μεθοδικότητα και η ψυχρότητα με την οποία εξόντωσαν εκατομμύρια απλά και μόνο επειδή ήταν διαφορετικοί.Γι αυτό και είναι μεγαλύτερο φόβητρο από τους κομμουνιστές, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα που δεν έζησε τον κομμουνισμό.Γιατί σε χώρες της Αν.Ευρώπης που έχουν ζωντανές τις μνήμες από τον τρόπο που τους φέρθηκε η Σ.Ενωση αλλά ξέχασαν πως τους φερόντουσαν οι ναζί σήμερα οι Γερμανοί του Β παγκοσμίου θεωρούνται περίπου ελευθερωτές.
 • @lil-αία-ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΥΡ.''πολυεξυπνάκιας''Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 22:04
  lil, στη κοινή καθομιλουμένη κι εσύ θα τον προσφωνούσες έτσι.Αία, αν και ανήκω στη συνομοταξία ΟΥΓΚ, ανεγκέφαλος ΝΑΖΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΝΑ μη ΖΙ, δεν είχα κακή πρόθεση.Aπλώς φίλε μου, μίλησες για παιδεία. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΥΡ, ο Ξένιος Ζεύς -ονομαστική.Του Ξενίου Διός -γενική.(δεν είναι όλοι οι ΟΥΓΚ, ΟΥΓΚ).Ακούω τώρα...
 • stevchrlyΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 21:40
  παίδες η ΑγΕλλάς ποτέ δεν είχε μετανάστες νόμιμους παρά μόνο την εποχή του Παπαδόπουλου όλοι οι άλλοι είναι Λαθρομετανάστες που βολεύουν το σύστημα να είναι πάντα παράνομοι
  Το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η συνέχεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας
  ξέρει πολύ καλά τι κάνει αφήνει το λαουτζίκο να φαγώνεται τη μια με τους ταξιτζήδες την άλλοι με τους γιατρούς τους φαρμακοποιούς κλπ κλπ και στο τέλος αφήνει τους αλλοδαπούς για να έχουμε να παίζουμε πριν τους πάρει αν και πολύ αμφιβάλω η μπάλα και τους κυβερνώντες
  η χρυσή εφεδρεία τους είναι ορέ
 • manolisΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 20:03
  Η σύγκριση δυο ανόμοιων πραγμάτων είναι φασισμός. Αυτό είναι η θεωρία των δύο άκρων. Το να συγκρίνει κάποιος τον μετανάστη με τον λαθρομετανάστη είναι φασισμός. Δεν είναι το ίδιο. Μήπως δεν διάβασες τι γίνεται στην Αυστραλία με τους Έλληνες λαθρομετανάστες ;;; Οι Έλληνες που πήγαν στην Γερμανία μετανάστες την εποχή εκείνη όλοι πρώτα πέρασαν από γιατρούς . Πηγαίνοντας εκεί τους είχαν δωμάτια για να μένουν έστω και κοινόβια. Πήγαν Κυριακή βράδυ και την Δευτέρα πρωί είχαν πάει στις δουλειές τους. Η « φάμπρικα » που δούλευαν είχε ειδικό χώρο και εστιατόριο για να κάνουν το διάλλειμα τους για φαγητό το μεσημέρι και διάλειμμα για καφέ. Το σύνθημα του ΚΚΕ ότι για όλα φταίει η ….. πλουτοκρατία δεν είναι θεωρία των δύο άκρων ;;; Δεν υπάρχουν πλούσιοι που απέκτησαν τον πλούτο τους νόμιμα ;; Δεν υπάρχουν πλούσιοι που έχουν βοηθήσει συνανθρώπους μας ακόμα και την Ελλάδα;; Η σύγκριση ενός νόμιμου πλούσιου με τον Τσοχατζόπουλο δεν είναι φασισμός. Τι σημαίνει το « εγώ είμαι αριστερός ». Εγώ τους συνανθρώπους μου δεν τους ξε χωρίζω σε αριστερούς δεξιούς κεντρώους αλλά σε καλούς ή κακούς , σε έντιμους και ανέντιμους, σε πατριώτες ή προσκυνημένους κ.λ. Δηλαδή κατά την γνώμη του ΚΚΕ ο Λιονέλ Μέσι θα ήταν σωστό να αμείβεται σαν τον … Καραγκούνη;;;
  Για ότι ζούμε σήμερα φταίει ο καπιταλισμός. Τι είναι καπιταλισμός;; Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να αφιερώσεις ένα ή δύο άρθρα σου στο θέμα αυτό. Από την Βικιπαίδεια αντιγράφω.
  ( Ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα όπου η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, όπως και οι επενδύσεις σε οικονομικά αγαθά, παραγωγή, κατανομή, το εμπόριο και υπηρεσίες, κατέχονται από ιδιώτες, με κυρίαρχο κίνητρο/στόχο το κέρδος. Το κράτος στον καπιταλισμό μπορεί επίσης να αποτελεί τον ιδιοκτήτη μέσων παραγωγής (συλλογικός καπιταλιστής) ή διακίνησης των προϊόντων (και των υπηρεσιών που στον καπιταλισμό νοούνται ως προϊόντα).
  Σε ποιο άρθρο του καπιταλισμού (στο οικονομικό σύστημα ) αναφέρεται ότι τα λεφτά είναι αγαθά και πρέπει να πωλούνται ή ότι η τιμή του πετρελαίου είναι σωστό και νόμιμο να παίζεται στα χρηματιστήρια όπως και οι τιμές των σιτηρών και άλλων αγαθών. Σε ποιο άρθρο αναφέρει ότι υπάρχει …. νόμιμη τοκογλυφία ;;; ( Από εσένα έμαθα ότι ο Μωάμεθ απαγόρευσε τον δανεισμό με τόκο )
  Αυτό που σκοτώνει και εξαθλιώνει τον κόσμο λοιπόν είναι ο τόκος. Το έχω ξαναγράψει και θα συνεχίζω να το λέω ότι το να δανείζονται τα κράτη από τους ιδιώτες δεν είναι ΝΟΜΙΜΟ. Είναι αντίθετο με τα συντάγματα όλων των δημοκρατικών χωρών αλλά ειδικά στο σύνταγμα της Αμερικής στο άρθρο 3. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με πράξεις …. νομοθετικές που τις αφήνουν να εφαρμόζονται οι ανώτεροι δικαστές . Και η άγνοια του κόσμου. Έχει αναρωτηθεί ποτέ κάποιος τι θα συμβεί στα κράτη αν αποφασίσουν οι δανειστές τους να μην τα δανείσουν για 5 χρόνια;;; Γιατί έτσι θέλουν. Ποιος θα τους αναγκάσει να δανείσουν τα κράτη ;;;. Τι θα γίνει τότε ;; Είναι τόσο φανερή η μεγάλη αλήθεια και πραγματικότητα και όμως δεν την βλέπουμε.
  Τώρα που βρίσκονται όλα τα βλέμματα εστραμμένα στην Ελλάδα θα έπρεπε να βρεθούν κάποιοι Έλληνες να διδάξουν την πραγματική δημοκρατία στον κόσμο.
  Δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία σε ένα κράτος που δανείζεται από τους ιδιώτες … τα λεφτά του. Για να συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι έχει ξεπουληθεί παντού η δικαστική εξουσία. Όταν σε μια χώρα λειτουργεί η δικαιοσύνη άρα και η δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβάται ούτε από φασίστες ούτε χρυσή αυγή ούτε ναζί και όλα τα εις ούτε.
  manolis
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ..ΧΧΧΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:56
  Β.Σκληρος@.Καλησπερα.Διχως να εχω διαφωνια με το σχολιο σου, το οποιο το θεωρω ευστοχο στο θεμα που κινειται (φασισμου-κομμουνισμου ), θελω απλως να σου επισημανω κατα την γνωμη μου οτι ο κοσμος δεν μπαινει σε αυτην την διαδικασια .
  .Μπορει να φαινεται απο τις κουβεντες εδω μεσα οτι ασχολειται με αυτο .Μπορει να διεξαγεται ενας ιδεολογικος πολεμος και μια αναλυση στις διαφορες και στις σχεσεις τους .
  Οστοσο οπως καταλαβαινεις τα πραγματα δεν κινουνται απο την ιδεολογια .αλλα απο τις πρακτικες αναγκες και ελλειψεις(πλευρες) της καθημερινοτητας(εννοειται για τον καθενα οτι τραβαει στο παρελθον
  )και ο τροπος που ο καθενας δινει της εξηγησεις του.
  παρακατω θα βρεις μια ερωτηση για την θεση που πηραν οι μικροπωλητες στα επεισοδια. Νομιζω καταλαβαινεις γιατι ηταν θετικη η σταση τους.Προσεξε ειναι μια θεση που εν μερη πηρε ενα σεβαστο σε ποσοστο κομματι της κοινωνιας απο τις πρωτες εκλογες.Βλεπουμε τωρα γκαλλοπ που τις δινουν 10 και...
  Ολα αυτα χρειαζονται μια εξηγηση γιατι συμβαινουν .Φιλικα.
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΑΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:50
  Αγαπητε Βαρδα , οταν λεω εγω τοσο καιρο οτι η δικαιοσυνη εχει αυτονομη εννοια και δεν πρεπει να επηρεαζεται απο αριστερες η δεξιες η νεοφιλελευθερες επικρατουσες αντιληψεις η κυβερνησεις , προσπαθουσαν ολοι να με πεισουν οτι για να εχει η δικαιοσυνη νοημα πρεπει να επικρατησει η αριστερη αντιληψη. Αλλο λεει το δικιο του εργατη και αλλο του βιομηχανου. Παρτε τωρα την Χ.Α που και αυτη αναλογες ιδεες εκφραζει. Αλλο το δικιο του Ελληνα και αλλο του Πακιστανου. Αλλο το δικιο του εθνικιστη και αλλο του αναρχικου. Οσο η δικαιοσυνη βιαζεται , ελεγχεται , γινεται σχετικη , τοσο θα υπαρχουν φαινομενα βιας στο ονομα της. Και μια ερωτηση. Τι διαφορα εχει ο αντιεξουσιαστης που σπαει μαγαζια και αυτοκινητα στο πολυτεχνειο η στα εξαρχεια , με τον εθνικιστη τραμπουκο που σπαει μαγαζια μεταναστων? Γιατι η σωστη συγκριση - ερωτηση ειναι αυτη σημερα και οχι η συγκριση Χιτλερ και Σταλιν η Ναζισμου και κομμουνισμου. Φτανει πια αυτη η προσπαθεια δικαιολογησης της βιας με βαση το κινητρο (αριστερο, κοινωνικο, δεξιο, εθνικιστικο). Ας αφησουμε τα δικαστηρια να κρινουν με βαση τον νομο και αν εχουμε αντιρρηση για τον νομο , ας πιεσουμε για μια καλυτερη νομοθετικη εξουσια. Αν παλι αμφιβαλουμε για την ποιοτητα του δικαστη , ας αγωνιστουμε για την ανεξαρτησια της δικαιοσυνης. Θα ηθελα επισης να ρωτησω τι θελετε τοσο καιρο , οι αριστεροι , και υπερασπιζεστε τον Σταλιν? Καθικι ηταν , φασιστας του κερατα. Αυταρχικος , απολυταρχικος , ραδιουργος , κυνικος , με εκατομυρια νεκρους και βασανισμενους στον λαιμο του. Κριμα για την αριστερα. Συμφωνω σε πολλα απο οσα γραφεις σημερα φιλε Βαρδα αλλα εχεις και εσυ μια ταση να βρισκεις ελαφρυντικα στον αριστερο πολιτικο χωρο. Ενταξει , αντιλαμβανομαι την διαφορα στο κινητρο του εθνικιστη-ρατσιστη και στο κινητρο του αντιεξουσιαστη-επαναστατη , εδω ομως μιλαμε για το πως τελικα θα αποφυγουμε την βια και τον φασισμο σημερα στην Ελλαδα. Και εκει καταληγουμε , οπως και εσυ, στον νομο.
 • klΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:47
  Αγαπητέ Στάθη
  ειλικρινά ανησυχώ κι εγώ με όλο αυτό το πράγμα που γίνεται στο διαδίκτυο. Συνέχεια άρθρα για τη χα και σχόλια μελών της. Εσείς που έχετε βήμα και λόγο μήπως θα μπορούσατε σε ένα άρθρο να μας πουν τι περιμένουν? Να μας πουν ποια θεωρούν προβλήματα να μας πουν τις αιτίες τους και τις λύσεις τους. Για να δούμε αν μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια άκρη.
 • @ΣΤΕΛΙΟΣΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:44
  δες το σκιτσο και θα καταλαβεις ποιος ειναι ο προβληματικος
 • ΝΙΚΗΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:43
  @ΣΤΕΛΙΟΣ συγγνωμη που παρεμβαινω στην "κοντρα"σου με τον σχολιαστη των 15.11 αλλα θεωρω οτι σου απαντησε ακριβως στο υφος που επρεπε και πεφτοντας μαλλον στο νοητικο σου επιπεδο.......αυτο δηλ. της αμοιβαδας.........Περαστικα!!!!!
 • Για Βάρδα ΣκληρόΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:40
  H φράση ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ είναι ένα σύνθημα άρα είναι περιεκτικό.Σήμαινε ότι το ΚΚΕ και οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και αγωνιζόντουσαν για τα δίκια του εργάτη. Βέβαια θα μου πείτε σε μια Ελλάδα όπου η πλειοψηφία είναι μικροαστοί ελεύθεροι επαγγελματίες αγρότες υπάλληλοι έχετε δίκιο ότι το σύνθημα αυτό δε μπορούσε να τους αφορά όλους.Και γι αυτό δεν το έωιωθαν δικό τους.
  Και το σύνθημα του Παπανδρέου Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ που έκφραζε τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία , πήγαινε μαζί με το ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ , τι ειρωνεία αυτό το σύνθημα να το παίρνει η ΜΑ και να το χρησιμοποιεί σα ρατσιστικό σύνθημα.
 • nkblsΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:33
  Οι μετανάστες είναι το πρώτο θέμα στη ραδιοτηλεόραση , απολαμβάνει κάργα δημοσιότητα , θα ΄ χει χοντρή μάσα το θέμα , ακροαματικότητα και τηλεθέαση ταβάνι , ξεσηκώνει πάθη , σφάζονται για πάρτι του . Κάποιοι συμμετέχουν , κάποιοι παρακολουθούν , άλλοι θα κερδίσουν. Ποιός τους έδιωξε από κει που ΄ ταν σημασία δεν έχει , ποιός τους έμπασε μέσα σημασία δεν έχει , που θα καταλήξουν σημασία δεν έχει , σημασία έχει ότι υπάρχει στόχος και βελάκια και μπορεί να γίνει παιγνίδι . Τους έμπασαν εδώ με το σωρό , κονόμα , έφεραν ψήφους , κονόμα , τώρα τους σκουπίζουν , και που τους πάνε ; Στα κέντρα φιλοξενίας . Κι από κει ; Θα τους περάσουν από τσεκ-απ , πρώτη , δεύτερη , τρίτη διαλογή κι οι αξιολογηθέντες που πληρούν τις προδιαγραφές , αντοχή κι υποταγή , θα μετακομίσουν στα κέντρα υποδοχής των ειδικών οικονομικών ζωνών για τα περαιτέρω . Γερμανικές επενδύσεις , γερμανική τεχνολογία , γερμανική οργάνωση , ιδρώτας λαθρομετανάστης , ωράριο σκλάβος , μισθός κινέζος, και ποιός θα τους φυλάει ; Αυτός που τώρα τους κυνηγάει , ο εθνικιστής. Κι απ ΄ έξω που τώρα πετάνε τα βελάκια τι θα κάνουν ; Μα ότι κάνουν όλοι οι υπήκοοι στις αποικίες , θα ξεκουράζονται ξάπλα στα πεζοδρόμια και στα παγκάκια , χαρτόνια μαξιλάρια. Γι αυτό τους έδιωξαν , γι αυτό τους έφεραν , γι αυτό τους εγκλώβισαν εδώ , γι αυτό τώρα τους σκουπίζουν , τους μετράνε , τους στοιβάζουν στα ράφια , θα ΄ ναι οι αναλώσιμοι ανθρώπινοι πόροι των ΕΟΖ ; Επομένως ήταν καλά όλα μελετημένα και δεν ήταν δουλειές του ποδαριού. Είχαν σχεδιάσει να κάνουν τη χώρα ειδική οικονομική ζώνη , βιομηχανική περιοχή της Ευρώπης κι έφεραν σωρό τους εξαθλιωμένους απ ΄ τα βάθη της Ασίας. Αυτοί θα είναι μαντρωμένοι μέσα κι εμείς μαντρωμένοι απ ΄ έξω. Αυτοί θα πεθαίνουν δουλεύοντας νηστικοί κι εμείς θα πεθαίνουμε απλώς νηστικοί. Και ποιοί θα είναι η εργατική τάξη ; Μα οι εθνικιστές , αυτοί θα δουλεύουν και θ ΄ αμείβονται αξιοπρεπώς. Και η δουλειά τους; Τσοπανόσκυλα. Γαβ γαβ στους μέσα , γαβ γαβ στους έξω , θα ΄ ρθει ανάπτυξη. Δηλαδή οι εθνικιστές παίζουν θέατρο ; Ναι , κομπάρσοι είναι. Και ποιός σκηνοθετεί ; Μα ένας είναι δεν τον ξέρεις , αυτός έχει τα φράγκα , ο κύριος Κεφάλαιος ο άπατρις , ο πολεμοχαρής , ο φιλάργυρος , ο σαδιστής , ο εκμεταλλευτής , το πιο πλούσιο βιογραφικό , γεμάτο εφόδια , δικά του είναι και τα λυκόσκυλα , αυτός τα ταίζει κι αυτά τον φυλάνε. Οι απ ΄ έξω που μας ενδιαφέρουν τι θα κάνουν ; Μα ότι κάνουν στις αποικίες είπαμε . Στο δρόμο θα ΄ ναι ΄ όλοι , δουλειές του δρόμου δηλαδή , μαστούρα , πιστολίδι και πουτανιλίκι , νά λεφτά , όπως στις Φιλιππίνες , ξέρεις τι αναπτύξεις έχουν εκεί αλματώδεις. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Φούχτελ έχει κάνει το Βερολίνο-Αθήνα Πατήσια- Κυψέλη , και νόμιζα κι εγώ πως είχε καμιά γκόμενα ο άνθρωπος εδώ.
 • ΣΤΕΛΙΟΣΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:12
  @ΣΤΕΛΙΟΣΤ 15:11

  ΥΓ , πάντως είναι λίγο σουρεαλιστικό: να απευθύνομαι σ'εναν πανέξυπνο άνθρωπο σαν το Στάθη , και να παίρνω απάντηση απο ένα προβληματικό!!!
 • ΣΤΕΛΙΟΣΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 16:57
  15:11, (@ΣΤΕΛΙΟΣ) δε συνηθίζω να χάνω την ώρα μου με αξιολύπητους προβληματικούς , αλλα απο φιλανθρωπία σου απάντησα στην άλλη ανάρτηση.

  Ηρέμησε πάντως , καταλαβαίνω , η φύση φάνηκε σκληρή μαζί σου , αλλα μην είσαι τόσο οργισμένος...
 • AvonidasΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 16:33
  @ Βαγγελης Κ

  "Εμεις οι νεοι ανθρωποι (που λεει ο λογος) δεν πρεπει να εχουμε νεωτερικη και αναλυτικη σκεψη ?
  Γιατι αναμασαμε παλι τα ιδια ?
  Προσπαθουμε να επαναλαβουμε κατι ?"

  @ματτ

  "ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΑ ΙΔΙΑ
  ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ , ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΕΣΕΝΑ ?"

  Απαντώ και στους δύο (αν και τα ανορθόγραφα γκάου με κλειδωμένο το CapsLock δεν αξίζουν πραγματικά απάντηση) :

  Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να δει τι θα γίνει με την Χ.Α. Όλα αυτά έχουν συμβεί στο παρελθόν, ξανά και ξανά και ξανά, έτσι που για όποιον ξέρει ιστορία η παράσταση είναι οικεία και γνώριμη.

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όχι για κανέναν μυστικιστικό λόγο, αλλά απλά γιατί ο άνθρωπος είναι ζώο με μνήμη ασθενή και φαντασία ακόμα ασθενέστερη. Τρέχει πάντα πίσω από τους ίδιους κομπογιαννίτες, καταπίνει τα ίδια γιατρικά, μόνο χρωματισμένα με διαφορετική μπογιά κάθε φορά.

  Όταν φοβάται ξεσπά στον πιο αδύναμο, όταν θυμώνει βαράει τον πιο άσχετο, όταν πεινάει ακολουθεί τον τύπο με το ρόπαλο, μήπως περισσέψει κάτι από το θήραμα.

  Και πάνω από όλα, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, τα βάζει με όποιον του δείχνει τα μούτρα του στον καθρέφτη.

  Θα ήθελα, όπως το ΚΚΕ, να μπορούσα να νιώσω ικανοποίηση που ξέρω την παράσταση και βλέπω τι θα γίνει στην επόμενη σκηνή. Δυστυχώς όμως, όπως είπε κι ένας άλλος, σημασία δεν έχει να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε.
 • ianisΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 16:23
  @ lil
  Μια και το ρίξαμε στα γραμματικά δύσκολα, είναι πτώση Κλιτική και στα αρχαία και καθαρεύουσα είναι: " Αἶαν " με περισπωμένη, ενώ η ονομαστική " Αῖας " με οξεία.
 • ΜΒΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 16:23
  Η Χ.Α. ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑ.
 • Αντι.Μ.Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 15:34
  Στάθη και φίλοι καλημέρα.Πέθανε στη Σπάρτη ο 33αχρονος επίδοξος βομβιστής που ειχε τραυματισθεί 10 μέρες πρίν, όταν έσκασε στα χέρια του αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.Σύμφωνα με την αστυνομία ο βομβιστής ηταν μέλος της Χ.Α.Σε έρευνα που έκανε η αστυνομία στο σπίτι του βρέθηκαν 60 παρόμοιοι μηχανισμοί, αλλά παραμένει άγνωστος ο στόχος που θα χτυπούσαν.Για την αστυνομία άγνωστος, όχι για όσους ειναι υποψιασμένοι.Επίσης συνελήφθει και ο συνεργός του που αφέθει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.Σύμφωνα με την αστυνομία πάντα, και ο συνεργός είναι ''δραστήριο'' μέλος της εγκληματικής ναζιστικής Χ.Α.Στάθη, μήπως τέτοια περιστατικά πρέπει οχι μόνο να τα σχολιάζουμε επαρκώς, αλλά να τα κάνουμε παντιέρα στον πόλεμο ενάντια στον φασισμό και ναζισμό;
 • lilΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 15:23
  @πολυεξυπνακια.Ήθελες να την πεις στον @aias και την πατησες:η αιτιατικη ειναι Αίαντα!χαχαχα
 • Βάρδας ΣκληρόςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 15:17
  Είναι ο κομμουνισμός το ίδιο με τον φασισμό, δηλαδή φασισμός με πρασινο-κόκκινο περιτύλιγμα;
  Δύσκολη η απάντηση, φίλε Στάθη, ειδικά όταν τα πράγματα προσπαθεί κάποιος να τα δει μανιχαϊστικά, δηλαδή άσπρο μαύρο, καλό κακό.

  Έχουμε και λέμε:
  Ο σοσιαλισμός, δηλαδή η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η εξάλειψη των ταξικών διαφορών με όλα τα κοινωνικοπολιτικά παρεπόμενά τους, είναι έννοια γένους. Ο κομμουνισμός αντίθετα είναι έννοια είδους στο πλαίσιο της έννοιας γένους σοσιαλισμός. Ο κομμουνισμός αποτέλεσε έναν συγκεκριμένο δρόμο - τρόπο επίτευξης του σοσιαλισμού. Βασική πτυχή αυτου του δρόμου ήταν η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ επιβολή μιας δικτατορίας του προλεταριάτου, ως προπαρασκευαστικής περιόδου που θα διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες για το πέρασμα στον σοσιαλισμό της αταξικής κοινωνίας της ελευθερίας και της ισότητας, κοινωνικής και οικονομικής.

  Η έννοια της δικτατορίας, έστω και αν πρόκειται για προσωρινή δικτατορία του άμοιρου και χιλιοκατατρεγμένου προλεταριάτου, δεν μπορεί να εννοείται θετικά, παρά μόνο ως ένα αναγκαίο προσωρινό κακό, και ως τέτοιο την εννοούσε ο Μαρξ, για να επιτυχουν της γης οι κολασμένοι δια της βίας αυτό που δεν μπορούσαν να πετύχουν διαφορετικά, δηλαδή την ισότιμη θέση στο πλαίσιο μίας κοινωνίας δικαίου.

  Αυτά ως προς τη θεωρία, χωρίς την οποία δύσκολα γίνεται κατανοητή η πράξη.

  Τί συνέβη όμως στην πράξη με τον κομμουνισμό, δηλαδή τον υπαρκτό σοσιαλισμό; Αυτόν που, αφενός, αγαπούν να μισούν οι αστικοί δικτατορίσκοι της καθημερινότητάς μας και, αφετέρου, τρέχουν να υπερασπιστούν μετ' επιτάσεως οι ιδεαλιστές του στείρου αναχρονιστικού δογματισμού.

  Η δικατορία του προλεταριάτου, όπως την είχε ορίσει ο Μάρξ, έγινε καταρχάς πραγματικότητα στην τσαρική Ρωσία λόγω των ειδικών πολιτικοκοινωνικών συνθηκών που κυριάρχησαν εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Ρωσία έμελλε λοιπόν να αποτελέσει το λίκνο του "υπαρκτού" και το σημείο αναφοράς της εφαρμογής της κομμουνιστικής θεωρίας στην πράξη.
  Οϊμέ, τι συμφορά!
  Συμφορά, διότι το από ιδεολογικής άποψης απολύτως ευγενές εγχείρημα έμεινε στη μέση και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι μή εθελοτυφλούντες σοσιαλιστές, ου μήν και όσοι αστοί βλέπουν πέρα από την καπιταλιστική μύτη τους.
  Αντί η δικτατορία του προλεταριάτου να αποτελέσει το αναγκαίο παροδικό "κακό" στην πορεία προς μία κοινωνία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, "κατσικώθηκε" στην πλάτη των απλών ανθρώπων ως μία δικτατορία της κομματικής νομενκλατούρας, η οποία μέσω μίας οικονομικής πολιτικής άγριου κρατικού καπιταλισμού και μίας κοινωνικής πολιτικής στέρησης βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κατέληξε στο αντίθετο από αυτό που πρέσβευε ότι επιδιώκει, δηλαδή σε μία ανελεύθερη κοινωνία που έβριθε ανισοτήτων και στερούνταν βασικών αγαθών και δίκαιης μοιρασιάς των.

  Χαράς ευαγγέλιο αυτή η ανέλπιστη αποτυχία της θεωρίας στην πράξη για τους απανταχού καπιταλιστές και τους "χρήσιμους ηλιθίους" των. Κανείς από αυτούς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ, και γιατί να το κάνει άλλωστε, να διευκρινίσει αν ήταν η θεωρία λάθος εν γένει ή αν ο τρόπος εφαρμογής της υπήρξε στρεβλός, ώστε να την ακυρώσει πλήρως και να συμβάλλει έτσι στην εύκολη απαξίωσή της από τα δελτία των 8.00.

  Το μόνο που ένοιαζε τους καλούς καπιταλιστές ήταν ότι ο εφιάλτης, που ξεκίνησε με την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων και έκανε τους απανταχού κεφαλαιοκράτες να τρέμουν μήπως και πάρουν παράδειγμα οι δικοί τους "κολασμένοι" και τους πάρουν φαλάγγι, έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του. Μετατράπηκε αργά αλλά σταθερά από εφιάλτη σε μία χρήσιμη ιστορία για αγρίους που την έλεγαν στα παιδιά της καπιταλιστικής Δύσης, κυρίως των μή προνομιούχων τάξεων, για να φάνε όλο το φαγητό τους.
  Φάτο παιδάκι μου γιατί αλλιώς θα έλθουν οι κομμουνιστές να στο φάνε, και να πάρουν και το σπίτι του μπαμπά, το αμάξι μας και ότι άλλο ο καλός καπιταλισμός είχε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, όπως περίτρανα αποδεικνύεται πλέον, εξασφαλίσει στους υπάκουους εργάτες του.

  Και εδώ ερχόμαστε στο σημείο κλειδί της σύγχρονης προπαγάνδας των "αναλυτών" αστών και απανταχού αστο-βολεμένων της ελευθεριάζουσας οικουμένης.

  Ήταν ο Στάλιν Χίτλερ; Όχι δεν ήταν.

  Ακριβώς όπως και η αριστερή βία στα καθ' ημάς δεν μπορεί συλλήβδην να συγκριθεί και να ταυτισθεί με την ακροδεξιά χυσαυγίτικη βία, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι κάθε βία στο όνομα της Αριστεράς είναι εξ ορισμού σωστή.
  Μόνο στα αφελή λευκά κεφάλια Καθημερινών Μανδραβέληδων και στα γκαιμπελικά μοντέλα Νεων Πρετεντέρηδων μπορεί να συμψηφίζονται και να ταυτίζονται απόλυτα όλα τα είδη πολιτικής βίας.
  Η βία του φασίστα που πιστεύει στην ανωτερότητα της φυλής και σκοτώνει στον όνομα της καθαρότητας του έθνους δεν έχει το ίδιο κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο με τη βία του εξεργεμένου πολίτη ενάντια στην εξόφθαλμα βίαιη καταπάτηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων από ένα κράτος όμηρο και εργαλείο μιας αστικής ελίτ, που επιβάλλει εξόφθαλμα άδικους νόμους, κάνοντας το ανήθικο και άδικο νόμιμο, και στηρίζει την εφαρμογή τους σε εκτεταμένη άσκηση σωματικής βίας από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του.

  Επανέρχομαι όμως.
  Ήταν ο υπαρκτός σοσιαλισμός εφάμιλλος του χιτλερικού φασισμού; Όχι βέβαια.
  Ήταν το καθεστώς του Στάλιν όμως φασίζων; Ναι ήταν. Όχι κατά αναλογία και σε σύγκριση με με το καθεστώς των Ναζί στη Γερμανία, αλλά αναφορικά με τις αρχές και τους στόχους που είχε θέσει το ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα που το δημιούργησε. Ο σταλινικός σοσιαλισμός ήταν μια φασίζουσα παρέκκλιση από τις αρχές περι ισότητας και ελευθερίας του μαρξιστικού σοσιαλισμού, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν διεπόταν και δεν λειτουργούσε με βάση τις ιδέες, τα κίνητρα και τους στόχους του θηριώδους ναζισμού.

  Αυτό δεν αλλάζει, ούτε ωραιοποιεί, σε καμμία περίπτωση την πλήρη αποτυχία του ως σύστημα πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Επισημαίνει όμως την απόλυτη ανάγκη, η κριτική που πρέπει να του ασκηθεί να μήν είναι αποπροσανατολιστική για να είναι γόνιμη.
  Διότι σήμερα είναι ο καπιταλισμός που παίρνει σπίτια, αμάξια και εν τέλει ζωές, όχι ο κομμουνισμός, κύριε Αλαφούζο μου! Άλλοι καιροί, άλλα ήθοι, άλλοι πρωταγωνιστές στις ιστορίες για αγρίους.

  Πάμε στο διά τάυτα:
  Κανείς αριστερός σήμερα δεν μπορεί να επιθυμεί και να φαντασιώνεται την δικατορία του προλεταριάτου, όπως αυτή ανδρώθηκε και ευδοκίμησε στη Σοβιετική Ρωσία. Απλούστατα διότι δεν πρόκειται να πείσει κανέναν να τον ακολουθήσει στην πραγμάτωσή της.
  Μπορει και πρέπει κάποιος να θαυμάζει και να μελετά με προσοχή ως ιστορικό γεγονός αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα των τότε επαναστατών, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να αναλογίζεται τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες ευδοκίμησε, και κυρίως να μήν ξεχνά τον μετέπειτα εκφυλισμό του.
  Πολύ περισσότερο κανείς δημοκρατικός αριστερός σήμερα δεν μπορεί να αντιλαμβάνεται την αντίσταση στην εξουσία του κεφαλαίου ως προνόμιο και δικαίωμα ολιγομελών επίλεκτων ομάδων φανατικών δογματικών, είτε πρόκειται για τρομοκρατικές οργανώσεις κουκουλοφόρων και οπλοφόρων, είτε πρόκειται για επαγγελματίες διαμαρτυρόμενους τύπου ΠΑΜΕ.

  Η αριστερή αντίσταση στην εξουσία του κεφαλαίου μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν είναι βαθιά ιδεολογική και μαζική σε κοινωνικό επίπεδο. Για να γίνει τέτοια όμως χρειάζεται απαγκίστωση από τα ιδεολογικά βαρίδια του παρελθόντος με βαθιά αυτοκριτική στάση και άνοιγμα στην κοινωνία μέσα από κρυστάλλινες πολιτικές θέσεις βγαλμένες από τις συνθήκες του σήμερα και μακρυά από προσωπικές στρατηγικές και μικροπολιτικές πρακτικές τους μεταπολιτευτικού παρελθόντος.

  Για την Αριστερά που θέλει να λέγεται προοδευτική νόμος δεν μπορεί είναι άκριτα το δίκιο του οποιουδήποτε εργάτη, που εν τέλει μπορεί να είναι και φασίστας. Νόμος πρέπει είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτικό-οικονομική ισότητα για όλους ανεξαιρέτως τους δημοκρατικούς ανθρώπους μακρυά από αστικές, εθνοσοσιαλιστικές ή προλεταριακές δικτατορίες.
 • @ΣΤΕΛΙΟΣΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 15:11
  αχ στελακη μισοχαζε και να ξερε η 15χρονη τι σκουληκια τη χρησιμοποιουν... δε μας λες στελακη εγω που ειμαι αριστερος μεχρι αηδιας, τον πακιστανο τον σιχαινομαι. σου λεει κατι αυτο; εισαι τοσο μαλακας αδελφε μου που αν σκοτωθουν 100000 λαθρομεταναστες στην ελλαδα απο ρατσιστες εσυ θα λες.... "ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΗ ΔΕ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ.. .ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ".... α ρε στελακη τι ζημια σου κανε αυτος ο παππου στα ταγματα τελικα ρε γαμωτο..... σκεψου μπορει να γινοσουν εξυπνος και μορφωμενος ανθρωπος....
 • nkstΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 14:58
  Ζητώ συγγνώμη που πέρασε στο σχόλιο και το πρόχειρο.
  Δυστυχώς μεγαλώνουμε!!!!
 • ΟδυσσέαςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 14:53
  Αγαπητέ Στάθη
  Έπειτα από την αναγνώριση εκ μέρους σου (δυστυχώς όχι ακόμη από την «επίσημη αριστερά», από την «αριστερή ελίτ», από τους «αριστερούς ακτιβιστές» ) του κίνδυνου διαμελισμού της πατρίδας μας σε προηγούμενο άρθρο σου, με χαρά διαπιστώνω ότι το σημερινό σου κείμενο αναφέρεσαι και στις ευθύνες της Αριστεράς. Με βρίσκεις σύμφωνο.
  Θεωρώ ότι αν δεν έχεις ως Αριστερά την επάρκεια να προλαβαίνεις τα προβλήματα και τις καταστάσεις τουλάχιστον πρέπει να έχεις την επάρκεια να τα αναγνωρίσεις όταν αυτά πραγματώνονται. Η διαπίστωση τόσο του προβλήματος όσο και των ευθυνών είναι αναγκαία για να προχωρήσεις στις λύσεις.
  Δυστυχώς η «επίσημη αριστερά» (βεβαίως και οι λοιποί αριστεροί…) ούτε είχε την επάρκεια να τα «δει» που «ερχόντουσαν» αλλά δυστυχώς δεν έχει (;) ούτε την επάρκεια να αναγνωρίσει τις ευθύνες της καθώς και το μέγεθος των προβλημάτων. Συνεπώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ξεφεύγει των απαντήσεων-λύσεων με ευχολόγια, αφορισμούς και κενό λόγο. Λείπει ο λόγος που μετατρεπόμενος σε πράξεις οδηγεί σε συγκεκριμένα επιθυμητά για τους πολλούς αποτελέσματα.
  Όσον αφορά το μεταναστευτικό:
  Η προβολή της ουμανιστικής αντίληψης του μεταναστευτικού προβλήματος ως τμήμα της πολιτικής σκέψης της Αριστεράς δεν είναι ασφαλώς η λύση. Η προσπάθεια επίλυση του στο πλαίσιο της ΕΕ με αλλαγή της συνθήκης του Δουβλίνο 2 όντως μπορεί να δώσει λύση και αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση. Αλλά αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό από τους «εταίρους» (που δεν θα γίνει) ή μέχρι αυτό να υλοποιηθεί τι κάνουμε; Ας απαντήσει η αριστερά: πόσους (αριθμός ή ποσοστό επί του γηγενούς πληθυσμού) μετανάστες «αντέχει» η χώρα; Ας απαντήσει τι θα πράξει αν αύριο το πρωί συγκεντρωθούν 10 εκατομμύρια μετανάστες στα σύνορα της χώρας;
  Όσον αφορά τη θεωρία των δύο ακρών:
  Ευτυχώς που για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο επιτέλους ένας αριστερός αφενός την ονοματίζει, την αναλύει και την αντιμετωπίζει χωρίς κραυγές και αφορισμούς έστω σε μικρό κείμενο. Απαιτείται συνολική θεωρητική και ιστορική απάντηση. Ελπίζω να δοθεί. Διαφορετικά θα χαθούν και τα αυγά και τα πασχάλια.
  Κλείνοντας αναρωτιέμαι :
  Τι είναι Αριστερά;
  Τι είναι Δεξιά;
  Ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε με απλά λόγια χωρίς να πλατειάσουμε τι είναι Αριστερά και τι είναι Δεξιά προτού αφορίζουμε και υβρίζουμε γενικώς.
  Προσωπικά αποδέχομαι τον κάτωθι ορισμό.
  Αριστερά είναι η αντίληψη και η προσπάθεια οργάνωσης της κοινωνίας ώστε να επιτυγχάνεται η βελτίωση του Βιοτικού Επιπέδου Όλων των πολιτών που αποτελούν την κοινωνία.
  Δεξιά είναι η αντίληψη και η προσπάθεια οργάνωσης της κοινωνίας ώστε να επιτυγχάνεται η βελτίωση του Βιοτικού Επιπέδου Μέρους και Όχι Όλων των πολιτών που αποτελούν την κοινωνία.
  Ας προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε και να προσδιοριστούμε.
 • AvonidasΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 14:49
  Αγαπητέ Στάθη,
  η «θεωρία των δύο άκρων» έχει στην πλάτη της πολύ περισσότερα από 20 χρόνια. Τα υπολογίζω σε 60, μετρώντας από το Οργουελιανό «1984» και τη «Φάρμα των Ζώων». Με μια βασική διαφορά: στην θεωρία αυτή, ο κομμουνισμός ΔΕΝ είναι καθόλου κομμουνισμός - είναι μόνον το κέλυφός του.

  Και μ' αυτή τη διόρθωση, η θεωρία των δύο άκρων γίνεται μια αποκαλυπτικότατη αλήθεια.

  Επίτρεψέ μου να ξεκινήσω πρώτα από τη λογοτεχνία, για να φτάσω και στην πολιτική ανάλυση. Στην εισαγωγή του στη «Φάρμα των Ζώων», γράφει ο Όργουελ: "Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν έχει συνεισφέρει τόσο στη διαφθορά της αυθεντικής ιδέας του Σοσιαλισμού όσο η πεποίθηση ότι η Ρωσία είναι μια Σοσιαλιστική χώρα κι ότι κάθε ενέργεια των ηγετών της πρέπει να την δικαιολογούμε, αν όχι να την μιμούμαστε."

  Ο Όργουελ, βεβαίως, ως αναρχικός, ήταν δικαιολογημένα καχύποπτος απέναντι σε έναν κομμουνισμό που πόζαρε ως ορθοδοξία (και γενικότερα, απέναντι σε κάθε "ορθοδοξία"). 'Ακουσε λοιπόν, τα ίδια, ειπωμένα πολύ νωρίτερα από μια μαρξίστρια:

  «Ελευθερία μόνα για τα μέλη της κυβέρνησης, μόνο για τα μέλη του Κόμματος, αν και είναι πολυάριθμα, δεν είναι καθόλου ελευθερία. Η ελευθερία είναι ελευθερία γι αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά. [...] Αν η "ελευθερία" γίνει "προνόμιο", η λειτουργία της πολιτικής ελευθερίας σπάει.» -- Ρόζα Λούξεμπουργκ

  Η ίδια κριτική, ή μάλλον η ίδια αλύπητη ανάλυση ενός ψευδεπίγραφου καθεστώτος, έγινε από πολλούς, μάλιστα αριστερούς, σ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Μια από τις πιο καθάριες ματιές στο θέμα είναι η ματιά του Νόαμ Τσόμσκυ. Αλλά, ας επιστέψουμε στον Όργουελ και στο δίπολο κομμουνισμός-φασισμός.

  Ο φασισμός, έτσι όπως αναδύθηκε και διαμορφώθηκε βαθμιαία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '20 και του '30, παρουσιάζει ορισμένα ειδοποιά χαρακτηριστικά: έντονη συγκέντρωση της εξουσίας σε έναν "δικτάτορα", με στοιχεία προσωπολατρίας. Ολοκληρωτισμός, δηλαδή έλεγχος και επίβλεψη από τους εξουσιαστές σχεδόν όλων των εκφάνσεων της προσωπικής και δημόσιας ζωής των πολιτών. Εμμονή στην 'καθαρότητα', εθνικισμός και εξοστρακισμός όσων θεωρούνται 'ξένο σώμα', όχι μόνο των αλλοεθνών αλλά και γενικώς κάθε "αποκλίνοντος" ατόμου και συμπεριφοράς. Ομογενοποίηση της κοινωνίας, πίστη σε ένα 'πεπρωμένο' όπου μας οδηγεί ο αλάθητος ηγέτης. Συνεχής βομβαρδισμός των πολιτών με προπαγάνδα - η άλλη όψη της παρακολούθησης, που εξασφαλίζει όχι μόνο την αποκοπή του κοινού από ανορθόδοξες φωνές, αλλά και την τροφοδότησή του με την επίσημη φωνή των κυβερνώντων. Και τέλος, "νηπιοποίηση" του πληθυσμού, η τάση να αναθέτουν οι πολίτες τη σκέψη, τις απόψεις, τις αποφάσεις τους στις αυθεντίες, τους "σοφούς του Κράτους", επαφιόμενοι στην "ασφάλεια" της ζωής τους κάτω από το νέο καθεστώς.

  Εξέτασε τώρα, ψυχρά και ανεπηρέαστα, το καθεστώς της Σταλινικής Σοβιετικής Ένωσης. Ποιό από αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκεις ότι λείπει; Ο ημίθεος ηγέτης, η μαρξιστική "ορθοδοξία" (που θα έκανε τον ίδιο τον Μαρξ να στριφογυρίζει στον τάφο του), οι δίκες-παρωδία και ο εξευτελισμός των αντιφρονούντων, η περιθωριοποίηση καλλιτεχνών, διανοούμενων και επιστημόνων που το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι το κεφάλι τους ξεπρόβαλε από τη μάζα, ο έλεγχος της ζωής και της καριέρας του καθενός από κρατικές επιτροπές (και η εργασιακή "ασφάλεια" που παραπονούνταν ότι έχασαν με την πτώση του ανατολικού μπλοκ αρκετοί από τους πολίτες τους, μη συνειδητοποιώντας ότι η "ασφάλεια" υπήρχε διότι άλλοι αποφάσιζαν για τη ζωή τους, διότι ζούσαν σε μια γυάλα). Και τέλος, η πίστη στη μελλοντική κομμουνιστική ουτοπία, που δικαιολογούσε όλα τα εγκλήματα, τις αποτυχίες και τις παρεκκλίσεις του καθεστώτος.

  Από τον «σοσιαλισμό» απέμενε μόνο μια επίφαση λαϊκής κυριαρχίας. Ο λαός είχε μπει στο περιθώριο σχεδόν αμέσως με την επανάσταση. Άλλοι ανέλαβαν να τον καθοδηγούν, να σκέφτονται για λογαριασμό του και κυρίως να πράττουν για λογαριασμό του. Το αν αυτοί οι ηγέτες ήταν ενσυνείδητοι τύραννοι ή πλανημένοι στην ιδεολογία τους πολύ λίγο αλλάζει το αποτέλεσμα. Ας επιστρέψουμε πάλι στον Όργουελ, στο «1984» αυτή τη φορά. Μιλάει ο βασανιστής Ο'Μπράιεν, ο καθεστωτικός ιδεολόγος:

  «Αργότερα, στον 20ο αιώνα, ήταν οι οπαδοί του λεγόμενου 'Ολοκληρωτισμου': οι Γερμανοί Ναζί και οι Ρώσοι κομμουνιστές. Μας πλησίασαν πολύ στις μεθόδους μας, αλλά δεν είχαν το θάρρος να αναγνωρίσουν τα κίνητρά τους».

  Ο Όργουελ βλέπει τη διαφορά ανάμεσα στη μέθοδο και την ουσία, το κίνητρο. Η μέθοδος ήταν ο ολοκληρωτισμός, η ομογενοποίηση της σκέψης δια του φόβου, της καταπίεσης και της προπαγάνδας. Το κίνητρο ήταν η εξουσία. Οι ναζί στη Γερμανία κατέλαβαν την εξουσία πατώντας πάνω στο φόβο και την ταπείνωση του Γερμανικού λαού, και στη συνέχεια, με τη δύναμη του χρήματος και του συμπλέγματος της βιομηχανίας, έφτιαξαν την πολεμική μηχανή του Ράιχ. Οι μπολσεβίκοι στη Ρωσία κατέλαβαν το κράτος κι έκαναν υπαλλήλους του τους εργάτες και τους αγρότες, δηλαδή τους πραγματικά εργαζόμενους, πριν και μετά. Στη Γερμανία, οι επιχειρηματίες έγιναν κράτος. Στη Ρωσία, το κράτος έγινε επιχειρηματίας, και το οικονομικό καθεστώς που ονομάζουμε "κομμουνιστικό" περιγράφεται καλύτερα ως "κρατικός καπιταλισμός".

  Με την ευκαιρία, εδώ και χρόνια έχει στηθεί καυγάς τρικούβερτος για το αν τα έργα του Όργουελ αφορούν "στην πραγματικότητα" τον κομμουνισμό ή τον ολοκληρωτισμό. Ε, λοιπόν, το «1984» και η «Φάρμα των Ζώων» είναι "στην πραγματικότητα" μια αλληγορία για το τι παθαίνουν όσοι εκχωρούν την ελευθερία τους σε "σωτήρες", με όποια μάσκα κι αν αυτοί παρουσιάζονται. Αριστεροί και Δεξιοί οπαδοί, ανοίξτε τα μάτια και τ' αυτιά σας!

  Αυτά.
 • ΙέραξΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 14:04
  Κύριε Στάθη, είσαι κι εσύ της άποψης ότι όταν ασκούν βία οι αριστεροί είναι επαναστάτες ενώ όταν ασκούν βία οι δεξιοί είναι φασίστες, έτσι δεν είναι;
 • nkstΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 13:55
  ΠΟΙΟΥΣ ΦΟΒΙΖΕΙ Η Χ. Α.;
  Στην λιτή ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για τα αντιλαϊκά μέτρα, κρύβεται η ουσία της πολιτικής αντίληψης της ναζιστικής οργάνωσης.
  Ξαφνικά η ΧΑ θυμήθηκε ότι υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από την "εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών". Χρειάστηκε να παρθεί νέα σειρά σφαγιαστικών αντιλαϊκών μέτρων για να το κάνει.
  "Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, οι δημεύσεις κατοικιών και η ανεργία θα επιφέρουν την οριστική διάλυση του κοινωνικού μας ιστού και τη μαζική φυγή της ελληνικής νεολαίας στο εξωτερικό. Αντί να διώχνουμε τους Έλληνες πρέπει άμεσα να διώξουμε τους λαθρομετανάστες από τη χώρα ώστε να απελευθερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ανασάνει η ελληνική κοινωνία".
  Ποιος παίρνει και για όφελος ποιανού τα αντιλαϊκά μέτρα; Δεν μπορούμε διακρίνουμε στην ανακοίνωση. Βέβαια το Δ. Ν. Τ και η Ε. Ε. σπάνια κατονομάζονται, άντε το πολύ να αναφερθεί η τρόικα και το μνημόνιο, γιατί:

  «Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ γιατί κανείς δεν μας το χάρισε και το πληρώσαμε όλοι αρκετά ακριβά … Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ήταν αντίθετη στην ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ…….αλλά η παραμονή της Ελλάδος στην ζώνη του ευρώ πληρώθηκε με βαρύ αντίτιμο από τον Ελληνικό Λαό και ως εκ τούτου δεν θα τους κάνουμε τη χάρη αυτή τη στιγμή με την κατάσταση που υπάρχει στην Ελληνική οικονομία και με ανύπαρκτη ελληνική παραγωγή να επιστρέψουμε σε ένα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα.»
  Υπάρχει για την Χ. Α., όπως και για πολλούς άλλους, ένας τρόπος να σωθεί ο λαός και η χώρα, να ανορθωθεί η παραγωγή. Μέσα στα πλαίσια της Ε. Ε. και του ευρώ.
  Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι «ο λευκός Ευρωπαίος είναι ΣΥΜΜΑΧΟΣ μας, ακόμα και αν είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ» (Μιχαλολιάκος).
  Εθνικισμός ενάντια στους μετανάστες, και εθνική υποταγή απέναντι στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
  Ποιος άραγε ευνοείται από τα μέτρα αυτά; Μήπως είναι το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, τα ελληνικά αφεντικά που θα πληρώνουν λιγότερο μισθό και εισφορές, τα ελληνικά κρατικά ταμεία που πληρώνουν απ’ ευθείας τις γερμανικές τράπεζες; Μήπως είναι οι τράπεζες που θα κατασχέσουν τα σπίτια του κόσμου; Ο Μάνεσης, ο Μπόμπολας, ο Βγενόπουλος και το σινάφι τους;
  Μπα, αυτοί απουσιάζουν από τις ανακοινώσεις της Χ. Α. Το αστικό κηφηναριό που τρώει και πίνει σε βάρος του λαού, μασουλώντας τους φόρους και τα «πακέτα στήριξης» των Δ. Ν. Τ.- Ε.Ε. μένει στο απυρόβλητο.
  Πώς άραγε θα πρέπει να αντιδράσει ο πληττόμενος λαός στα αντιλαϊκά αυτά μέτρα; Με διαδηλώσεις; Με απεργίες; Με λαϊκές συνελεύσεις; Με αίτημα να φύγουν αυτοί που έφεραν τα μέτρα στη χώρα, ή άντε έστω αυτοί που τα ψήφισαν; Με Χαλυβουργίες, Συντάγματα, Κερατέες, Γενικές Απεργίες και άλλα συναφή;
  Όχι! Ο λαός, πρέπει, κατά τη γνώμη της «αντιμνημονιακής» ΧΑ, να κάνει πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες!
  Γι’ αυτό οι ναζιστές της ΧΑ έχουν ξαμοληθεί στις γειτονιές και μαχαιρώνουν μετανάστες. Αυτοί, φαίνεται είναι που τρώνε και πίνουν το βιός του ελληνικού λαού. Αυτοί ζούνε σε βίλες, έχουνε κότερα, στέλνουν τα παιδία τους σε ιδιωτικές κλινικές και πανεπιστήμια, έχουν πολυτελή αμάξια. Έτσι θα ανασάνει η ελληνική κοινωνία, έτσι θα βελτιωθεί η θέση των Ελλήνων εργαζομένων.
  Αυτοί άλλωστε, είναι οι εκ συστήματος εγκληματίες και δολοφόνοι, όπως το λέει καθημερινά και η τηλεόραση. Ο μηχανισμός της αστυνομίας και οι αστυνομικοί, που έχουν αιματοκυλίσει τον ελληνικό λαό, που βρίσκονται απέναντι σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στο Δ. Ν. Τ. και το Μνημόνιο, που έχουν διαπράξει σωρεία εγκλημάτων ενάντια σε ΕΛΛΗΝΕΣ, επίσης μένουν πάντα στο απυρόβλητο των ανακοινώσεων της ΧΑ. Μήπως επειδή είναι ο μόνος επαγγελματικός κλάδος που ψηφίζει κατά 50% ΧΑ; Μήπως γιατί καλύπτει η αστυνομία τα ρατσιστικά πογκρόμ και προστατεύει τα μέλη της Χ. Α., που είναι πάντα «ενάντια στο σύστημα»;
  Και τελικά φτάνουμε στην ουσία της ανακοίνωσης και στο κεντρικό της πρόταγμα:
  «Να διώξουμε τους λαθρομετανάστες από τη χώρα ώστε να απελευθερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ανασάνει η ελληνική κοινωνία».
  Ποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα απελευθερωθούν για να ανασάνει ο Έλληνας εργαζόμενος; Του εργάτη φράουλας στη Μανωλάδα, ήλιο με ήλιο, υπό την απειλή της καραμπίνας, για λίγα ευρώ τη μέρα και μία καλύβα; Του ανειδίκευτου εργάτη, που βγάζει όλη τη χαμαλοδουλειά για ένα ξεροκόμματο; Της καθαρίστριας των 450 ευρώ που δεν της καταβάλλεται ασφάλιση; Του ανασφάλιστου, αλλά νόμιμου Αιγύπτιου καθαριστή τζαμιών στο Υπουργείο Εργασίας, που έπεσε στο κενό και σκοτώθηκε χωρίς ποτέ να διερευνηθούν τα αίτια (που θα ενοχοποιούσαν τα αφεντικά); Αυτές οι θέσεις εργασίας-σύγχρονης σκλαβιάς, που εξασφαλίζουν στο κεφάλαιο κέρδη και σε καιρό κρίσης; Τις θέσεις εργασίας που ονειρεύεται το μεγάλο κεφάλαιο; Την μαύρη εργασιακή προοπτική που ετοιμάζει το γερμανικό κεφάλαιο στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με 300 ευρώ το μήνα, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα;
  Και άραγε οι νέοι Έλληνες επιστήμονες τι θα απογίνουν; Ποιών τις δουλειές θα «πάρουν πίσω»; Οι μετανάστες δε δουλεύουν μηχανικοί, προγραμματιστές, εκπαιδευτικοί, λογιστές, τεχνικοί επιχειρήσεων, γιατροί, δικηγόροι. Αυτών τις δουλειές ποιος τις «έφαγε»; Στους νομούς της επαρχίας, όπου η ανεργία χτυπάει το 50%, και οι νέοι έχουν ήδη μεταναστεύσει στην Αθήνα, ποιος έκλεισε τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, ποιος ξεκλήρισε την αγροτιά, τα μαγαζιά; Ποιος έστειλε στην Αυστραλία την Γερμανία και αλλού μετανάστες νέους Έλληνες εργάτες και επιστήμονες όπου όχι μόνον έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο σύστημα εκμετάλλευσης αλλά και τον ρατσισμό των ομοϊδεατών της Χ. Α., τις ποσοστώσεις, την άρνηση βίζας, τις δολοφονίες;
  Οι ημέτεροι μετανάστες ή μήπως αυτοί που η Χ. Α. τους παρακαλεί να επενδύσουν ώστε να μας αφήσουν (sic) να παράγουμε;
  Γιατί ο ίδιος ο Μιχαλιολιάκος έχει πει ότι «και οι Έλληνες εργαζόμενου θα πρέπει να ρίξουν τις απαιτήσεις τους».
  Με τι εργασιακές συνθήκες θα παράγει ο Έλληνας εργαζόμενος; Και θα ζητηθεί άραγε από το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να «ρίξει τις απαιτήσεις του»;
  «Φαστ-τρακ θέλουμε για τους Έλληνες ξενιτεμένους. Όλους αυτούς που κατάφεραν να φτιάξουν περιουσίες στις τέσσερις άκρες του κόσμου και θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα. Θέλουμε επενδυτές Έλληνες και για Έλληνες.» δήλωσε ο αρχηγός τους. Όμως πολλοί από αυτούς τους «Έλληνες» δεν έκλεισαν τα εργοστάσια τους, με επιδότηση του Έλληνα φορολογούμενου, αναζητώντας το «κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον»; Αυτοί, οι εφοπλιστές, δεν είναι που δεν πληρώνουν καθόλου φόρους; Αυτοί με τι κατώτατο μισθό θα δεχθούν να επανεπενδύσουν στη χώρα;
  Έχει τελικά το σύστημα να φοβάται κάτι από την ΧΑ; Θα τους μαχαιρώσει; Θα τους απελάσει; Θα τους κλείσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας; Θα δημεύσει στις περιουσίες τους;
  Γιατί να ανησυχούν όλοι αυτοί, που τρώνε τα λεφτά μας, όταν οι ναζιστές στρέφουν το λαό ενάντια σε αυτούς που δεν έχουν τίποτα;

  Το μόνο που έχουν να φοβούνται οι κλέφτες, οι δολοφόνοι και οι τοκογλύφοι του Δ. Ν. Τ, της Ε. Ε. και του κεφαλαίου, που παίρνουν αυτά τα μέτρα, είναι το λαϊκό-εργατικό κίνημα, την συνειδητή οργάνωση, την δημιουργία αγωνιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία, ρεύματος που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.
  Αυτό το κίνημα που βάζει πρόβλημα στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αυτό το κίνημα που το σύστημα και οι μπράβοι της Χ. Α. αιματοκυλούν κάθε λίγο και λιγάκι στους δρόμους. Αυτό το κίνημα και οι άνθρωποι που το συναποτελούν είναι η μόνη ελπίδα να ανασάνει η ελληνική κοινωνία. Που θα αποκαλύψει με μεγαλοπρεπή τρόπο ότι δεν τολμά ποτέ το σκυλί να δαγκώσει το χέρι του αφεντικού που το ταΐζει. Για να ανασάνουν οι φτωχοί και απλοί εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες.

  ΠΟΙΟΥΣ ΦΟΒΙΖΕΙ Η Χ. Α.;
  Στην λιτή ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για τα αντιλαϊκά μέτρα, κρύβεται η ουσία της πολιτικής αντίληψης της ναζιστικής οργάνωσης.
  Ξαφνικά η ΧΑ θυμήθηκε ότι υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από την "εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών". Χρειάστηκε να παρθούν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα για να το κάνει.
  "Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, οι δημεύσεις κατοικιών και η ανεργία θα επιφέρουν την οριστική διάλυση του κοινωνικού μας ιστού και τη μαζική φυγή της ελληνικής νεολαίας στο εξωτερικό. Αντί να διώχνουμε τους Έλληνες πρέπει άμεσα να διώξουμε τους λαθρομετανάστες από τη χώρα ώστε να απελευθερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ανασάνει η ελληνική κοινωνία".
  Ποιος παίρνει και για όφελος ποιανού τα αντιλαϊκά μέτρα; Δεν μπορούμε να δούμε στην ανακοίνωση. Βέβαια το Δ. Ν. Τ και η Ε. Ε. σπάνια κατονομάζονται, άντε το πολύ να αναφερθεί η τρόικα και το μνημόνιο, γιατί:

  «Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ γιατί κανείς δεν μας το χάρισε και το πληρώσαμε όλοι αρκετά ακριβά … Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ήταν αντίθετη στην ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ…….αλλά η παραμονή της Ελλάδος στην ζώνη του ευρώ πληρώθηκε με βαρύ αντίτιμο από τον Ελληνικό Λαό και ως εκ τούτου δεν θα τους κάνουμε τη χάρη αυτή τη στιγμή με την κατάσταση που υπάρχει στην Ελληνική οικονομία και με ανύπαρκτη ελληνική παραγωγή να επιστρέψουμε σε ένα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα.»
  Υπάρχει για την Χ. Α., όπως και για πολλούς άλλους, ένας τρόπος να σωθεί ο λαός και η χώρα, να ανορθωθεί η παραγωγή. Μέσα στα πλαίσια της Ε. Ε. και του ευρώ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι «ο λευκός Ευρωπαίος είναι σύμμαχος μας, ακόμα και αν είναι εγκληματίας» (Μιχαλολιάκος).
  Εθνικισμός ενάντια στους μετανάστες, και εθνική υποταγή απέναντι στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
  Ποιος άραγε ευνοείται από τα μέτρα αυτά; Μήπως είναι το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, τα ελληνικά αφεντικά που θα πληρώνουν λιγότερο μισθό και εισφορές, τα ελληνικά κρατικά ταμεία που πληρώνουν απ’ ευθείας τις γερμανικές τράπεζες; Μήπως είναι οι τράπεζες που θα κατασχέσουν τα σπίτια του κόσμου; Ο Μάνεσης, ο Μπόμπολας, ο Βγενόπουλος και το σινάφι τους;
  Μπα, αυτοί απουσιάζουν από τις ανακοινώσεις της Χ. Α. Το αστικό κηφηναριό που τρώει και πίνει σε βάρος του λαού, μασουλώντας τους φόρους και τα «πακέτα στήριξης» των Δ. Ν. Τ.- Ε.Ε. μένει στο απυρόβλητο.
  Πώς άραγε θα πρέπει να αντιδράσει ο πληττόμενος λαός στα αντιλαϊκά αυτά μέτρα; Με διαδηλώσεις; Με απεργίες; Με λαϊκές συνελεύσεις; Με αίτημα να φύγουν αυτοί που έφεραν τα μέτρα στη χώρα, ή άντε έστω αυτοί που τα ψήφισαν; Με Χαλυβουργίες, Συντάγματα, Κερατέες, Γενικές Απεργίες και άλλα συναφή; Όχι! Ο λαός, πρέπει, κατά τη γνώμη της «αντιμνημονιακής» ΧΑ, να κάνει πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες!
  Γι’ αυτό οι ναζιστές της ΧΑ έχουν ξαμοληθεί στις γειτονιές και μαχαιρώνουν μετανάστες. Αυτοί, φαίνεται είναι που τρώνε και πίνουν το βιός του ελληνικού λαού. Αυτοί ζούνε σε βίλες, έχουνε κότερα, στέλνουν τα παιδία τους σε ιδιωτικές κλινικές και πανεπιστήμια, έχουν πολυτελή αμάξια. Έτσι θα ανασάνει η ελληνική κοινωνία, έτσι θα βελτιωθεί η θέση των Ελλήνων εργαζομένων.
  Αυτοί άλλωστε, είναι οι εκ συστήματος εγκληματίες και δολοφόνοι, όπως το λέει καθημερινά και η τηλεόραση. Ο μηχανισμός της αστυνομίας και οι αστυνομικοί, που έχουν αιματοκυλίσει τον ελληνικό λαό, που βρίσκονται απέναντι σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στο Δ. Ν. Τ. και το Μνημόνιο, που έχουν διαπράξει σωρεία εγκλημάτων ενάντια σε ΕΛΛΗΝΕΣ, επίσης μένουν πάντα στο απυρόβλητο των ανακοινώσεων της ΧΑ. Μήπως επειδή είναι ο μόνος επαγγελματικός κλάδος που ψηφίζει κατά 50% ΧΑ; Μήπως γιατί καλύπτει η αστυνομία τα ρατσιστικά πογκρόμ και προστατεύει τα μέλη της Χ. Α., που είναι πάντα «ενάντια στο σύστημα»;
  Και τελικά φτάνουμε στην ουσία της ανακοίνωσης και στο κεντρικό της πρόταγμα:
  «Να διώξουμε τους λαθρομετανάστες από τη χώρα ώστε να απελευθερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ανασάνει η ελληνική κοινωνία».
  Ποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα απελευθερωθούν για να ανασάνει ο Έλληνας εργαζόμενος; Του εργάτη φράουλας στη Μανωλάδα, ήλιο με ήλιο, υπό την απειλή της καραμπίνας, για λίγα ευρώ τη μέρα και μία καλύβα; Του ανειδίκευτου εργάτη, που βγάζει όλη τη χαμαλοδουλειά για ένα ξεροκόμματο; Της καθαρίστριας των 450 ευρώ που δεν της καταβάλλεται ασφάλιση; Του ανασφάλιστου, αλλά νόμιμου Αιγύπτιου καθαριστή τζαμιών στο Υπουργείο Εργασίας, που έπεσε στο κενό και σκοτώθηκε χωρίς ποτέ να διερευνηθούν τα αίτια (που θα ενοχοποιούσαν τα αφεντικά); Αυτές οι θέσεις εργασίας-σύγχρονης σκλαβιάς, που εξασφαλίζουν στο κεφάλαιο κέρδη και σε καιρό κρίσης; Τις θέσεις εργασίας που ονειρεύεται το μεγάλο κεφάλαιο; Την μαύρη εργασιακή προοπτική που ετοιμάζει το γερμανικό κεφάλαιο στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με 300 ευρώ το μήνα, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα;
  Και άραγε οι νέοι Έλληνες επιστήμονες τι θα απογίνουν; Ποιών τις δουλειές θα «πάρουν πίσω»; Οι μετανάστες δε δουλεύουν μηχανικοί, προγραμματιστές, εκπαιδευτικοί, λογιστές, τεχνικοί επιχειρήσεων, γιατροί, δικηγόροι. Αυτών τις δουλειές ποιος τις «έφαγε»; Στους νομούς της επαρχίας, όπου η ανεργία χτυπάει το 50%, και οι νέοι έχουν ήδη μεταναστεύσει στην Αθήνα, ποιος έκλεισε τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, ποιος ξεκλήρισε την αγροτιά, τα μαγαζιά; Ποιος έστειλε στην Αυστραλία την Γερμανία και αλλού μετανάστες νέους Έλληνες εργάτες και επιστήμονες όπου όχι μόνον έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο σύστημα εκμετάλλευσης αλλά και τον ρατσισμό των ομοϊδεατών της Χ. Α., τις ποσοστώσεις, την άρνηση βίζας, τις δολοφονίες; Οι ημέτεροι νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες;
  Οι ημέτεροι μετανάστες ή μήπως αυτοί που η Χ. Α. τους παρακαλεί να επενδύσουν ώστε να μας αφήσουν (sic) να παράγουμε;
  Γιατί ο ίδιος ο Μιχαλιολιάκος έχει πει ότι «και οι Έλληνες εργαζόμενου θα πρέπει να ρίξουν τις απαιτήσεις τους».
  Με τι εργασιακές συνθήκες θα παράγει ο Έλληνας εργαζόμενος; Και θα ζητηθεί άραγε από το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να «ρίξει τις απαιτήσεις του»;
  «Φαστ-τρακ θέλουμε για τους Έλληνες ξενιτεμένους. Όλους αυτούς που κατάφεραν να φτιάξουν περιουσίες στις τέσσερις άκρες του κόσμου και θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα. Θέλουμε επενδυτές Έλληνες και για Έλληνες.» δήλωσε ο αρχηγός τους. Όμως πολλοί από αυτούς τους «Έλληνες» δεν έκλεισαν τα εργοστάσια τους, με επιδότηση του Έλληνα φορολογούμενου, αναζητώντας το «κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον»; Αυτοί, οι εφοπλιστές, δεν είναι που δεν πληρώνουν καθόλου φόρους; Αυτοί με τι κατώτατο μισθό θα δεχθούν να επανεπενδύσουν στη χώρα;
  Έχει τελικά το σύστημα να φοβάται κάτι από την ΧΑ; Θα τους μαχαιρώσει; Θα τους απελάσει; Θα τους κλείσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας; Θα δημεύσει στις περιουσίες τους;
  Γιατί να ανησυχούν όλοι αυτοί, που τρώνε τα λεφτά μας, όταν οι ναζιστές στρέφουν το λαό ενάντια σε αυτούς που δεν έχουν τίποτα;
  Το μόνο που έχουν να φοβούνται οι κλέφτες, οι δολοφόνοι και οι τοκογλύφοι του Δ. Ν. Τ, της Ε. Ε. και του κεφαλαίου, που παίρνουν αυτά τα μέτρα, είναι το λαϊκό-εργατικό κίνημα, την συνειδητή οργάνωση, την δημιουργία αγωνιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία, ρεύματος που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.
  Αυτό το κίνημα που βάζει πρόβλημα στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αυτό το κίνημα που το σύστημα και οι μπράβοι της Χ. Α. αιματοκυλούν κάθε λίγο και λιγάκι στους δρόμους. Αυτό το κίνημα και οι άνθρωποι που το συναποτελούν είναι η μόνη ελπίδα να ανασάνει η ελληνική κοινωνία. Που θα αποκαλύψει με μεγαλοπρεπή τρόπο ότι δεν τολμά ποτέ το σκυλί να δαγκώσει το χέρι του αφεντικού που το ταΐζει. Για να ανασάνουν οι φτωχοί και απλοί εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες.
 • Βαγγελης ΚΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 13:39
  Ειναι ο φασισμος ιδιος με τον κομμουνισμο ?

  Οχι ειναι διαφορετικες ιδεολογιες. Ομως ...
  Ας δουμε μεσα απο τα ματια της τεχνης.
  Οπαδος του φασισμου ηταν ο αρχηγος του Φουτουρισμου ο Τομμασο Μαρινεττι.
  Κουμουνιστης ηταν ο μεγαλος ποιητης Βλαντιμιρ Μαγιακοφσκι κι αυτος οπαδος του φουτουρισμου.
  Δεστε το εργο αυτων των δυο. Υπαρχει καποια ομοιοτητα ?
 • ΔημήτρηςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 13:25
  Aν το κράτος λειτουργούσε σωστά, ήταν δίκαιο και αληθινά δημοκρατικό , δεν είχαμε την βουλευτική δικτατορία του σήμερα, σίγουρα τα > δεν θα χωρούσαν στην πολιτική σκηνή.... Όλα τα υπόλοιπα αγαπητέ Στάθη είναι κουραστικές αναλύσεις που δεν μας ενδιαφέρουν πλέον ... Κου Βαρεθήκαμε με αναλύσεις τέτοιου τύπου ...
 • LCKΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 13:20
  @ marinos

  Προσυπογραφω!

  Επειδη μετα τις διακοπες, οπου ειδα την κατασταση απο πρωτο χερι, ξεκινησα να αναθεωρω την αποψη μου για το θεμα, ισως ειναι χρησιμο να παραθεσω την σκεψη μου ωστε να επωφεληθω απο τυχον αντιδρασεις.

  Απο μονη της δεν ειναι ρεαλιστικη η προταση να παλαιψουμε για να εκλειψουν οι λογοι για τη μεταναστευτικη ροη. Στο μεταξυ πρεπει κατι να γινει. Καθε κοινωνια εχει κατα τη γνωμη μου ενα συγκεκριμενο ρυθμο να απορροφα, να φιλτραρει και να ενσωματωνει το νεο, το μεχρι τωρα μακρυνο εως αγνωστο, το ‘ξενο’. Απο τι εξαρταται αυτος ο ρυθμος (η ανοχη) της κοινωνιας ειναι μεγαλη κουβεντα αλλα η εμπειρια δειχνει οτι ειναι αντιστροφως αναλογη της οικονομικης της ευμαριας. Οι Αμερικανοι το ξερουν αυτο καλα. Αλλωστε λογος για το μεταναστευτικο ρευμα γινεται και αλλου στην Ευρωπη και δεν ειναι τυχαιο που αυτες οι κουβεντες βγηκαν στον αφρο οταν αρχισε η εποχη της λιτοτητας.

  Το σιγουρο ειναι οτι αυτος ο ρυθμος εχει ξεπεραστει στη χωρα μας και αυτο επιτασσει καποια παρεμβαση με πιο αμεσα αποτελεσματα, περα απο την αναπτυξη ολοκληρωμενης μακροπροθεσμης πολιτικης. Γι αυτο προσυπογραφω το ανωτερω σχολιο του Μαρινου.

  ΥΓ Μιλωντας για φυλαξη συνορων: οι Αγγλοι εχουν καταφερει να εγκαταστησουν συνοριοφυλακες επανω στην ηπειρο. Οι προσβασεις προς Αγγλια (πχ Καλε, Οστανδη, ακομη και στην αφετηρια του Eurostar) σχεδον Αγγλοκρατουνται, oι ελεγχοι εισοδου επιβατων γινονται απο την Αγγλικη συνοριοφυλακη. Τωρα βεβαια η Τουρκια δεν θα συμφωνουσε να κανουμε εμεις το ιδιο μεσα σε Τουρκικο εδαφος. Πιο δυσκολα θα το αρνουταν ομως στην ΕΕ, πχ στην FRONTEX αν εμεις το ζητουσαμε.
 • ΓΑΤΟΣΚΥΛΟΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 13:18
  Στάθη πότε η κοινωνία παραδέχεται ότι υπάρχουν πολίτες "εκ πεποιθήσεως χαλασμένοι"?Πολίτες που γουστάρουν την βία, πολίτες που θέλουν να εκμεταλλεύονται τους άλλους, πολίτες που αδιαφορούν κ μαγαρίζουν το περιβάλλον, πολίτες μαυραγόριτες, ρουφιάνους, βασανιστές?Κ τι κάνει με αυτούς?
 • Βαγγελης ΚΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 13:03
  Με νευριαζει ο Σταθης οταν αποκαλει ολους τους ψηφοφορους της ΧΑ ανηθικους και ηλιθιους. Οταν τους αποκαλει τα μακρυα χερια της εργοδοσιας. Μπραβους - Σμπιρους - Χαφιεδες - Ουρακοταγκους.

  Με νευριαζει οταν ο αριστερος ψαχνει να βρει την αιτια της ανοδου της ΧΑ λες και ειναι μια επιδημια μικροβιων.

  Με νευριαζει ο Χρυσανθος Λαζαριδης, ο Γιαννης Μηλιος, ο Παυλος Τσιμας, η Μαρια Δαμανακη και ο καθε αριστερος που τα βαζει με τη ΧΑ.

  Σουρχεται να πυροβολησεις - αλλα παλι λες...
  Συγκρατησου. Μην πεφτεις στο επιπεδο του διανοουμενου.
  Μη γινεσαι υποκριτης και εκμεταλλευτης.

  Λοιπον. Στις 22 Ιουνιου 1941 η Γερμανια επιτεθηκε στην ΕΣΣΔ.
  Σημερα ουτε Γερμανια υπαρχει - ουτε ΕΣΣΔ.
  Εμεις οι νεοι ανθρωποι (που λεει ο λογος) δεν πρεπει να εχουμε νεωτερικη και αναλυτικη σκεψη ?
  Γιατι αναμασαμε παλι τα ιδια ?
  Προσπαθουμε να επαναλαβουμε κατι ?

  @ LCK
  Αν παμε ακομα πιο βαθια θα δουμε οτι ο κομμουνιστης εχθρευεται την εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο. Του αδυνατου απο τον δυνατο.
  Αριστερα επομενως μπορει να υπαρξει ακομα και αν αφαιρεθει ο Μαρξισμος. Ειναι αδυνατον να σκοτωθει η αριστερα διοτι (φοβαμαι οτι) ειναι αδυνατον να σταματησει η εκμεταλλευση του αδυνατου απο τον δυνατο.
  Αυτη ειναι η απαντηση στο τελος της Ιστοριας.

  Οσο για τον Εθνικοσοσιαλισμο της ΧΑ καιρος ειναι να τον αναλυσουμε καλυτερα. Αυτοι οι ανθρωποι λενε οτι υπαρχει πατριδα και οτι δεν ειναι ενα τεχνητο στοιχειο (εποικοδομημα). Λενε ακομα οτι η πατριδα βρισκεται σε αντιθεση αντικειμενικη με αλλες χωρες - εθνη.
  Επομενως η πατριδα του Χρυσαυγιτη ειναι διαφορετικη απο την πατριδα του Σταθη ο οποιος θεωρει οτι πατριωτισμος σημαινει απλα αγαπη για τα πατρια και οτι η αντιπαλοτητα ειναι κατακριτεα και ιμπεριαλιστικη παρεκκλιση. Ο Σταθης - ενω ειναι πατριωτης - εχει θαψει τον πατριωτισμο του μεσα στον μαρξισμο.

  Σ αυτα λοιπον τα πλαισια, ο Ναζιστης εχθρευεται το συνθημα Προλεταριοι Ολων των Χωρων Ενωθειτε διοτι αυτο το συνθημα ανεβαζει ολα αυτα που εκεινος απορριπτει. Λεει το συνθημα απλα οτι δεν υπαρχουν πατριδες μα μονον ταξεις και αυτες ειναι δυο Αστοι και Προλεταριοι.
  Μεσα σε αυτο το συνθημα αναδυεται ολος αυτος ο καταναγκασμος και η ισοπεδωση καθως και ο οικονομισμος του μαρξιστη. Και αυτο ειναι που φοβαται ο Ναζι.

  Φοβαται ο Γιαννης το θεριο και το θεριο το Γιαννη.

  Ο Χιτλερ πατησε τη συμφωνια και επιτεθηκε αλλα μη μου πεις πως εκεινη η εποχη ηταν φιλησυχα χρονια. Ο Σταλιν ειχε για εθνικο υμνο το Εμπρος της γης οι κολασμενοι. Ο Χιτλερ δικαιουταν να φοβαται.

  Απ την ωραια πολυθρονα γραφειου που καθομαι, δεν προκειται να κατακεραυνωσω τον Σταλιν τον Χιτλερ και τον Τσωρτσιλ.
  Δεν τους γνωριζω προσωπικα.
  Και δεν εζησα στο Σταλινγκραντ.
  Αν ειχα ζησει στο Σταλινγκραντ τοτε θα ειχα συναισθηματα και αναμνησεις.

  Θα ηθελα ομως να ρωτησω τους αριστερους. Οταν εχουμε κριση και ανεργια γιατι να στραφει καποιος στην ΧΑ ?
  Δεν θα μπορουσε να στραφει στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ?
 • ΓΑΤΟΣΚΥΛΟΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:56
  Αναρωτηθηκες τι απέγιναν οι χιλιάδες χουντικοί υποστηρικτές που βλέπουμε σε παλιά βίντεο να χειροκροτούν τους συνταγματάρχες?Χωροφύλακες, δημόσιοι υπάλληλοι, ρουφιάνοι περιπτεράδες κλπ?Σταθη δεν έγινε ποτέ κάθαρση στην ελλην.κοινωνία.Ολοι αυτοί τρυπώσανε κάτω απο τις σημαίες της ΝΔ κ του ΠΑΣΟΚ, κ αναθρέψαν τα παιδιά τους κ τα εγγόνια τους που σήμερα φοράνε μαύρες μπλούζες!Οταν τα σκουπίδια τα σπρώχνεις κάτω από το χαλί, κάποια στιγμή θα τα ξαναβρείς μπροστά σου!!
 • panagiotisΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:39
  ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.ΣΚΟΠΙΜΕΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ.ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΤΘΗ?.ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΙΣ ΟΤΑΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕΣΑ ΟΛΟΥΣ Κ ΟΛΑ ?
  κ ΠΟΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ...ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ.....
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΜΑΧΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ .ΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ.ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ .....ΑΥΤΗ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΗ Κ ΜΑΤΑΙΗ .ΠΛΕΟΝ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΚΕΨΗ ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ......ΚΟΥΛΤΡΟΥΡΑ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ ....
 • ΓεώργιοςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:38
  Αγαπητέ υποψήφιε του ΣΥΡΙΖΑ, κρίμα εν έτει 2012 να έχετε τόσες παρωπίδες. Οιι εμμονές σας είναι κουραστικές.. Όοσν αφορά τη Χ.Α δεν έχετε δει τίποτα ακόμα. Όλος ο κόσμος είναι μαζί της γιατί τόσα χρόνια οι σύντροφοί σας εθελοτυφλούσαν, αμπελιφιλοσοφούσαν και στέκονταν προκλητικά αδιάφοροι στα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα του Έλληνα!
 • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΘΥΜΑΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:21
  Για όσο καιρό θα φοράμε παρωπίδες τίποτα και ποτε δεν θα αλλάξει.
  Να δεχθώ οτι η άνοδος της Χ.Α.(η κυοφορία του φιδιού με τα ..αυγά ή της νέας θεωρίας των δύο άκρων) οφείλετε στην κρίση και μεταναστευτικό.
  Θα μου απαντήσει κάποιος η άνοδος των κουκουλοφόρων και εμπρηστών της Αθήνας που οφείλεται?Θα μου πεί κάποιος γιατί αυτοί δεν είναι εκτός νόμου μέχρι σήμερα και να τους συλλάβουν? Μήπως υπάρχουν πολλά ...αυγά και πολλά με μανδύα δημοκρατικό???
 • μπουρδολογία αγάπη μουΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:21
  μια κουβέντα για την απόφαση του ευρωπαικού δικαστηρίου, η οποία χαρακτηρίζει τα κουμουνιστικά καθεστώτα ως αμιγώς φασιστικά, θα μας πείτε κ.σκιτσογράφε και ομοιδεάτες?

  μην ξεχνάμε οτι το ένδοξο παρελθόν είναι η Σοβιετική ένωση, η Αλβανία του Χότζα και η Ρουμανία του Τσαουσέσκου και το φωτεινό μέλλον είναι η Β. Κορέα και ο Τσάβες...
 • τακηςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:07
  συγκλονιστικες αληθειες απο σταθη! Η νεοφιλελευθερη ακροδεξια διακυβερνηση ΠΑΣΟΚ απο το 2010 ευθυνεται κυριως για την εκρηκτικη ανοδο της Χρυσης Αυγης αφου η εξαθλιωση που προκληθηκε ταυτιστηκε με την Κεντροαριστερα και την Αριστερα... Τον ιδιο τραγικο ρόλο ως αποτελεσμα παιζει τωρα δυστυχως η ΔΗΜΑΡ. Να το πω διαφορετικα? Αν στη θεση της Κυβερνησης ΠΑΣΟΚ το 2010, ηταν η ΝΔ, η Χρυση Αυγη τωρα θα ήταν ακομα στο 0, 1%!! Αλλο ενα εγκλημα του ΠΑΣΟΚ...
 • SMATΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:06
  @Axilleas
  Μεγάλες απειλές για την Ελλάδα, όντως. Τώρα ότι ξεκίνησαν
  προληπτικούς πολέμους, ότι μπούκαραν ξένα στρατεύματα
  στην δικιά μας χώρα με το έτσι θέλω, ότι πήγανε κατά διαόλου
  τουρισμός και εξαγωγές στην Β. Ελλάδα, αυτά είναι παράπλευρες
  απώλειες. Και για το ΠΑΜΕ, τι να πει κανείς; Δεν είδες τι έκαναν
  πάλι τα καθίκια χθες; Να εμποδίσουν την συνάντηση;
  Υ.Γ. Στην Ολλανδία δεν είναι που είναι νόμιμο το κόμμα των
  παιδόφιλων; Aυτό κι αν είναι για παράδειγμα!!!!
 • ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:05
  Εχουν λυσάξει τα ορφανα του στάλιν και του μαρξ απο την άνοδο της χρυσης αυγης.Τόσα χρόνια ανθελληνικής προπαγάνδας πήγαν στα χαμένα.Ξέρετε βολεμένα ανθρωπάκια πως η περίοδος που κάνατε ότι θέλατε και ο αποχαυνωμένος ραγιάς σας άκουγε έχουν περάσει.Γι`αυτο λυσάτε ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ
 • aiasΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 12:00
  @εξυπνακια χωρις όνομα
  1) Απλήρωτος είμαι, όχι άνεργος , αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά....
  2) Στο πολυτεχνείο δεν διδασκόμαστε αρχαία, μαθαίνουμε όμως να κοιτάμε την ουσία και όχι το περιτύλιγμα.
  3) Αν είχες γράψει μόνο την πρώτη πρόταση, θα σε ευχαριστούσα για την διόρθωση, αλλά η δεύτερη πρόταση είναι προσωπική, αναίτια, κακεντρεχής και ανούσια επίθεση. Το μοναδικό σχόλιο σου ήταν να μου "την πείς" , αυτό λέει πολλά για το ποιόν σου.
 • Ακης Νικολακοπουλος απο ΜοναχοΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:53
  *Οπως χτύπησαν νεοναζί στη Γερμανία Ελληνες μετανάστες χθες, έτσι βαράει σήμερα η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα αλλογενείς μετανάστες.*

  Αγαπητε Σταθη και λοιποι συμμετεχοντες,
  απο την Γερμανια, την χωρα οπου ο νυν προεδρος του συνδεμσου βιομηχανων προχτες ειπε απροκαλυπτα *μπορει να γινει η Ελλαδα μια ειδικη οικονομικη ζωνη..*( καλημερα κυριε Στουρναρα, καλημερα κυριε υπουργε Εργασιας που χτες βγκατε χλωμος απο τη συναντηση με τους....γκαγκστερ) σας στελνω εναν χαιρετσιμο αλλα και μια ειδοποιηση:
  Στο στρατο μιλουσαμε συχνα για το *ραδιο αρβυλα*.
  Ε αυτο το συμβαν που γραφει και πηρε χτες ο Ενικος απο μια ελληνικη πηγη ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΥΝΕΒΕΙ!ΚΑΡΑΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟ! Πολυ υποπτη υπηρξε εξαρχης η...*ομοιοτητα* του με την...δραση της ναζιστικης παρτιδας στην Ελλαδα, οπως τοτε που μετα το τουιτερ των κουνουπιων, ελληνικα μμε προωθησαν ειδηση ανθελληνικου τουιτερ απο γερμανιδα αθλητρια που τελικως απεδειχθει ραδιο αρβυλα και γιναμε ρομπες. Γενικως! Ολοι!
  Αυτο ποΥ θαραλεα περιγραφεις (εννοω την ανοχη και αριστερων στα οποια φαινομενα που σημερα οδηγουν τον ναζισμο να ανεβαινει τις επλαξεις στη χωρα ΠΟΥ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΑΖΙΣΜΟ ΣΤΟΝ Β ΠΠ) ειναι κατι που ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΤΩ! Ολοι *συντεινουν* στο φαινομενο δημιουργιας μιας παρατξης *του σαλονιου* παρα το γεγονος πως η ουσια της ειναι αυτη που δειχνει: να πιπτει η ραβδος!
  Μην ανησυχειτε φιλοι υποστηρικτες του ναζιστικου κομματος, οταν ξεκινησει το στρατοπεδο συγκεντρωσης αρχικα την πληρωναν οι χαμηλοι, οι κατωτεροι, αλλα οταν τελειωσαν απο εκει απεμειναν οι μεγαλοι κι εκεινοι κατεληξαν οχι στα κρεματορια αλλα στον τοιχο εκτελεσμενοι.
  Αφου...εκπληρωσαν την αποστολη τους!

  Μην μακρυγορω λοιπον, δεν εγινε αυτο το συμβαν στη Γερμανια χτες ηταν ξεκαθαρα ενα ραδιο αρβυλα, αλλα ΓΙΑΤΙ ΒΓΗΚΕ ΣΤΑΘΗ;
  ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ....ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΟΥ; ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ...ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ;
  Συγκλονισμενη παρακολουθησε η γερμανικη κοινη γνωμη αυτα τα συμβαντα(μαζι με τους συνατξιουχους πεινοντες και χωρις φαρμακα κλπ). Γιατι πολυ απλα ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΒΑΙΜΑΡΗ!
  ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΙ ΕΛΠΙΖΩ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΒΑΙΜΑΡΗ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΧΩΡΙΑΤΗ ΧΙΤΛΕΡ ΩΣ ΕΝΑ ΠΑΡΟΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΣ ΕΣ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥς!Και για την μανα μου και τον αδερφο μου κατω και για ολους και τα παιδια σας!

  Υ.Γ. Αυτοι που με το στανιο πανε να εξισωσουν την αριστερα με την ακρα δεξια αγαπητοι φιλοι μου, δεν μετραται με μολοτοφ, με ροπαλα, με τσεκουρι κλπ. Οποιος μιλαει ΜΟΝΟ με την βια, δεν εχει επιχειρηματα.
  Και ακομα και στην Γερμανια πολλοι *πανε να εξισωσουν* την επερχομενη απαγορευση του ΕνΠεΝτε με μια...απαγορευση της Λινκε ως μιας παραταξης που προερχεται απο μαρξιστικα προτυπα κλπ.
  Κι ομως η Λινκε δεν απαγορευεται επειδη αγαπητοι μου μιλαει για κατωτατο εγγυημενο εισοδημα, κατωτατο εγγυημενο μισθο, φορολογηση των πλουσιων κι ευπορωνκλπ κλπ. Το ΕνΠεΝτε απλως....λαικιζει κι απειλει!
  Μεγαλη διαφορα λοιπον!
 • ΣΤΕΛΙΟΣΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:51
  Στάθη, πάντα απορούσα πως ένας άνθρωπος με το δικό σου ταλέντο και χιούμορ μπορεί να φοράει τέτοιες κομματικές ( ή έστω ιδεολογικές) παρωπίδες.

  Το άρθρο σου θα μπορούσε άνετα να είχε γραφτεί το 1975! Δε μεσολάβησε τίποτα , έτσι?

  Μήπως εκτός απο τις "επιστημονικές αναλύσεις" επηρεάζει κάπως τα πράγματα το γεγονός πως ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με υποθέσεις τύπου "αύριο πιθανόν να μπουν (οι Χ.Α) στα σπίτια μας" , τι στιγμή που σήμερα μπουκάρουν στα σπίτια του οι λαθρομετανάστες με μαχαίρια και καλασνίκοφ?

  Και όσο για το σκίτσο , καλό , αλλα μήπως να έκανες και κάποιο με την δεκαπεντάχρονη της Πάρου και τον βιαστή της?
 • ΙΚΑΡΟΣΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:48
  Υπέροχο και το άρθρο και το σκίτσο...Από την εποχή της χούντας κάποιοι "φωνάζανε"για τον "φασισμό του καφενέ".Έχεις γράψει κι άλλες φορές πολύ ουσιαστικά γι αυτό το θέμα.Τότε δεν άκουγε ούτε η αριστερά, σχεδόν στο σύνολό της...Τώρα που δεν της χτυπάει απλώς την πόρτα, μπουκάρισε στην αυλή μας, θα ακούσει έστω και τώρα;!;!;!...ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ......Βρε "Νταβέλης" ο συνονόματος σου λήστευε τους πλούσιους, εσύ με ποιους είσαι ;και που ξέρεις ποιοι έκαιγαν την Αθήνα και τους εργαζόμενους;...Γιατί δεν τους έπιασαν μαζί με τους ηθικούς αυτουργούς;;;...Ή είσαι τσιράκι τους, ή φοβάσαι να δεις την πραγματικότητα, πιστεύοντας ότι σου πλασάρουν τα κανάλια και τα αφεντικά τους.Η χρυσή αυγή είναι το μακρύ χέρι των μεγαλοαστών και του συστήματος...Ψάξε και μάθε το, αν και νομίζω ότι το ξέρεις...
 • LCKΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:42
  @ Θόδωρος
  ‘Αλλά γιατί ο κομμουνισμός και ο ναζισμός δεν είναι το ίδιο? Σε τι διαφέρουν?’

  Αυτο το ξερει οποιοσδηποτε (ακομη και κουμπουρας) δευτεροετης φοιτητης. Ο κομμουνισμος βασιζεται σε σοσιαλιστικες αρχες οπως κοινωνικοποιηση μεσων παραγωγης, κεντρικο προγραμματισμο, καταργηση ιδιοκτησιας κλπ. Ποιες απο αυτες ηταν γνωρισμα του ναζισμου;

  Ομως εσυ μαλλον κατι αλλο θελεις να πεις. Θελεις συγκριση των αντιστοιχων καθεστωτων. Οριστε λοιπον κανα δυο καλες: το κομμουνιστικο καθεστως της ΕΣΣΔ (το οποιο σημειωτεον δεν εγκρινω καθ ολας τας αποψεις) δεν εξαπελυσε πολεμο που ματοκυλησε την Ευρωπη. Ουτε εστειλε εβραιους, τσιγγανους και αλλους στα κρεμματορια. Τελος παντων δεν εκαψε το χωριο μου, ουτε κατεκλεψε τη χωρα μου.

  ΥΓ Το να το συγκρινει κανεις την γενοκτονια στην οποια επιδοθηκαν οι ναζι με τα gulag, οπως κανουν διαφοροι αμνημονες Ευρωπαιοι (καλα οι Αμερικανοι δεν ειδαν τιποτε απο τα δυο) για να δικαιολογησουν την ταυτιση, ειναι αισχρο και κατα καποιο τροπο προσβαλλει τα θυματα του ολοκαυτωματος.
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΑΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:35
  Αγαπητε Σταθη , σημερα το κειμενο σου ειναι μεστο , γεματο απο αληθειες. Νομιζω οτι αγγιζει βαθυτερα το θεμα απο αλλα προηγουμενα κειμενα σου για τον νεο φασισμο. Εγω θελω απλα να πω οτι συμφωνω απολυτα με την κατευθυνση της σκεψης σου και κραταω καποιες ενστασεις σε οτι αφορα επιμερους θεματα οπως οι ευθυνες της αριστερας που κατα τη γνωμη μου δεν ειναι μονο αυτες που αναφερεις και δεν αφορουν μονο στο χθες αλλα και στο σημερα. Επισης εχω ξαναγραψει οτι διαφωνω με την θεση σου οτι η αριστερα μπορει να βρει λυσεις για το μεταναστευτικο. Αντιλαμβανομαι την αγωνια σου για ενα θεμα που καιει την Ελληνικη κοινωνια και στην αντιμετωπιση του οποιου υπαρχει αριστερο ελλειμα , ομως για μενα ειναι ξεκαθαρο οτι αριστερη λυση στο ζητημα δεν υπαρχει. Αυτο που γενικα θα ηθελα εγω απο την αριστερα ειναι να σταματησει η ιδια να περιθωριοποιει τον εαυτο της και πραγματικα χαρηκα για την μεγαλη επιρροη του συριζα στην Ελληνικη κοινωνια. Αυτο πρεπει να συνεχιστει. Η Χ.Α δεν ειναι προβλημα της αριστερας , ειναι μεγαλο προβλημα της δημοκρατιας και της δεξιας παραταξης πρωτιστως. Η συνεχιζομενη πολεμικη της αριστερας στην Χ.Α , μονο κακο κανει και τελικα ριχνει νερο στον μυλο της ανοδου των νεοφασιστων και της θεωριας των ακρων. Ειναι παγιδα , εσυ ο ιδιος το περιγραφεις. Σταματηστε να υπερασπιζεστε το κκε , αυτοι μονοι τους περιθωριοποιουνται , αναδειξτε τις αδυναμιες της δεξιας που δεν μπορει πλεον να ελεγξει τον χωρο της , μετακινηθητε εν αναγκη σε πιο συντηριτικες θεσεις , δωστε οραμα και φως , καταγγειλετε τις μεθοδους της Χ.Α ως παραβατικες και οχι ως φασιστικες , επικαλεστειτε το συνταγμα και την νομιμοτητα. Ειναι αναγκη πλεον να εκφρασετε ολον τον κεντρωο , αριστερο , ακομα και συντηριτικο κοσμο. Ας γινετε επιτελους το νεο πασοκ χωρις ταμπου και δισταγμους. Φροντιστε μονο να ειστε πιο συνεπεις και να μην προδοσετε τον κοσμο που σας ψηφιζει. Ειναι εθνικη αναγκη να το κανετε παρολη την δυσκολια των συνθηκων.
 • @Αία πολυδιδακτορικέΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:33
  ''μέτρον άριστον'' αγαπητέ, αυτή είναι η σωστή ρήση.Γι΄αυτό δεν έχεις δουλειά.
 • AxilleasΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:29
  κ. Σταυρόπουλε πολύ επιλεκτικη μνημη εχεις. Χθες δεν ανεφερες τιποτα για την επετειο 9/11 της ΝΥ. Απο το ειμαστε ολοι αμερικανοι, στην αμνησια. Οι αμερικανοι που μας εσωσαν απο Μιλοσεβιτσ, Σανταμ, Κανταφι, ελπιζω Ασαντ και σια.

  Και βεβαια κομμουνισμος και φασισμος ειναι το ιδιο πραγμα. Δηλαδη το ΠΑΜΕ που κλεινει τα εργοστασια χωρις τη θεληση των εργατων ειναι δημοκρατικό?? Και Σταλιν, Χιτλερ και σια δυο οψεις του ιδιου νομισματος.

  Στην Ολανδια σημερα εχουν εκλογες. Ουτε σχολεια κλεινουν 2-3 μερες, ουτε δικαστικοι επιμελητες, ουτε αφισοκολητές, ουτε επιδοματα σε ΔΥ... LCK ακους?
 • ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΥΡΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:26
  Καλημερα Σταθη.
  Απο τα καλυτερα αρθρα που εχεις γραψει. Αλλα ολα τα λεφτα ειναι το σημερινο σκτιτσο. Πρεπει να μοιρασθει σε ολους τους μαθητες σε ολα τα σχολεια, διοτι σε αυτους τους χωρους η Χ.Α βρισκει προσφορο εδαφος (χωρο που αφεσε κενο η Ελληνικη οικογενεια και κυριως η Αριστερα )και προπαγανδιζει τις φρισκιαστικες απανθρωπες και ανθελληνικες ιδεες της, στην χωρα που λατρευε τον Ξενιο Ζευς και εχει στειλλει νομιμους και παρανομους μεταναστες στα 4 σημεια του οριζοντα.
 • NίκοςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:26
  Το άρθρο, λυπάμαι, αλλά έχει το ίδιο πρόβλημα που έχει η "αριστερά". Είναι μονόπλευρο και άκρως συντηρητικό. Η "αριστερά" προσπαθεί τόσα χρόνια να οικειοποιηθεί τον όρο "προοδευτικό", ενώ στην πραγματικότητα είναι συντηρητική και αγκυλωμένη σε παρωχημένα στερεότυπα. Λυπάμαι και πάλι, αλλά ο Στάλιν ήταν 'ιδιος με τον Χίτλερ και τα κομμουνιστικά καθεστώτα ήταν καταπιεστικά, ολοκληρωτικά και άκρως αντιδημοκρατικά. Ήταν υπέυθυνα για τη δυστυχία, τη φυλάκιση και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και αδιαφορούσαν παντελώς για την ελευθερία και το δικαίωμα στην επιλογή. Ο κομμουνισμός είναι φασισμός. Η άνοδος του φασισμού δεν οφείλεται στην εξίσωση των δύο αυτών άκρων. Οφείλεται στο ότι και τα δύο ολοκρηρωτικά αυτά άκρα είναι αποτέλεσμα του φόβου. Του φόβου των ανθρώπων για την ελέυθερη σκέψη και την ελέυθερη επιλογή. Οι θιασώτες του φασισμού και του κομμουνισμού φοβούνται, τρέμουν, την ελευθερία, γι'αυτό την αντιμάχονται με τρόμο σκληρό, απόλυταρχικό και βίαιο κάθε προσπάθεια για ελεύθερη σκέψη και δράση.
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ...ΧΧΧΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:21
  Πως μπορουμε να εξηγησουμε την οποια υποστηριξη του σωματειου των μικροπωλητων στις μεθοδους της χ.α;
  H παραπανω ερωτηση -ισως δειχνει(σαν παραδειγμα) πως κινειται ενα κομματι της κοινωνιας στο χασιμο του μετρου της τηρησης των νομων και της πρακτικης εκμεταλλευσης που γινεται απο τους συγκεκριμενους.
  Στην ελλειψη παιδειας τους;Στον Σταλιν και τον Χιτλερ;Στην ταυτηση κομμουνισμου-ναζισμου;κανουν λετε τετοιο συλλογισμο πρωτα η'' μετα;
 • xrysΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:18
  αχ κυρ Στάθη μας τώρα θυμηθήκατε το παραεμπόριο ...κρίμα 12, 5% εφιάλτης
 • b.Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:17
  Στάθη για άλλη μια φορα συγχαρητηρια. Αλήθεια, από καστινγκ χαζομάρας περνατε όλοι εσεις εκεί στην Χ.Α.;Πιο βλακας καίγεσαι.
 • ianisΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:17
  Θέλεις ή όχι Στάθη, η θεωρία των δύο άκρων επικρατεί από καιρό στην Ευρώπη. Η θεώρηση του κομμουνισμού ως θετικού σε αντιδιαστολή με την άκρα δεξιά, παρατηρείται ΚΑΤ΄ΕΞΑΙΡΕΣΗ στην Ελλάδα, όπου καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων των κομμάτων που την εκπροσωπούν και ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείρισή της από τα ΜΜΕ. Η εξήγηση βέβαια είναι απλή. Στην Ελλάδα έχουμε την μοναδικότητα του μεταπολεμικού εμφύλιου και της δικτατορίας, με τις διώξεις την ηττημένων, που θα συνέβαιναν ανάποδα και πιθανότατα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αν είχε επικρατήσει η Αριστερά. Ο διωκόμενος ως θύμα, είναι πάντα συμπαθέστερος από τον διώκτη. Δεν νομίζω ότι θα βρεις ανάλογη συμπάθεια σε χώρες που γνώρισαν τον κομμουνισμό, όπως π.χ. στην Πολωνία.
  Συμφωνώ μαζί σου ότι η εξωφρενική τουλάχιστον απάθεια της Αριστεράς στο θέμα του λαθρομεταναστευτικού, η οποία περισσότερο εκφράζει τις αντιλήψεις των δυνάμεων της Παγκοσμιοποίησης παρά το λαϊκό και πατριωτικό αίσθημα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αντίπαλου δέους. Η απειλή της αυριανής εισβολής του χρυσαυγίτη στο σπίτι μας , που επισείεις , είναι άνευ νοήματος μπροστά σ΄ αυτό που ήδη συμβαίνει από την εισαγόμενη εγκληματικότητα. Αν η Αριστερά συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει μέχρι παρεξηγήσεως στο λαθρομεταναστευτικό, η απήχηση στο λαό αυτών που αντιδρούν, είτε για τη ΧΑ πρόκειται, είτε για οποιονδήποτε άλλον θα αυξάνει.
  Για το παράπονο τέλος της δαιμονοποίησης του κομμουνισμού, που κατ΄εσέ αδίκως ταυτίζεται με τον σταλινισμό, θα μπορούσα να πω πολλά. Αρκούμαι να σου επισημάνω πόσο εύκολα ταυτίζουν με το φασισμό διάφοροι εδώ μέσα την αντίθετη άποψη, για να καταλάβεις ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις.
 • marinosΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:16
  Αγαπητε Σταθη, για μια ακομη φορα σχολιασες εξαιρετικα.Θελω ομως να σταθω ιδιαιτερα -ως αριστερος- στο μεταναστευτικο και στις ευθυνες συμπασας της αριστερας στην σημερινη κατασταση, δηλ στην ανοδο του νεοναζισμου αφενος και στο αδιεξοδο του μεταναστευτικου αφετερου, ενος τεραστιου προβληματος που ειναι πια φανερο οτι η αριστερα το υποτιμησε και το αντιμετωπισε με εναν ανοητο ελιτισμο χωρις στην πραγματικοτητα μεχρι σημερα να εχει προτεινη καποιο ρεαλιστικο σχεδιο επιλυσης του εφιαλτικου αυτου προβληματος, γιατι βεβαια δεν ειναι σοβαρο σχεδιο να λες οτι θα δωσεις σε ολους τους εκατονταδες χιλιαδες μεταναστες χαρτια....να φυγουν για την Ευρωπη η αλλες ιδεες παρομοιου επιπεδου που κατα καιρους εχουμε ακουσει απο στελεχη της ευρυτερης αριστερας.Δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος να επιχειρηματολογησουμε για την ρηχοτητα και την επικινδυνη αφελεια παρομοιων λυσεων.Κατα την αποψη μου η αριστερα θα πρεπει σοβαρα να ασχοληθει -σε σχεση με το μεταναστευτικο με τα θεματα ταμπου για την ιδια, δηλ τον ελεγχο των συνορων για να σταματηση η ανεξελεγκτη ροη των μεταναστων αφ'ενος και την επαναπροωθηση των παρανομων μεταναστων στη χωρα προελευσης τους αφ'ετερου.Ας αρχισει κατ'αρχην με αυτες τις παραδοχες για να επεξεργαστει στην συνεχεια ενα ρεαλιστικο και συνολικο σχεδιο αντιμετωπισης του τεραστιου αυτου προβληματος.Καταληγοντας θα ηθελα να προτρεψω ολους οσους μεσα στην αριστερα -και ειναι πολλοι θελω να πιστευω- αντιλαμβανονται οτι η μεχρι σημερα θεση της αριστερας στο προβλημα ειναι σε λαθος κατευθυνση, να ενωσουν τη φωνη τους μεταφεροντας την κριτικη τους κεντρικα ωστε καποια στιγμη να συζητηθει το ζητημα σοβαρα και να δωσει απαντησεις στον λαο πειστικες, γιατι μεχρι σημερα δεν το εχει κανει.Επιτελους ας πει καποιος σε ολους αυτους τους αιθεροβαμονες και αφελεις του χωρου οτι η θεωρια του οτι "ολοι οι καλοι χωρανε" δεν ειναι αριστερη, αντιθετα μαλλον προσεγγιζει την υποκριτικη θεση του καπιταλισμου περι φιλανθρωπιας.Ο μαρξισμος ομως δεν αναλυει την-ταξικη - κοινωνια απο αυτη την πλευρα.Μια ματια στις αποψεις ας πουμε των κλασσικων του μαρξισμου για το ζητημα του λουμπεν προλεταριατου θα εκανε νομιζω καποιες"ευαισθητες ψυχες" να δουν το ζητημα διαφορετικα.
 • ΝάσοςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:10
  Εξαιρετικό άρθρο κύριε Σταυρόπουλε..!!
 • ΤουρλαςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:56
  Εξαιρετικό άρθρο!
 • ΝταβεληςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:52
  Το φαινόμενο της Χ.Α. το έχετε εκθρέψει εσείς οι ίδιοι.
  Όταν «αριστεριστές» καίνε ανενόχλητοι όλη την Αθήνα , μαζί και τέσσερις ανθρώπους , όταν ο 5-10 αγωνιστές με κόκκινα μπλουζάκια με το σφυροδρέπανο μπορούν να κλείνουν έναν δρόμο , ένα εργοστάσιο , ένα υπουργείο , ένα λιμάνι ατιμώρητοι , όταν τα πανεπιστήμια γίνονται κέντρα ανομίας και σύναξης λαθρομεταναστών και πυρπολούνται ελευθέρα , όταν όλα αυτά αντί να τιμωρούνται και να αποδοκιμάζονται από όλη την κοινωνία έχουν την ασυλία και την επιβράβευση όλων αυτών των κατ’ όνομα προοδευτικών , τότε γιατί πνίγεστε από οργή όταν 5-10 φουσκωτοί με μαύρα μπλουζάκια με «αρχαιοελληνικά »σύμβολα κυνηγούν λαθρομετανάστες ;
  Τα παιδιά αυτά είναι δικά σας δημιουργήματα , εσείς τα εκπαιδεύσατε , εσείς τα διαπαιδαγωγήσατε , εσείς τους μάθατε ότι η τήρηση των νόμων , ο σεβασμός της ζωής και της περιουσίας του διπλανού σας είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός.
 • Παύλος ΞανθόπουλοςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:49
  @ΝΙΚΟΣ, Δεξιός δίχως οικονομικά συμφέροντα εστί:άνανδρος, ύπουλος, κουτοπόνηρος, χαφιές, σκουλήκι, "κοπρομανις", ανώμαλος.... Παύλος Ξανθόπουλος
 • Ρόδα Τσάντα και ΚοπάναΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:39
  Τι έγινε κε Στάθη, τώρα που βλέπετε την ΧΑ να ''καλπάζει'' δημοσκοπικά βρήκατε να πείτε και μια κουβέντα για το μεταναστευτικό;Όταν γινόταν το σκηνικό της υπατίας που ήσασταν;
 • ΓΑΒ ΓΑΒΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:38
  ΓΓΡΡΡΡΡ!ΣΤΑΛΙΝ ΕΦΑΖΕ ΚΟΣΜΟ!ΓΑΒ ΓΑΒ. ΕΝΘΕΛΛΙΝΕΣ ΣΤΑΘΗΔΕΣ ΑΡΧΟΧΟΣΥΡΙΖΟΜΠΑΧΑΛΟΙ ΓΑΒ ΓΑΒ ΠΡΟΔΟΤΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΦΙΝ ΓΡΡΡΡ ΓΑΒ ΓΑΒ ΠΑΡΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΓΑΒ ΓΑΒ
 • @ ΘόδωροςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:25
  Την απάντηση που ζητάς την δίνει η ιστορία π.χ. της Γαλλίας και ειδικότερα του 1936. Δες ποια μέτρα πήρε το Λα'ι'κ'ο μέτωπο για να σταματήσει την άνοδο του φασισμού και φαντάσου ποια μέτρα θα έπαιρνε μια κυβέρνηση φασιστική, αν καταλάμβανε την εξουσία ( δεν είναι δύσκολο το δεύτερο, κοίτα την ιστορία της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας)
 • AiasΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:22
  Ολόσωστος Στάθη!
  Τόσα χρόνια όμως δεν τα βλέπαμε ή εθελοτυφλούσαμε ;;; (εγώ, εσύ, όλοι)
  Και η έλλειψη ΠΑΙΔΕΙΑΣ (που κακώς δεν αναφέρεις κατά τη γνώμη μου) έχει συμβάλλει τα μάλλα στη σημερινή κατάσταση.
  Σε αυτή τη χώρα έχουμε προ πολλού χάσει το μέτρο. (άλλο το σέβομαι τον άνθρωπο μετανάστη, άλλο το μπάτε σκύλοι αλλέστε γιατί είστε το φθηνότερο εργατικό δυναμικό, άλλο το διώχνω τους παράνομους και άλλο το σε σκοτώνω επιδή είσαι από αλλού....)
  Το μέτρο έχει χαθεί σε πολύ περισσότερα πράγματα αλλά δεν έχω το χρόνο να επεκταθώ...
  Αυτό το ρημάδι το "παν μέτρον άριστον" δεν υφίσταται καιρό τώρα...
  Αλλά όλα αυτά είναι διαπιστώσεις προς μελλοντική γνώση και συμμόρφωση, το επείγον ζήτημα είναι τώρα τι κάνουμε;;;
  Γιατί το "τσακίστε τους φασίστες" ποτέ δεν ήταν λύση, αν πέγτεις στο επίπεδο και κάνεις χρήση των μεθόδων του αντιπάλου έχεις χάσει ήδη...
  Πως γεμίζεις άδεια μυαλά;;;
  Πως αδειάζεις μυαλά γεμάτα προπαγάνδα;;;
  Και εν τέλει πως παλεύεις για/σε μια χώρα που σε διώχνει;;;
  Αιας Πολυτεχνίτης,
  Μεταδιδακτορικός ερευνητής
  9 μήνες απλήρωτος περιμένοντας ένα ΘΑΛΗ (2 χρόνια τώρα), , , ,
 • ΝΙΚΟΣΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:18
  ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟ ΟΤΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΙ ΤΟ ΗΘΕΛΕΣ?ΔΕΞΙΟΣ ΜΕ ΜΥΑΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ?ΒΓΑΛΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ. ΔΕΞΙΟΣ ΙΣΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΙQ ΡΑΔΙΚΙΟΥ
 • ματτΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:05
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ 10 - 15 % ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ Χ.Α. ΕΙΝΑΙ
  ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΗΣ ΤΑΞΗΣ.
  Η Χ.Α. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ
  ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΑΤΑ

  ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΑ ΙΔΙΑ
  ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ , ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΕΣΕΝΑ ?

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ
  1) ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΕ ΕΣΟΥΣ ΚΑΤΑΝΤΙΣΑΝ ΕΤΣΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
  2) ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

  Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΛΕΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ " Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ " ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ ?

  ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 95% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ? (ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΗΣ Χ.Α. )

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ (ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ )
  ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ , ΔΕΧΤΗΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΡΗΣΗ ΕΙΤΑΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΑΙ ΟΧΙ

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΛΕΤΕ
 • nkblsΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 09:46
  Η αυτοκρατορία θέλει κι άλλα φράγκα , θέλει όλα τα φράγκα , και τα χοντρά και τα ψιλά , κέρμα να μην μείνει. Το σήριαλ με το δικομματικό στόρι μια εσύ μια εγώ τα ΄ φαγε τα ψωμιά του όμως , έπεσε η τηλεθέαση , η αυτοκρατορία όμως πρέπει να επιτεθεί , ζητείται νέα σειρά , ξέθαψε μια απ ΄ τα παλιά , χρήσιμες οι αποθήκες στα υπόγεια . Το έργο έχει ξαναπαιχτεί αλλά πάει καιρός πολύς , ποιός θυμάται τα παλιά. Τρελάθηκε το καθεστώς και κάνει μειώσεις στα πηλήκια , στα στρατά και στα χωροφυλάκια; Παίζει με την τάξη και την ασφαλεία , ενώ επίκειται ληστεία ; Έφτυσε όλους τους δημοσίους τώρα φασκελώνει και τους φρουρούς ; Και ποιοί θα φυλάνε τα σύνορα , ποιοί θα κάτσουνε στην πόρτα , ποιοί θα επιβλέπουν τις λαϊκές και στους δρόμους τα φανάρια ; Τα δυο άκρα , πολύ σοφιστικέ , το μπαλάκι στην εξέδρα , γουστάρει τέτοια το φιλοθεάμον κοινό, στην εξέδρα δεν πας για να σκεφτείς και να φιλοσοφήσεις αλλά για να εκτονωθείς και να μεθύσεις , γάντι. Καλησπέρα σας πολύ , σας παρουσιάζω , από δω ο Ιωσήφ κι από δω ο Αδόλφος , δικοί σας , καλή διασκέδαση , το ματς αρχίζει , κι εγώ διαιτητής , ζήτω η Άρεια φυλή . Τουρνατζήδες μου μπασήδες μου βουρ στα καρλτερίμια και στις φτωχογειτονιές , μαζεύτε πράμα , ατζαμί ογλάνηδες ουρές για δύσκολες αποστολές. Το πράγμα επείγει , τη δουλειά μας να κάνουμε , οι γενίτσαροι ξέρουν καλά απ ΄ αυτά κι αν το παρακάνουν , σφυράμε , στο υπόγειο σπαχήδες ένα σωρό , ποτέ πια φασισμός , ζήτω η δημοκρατία , πάλι εμείς διαιτητές.
 • ΑντώνηςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 09:43
  Μπράβο ρε Στάθη, πάλι έγραψες.
 • γιαννης νικαιαΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 09:14
  καλημερα σταθη και σε ολη τη παρεα.
  κεντας γεροντα καθημερινα, εχεις βρει ρυθμο και τους εχεις αλλαξει τα φωτα, σε ποιους δεν ξερω βεβαια γιατι δεν ξερω ποιος παρακολουθει, ποιος μπορει να αφησει τα παιχνιδια της (μασας)διαπλοκης και να ασχοληθει με ιδεολογιματα.
  πανω -κατω, δεξια -αριστερα, χτυπαει η προπαγανδα για να διαμορφωσει τη κοινη γνωμη, τη δικη μας γνωμη, εδωσες σωστη διασταση στα πραγματα, το ξερω, το ζω.
  αλλα επιτρεψε μου να πω οτι σε αυτους δεν ιδρωνει το αυτι τους, η διαπλοκη δεν εχει ιδεολογια, δεν εχει δεξια -αριστερα απλα ο καθενας περιμενει τη σειρα του για να βουτηξει το χερι στο μελι, τωρα βεβαια με τη συγκηβερνηση τρωνε παρεα και δεν χορταινουν με τιποτα.
  ο καθενας απο εμας εχει τα πιστευω του, την ιδεολογια του αλλα ποσο ισχυρα ειναι ολα αυτα για να κρατησουν τον κοσμο χωριστα και οχι σε κοινους αγωνες, γιατι καθομαστε απεναντι και οχι διπλα, ποιος μας θελει ετσι και γιατι;
  καλη η ιδεολογια φιλοι μου αλλα οχι οταν γινεται δικαιολογια, οταν σε κραταει εξω απ το προβλημα με διαφορες προφασεις, στα στεγανα σου, στην (ανα)ασφαλεια σου .
  να μην ενωθει ο συριζαιος με τον αν ελληνα, αλλα ουτε αυτοι με τον κκε, εσυ τι ψηφισες πασοκ;τι αλλαξες;ψηφισες αλλο;σκουλικι καλα να παθεις.
  ηρθαν οι ξενοι, οι μαυροι αυτοι φταινε για ολα τα κακα μας, μας παιρνουν τις δουλειες, μας π.....δανε τις γυναικες κ.α πολλα κουλα που ακουμε καθε μερα, οπως μου ειπε ενας φιλος αφου δεν μπορουμε να αλλαξουμε το κρατος ας διωξουμε τους πακιστανους.οι φυλακες του κορυδαλλου δεν υπηρχαν τωρα φτιαχτηκαν με τους ξενους.
  ωραιες λυσεις, λες και ο ελληνας δεν ειναι μεταναστης αλλα βλεπεις αλλο εμεις, εμεις ειμαστε η αρια φυλη δεν κανει να μας ακουμπησει κανεις μηπως μας βρωμισει και ποτε δεν φταιμε για τιποτα.
  ολα αυτα ειναι ωραια να τα αναλυεις, ξερεις που βρισκεσαι, που πατας σαν ανθρωπος αλλα δεν ειναι της παρουσης.
  ο εχθρος, το προβλημα αν προτιματε ειναι κοινο για ολους και η ιστορια απαιτη συσπηρωση λαου, αν πιστεψουμε οτι εμεις μπορουμε να γραψουμε ιστορια, οπως ελεγε και ο ξυλουρης φιλοι και αδερφια, μαναδες, γεροι και παιδια.
  αλλιως ας το ριξουμε στο φιλοσοφιν, σταλιν, χιτλερ και τα λοιπα.(καλα αυτα αλλα δεν ειναι της παρουσης, εξαλου εχουνε χιλιοειπωθει)
  την ωρα που εμεις προσπαθουμε να αποδειξουμε κατι στους αλλους ή και στον ευατο μας καποιοι σαν τον κωστα βαξεβανη παιζουν τη ζωη τους κορωνα γραμματα για να ξεσκεπασουν το παρακρατος , τουλαχιστον να πιασουν τοπο οι αποκαλυψεις και ας ιδρωσουμε και ας φωναξουμε και λιγο δεν θα παθουμε τιποτα, μπορει να βγει και σε καλο.
 • thanosΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 08:58
  Αυτό το άρθρο αποθηκεύεται πρώτα στην μνήμη μου και έπειτα στο PC μου, έτσι ώστε και λοβοτομή να μου κάνουν αν δεν έχω κάνει format στο pc μου να μπορέσω να το ξαναδιαβάσω.
  Αλήθειες γραμμένες στην γλώσσα σου Στάθη που χρειάζονται πολλά κιλά παιδείας και μόρφωσης ώστε να αντιληφθεί κανείς τι θέλει να πει ο ποιητής......
 • ΘόδωροςΤετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 08:35
  Και τα gulag, κε Στάθη? Δεν υπήρξαν τα gulag? Σας διαβάζω για χρόνια, όχι συνέχεια για να'μαι ακριβής. Και πολές φορές συμφωνώ μαζί σας. Ξέρετε τι πιστεύω?
  Ότι καταρρέουν και τα "πιστεύω" των αριστερών γιατί κι αυτά εξετράφησαν στρεβλά μέσα στο διεφθαρμένο μεταπολιτευτικό καθεστώς. Και επειδή το βλέπετε βρίσκετε το άλλοθι στην ΧΑ. Όχι ότι η ΧΑ δεν είναι όλα αυτά που λέτε.
  Αλλά γιατί ο κομμουνισμός και ο ναζισμός δεν είναι το ίδιο? Σε τι διαφέρουν?
 • Αλεξανδρος Κ.Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 08:23
  λίγος σεβασμός στα εκατομμύρια νεκρούς που άφησαν στο πέρασμά τους όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα

 • Αθήνα7°CΥψηλή:10°C
  Χαμηλή:3°C
 • Θεσ/νίκη-1°CΥψηλή:4°C
  Χαμηλή:-1°C
 • Πάτρα9°CΥψηλή:11°C
  Χαμηλή:5°C
 • Ηράκλειο12°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:9°C
 • Λάρισα0°CΥψηλή:8°C
  Χαμηλή:-3°C