• Επί προσωπικού

  8:00 πμ, Πέμπτη 23 Αυγ 2012 8:00 πμ, Πέμπτη 23 Αυγ 2012

  Αγαπητές αναγνώστριες κι αγαπητοί αναγνώστες, τριάντα χρόνια στον δημόσιο βίο, στον δημόσιο λόγο, στην πολιτική και τη δημοσιογραφία, σπανίως λαμβάνω τον λόγο επί προσωπικού. Επιτρέψτε μου σήμερα να το κάνω.

  Θέλω να εκφράσω τη βαθειά μου λύπη για το επίπεδο πολλών από τα σχόλια που δημοσιεύθηκαν προχθές στη στήλη. Σχόλια απρεπή, αγενή και υβριστικά που, ορισμένα, έθιξαν την τιμή και την υπόληψή μου.

  Δυστυχώς τέτοια σχόλια γράφονται συστηματικώς, όποτε τα κείμενά μου άπτονται της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Κι εις ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, αναμενόμενο, «εκ κόρακος, κρα».

  Από τους προσκείμενους στο ΚΚΕ όμως (αν δεν είναι προβοκάτορες, κρυμμένοι πίσω απ’ την ανωνυμία του διαδικτύου) ο χουλιγκανισμός αυτός είναι απαράδεκτος.

  Δεν προσβάλλει μόνον εμένα, αλλά και όποιον άλλον αναγνώστη θέλει να γράψει σε αυτήν εδώ τη στήλη ελεύθερα τη γνώμη του. Οι αγενείς και συχνά γκαιμπελικές επιθέσεις εναντίον αυτών των αναγνωστών συνιστούν ιδεολογική τρομοκρατία.

  Κι αυτή η τρομοκρατία, ακριβώς στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας, δεν θα περάσει.

  Είναι υποχρέωση και δική μου, ως οικοδεσπότη, να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια, και της ανάγνωσης, και της γραφής. Ο σκοπός μας σε αυτόν τον χώρο αφορά στη βάσανο της συζήτησης και του διαλόγου κι όχι στον εκφυλισμό τους σε ύβρεις και χυδαιότητες.

  Εμείς με σθένος επιδιώκουμε τη συμμετοχή των αναγνωστών στη γραφή - πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες διατυπώνονται μέσω αυτής της αμφίδρομης σχέσης. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν τους βαλτούς ή τους αήθεις ή τους ευήθεις να αποθαρρύνουν όλους τους άλλους. Είναι θέμα στοιχειώδους δημοκρατικής άμυνας.

  Οποιος θέλει να βρίζει, ας βρίζει στο σαλονάκι της μάνας του, στη συνέλευση της ΚΟΒας του (αν τολμάει), ή στη Θύρα του. Εδώ, όχι! Η στήλη δεν θα γίνει ριγκ για να βαράει ο κάθε Κασιδιάρης τις λέξεις και τις σκέψεις στο δόξα πατρί.

  Με ευθύνη λοιπόν δική μου προσωπική, αλλά και της διαχείρισης σχολίων του enikos, σχόλια υβριστικά προς πρόσωπα δεν θα αναρτώνται.

  Αν αυτό συνιστά λογοκρισία για κάποιους, είναι για εκείνους που συγχέουν τον λαό με τον όχλο, τη δημοκρατία με τη δημαγωγία, την ενημέρωση με την προπαγάνδα και την ελευθερία με την ελευθεριότητα. Ολες δηλαδή τις παρεκβάσεις των εννοιών που οδηγούν σε τυραννίδα.

  Για μένα ελευθερία είναι η -κατά Μαρξ- «εξυπηρέτηση της αναγκαιότητας»· και η ύψιστη αναγκαιότης εδώ είναι η ελευθερία του λόγου κι όχι η καθαίρεσή της από την ιδεολογική τρομοκρατία.

  Είμαι ο τελευταίος που θα αφαιρέσει απ’ τον Θερσίτη το δικαίωμα του λόγου, ακριβώς διότι πιστεύω στο αξίωμα του Βολταίρου (να διαφωνώ με ό,τι λες αλλά να υπερασπίζομαι το δικαίωμα σου να το πεις), όμως είμαι ο πρώτος που θα σταθεί απέναντι στον Θερσίτη όταν κάνει δίκη προθέσεων, συκοφαντεί και λασπώνει.

  Ολα έχουν όρια! η ελευθερία, η σάτιρα, τα πάντα έχουν όρια που υπαγορεύει η πειθαρχία στη δεοντολογία τους.

  Ορια δεν έχουν, ηθικά και πολιτικά, μόνον οι ηλίθιοι και οι φασίστες, τα θηρία και οι θεοί. Ακριβώς αυτά στα οποία αυτή εδώ η στήλη αντιστέκεται, με άριστο το μέτρο - όπως τουλάχιστον μπορεί και προσπαθεί να το αντιλαμβάνεται, και ως λόγον και ως πάθος.

  Κι επειδή -επίσης κατά Μαρξ- «περί όλων αμφιβάλλω», σας τα θέτω όλα αυτά υπ’ όψιν σας και για έναν ακόμα λόγο: τριάντα χρόνια τώρα αντέχουν στις αμφιβολίες μου...

  Με κάθε τιμή προς όλους σας πλην Κλαζομενίων, Στάθης Διονυσίου Σταυρόπουλος, όπως είναι το πλήρες όνομά μου -ευχή και φυλαχτό απ’ τη μάνα μου και τον πατέρα μου να το τιμώ- και άσπιλο να το παραδώσω στα παιδιά μου.

  email: [email protected]

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα