Εγκλημα και Ευκολία

Πρώτη καταχώρηση: 28/06/2012 - 08:00

Τελευταία δημοσίευση: 28/06/2012 08:00Ο Στάθης στον eniko

Εγκλημα και Ευκολία

Επαίρεται για τις επιτυχίες του(!) στη Λιθουανία το ΔΝΤ! Στη δύστυχη (πλέον) αυτή χώρα, ο κατώτατος μισθός είναι στα 232 ευρώ! Το 10% του πληθυσμού έχει ήδη μεταναστεύσει! Και οι νεοναζί κάνουν παρελάσεις στους δρόμους φορώντας ξεδιάντροπα στολές των Βάφεν Ες Ες. Οπως και στη Λεττονία. Και αλλού.

Αυτήν την Ευρώπη μας προτείνει το ΔΝΤ; και προς αυτήν την Ευρώπη τέχνας απεργάζεται το Βερολίνο;

Στη Βουλγαρία ο κατώτατος μισθός είναι στα 138 ευρώ! Στην Ουγγαρία οι εθνικιστές εγείρουν αγάλματα κι αποδίδουν τιμές στον φασίστα ναύαρχο Χόρτυ - σύμμαχο των Ναζί στον πόλεμο. Στην Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός έχει γκρεμισθεί στα 566 ευρώ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολιτικές δυνάμεις απ’ τους Πράσινους έως την Ακροδεξιά προωθούν την «ταύτιση του ναζισμού με τον κομμουνισμό»! Την απόλυτη δηλαδή αποκολοκύνθωση της ιστορικής μνήμης. Στην Αυστρία ξαναπάνε για «Ανσλους» - ένα «Ανσλους» που τουλάχιστον οι γερμανικές Τράπεζες έχουν ήδη πετύχει! Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε;

Πολλά χρόνια τώρα διακινούνται στην Ενωση, μέσω των εξαρτημένων και εξαρτυμένων ΜΜΕ, πλήθος στερεοτύπων που χειραγωγούν τους πολίτες, τους υποτάσσουν και τους αποβλακώνουν.

Για παράδειγμα: η φοροδιαφυγή των πλουσίων στη Γερμανία καθώς και η διαφθορά των Εταιρειών έχουν αναχθεί σε εθνικό σπορ!

Κι όμως! κατά το επικρατούν κλισέ, φοροφυγάς είναι ο Ελληνας (μάλιστα ο φτωχός) και νομιμόφρων ο Γερμανός (μάλιστα ο πλούσιος). Θρίχες!

Αλλο: ο Ελληνας εργαζόμενος δουλεύει 600 ώρες περισσότερες απ’ τον Γερμανό (ΟΟΣΑ), το στερεότυπο όμως εκεί! ατράνταχτο! και αήττητο, όπως η βλακεία, επιμένει: «τεμπέληδες» οι Ελληνες, «δουλευταράδες» οι Γερμανοί! Μπούρδες.

Με θρίχες όμως και μπούρδες δεν πάμε πουθενά! Παρά μόνον όπου μας πάνε! Στο Μνημόνιο, στα τάρταρα, στο έρεβος, στην άβυσσο - διαλέχτε...

Πολλά χρόνια τώρα η χώρα σκέφτεται όπως της λένε τα δελτία των οκτώ να σκέφτεται.

Συνηθίσαμε στην ευκολία.

Με δυσκολία ίσως στην αρχή, αλλά σιγά-σιγά με τον καιρό, συνηθίσαμε στην ευκολία.

Οταν για παράδειγμα λέμε 1.500.00 άνεργοι στην Ελλάδα, μας πιάνει δέος! Αν όμως σκεφτούμε ότι αυτό το 1.500.000 ανέργων μπορεί να συνεχίσει να ’ναι άνεργο για δέκα ακόμα χρόνια

ή ότι  μπορεί να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός - για ψυχές μιλάμε

ή ότι πολλοί νέοι άνεργοι σήμερα μπορεί να μην εργασθούν ποτέ, θα έπρεπε να μας πιάνει όχι δέος αλλά απελπισία και φρίκη.

Κι αυτή η απελπισία και η φρίκη θα έπρεπε να σημαίνουν κάτι! Σκέψη και δράση,

όμως όχι!

Καταναλώνουμε το γεγονός, εν προκειμένω των 1.500.000 ανέργων, ως στιγμιαίο (ως είδηση ή πληροφορία), όμως τα γεγονότα (που αποδίδουν οι ειδήσεις και οι πληροφορίες) έχουν μνήμη, διάρκεια στον χρόνο, πριν και μετά, αιτίες και συνέπειες.

Εχουμε γίνει «εύκολοι».

Για αυτό περισσεύουν η ατιμωρησία, ο αμοραλισμός και η αναλγησία.

Δεν ήξερε, φέρ’ ειπείν, για τις offshore ο κ. Βερνίκος! Γιατί να ξέρει;

Οταν προ ημερών (προεκλογικώς) ο ΣΥΡΙΖΑ επί παραδείγματι, είχε θέσει το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι εφοπλιστές με τρόπο ωφελιμότερο για την πατρίδα, ο κ. Ρέστης είχε δηλώσει: «ας με βρουν, πρώτα!»...!!!

Αν τότε ο κ. Ρέστης είχε αποδοκιμασθεί ηθικά, αν είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση, θα σήμαινε ότι δεν είμαστε μια «εύκολη» κοινωνία, συνηθισμένη στον καραμπουζουκλισμό του κάθε οιηματία! (Στο Βυζάντιο του οποίου την ιστορία βροντωδώς αγνοούμε [πολλοί μάλιστα με φιλαρέσκεια] οι πλούσιοι που δεν συνεισέφεραν στις κοινότητες για το νοσοκομείο, το πτωχοκομείο, ενίοτε για το σχολείο κι άλλες κοινωνικές ανάγκες ήταν αποσυνάγωγοι. Οχι μόνον ηθικά αλλά συχνά και αστικά - έπεφτε βαρύ πάνω τους το χέρι των νόμων)...

Αντιθέτως, ο κ. Ρέστης εισέπραξε έπαινο, κρυφό και φανερό από τους πεμπτοφαλλαγγίτες δημοσιογράφους που δρουν στα φιλικά του ΜΜΕ (αλλά και στα «εχθρικά του» που αύριο μπορεί να είναι «φιλικά του»), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε τον ψόγο που κάνει τέτοιες ανεδαφικές, ατελέσφορες (και κυρίως ιερόσυλες) προτάσεις.

 

Επόμενο παράδειγμα (ων ουκ έστιν τέλος), αλλά, έτσι, για την οικονομία της συζήτησης: διορίσθηκε (με τις θερμές ευλογίες του κ. Κουβέλη) τσάρος (τρομάρα μας) της Οικονομίας (που δεν αντέχει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά αντέχει τους φοροφυγάδες) ο κ. Στουρνάρας.

Θα μπορούσε να λέγεται και

Γιάννος Σημίτης Στουρνάρας, ΜΚΟ ο Μάνος.

Ενας «εκσυγχρονιστής» από τους νεοφιλελεύθερους που, είτε με πράσινη δορά είτε με γαλάζια, καταλήστεψαν τους Ελληνες με το άγος του Χρηματιστηρίου, αφαίμαξαν με τα τοξικά ομόλογα το ασφαλιστικό υστέρημα του λαού, εισήγαγαν τη χώρα στην ΟΝΕ με προοπτική παραδουλεύτρας και προίκα τη «δημιουργική λογιστική», ένας

 

άνθρωπος των Τραπεζών που τοκογλυφούν ασυστόλως, οι μεν Πολυεθνικές εναντίον του ελληνικού κράτους, οι δε εγχώριες εναντίον του ελληνικού λαού.

 

Βεβαίως, κατά την καθωσπρέπει καθεστωτική προπαγάνδα των οκτώ ο κ. Στουρνάρας δεν είναι ένας λαϊκιστής και δημαγωγός (διότι λαϊκιστής και δημαγωγός ήταν στην πραγματικότητα ο «εκσυγχρονιστής» Σημίτης των Ολυμπιακών Αγώνων και της πάσης ρεμούλας) - όχι, ο κ. Στουρνάρας

δεν συμμετείχε με όλο του το είναι στη δικομματική φάουσα που αλάλιασε την Ελλάδα, είναι απλώς ένας «πολύπειρος», ένας «γνώστης», ένας καλός «διαπραγματευτής» - αλήθεια, σε ποια πλευρά θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Και

ποιων διαπραγματεύσεων;

Το Μνημόνιο προβλέπει από μόνο του την επικαιροποίησή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα - αυτό θα εμφανίσουν ως «επαναδιαπραγμάτευση»;

Υπάρχει λοιπόν μια «ευκολία».

Σε όλα. Στον κ. Βενιζέλο να λέει ότι το Μνημόνιο είναι «επιτυχία», ότι είναι αδύνατον να γίνουν διαπραγματεύσεις - και, ένα μήνα μετά να απαιτεί (διάβαζε: επαιτεί) διαπραγματεύσεις (που όμως, και πάλι δεν θα γίνουν).

«Ευκολία» με τον κ. Σαμαρά, να ζητά Εξεταστική Επιτροπή για όσους μας έφεραν ως εδώ και ύστερα να συγκυβερνά μαζί τους!!!

Αυτή η ευκολία του «ε, και τι έγινε», είναι η ευκολία των δελτίων στις οκτώ, είναι το αποτέλεσμα του τρόπου σκέψης που έχουν επιβάλει στην κοινωνία, ή μάλλον της συστηματικής πλύσης εγκεφάλου που της

κάνουν οι «βασικοί μέτοχοι» διά των ψηφοβοσκών τους...

 

 

email:  stathis@enikos.gr

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (62)
 • μακιςΣάββατο 30 Ιουνίου 2012, 20:22
  @στραβος γιαλος
  οι εξεταστικες επιτροπες της βολης δεν ειναι επιχειρημα νομιζω αξιο του επιπεδου γραφης σας.
  κανενα σκανδαλο της μεταπολιτευτικης ελλαδας δεν ανευρεθει ποτε απο καμμια επιτροπη.
  οι παροικουντες στην ιερουσαλημ ξερουν αν και δεν το ομολογουν οτι ο γερμανος και ο κοκαλης ειχαν στενες σχεσεις με το κομμα και πολλα κομματικα μελη προσλαμβανονταν στις επιχειρησεις και των 2(οχι οτι αυτο καθαυτο ειναι επιληψημο αλλα ενδεικτικο).
 • μακιςΣάββατο 30 Ιουνίου 2012, 19:52
  @adidias γιαυτο το συστημα προσπαθουμε να το ξανασυνθεσουμε με νεα προοπτικη και μια νεα πορεια που τα παιδια μας θα ΖΗΣΟΥΝ δεν θα επιβιωνουν.
  ολοι μας εχουμε ελλειμα χρονου αλλα παρολα αυτα συζηταμε κι ας διαφωνουμε φιλε μου.
  για να ειναι η αριστερα παλι πρωτοπορια απαντωντας στη λαιλαπα που μας επιφυλασουν.
 • μακιςΣάββατο 30 Ιουνίου 2012, 19:39
  το οραμα του συντροφου γκας χολλ (ΚΚ ΗΠΑ) μαλλον σας εμπνεει.
  καθηστε στη μακαριοτητα των συλλογισμων σας για την παγκοσμια επανασταση και θα δειτε τη ιστορια να περνα διπλα σας.
  απλως κριμα για ενα κομμα που ξεκινησε παγκοσμια πρωτοπορια να καταληξει αρτηριοσκληρωμενο στο γηροκομειο της ιστοριας.
  οσο για ολους εμας τους ανενταχτους αριστερους που ανδρωθηκαμε μεσα σ αυτο το κομμα και το αγαπησαμε αφηστε μας απεξω για να ικανοποιησετε την μανια σας με τα δογματα και τις ορθοδοξιες.
  μου θυμιζει πλεον κατι λαικους και καλογερους με μαυρα που ξορκιζουν στις διαδηλωσεις το σατανα και το φιλιοκβε.
  Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ αγαπητη μου εξελισσετε και δυναμωνει γιατι μπορει να στριβει και να προσαρμοζετε στη στιγμη και δεν περιμενει την ευνοικη συγκυρια των περιοδικων φαινομενων.
  πρεπει να μπορουμε να επεξεργαστουμε τις πληροφοριες στο λεπτο γιατι σαυτη την εποχη ζουμε και δεν μπορει να περιμενουμε την ΚΟΜ.ΕΠ. να γραψει γιαυτο στον επομενο μηνα(αραγε υπαρχει ακομα;)
  ΥΓ οσο για το σπιτι μου ποτε δεν ειδε πατερα-αφεντη και γιαυτο ξερει να συνθετει αποψεις απ ολα τα μελη της οικογενειας και να συναποφασιζει.
  ΥΓ2 δεν ειχε ανεβει η αναρτηση σου της 21, 28 οταν εγραψα στις 22, 52.
  ΥΓ3 δεν θεωρω κανεναν τιποτα και ποτε γιατι αυτη την αγωγη μου εδωσε η ζωη και το σπιτι μου
 • nionios sfentonasΣάββατο 30 Ιουνίου 2012, 14:24
  Για τον μακις:Το δικό σου το όνομα μπορείς να το κάνεις ότι θέλεις- μεγάλο παιδί είσαι και αποφασίζεις. Το δικόμου μπορείς να το αφήσεις ήσυχο;Ευχαριστώ. Πάμε παρακάτω. Επειδή ή χαζή με είπες ή λακέ, θα σου απαντήσω με ένα απλό παράδειδειγμα. Δεν νομίζω ότι μέσα στο σπίτι σου, στην οικογένεια σου, όταν θέλετε να αποφασίσετε για κάποιο θέμα ή για κάποιο πρόβλημα, να φωνάζετε τους γειτόνους, τους περαστικούς γνωστούς και αγνώστους ώστε να έχετε πιο σφαιρική άποψη ή πιο πλουραλιστικό λόγο. Αυτό λοιπόν που εσείς δεν το κάνετε για το αν θα πάρετε καινούργιο σαλόνι ή θα πάτε διακοπές, θέλετε να το κάνουμε εμείς για την λειτουργία του Κόμματος. Καλά κάνετε, και καλά κάνουμε και μεις και δεν σας ακούμε. Αν έχετε δίκιο, τότε πολύ απλά η ιστορία θα μας προσπεράσει και θα αφήσει χώρο σε άλλους σχηματισμούς, που ακολουθούν άλλους δρόμους ήδη, λέει ο καθένας ότι του κατέβει, κάνει ότι του έρθει βολικό και ευθύνη δεν έχει καμιά.
 • μακιςΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 22:52
  @adidias
  δημοκρατικος συγκεντρωτισμος ειναι το φαινομενο του να ερχετε γραμμη απο τον τομεα στο γραφειο για το τι θα προταθει να ψηφισουν τα μελη μιας οργανωσης βασης σχετικα με οποιοδηποτε προβλημα η θεμα εχουν στον τομεα δουλειας, σχολης η γειτονιας.
  αυτη τη ακρως δημοκρατικη διαδικασια που ολοι σχεδον υποχρεωτικα ψηφιζουν οτι εισηγητε το γραφειο γιατι αλλιωτικα θα τους κατηγορησουν για φραξιονιστες λεγετε δ.συγκεντρωτισμος και πιστεψε με δεν χωραει οχι νυχι αλλα ουτε τριχα αλλα κραταει τη γραμμη του κομματος αταλαντευτη για πολλα χρονια.
  για να σου δωσω να καταλαβεις ειναι κατι αναλογο με την ψηφο που εδιναν ολοι οι πασοκοι βουλευτες στον εκαστοτε αρχηγο τους ακομα κι αν διαφωνουν με την αποφαση του.
  οπως καταλαβαινεις αυτο εδιωξε πολυ κοσμο απο το κομμα και εμειναν μονο οι πνευματικα ανενεργοι και οι οσφυοκαμπτες.
  βοηθαει βεβαια την ηγεσια να διατηρει την κομματικη επετηριδα και να μπορουμε το 2012 να κουβεντιαζουμε για την αποκατασταση του ζαχαριαδη αλλα οχι για τα συνθετα προβληματα της εποχης που τα αντιμετωπιζουμε με το αλαθητο του κομματος οπως του παπα.
  οπως βλεπεις σφεντονιστρια μας δεν δυσκολευομαι να απαντησω
 • nionios sfentonasΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 21:28
  Για Μάκη( θα μου καεί το φαί, έτσι όπως πάμε)
  1. Για την Αυριανή: Δεν φταίω εγώ και δεν σε έβγαλα παιδί της. Όταν όμως μου επαναλαμβάνεις τα επιχειρήματα της, ακόμη και ο Γιαλός σου απαντά, έτσι που σου απάντησε 2.Για την Σ.Ε.: Επειδή υπερασπιζόμαστε τον υπάρξαντα σοσιαλισμό, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις. Όποτε θες και μπορεις παρότι μπορεί να κουράσουμε τους υπόλοιπους να σου πω την δική μου άποψη γιατην αιτία της δημιουργίας της γραφειοκρατίας. 3. Με αδίκησες λέγοντας ότι μιλάω με όρους όπως προτσές και τα λοιπά. Το αποφέυγω όπως ο διάολος το θυμιάμα 4. ΘΑ σε εκπλήξω και γω και οι σύντροφοί μου με την σχέση μας με τους κλασσικούς. Όντως δεν μπορούσαν να ξέρουν πολλά από αυτά που υπήρξαν μετά και τις αλλαγές που συντελέστηκαν. Τα βασικά και τα θεμελιώδη όμως, όπως και να το κάνεις, δεν έχουν αλλάξει και ούτε πρόκειται να αλλάξουν όσο θα έχουμε καπιταλισμό5. Ένα από τα βασικά είναι και η πάλη των τάξεων.Αυτή θα γίνεται μισά και ανέσωστα αν το Κόμμα δεν περιφρουρείται και δεν περιφρουρεί. 6 ( και τελειώνω με αυτό)Εδώ μέσα πολλοί σχολιαστές ασχολούνται με την Ιστορία, ρ'ωτα αυτούς να σου πουν τι έιναι τα 100 χρόνια ως ιστορικός χρόνος, αν σου φαίνεται τόσος πολύς. Ρώτα τους και για περιοδικότητα των φαινομένων και αφού ήσουν χρόνια σε οργανώσεις, βάλε τα κριτήρια σου και βγάλε συμπεράσματα για ομοιότητες και διαφορές με τις αρχές του περασμένου αιώνα. Χάρηκα και γω και ελπίζω να τα ξαναπούμε
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΑΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 21:26
  μακις , πες τα χρυσοστομε γιατι οταν τα λεμε εμεις που δεν ειμαστε αριστεροι , μας αντιμετωπιζουν σαν να ειμαστε χαζοι η προβοκατορες. Τους το εχω πει οτι πανε τοσα χρονια by the book και δεν με ακουει κανεις. Αγαπητοι κομμουνιστες καντε επιτελους μια επανασταση μεσα στον ιδιο σας τον χωρο. Εκσυχρονιστειτε , ενσωματωστε και αλλες αποψεις και φιλοσοφικες προσεγγισεις , αλλαξτε κομματικες δομες , ανοιξτε τις πορτες , συνεργαστειτε με αλλες δημοκρατικες και σοσιαλιστικες και κομμουνιστικες δυναμεις , αρχιστε εναν πανελληνιο διαλογο για ολα τα θεματα. Αλλαξτε την στρατηγικη σας χωρις να αλλαξετε τους στοχους και την βαση της ιδεολογιας και των θεσεων σας. Ειναι αργα , αλλα εχετε ακομα περιθωρια. Σε λιγο καιρο οι εξελιξεις θα σας πεταξουν εκτος , θα σας ξεπερασουν , θα σας θαψουν στο νεκροταφειο της ιστοριας. Για να εξηγουμαστε , το κομμα σας θα θαψουν. Οχι τις ιδεες σας , οχι τον Μαρξ ουτε τον κομμουνισμο. Εσεις κατι δεν κανετε καλα. Ο Καστοριαδης και πολλοι αλλοι τα εχουν πει αυτα εδω και χρονια.
 • μακιςΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 19:57
  @νιονιος σφεντονας
  αγαπητη φιλη δεν θα ηθελα να συνεχισεις γιατι αυτοματως με εβγαλες οτι ειμαι παιδι της αυριανης(μπρρρρ)και του ψυχανωμαλου.
  οσο για τις διαπιστωσεις που σου ανεφερα ειναι προσωπικες μετα απο πολλα χρονια στη σπουδαζουσα και σε κοβ της γειτονιας.
  το προβλημα του δ. συγκεντρωτισμου ειναι το ιδιο με αυτο της ΕΣΣΔ που την εκανε ενα τερας γραφειοκρατιας που για να στειλεις χαρτι στο βλαδιβοστοκ επρεπε να συνεδριασει το πολυτμπυρο.
  το θεμα δεν ειναι αν θα συνεχισεις μαζι μου που ειμαι φιλικα διακειμενος παρα τα οσα προβληματα διαπιστωνω, αλλα να προσπαθεις να κανεις ενα κομμα που θα ειναι ελκυστικο θα μιλαει μια γλωσσα που καταλαβαινει ο πολιτης και θα εχει μια εσωκομματικη δημοκρατια που θα επιτρεπει τον προυραλισμο και την συνθεση αποψεων και απο τη βαση προς την ηγεσια.
  οσο για τον κομμουνιστικο χαρακτηρα εχω την εντυπωση οτι πρεπει να δειτε λιγο το θεμα της εξελιξης της θεωριας γιατι 150 χρονια μετα τον μαρξ και 100 απο τον λενιν υπαρχουν κι αλλοι θεωρητικοι που ασχοληθηκαν με τα πιο συγχρονα; προβληματα που οι πρωτοι δεν μπορουσαν να προβλεψουν.θα σου αναφερω πχ τον καστοριαδη τον παμπλο τον αλτουσερ, ανθρωπους που ειναι βαθια μαρξιστες και με συγχρονη ομως θεωρηση των πραγματων.
  χαρηκα που τα ειπαμε
 • nionios sfentonasΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 19:49
  Για ADIDIAS
  Επειδή θα δυσκολευτούν να σου απαντήσουν, να απαντήσω εγώ;Εναι εκείνη η σημαντικ'ή αρχή λειτουργίας του Κομματος που εμποδίζει πολύ κόσμο που θα ήθελε να χώσει την μουσούδα του μέσα στο Κόμμα, να το κάνει. 'Οπως λένε και στο χωριό μου εκεί που δεν χωράει το νύχ' να χώσ' το ζνύχ'. Γι αυτό και τους πειράζει πάρα πολύ πολλούς, γιατί απλά δεν χωράει ούτε το νύχ'
 • ADIDIASΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 19:23
  1.τι ειναι ρε παιδια ο δημοκρατισμος συγκεντρωτισμος;;;
  τον χρησιμοποιειται καποιοι για να τον ξορκισεται με χαρακτηρισμους αλλα μαλλον δεν εχεται ιδεα πως λειτουργει !
  για παμε ....με δικα σας λογια

  2.Κουιζ: βρειτε μου μια κοινωνια που εχει γνωρισει η ανθρωποτητα ως τωρα και εξασφαλιζε σε ΚΑΘΕ μελος της , προσβαση δωρεαν στα αγαθα της υγειας , δωρεαν παιδεια , εργασια , κατοικια , εργατικα δικαιωματα , τροφη .
 • ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΜΙΧΑΗΛΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 19:00
  αγαπητ σταθη
  Αν ακουγες χθες 28-6- την τηλεφωνικη επικοινωνια της ΜΑΚΡΗ Με τον Δασκαλοπουλο του ΣΕΒ , ΣΤΟΝ REAL , θα ενοιωθες φρικη με το επιπεδο στο οποιο βρισκεται η ψυχη του συγκεκριμενου "ανθρωπου".Σε ενα σημειο λεει για το προβλημα που αντιμετωπιζουν οι εργοδοτες επιχειρηματιες οταν συνδιαλεγονται με κοτσιδες και χαιμαλια .Ενοωντας τους εκπροσωπους των εργαζομενων. Δεν νοιωθω καθολου καλα πρεπει ο λαος να αντιδρασει αμεσα
  Με πολλη εκτιμηση

  Γιωργος θ. Μιχαηλ αρχιτεκτων βιομηχ-σχεδιαστης.
 • ianisΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 12:49
  @ LCK
  Όποιος θέλει βρίσκει. Όπως βρήκες στοιχεία για τη μεγαλοποιημένη φαρσοκωμωδία Χάϊντερ, πολύ περισσότερο έχει σημασία να δεις τι συνέβη σε μια χώρα του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού.
  Η σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων, βοηθάει να απαλλαγούμε από προκαταλήψεις. Ψάξε το, μπορεί τελικά να δικαιολογήσεις την εισβολή. Δεν ξέρεις.
  Δεν ζητάω φρονήματα, εννοείται, την άποψή σου ζήτησα.

  @ ο γιαλός είναι στραβός
  Μιλώντας για κομμουνιστολαγνεία στην Ελλάδα, δεν αναφέρομαι στην άποψη του λαού για τον κομμουνισμό, αλλά στην αποδοχή του από την λεγόμενη διανόηση και τα ΜΜΕ. Έτσι συμβαίνει το παράδοξο, να αυτοπροσδιορίζεται άνετα κανείς ως κομμουνιστής, αλλά να διστάζει να δηλώσει δεξιός ή εθνικιστής, σε μια χώρα με παρελθόν εμφυλίου, όπου επεκράτησαν οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις και το ποσοστό τους είναι σήμερα σαφώς μεγαλύτερο από τις κομμουνιστικές. Δες με τι αυταρέσκεια αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί οι διάφοροι τηλεαστέρες, ενώ αποφεύγουν το χαρακτηρισμό του δεξιού, ακόμα και τα βαποράκια του νεοφιλελευθερισμού. Δες με τι άνεση μιλούν για το Δημοκρατικό Στρατό, ενώ χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως φασίστας, όποιος αναφέρεται στο Γράμμο και το Βίτσι.
  Όλα αυτά εξηγούνται, από το μεταπολιτευτικό Σύστημα, που για να ξεκαρφωθεί από τη συνεργασία του με τη δικτατορία, υιοθέτησε την Αριστερά. Με κορυφαίο τον Αντρέα, που πλην των άλλων, ψηφοθήρησε με τους παλαιούς αριστερούς.
 • nionios sfentonasΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 12:20
  ΓΙΑ Βαγγέλη Φ
  Ωραίο το τραγούδι και σε ευχαριστώ. Σιγά μην τους κάνουμε την χάρη και κάτσουμε ήσυχα( όχι των σχολιαστών, των άλλων). Είπαμε: θα ρθει και θα ναι μέρα μεσημέρι.Πάω για δουλειά, τα λέμε μετά.
 • ΚΡΗΤΗΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 01:26
  Μου φαίνεται ότι μερικοί κρίνετε τον κομμουνισμό με την μέθοδο 'δυο μέτρα και δυο σταθμά', πράγμα βέβαια που οφείλεται και στα 'στερεότυπα'.
  Συγκεκριμένα, γιατί στον καπιταλισμό να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα μιας 'γκάμας' από Ουγκάντα του Αμίν Νταντά μέχρι την Ελβετία, ενώ στον κομμουνισμό να χρεώνουμε μόνο την ΕΣΣΔ, και δυο-τρεις δορυφόρους της, φορτωμένη μάλιστα με ένα σωρό κακόβουλους μύθους.
  Το DNA του κομμουνισμού βρίσκεται από αρχαίες κοινότητες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, μέχρι τις πιο εξελιγμένες σκανδιναβικές κοινωνίες --κομμουνισμός δεν είναι μόνο η ΕΣΣΔ ούτε μόνο ο Μαρξισμός - Λενινισμός, κομμουνισμό θα βρεις ακόμα και σε αδιάφθορες μοναστικές κοινότητες.
  Τα οφέλη μάλιστα του κομμουνισμού ουσιαστικά τα εξυμνούν έμπρακτα πρώτοι οι...μεγαλοτραπεζίτες, λειτουργώντας με αλληλέγγυα συντεχνιακά συμβούλια, με σοβιέτ, και με το περίφημο 'ιδιωτικοποίηση του κέρδους, κοινωνικοποίηση της ζημιάς' --σοσιαλιστική αλληλεγγύη δηλαδή για τους ξύπνιους, και ο μαύρος, μοναχικός, καταθλιπτικός, κλεπτοκρατικός καπιταλισμός για τα κορόιδα...
  Και αν τελικά το όλο θέμα είναι το 'σεντούκι', σε λάθος άλογο ποντάρουν μερικοί. Ο καπιταλισμός είναι που 'παίρνει τα σπίτια των νοικοκύρηδων', στρώση-στρώση πετάει ολόκληρα κοινωνικά στρώματα αφού τα χρησιμοποιήσει, τα εκμαυλίσει, και τα διχάσει...
  Μια είναι η λύση προς τα μπρος -- η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

  Υ.Γ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ ΑΓΡΟΤΗ, σε διαβάζω και θέλω να σε συγχαρώ. Να σαι καλά.
 • LCKΠαρασκευή 29 Ιουνίου 2012, 00:15
  @ianis
  Δηλαδη πρεπει να ομολογησω ότι το Σοβιετικο καθεστως ηταν καταπιεστικο για να θεωρηθω αντικειμενικος; Να 'δηλωσω' φρονηματα;

  Εστω, θα απαντησω σε αυτό που ρωτας μονο και που τονιζω ότι δεν είναι ολοκληρη η αποψη μου για την ΕΣΣΔ.

  Όχι δεν πιστευω ότι ηταν το καθεστως της ΕΣΣΔ επιγειος παραδεισος, τουλαχιστον μεταπολεμικα που το θυμαμαι. Όπως δεν ηταν ουτε στην Ρουμανια ουτε στην Βουλγαρια. Ηταν αρκετα ανεκτα (και θα μπορουσε καλυτερα αν δεν υπηρχε φαγωμαρα) η Γιουγκοσλαβια. Αυτά μπορω να πω με βεβαιοτητα. Για τα αλλα δεν ξερω. Σιχαθηκα το Σοβιετικο καθεστως όταν στηριξε την χουντα του Γιαρουζελσκι στην Πολωνια. Δεν γνωριζω τις συνθηκες για την εισβολη στην Ουγγαρια και στην Τσεχοσλοβακια. Δεν θα ειχα προβλημα να την καταδικασω, αλλα απλως δεν γνωριζω την ιστορια της περιοδου οποτε κραταω πισινη.
 • nionios sfentonasΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 23:08
  Για τον Μάκη. Όσο ακόμα βρίσκομαι εδώ και μπορώ και απαντάω επί θεμάτων που αγγίζουν την πολιτική. 1. Δεν είμαι φίλος, είμαι φίλη. 2. Τα χειμερινά ανάκτορα- τα κατάλοιπα της φεουδαρχίας- τα έχει λύσει η ελληνική κοινωνία με πολλές αστικές επαναστάσεις. Εκεί όντως ήταν δυνατή η συνεργασία αστών και εργατών. 3. Πολύ ωραία τα έχεις αποτυπώσει όλα τα επιχειρήματα της Αυριανής και του Πάγκαλου από εικοσαετίας και δώθε. Μόνο που έχουν καταπέσει εδώ και πολλά χρόνια 4. Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, όσο και αν ενοχλεί, κάποιους που πολύ θα ήθελαν να δουν το Κόμμα να χάνει τον κομμουνιστικό του χαρακτήρα, θα κρατηθεί, όπως και οι άλλες δύο βασικές μας αρχές. 5. Για την γλώσσα, πιθανά και να έχεις δίκιο, φτάνει η ουσία να μένει η ίδια. 6. Χρειάζεται πραγματικά να συνεχίσω;
 • Βαγγέλης ΦΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 22:53
  @nionios sfentonas

  ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ

  Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
  Είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
  Και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσατε
  Στο εξής θα παίζουμε σ' αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα

  Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε
  Αλλάξαν λέει τα ανεμολόγια και οι ορίζοντες
  Μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε
  Τώρα δημόσια θα 'χουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίσαντες

  Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
  Είμαστε λάθος μες στο κεφάλαιο του λάθος λήμματος
  Ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
  Κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος

  Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε
  Τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
  Όνειρα ξένα αλλά και αλλότρια ζητωκραυγάσαμε
  Τώρα εισπράττουμε απ' την εξέδρα βροχή δεκάρικα

  Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
  Τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο
  Την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
  Την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο

  Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης
  Μουσική: Θάνος Μικρούτισκος

  Δεν θα τους περάσει συντρόφισσα... Θα ξαναπαρελάσουν οι σημαίες στις λεωφόρους.
 • Ο ΛούμπενΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 22:29
  "Στην Αυστρία ξαναπάνε για «Ανσλους» - ένα «Ανσλους» που τουλάχιστον οι γερμανικές Τράπεζες έχουν ήδη πετύχει! Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε;"

  Ο καρικατουρίστας του ΣΥΡΙΖΑ έχει και άποψη για το εάν η Αυστρία επιτρέπεται να ενωθεί με την Γερμανία χωρίς να τον ρωτήσουν...
 • Αντι.Μ.Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 21:47
  @μακις.Αγαπητέ φίλε συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου, εκτός απο τη θέση σου για τον Μπογιόπουλο.Κατα αρχήν δεν είναι θέμα προσώπων μόνο, αλλά γενικότερης πολιτικής, και τακτικής και στρατηγικής.Μια όμως και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους δεν νομίζω ότι υπάρχουν αυτοί την περίοδο άνθρωποι, που είναι άξιοι να βγάλουν το κόμμα αυτό απο το τέλμα που βρίσκεται, συμπεριλαμβανομένου και του Μπογιόπουλου.Και αυτό γιατί στο κόμμα αυτό, είναι όλοι ποτισμένοι μέχρι το μεδούλι, απο τον ''δημοκρατικό'' συγκεντρωτισμό, την κατάρα αυτή που ταλάνισε χρόνια όλα τα κομμουνιστικά κόμματα.Δηλαδή αν δεν αποκτήσει άλλη οργανωτική δομή προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του λαού, τότε μοιραία θα οδηγηθεί στην εξαφάνιση.
 • ianisΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 21:23
  Θα μου επιτρέψετε να παρέμβω στο διάλογο Στάθη-Ηλείου Ολυμπίου. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
  Ο Ήλειος Ολύμπιος, είναι εραστής του αρχαιοελληνικού πνεύματος και ό, τι αυτό εκφράζει. Ιδιαίτερα της ελεύθερης σκέψης, που οδήγησε στο λαμπρό πολιτισμό, με τον οποίο άλλοι από τους σημερινούς Νεοέλληνες θεωρούν ότι έχουν, ή θα ήθελαν να έχουν στενότερη σχέση κι άλλοι όχι. Σ΄αυτούς τους δεύτερους, θα επανέλθουμε.
  Το λεγόμενο Βυζάντιο, νεολογισμός που αποδώθηκε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από τους Δυτικούς, για να αποκρυβεί το γεγονός της συνέχισης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ανατολή, όταν στη Δύση επικρατούσε βαθύ σκότος, είναι γεγονός, ότι κατέτρεξε τον Ελληνισμό. Η επικράτηση του Χριστιανισμού, ιουδαιογενούς θρησκείας που φιλοσοφικώς δεν σχετιζόταν μαζί του, είχε δραματικές επιπτώσεις στον Ελληνισμό, που απειλήθηκε με πολιτιστική και φυσική εξόντωση, με απηνείς διωγμούς, ιδιαίτερα επί κάποιων αυτοκρατόρων (Θεοδοσίου, Ιουστινιανού κ.ά.). Οι διωγμοί αυτοί έδωσαν το σημαντικότερο επιχείρημα στο Φαλμεράγιερ και τους οπαδούς του, να μιλούν για εξαφάνιση του Ελληνισμού, θεωρώντας τους Νεοέλληνες Αλβανοειδή και Σλαβικά φύλα. Ο εξελληνισμός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επήλθε σταδιακά, κυρίως λόγω της Γλώσσας, ενώ ο χαρακτηρισμός "Έλλην" ήταν υβριστικός, συμφυής με το ειδωλολάτρης, μέχρι τις τελευταίες της μέρες, όταν τον αποδέχθηκε ο μαρτυρικός Κωνσταντίνος. Ένας ενδεχομένως από τους λόγους, που δεν αγιοποιήθηκε.
  Η διάσταση Ελληνισμού-Χριστιανισμού, όσο κι αν φαίνεται γελοίο, διαρκεί μέχρι τις μέρες μας με χαρακτηριστικά τα αναθέματα "κατά των Ελλήνων τα δυσσεβή δόγματα" που διαβάζονται την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Και του προσδιορισμού "Ρωμιός" αντί του Έλληνα, που προτιμούν διάφοροι εκκλησιαστικοί κύκλοι, αμφισβητώντας τη σχέση μας με την αρχαιότητα, για να έχουν το μονοπὠλιο στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Από κοντά τους και διάφοροι απεθνοποιητές, με σημείο εκκίνησης την "προοδευτικότητα" αυτοί, πρόθυμοι πάντα να λοιδωρήσουν και να απαξιώσουν την περηφάνεια αυτού του λαού. Που ήδη του έχουν καταστρέψει τη Γλώσσα, αποκόπτοντάς τον όχι μόνο από την αρχαία, αλλά και από τη Γραμματεία των παππούδων του. Και συνεχίζουν το έργο τους, αλλοιώνοντας με ρεπούσειο ζήλο και την Ιστορία του.
 • ο γιαλός είναι στραβόςΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 21:06
  @ ianis: Το ΚΚΕ πήρε 4, 5% κι εσύ μιλάς γιά κομμουνιστολαγνεία στην Ελλάδα; Στέκει λογικά;
  Όταν χιλιάδες νεοελλήνων δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι κουμμουνιστές θα τους έπαιρναν τα σπίτια; Το 2012 να έχουν απήχηση τέτοια συνθήματα; Κι όμως έχουν. Και μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ όχι για το ΚΚΕ. Ποια είναι λοιπόν η κομμουνιστολαγνεία.

  @ despoinamk Το σύνθημα «Τσοβόλα δώστα όλα» είναι από τα πιο κραυγαλέα στερεότυπα ένας κανονικότατος αστικός μύθος. Σε μια ομιλία του Αντρέα στο Περιστέρι κάποιος φώναξε από κάτω «Τσοβόλα δώστα όλα» κι ο Αντρέας από πάνω δημαγωγικά το επανέλαβε. Κι εκεί έληξε το θέμα. Ποτέ ο Τσοβόλας δεν τα έδωσε όλα.
  @ Vagelis Προφανώς αστειεύεσαι όταν λες ότι «στο Στρατό πας για να γίνεις άντρας και συμπληρώνεις «κι οι γυναίκες». Δεν πιστεύω να θες οι γυναίκες να γίνουν άντρες, αυτό μας έλειπε.

  @ nkbls Νίκο δεν μπορείς να συγκρίνεις τα μάτια των αρχαίων αγαλμάτων, διότι δεν τα βλέπεις. Αυτό που έφτασε σε μας είναι η υποδομή, η βάση. Οι αρχαίοι τ’ αγάλματα τα βάφανε. Άρα στην εποχή τους τα μάτια μόνο ψυχρά δεν ήσαν.
  @ μακις Είναι δυνατόν να επανέρχεσαι στο θέμα του «Γερμανός;» Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής αποδείχτηκε ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμμία σχέση κι επίσης ότι η αγορά από τον ΟΤΕ ήταν συμφέρουσα για τον ΟΤΕ. Αλλά όταν η προπαγάνδα μετατρέπει μια ανακρίβεια σε βεβαιότητα, μετά δεν ξεκολλάει ούτε με βίντζι.
  Τώρα για το Βυζάντιο ήμουν έτοιμος να γράψω δυό λόγια, αλλά με πρόλαβε ο Στάθης πολύ πιο εμπεριστατωμένα –έστω και περιληπτικά – απ’ ότι εγώ θα έκανα. Πράγματι ο μεσαίωνας είναι ακόμα ένα στερεότυπο του μαύρου – άσπρου.
  Σήμερα πάντως παρατηρείται στον ιστότοπο μιά τάση γιά ανταλλαγή επιχειρημάτων κι αντιπαράθεση απόψεων επί της ουσίας χωρίς ύβρεις, προκλήσεις και λεκτικούς προπηλακισμούς. Πάντα τέτοια.
 • γρηγΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 20:41
  καλησπερα σταθη, ωραιο, ευστοχο αρθρο
 • Vagelis KΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 20:28
  Το Βυζαντιο δεν ειναι συνεχεια του Ελληνισμου.
  Ειναι το μαυρο σκοταδι ο αντι - ελληνισμος.
  Αξιοι συντροφοι του δυτικου Μεσαιωνα.

  Ο χριστιανισμος οταν αφεθει ανεξελεγκτος οδηγει στο θανατο της τεχνης και των γραμματων.

  Τιποτα το επιστημονικα αξιο δεν παρηγαγε το βυζαντιο.
  Και τιποτα καλλιτεχνικα αξιο.

  Υποβαθμισε τον ανθρωπο στο επιπεδο του αμαρτωλου.
  Καταργησε καθε ανησυχια και προβληματισμο.
  Περιορισε την τεχνη στο τετριμμενο.

  Δυστυχως ολη αυτη η υποχωρηση, ειναι ολοφανερη ηδη στην επι του ορους ομιλια. Ο ανθρωπος και ο κοσμος χανουν την αξια τους.

  Η βασιλεια η εμη ουκ εστιν εκ του κοσμου τουτου.

  Ευτυχως η ιστορια δεν ειναι ευθυγραμμη και τον θανατο διαδεχθηκε η ζωη.
  Η Ιταλια του 15ου αιωνα εσωσε τον πολιτισμο.
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΑΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 20:07
  nionio sfentona , για να το ξεκαθαρισουμε. Δεν ειμαι κομμουνιστης και δεν ενταχθηκα ποτε στην αριστερα. Αν οπωσδηποτε με υποχρεωναν να βαλω ταμπελα στον εαυτο μου θα ελεγα οτι ειμαι κεντρωος η κεντροαριστερος. Δεν μου αρεσουν ομως οι ταμπελες. Μου αρεσουν οι αποψεις , οι γνωμες , οι σκεψεις, ακομα και οι στρατευσεις με κομματα και ιδεολογιες οταν ειναι γνησιες (οι στρατευσεις). Δεν ειπα ποτε οτι εχω κατι να κερδισω απο τις αντιθεσεις και τις κοντρες Γερμανιας , Αμερικης , Ρωσιας , Κινας κλπ. Απλα εξεφρασα τις σκεψεις μου για καποια πραγματα που συμβαινουν και ολοι τα βλεπουμε. Νομιζω οτι μπορουμε να ερμηνευουμε τα γαιοπολιτικα και οικονομικα δρωμενα της εποχης μας και να τα σχολιαζουμε ετσι απλα. Εκει στο κκε δεν σχολιαζετε τα συμβαινοντα? Αν δηλαδη γινει πολεμος και πεφτουν βομβες , δεν σας ενδιαφερει? Το οτι εχετε μια οπτικη και μια θεωρια στην οποια στηριζεστε για να ερμηνευετε τα γεγονοτα δεν σημαινει οτι δεν μπορουν να τα ερμηνευουν και οι αλλοι κατα την δικη τους οπτικη και αντιληψη. Ασε που ετσι που εχει γινει ο κοσμος , ολα μας επηρρεαζουν και απο ολα μπορουμε να χασουμε η να κερδισουμε. Μην ξεχνας οτι απο καποια παιχνιδια ιμπεριαλιστων χαθηκαν χιλιαδες ζωες στο παρελθον και πιθανοτατα απο καποια αντιστοιχα παιχνιδια φτασαμε σημερα να εχουμε 3000 αυτοκτονιες στην Ελλαδα. Για την ΕΕ που την εχεις ριξει στο πυρ το εξωτερο , θελω να πω οτι δεν εκανε απλα πιο ευκολα τα ταξιδια. Βοηθησε στην ανοδο του βιοτικου επιπεδου , βοηθησε στην κατασκευη υποδομων , μας εκανε να αισθανομαστε και επαναλαμβανω , να αισθανομαστε οχι να ειμαστε , πιο ασφαλεις σε σχεση με την τουρκια , σε σχεση με την διασφαλιση της δημοκρατιας μας κλπ. Μας πηρε ομως παρα πολλα και τωρα μας παιρνει και οτι εχουμε και δεν εχουμε. Γιαυτο μη σκασεις.
 • Γιάννης Στ.Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 20:06
  Μιας και η κουβέντα περί Βυζαντίου παίρνω το θάρρος, λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, να επέμβω με μία μικρή παρατήρηση.
  Κάθε ιστορική περίοδος έχει τη δική της αξία και σημασία. Ως εκ τουτου ο αφορισμός ενός μακροχρόνιου πολιτισμού είναι μάλλον λάθος προσέγγιση και βασίζεται εν πολλοίς σε προκατασκευασμένα στερεότυπα από την αρχαιόπληκτη μέση εκπαίδευση και την εν γένει άγνοια της ελληνικής κοινωνίας για τον μεσαίωνα. Από την άλλη πλευρά δεν είναι καλές όμως και οι αναχρονιστικές ωραιοποιήσεις. Σίγουρα η βυζαντινή τέχνη έχει τεράστιο ενδιαφέρον και ξεχωριστή αξία, αλλά για το πολίτευμα και την καθημερινή ζωή θα ήμουν επιφυλακτικός, ήτοι προσεκτικός, καθώς η παραδοσιακή ιστοριογραφία για το Βυζάντιο βρίθει αναχρονισμών και γενικεύσεων που έτειναν να εξιδανικεύουν καταστάσεις και που έχουν πλέον αναθεωρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη σημαντική πρόοδο της έρευνας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το πολίτευμα ήταν απολυταρχικό - δεσποτικό με έντονο το στοιχείο της θεοκρατίας και με εναλλαγή των μελών μιας κυρίαρχης ελίτ στον θρόνο. Η δε καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων χαρακτηριζόταν κατά κύριο λόγο από φόβο, καταπίεση και εκμετάλλευση από την πλευρά των ισχυρών γαιοκτημόνων και των αυτοκρατορικών αξιωματούχων. Να υπενθυμίσω δε ότι οι πηγές που έχουμε είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους γραμμένες από ανθρώπους που άνηκαν σε μια μικρή λόγια ελίτ που ήταν μέρος της άρχουσας τάξης ή πολύ κοντά σε αυτή. Ως εκ τούτου μεταφέρουν κατά πρώτο λόγο τις σκέψεις και τον τρόπο ζωής και δράσης αυτής της τάξης και της αυτοκρατορικής εξουσίας, και όχι των απλών ανθρώπων που ήταν όμως πολλοί περισσότεροι.
  Αυτά ως απλή φιλική συμβολή στην κουβέντα.
 • Ηλειος ΟλυμπιοςΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 19:52
  Δεν εχω αντιρρηση σε αυτα που λες αγαπητε Σταθη, σιγουρα η Βυζαντινη τεχνη επηρεασε σε μεγαλο βαθμο πολλους λαους , οπως και επηρεαστηκε και αυτη απο την αρχαια ελληνικη τεχνη, ουτε προσπαθω να μηδενισω τα επιτευγματα του Βυζαντιου. Απλα νομιζω δεν αντεχει στην συγκριση η διαφορετικου ειδους θεοκρατια και απολυταρχισμος που επικρατουσε στο Βυζαντιο, με την αρχαια ελληνικη κοινωνια που παρα τις ατελειες και τις στρεβλωσεις υπηρξε σφως ανωτερη πολιτισμικα. Ο μονοθεισμος η αλλοιως η εβραικη μυθολογια (χωρις να το λεω με εμπαθεια εναντιων των εβραιων , μην παρεξηγηθω), ειναι κατωτερη φιλοσοφικα του δωδεκαθεου το οποιο ηταν απλη ερμηνεια προσωποποιημενων ενοιων και καταστασεων. Οπως ισως θα ξερεις στα λεγομενα "μυστηρια " στα οποια ειχαν μονο δοκιμασμενα ατομα προσβαση, διδασκοταν και η φιλοσοφικη αποκωδικοποιηση του δωδεκαθεου. Πραγμα το οποιο ηταν πολυ δυσκολο να διαδαχθει σε μεγαλη κλιμακα λογω του οτι υπηρχε ο κινδυνος να αλοιωθει η διδασκαλια, και να γινει αντικειμενο εκμεταλευσης. Εν γενει αυτο που θελω να πω με το παραδειγμα που εφερα ειναι οτι ο τροπος που αντιλαμβανεται το θειο η καθε θρησκεια η φιλοσοφια, αντικατοπτριζετε στην τεχνη, η οποια δειχνει πολλα . Λογω του οτι πιστευω οτι ειμαι γενικα ανοιχτομυαλος και δεκτικος , θα ηθελα να μου συστησεις καποια βιβλια για αρχη, διοτι δεχομαι οτι ισως να μην εχω αρκετες γνωσεις οσον αφορα το Βυζαντιο, και θα με βοηθουσε να αλλαξω την οπτικη μου ματια και να ξεφυγω απο τα στερεοτυπα που ισως εχω . .
  Φιλικα
 • μακιςΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 19:44
  @νιονιο σφεντονα
  φιλε μου πρεπει να καταλαβει η επετηριδα του περρισ(ι)ου
  οτι οταν σου προσφερουν την παραμικρη ελπιδα προοδευτικης διακυβερνησης συνεργαζεσαι μαζι της οπως ο λενιν με τους μενσεβικους και δεν περιμενεις την ολοσχερη καταστροφη της κοινωνιας για να ριζοσπαστικοποιηθει ο κοσμος , γιατι αυτο μερικες φορες γυρναει μπουμερανκ και εχουμε φαινομενα Χ.Α..
  δεν μπορει σημερα να μου λες οτι θεωρω ολους τους αλλους οπορτουνιστες και μονο εγω πρεπει να καταλαβω τα χειμερινα ανακτορα.
  ο εξωραισμος της καταστασης μεσα στο κομμα με στελεχη (επαγγελματικα)που μεγαλωσαν τη δεκαετια του 80 με το δημοκρατικο συνκετρωτισμο να τους ποτιζει τους πορους του δερματος, διστυχως δεν μπορουν τους σημερινους πολυσυνθετους καιρους να ανταποκριθουν στις προσδοκιες της κοινωνιας, και οσο λετε ας προσεχε η κοινωνια τοσο θα περιστρεφεστε σε ενα σπιραλ πτωσης.
  πρεπεινα επικαιροποιησετε τη γλωσσα (ακομα κι εσυ) να μη μιλατε για το προτσες της ιστοριας , να βγαλετε νεα προσωπα εξω π.χ. μπογιοπουλος, (βαρεθηκα να βλεπω χαλβατζη, αλεκα και μαιλλη να μου κουνανε το δαχτυλο οπωσ τοτε στη σπουδαζουσα της ΚΝΕ με τις εισηγησεις του τομεα) και το βασικοτερο να βρειτε νεους ανθρωπους με διαθεση για δουλεια.
  Υ.Γ. καθαριστε τα πιατα σας με τα οικονομικα του κομματος , γιατι υπαρχει μεγαλη στεναχωρια απο ανθρωπους που δουλεψαν αφιλοκαρδως σε σπιτι του λαου, φεστιβαλ, και τα κοκκινα μεροκαματα τους εγιναν μαυρα λεφτα καποιων στελεχων, συνεργασιες με επιχειρισεις (γερμανος, κοκκαλης)και πιστευω οτι η κοινωνια θα αναγνωρισει την αναγκη το ΚΚΕ να εχει ενα αξιοπρεπες ποσοστο για να ελεγχει την εξουσια.
  Υ.Γ 2 βρειτε κοινες συνισταμενες με αλλους σχηματισμους, το δογμα πλεον δεν ειναι επικαιρο αν με εννοεις.
 • ΣΤΑΘΗΣ.ΣΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 19:24
  Αγαπητέ μου Ηλείε Ολύμπιε
  Επαναλαμβάνεις κι εσύ ένα στερεότυπο για το Βυζάντιο, της εποχής του Γίβωνος – γιά « χίλια χρόνια παρακμής». Το πράγμα δεν είναι έτσι, τίποτα δεν μπορεί να παρακμάζει χίλια χρόνια. Το αντίθετο – για να υπάρχει επί χίλια χρόνια( σε τρείς διακριτές αλλά συνεχείς φάσεις ) κάποιοι σπουδαίοι λόγοι θα έπρεπε να υπήρχαν. Θα σε προέτρεπα να ασχοληθείς περισσότερο, θα εκπλαγείς! Θα ανακαλύψεις έναν κόσμο που υπάρχει ακόμα ολοζώντανος μέσα στη Δύση, μέσα στην Ανατολική Ευρώπη και μέσα στους Αραβικούς λαούς. Η βιβλιογραφία είναι τόσο πλούσια που επίσης θα εκπλαγείς. Ο τρόπος ας πούμε που «διαβάζετε» η βυζαντινή τέχνη δεν είναι αυτός που περιγράφεις. Η Ελληνική, η ελληνιστική τέχνη, τα φαγιούμ, περιέχονται στη βυζαντινή, επανεμφανίζονται στη Μακεδονική και την Κρητική σχολή. Δεν μπορώ να σου γράψω πολλά, για το πολίτευμα, τα γράμματα, την καθημερινή ζωή, μπορείς όμως να μάθεις από 3.000 βιβλία για το Βυζάντιο και από 3.000βιβλία από το Βυζάντιο. Με την αγάπη μου Στάθης Σ.
 • γιαννηςΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 19:23
  Κυριε ΣΣ υποστηριζεις ΣΟΒΑΡΑ οτι ο Χριστοφιας ειναι κομμουνιστης και το ΑΚΕΛ κομμουνιστικο κομμα????? Τι τρεχει? Ελλειψη ενημερωσης?. Αν οχι, τοτε τα πραγματα ειναι πολυ χειροτερα. Για σενα!
 • nkblsΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 19:18
  @Ηλειος Ολυμπιος
  Το μεγαλείο της βυζαντινής τέχνης , στις βυζαντινές αγιογραφίες , βρίσκεται στα πρόσωπα. Κοίτα στο πρόσωπο και τα μάτια τα αρχαία αγάλματα , κοίτα στο πρόσωπο τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και της αναγέννησης και μετά δες και τα βυζαντινά πρόσωπα . Στα πρώτα θα δεις μια ανέκφραστη κι άψυχη ομορφιά . Στης βυζαντινές εικόνες τα μάτια μιλάνε , καθρεπτίζουν την ψυχή , είναι ζωντανά , ολοζώντανα , γεμάτα συναίσθημα. Κοίτα την Παναγιά την γλυκοφιλούσα . Στα βυζαντινά έργα δεν υπάρχει τρίτη διάσταση , δεν υπάρχουν επώνυμα έργα , δεν υπάρχει η ατομικότητα, εστιάζουν στον ψυχισμό κι όχι στο σώμα. Προσπερνάνε την επιδερμίδα και βυθίζονται στον εσωτερικό κόσμο , αδιαφορούν εσκεμμένα για το κάλλος , διερευνούν την ψυχή, κάτι σαν Σαίξπηρ και Ντοστογιέφσκι. Μέσα από ασφυκτικούς θρησκευτικούς περιορισμούς η τέχνη θριαμβεύει. Τίποτα δεν είναι για πέταμα.
 • Vagelis KΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 19:12
  @ Βάρδας Σκληρός

  Αν και δεν ψηφισα ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαινω αυτο που γραφεις.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν νικητης των εκλογων εκτος αν αντιμετωπιζεις νομικιστικα και μαθηματικα το ζητημα.

  Σαν νικητες βλεπω πρωτα τον ΣΥΡΙΖΑ, μετα την ΝΔ και τη ΧΑ και λιγακι τη ΔΗΜΑΡ.

  Ηττημενοι ειναι το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ, ο ΜΑΝΟΣ, το ΛΑΟΣ και οι Οικολογοι.

  Στις τελευταιες παραγραφους λες οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθει να βγαλει τα καστανα απ τη φωτια. Ενδεχομενως. Και αυτη ειναι η μεγαλη του ευθυνη.

  Χτες ο Η. Ολυμπιος εκανε μερικες γενικοτερες προτασεις. Σηκωνουν πολλη συζητηση και οι τρεις και ειναι γονιμα θεματα.

  Για την απλη αναλογικη λεω οτι δεν εχει ιδιαιτερη σημασια αφου τη γνωμη τη διαμορφωνουν τα ΜΜΕ. Αλλα και αυτα να μην υπηρχαν ο λαος μπορει να συμφωνησει μονον σε τετριμμενα και μπαναλ ζητηματα. Το καλυτερο ειναι να αποδυναμωθει η κυβερνηση και το κοινοβουλιο ωστε να μην μας καθεται στο σβερκο παρα να ψαχνουμε δημοκρατιες και ονειρα θερινης νυκτος.

  Η θρησκεια πρεπει να χωριστει απο το κρατος. Οι ναζιστες δεν εχουν σχεση με το Χριστο και να μην μας φορτωνει τετοια. Η Χρυση Αυγη και οι εθνικιστες αν ειναι οντως καθαροι τοτε δεν ειναι χριστιανοι. Απλα υποκρινονται. Αλλα η θρησκεια ειναι ανα θεμα για κατεβατα ολοκληρα.

  Και τελος για τον στρατο.
  Στον στρατο πρεπει να πηγαινουν ολοι οι Ελληνες οταν γινουν 18 ετων αλλα ΜΟΝΟΝ μετα απο δηλωση τους. Αν δεν θελουν δηλωνουν εγγραφως οτι δεν επιθυμω.
  Αυτο ειναι εθνικισμος.
  Ο στρατιωτης μενει λιγους μηνες (3 η 6) και πληρωνεται. Πληρωνεται καλα.
  Φυσικα πανε και οι γυναικες αυτο μας ελειπε να κανουμε διακρισεις.
  Ο σκοπος του στρατου ειναι οχι να σου μαθει να πολεμας, αυτα ειναι για τους τεχνικους (επαγγελματιες).
  Ο σκοπος του στρατου ειναι να σε κανει αντρα μεσα απο τη σκληρη ζωη.
  Και τις γυναικες.
  Με πυρ και κινηση μεχρι το μεσημερι και το απογευμα και τα ΣΚ ελευθερος.
 • ianisΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 18:57
  @ LCK
  Υποβιβάζετε τον εαυτό σας καταφεύγοντας σε άστοχους και αναπόδεικτους χαρακτηρισμοὐς, αντί διαλόγου με επιχειρήματα. Κρίμα, γιατί πιστεύω ότι έχετε μεγαλύτερες δυνατότητες.
  Μίλησα για το φαινόμενο της ακροδεξιάς, μόνο στις χώρες που ανέφερε ο Στάθης, όπου ενδεχομένως έχουν την εντονώτερη και προκλητικότερη παρουσία. Και τη συνέδεσα με τα καταπιεστικά κομμουνιστικά καθεστώτα που προηγήθηκαν. Για να δοκιμάσουμε και τη δική σας αντικειμενικότητα, τι πιστεύετε για τα καθεστώτα αυτά; Ήταν ο επίγειος παράδεισος ή κάτι λιγότερο; Μπούκαραν οι Σοβιετικοί στην Ουγγαρία, ή είναι αποκύημα χρυσαυγίτικης φαντασίας; Κι αν ναι, ήταν πράξη ωμής καταστολής, ή δικαιολογημένη πράξη αποκατάστασης της σοσιαλιστικής νομιμότητας; Περιμένω με ενδιαφέρον την άποψή σας.
  Σποραδικά φαινόμενα ναζισμού, αφορώντα τον κάθε βλαμμένο Ολλανδό, που βαρέθηκε την καλοπέραση και με καμμένο τον εγκέφαλο απ΄το χασίσι, παίζει τα SS, δεν θα μας απασχολήσουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το φαινόμενο Γεργκ Χάιντερ, που γύρω στο 2000, σήκωσε κεφάλι, σε μια βαριεστημένη χώρα, την Αυστρία, εκφράζοντας ακραίο συντηρητισμό μάλλον, παρά την επαναστατικότητα των Ναζί. Ένας σπουδαρχίδης ήταν ο άνθρωπος, που σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το άλλο συντηρητικό κόμμα, το Λαϊκό, χρησιμοποιώντας ακροδεξιό λόγο και ποντάροντας στον υφέρποντα καταπιεσμένο εθνικισμό των Αυστριακών με το κληρονομικό χάρισμα του Αδόλφου. Μόλις όμως έφαγε πιπέρι από τη δημοκρατικότατη ΕΕ, διαλύθηκε άρον άρον η κυβέρνηση συνασπισμού, ὀπως και το κόμμα του, το οποίο με το ζόρι ξαναμπήκε στη Βουλή, αφού οι χεσμένοι "φασίστες οπαδοί" του ανέκρουσαν πρύμναν. Έτσι για να μη νομίζετε ότι μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, απεχθάνονται, οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι κι ότι μόνο οι Έλληνες ψηφοφόροι τείνουν ευήκοον ους, στα κελεύσματα εξ Εσπερίας.
  Αυτά όσον αφορά τη φοβερή απειλή του μακαρίτη Χάϊντερ, που ειρήσθω εν παρόδω πήγε σαν το σκυλί στ΄αμπέλι, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Προς μεγάλη ανακούφιση ημών των αριστερών και ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων.
 • LCKΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 18:55
  @Ακης Νικολακοπουλος απο Μοναχο

  Υπεκφευγετε και μαλιστα αγαρμπα...
  Πρωτον: Αφηστε τα ‘νομοτυπα’ και τους ελιγμους. Κοσμος εχει παει φυλακη για οικονομικες ατασθαλιες, αρα υπαρχει παρανομια. Ειναι εκνευριστικο να μιλανε για διαφθορα στην Ελλαδα και την αναγκη καταπολεμησης της, τη στιγμη που δινουν ασυλο στο Χριστοφορακο και τον αλλο τον πως τον λεν που την εκανε νυχτα απο την Παρο. Αυτο κι αν ειναι υποκρισια! Και για να τελειωνουμε, αυτο το θεμα δεν ειναι διαγωνισμος Ελλαδα-Γερμανια. Ειμαι εις γνωσιν απολυτως πολιτισμενων χωρων οπου ανθουν φαινομενα σαν αυτα που αναφερεστε (επιδοματα, μαυρη εργασια, ελλειψη αποδειξεων κλπ), τι θα πει αυτο; Παρεπιπτοντως που ξερετε εσεις οτι 90% των ‘νορμαλ’ Γερμανων πληρωνει φορους κανονικα, ο Νοστραδαμος ειστε;
  Δευτερον: δεν εξειδικευσε ΚΑΝΕΝΑΣ οτι τεμπληδες εννοουσαν τους ΔΥ μονο. Αυτα ειναι δικες σας βολικες καλπικες ερμηνειες (εκτος αν εισαι εξομολογητης του Σοιμπλε και σου το ειπε). Ακομη και αν ειχαν τους ΔΥ στο μυαλο τους, η καχυποψια απεναντι μου απο διαφορους ξενους εκτοτε (ειδικα οταν υπερασπιζομαι την χωρα μου σε συζητησεις) μου δειχνει οτι η ρετσινια εχει πιασει (και φαντασου, ζω χρονια στο εξωτερικο).
  Τριτον: Δεν με ενδιαφερει βρε χρυσε μου γιατι και πως ενισχυθηκε ο νεοναζισμος στην Αυστρια και την Ολλανδια. Σιγουρα παντως δεν εφταιγε ο κομμουνισμος. Αρα η ριζα του νεοναζισμου ειναι αλλη, και το να θεωρεις τις Βαλτικες χωρες εξαιρεση ειναι απλως βολικο για να βγει το εκ προιμιου συμπερασμα οτι ο κομμουνισμος φταιει για τον εκφασισμο των Βαλτικων και οχι οτι ανεκαθεν ιστορικα ειχε ριζες εκει ο ναζισμος.
 • Vagelis KΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 18:50
  Επι της ουσιας.

  Ο LCK σωστα λεει οτι δεν εχει σημασια η σκληρη δουλεια και οι ωρες που δουλευει κανεις. Σημασια εχει η συνεργασια των ανθρωπων.

  Εγω οση ωρα και να δουλεψω δεν προκειται ποτε να παραγω τιποτα αν δεν συνεργαστω με μια ειδικη σχεση με αλλους ανθρωπους.

  Επομενως η δουλεια δεν ειναι αντικειμενο αλλα σχεση.

  Με αυτον τον τροπο πρεπει να εννοουμε και το χρημα.

  Το χρημα δεν υπαρχει αλλα δεν ειναι και κατι ανυπαρκτο - απλα δεν ειναι πραγμα. Το χρημα νοειται μονον σαν μια σχεση δυο ανθρωπων η δυο οικονομικων οντοτητων γενικοτερα (συνολα ανθρωπων με κοινες επιδιωξεις).

  Ετσι και ο πλουτος των υλικων αγαθων. Εχει μονον ανταλλακτικη αξια.

  Το χρημα ομως ειναι πιο σπουδαιο και πιο ιδιοφυες απο τον υλικο πλουτο.
  Ο ανθρωπος επινοησε το επιτοκιο και με το επιτοκιο μπορει να μεταφερει χρηματα απο το μελλον στο παρον.

  Το χρημα ακομα αντανακλα την αισιοδοξια των ανθρωπων. Ειναι ενα θερμομετρο της αισιοδοξιας. Το χρημα δημιουργειται και καταστρεφεται.
  Αναδυεται απο το μηδεν και εξαφανιζεται παλι σε αυτο.

  Η αισιοδοξια κανει τις σχεσεις των ανθρωπων πιο ... θερμες.

  Τελος το χρημα ειναι σπουδαιο σαν εφευρεση διοτι εμφανιζεται μονον εκει που υπαρχει πιστη.

  Την πιστη τη κατεχουν οι τραπεζες επειδη ακριβως δεν ειναι ατομα αλλα συλλογικες οντοτητες.

  Μια τετοια εφευρεση θα επρεπε να την λατρευει ο ανθρωπος σαν θεο.
 • ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 18:33
  Έγραψες παραπάνω Στάθη,

  "Οταν προ ημερών (προεκλογικώς) ο ΣΥΡΙΖΑ επί παραδείγματι, είχε θέσει το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι εφοπλιστές με τρόπο ωφελιμότερο για την πατρίδα, ο κ. Ρέστης είχε δηλώσει: «ας με βρουν, πρώτα!»...!!!"

  1. Ποιος είναι ο ωφελιμότερος τρόπς φορολόγησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου κατα τον ΣΥΡΙΖΑ;
  2. Τι περίμενες να απαντήσει ο εφοπλιστής;

  Μήπως λοιπόν αντί να ψάχνουμε τρόπο φορολόγησης"ωφέλιμο" είναι προτιμότερη η λύση του ΚΚΕ που μιλάει για λαϊκή περιουσία;
 • nionios sfentonasΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 18:30
  Προς Σ.Σ.
  Λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ σε προσδοκίες για σχόλια του τύπου Τι ωραία που τα γράφεις φίλε, και τα είπες πάλι όλα να αγιάσεις το χέρι σου. Αν ενοχλώ, και το λέω ειλικρινά, φεύγω.
 • nionios sfentonasΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 18:22
  Θόδωρε Πάτρα, δεν εκνευρίζομαι έτσι εύκολα , και συ είσαι αυτός που δικαιολόγησα παραπάνω από όλους . Δεν είσαι αριστερός , κακώς κατά την γνώμη μου, και είναι δικαίωμά σου. Δεν μπορεί όμως να πιστεύεις στα αλήθεια ότι έχεις κάτι να κερδίσεις εσύ από τις διαφορές και τις κόντρες των γερμανών και αμερικανών ιμπεριαλιστών! Δεχόμαστε ότι δεν είσαι αριστερός, δεν δεχόμαστε ότι δεν είσαι έξυπνος! Αλλά με δεδομένη την θέση για την πολιτική τοποθέτηση, δεν μπορεί να μη μου φανεί παράξενο ότι ένα από τα καλά που έκανε η ΕΕ ήταν ότι έκανε πιο εύκολα τα ταξίδια – που και από σένα δεν το δέχομαι ως επιχείρημα- να το δεχτώ και από ανθρώπους που λένε ότι είναι αριστεροί.
  Και επειδή το ξαναπάω στην ΕΕ, πότε και πως και εναντίον ποιανού σε έκανε η ΕΕ και αισθανόσουν πιο ασφαλής, γιατί θα σκάσω
 • Σ.Σ. (εκ του Συμφωνώ Συμφωνώ)Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 18:18
  @ Νιόνιο Σφεντόνα. Τι κόλλημα είναι αυτό;
  Ο, τι και να διαβάσετε, στο ΚΚΕ καταλήγετε!
  Συμφωνώ μαζί σας ότι έχει απόλυτο δίκιο για τη νίλα που έπαθε.

  Συμφωνώ εκ προοιμίου και εις ό, τι κι αν μου απαντήσετε.
  Συμφωνώ επίσης ότι είμαι ο Στάθης
  και σωστά διορθώνετε κάθε μέρα ό, τι γράφω.

  Τώρα πια μπορώ να ετοιμάζω με άνεση τα «επόμενα λάθη μου»
  που έλεγε κι ο Μπρεχτ! Ο Νιόνιος Σφεντόνας θα είναι εκεί,
  ο Νιόνιος Σφεντόνας θα με διορθώσει!
 • Ηλειος ΟλυμπιοςΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 18:01
  Ενα πραγμα εχω καταλαβει. Οτι αυτη την στιγμη εχουν ξεκινησει ζυμωσεις, γινονται διαβουλευσεις, υπαρχει προβληματισμος, αλλα ομως ακομη δεν εχει βγει κατι το ουσιαστικο.
  Πιστευω ακραδαντα οτι κανενας πολιτικος φορεας δεν εχει τις προτασεις που χρειαζεται η χωρα.
  Το ΠΑΣΟΚ καηκε οριστικα. Η ΝΔ θα καει συντομα απο την δεδομενη διακυβερνηση, εξαλλου δεν εχουν και τιποτε να προσφερουν.
  Το ΚΚΕ ειναι για γελια, και ονειρευεται επαναστασεις και δικτατοριες του προλεταριατου.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ εχει μαζεμενα ετεροκλητα στοιχεια, ετοιμα να σηκωσουν το δικο τους μπαιρακι στην πρωτη δυσκολια καλυμενοι πισω απο ιδεολογικα τσιτατα, και επιπλεον το προγραμμα του ακομη και το επικαιροποιημενο ειναι πραγματικα για γελια. (και προκαλω τον οποιονδηποτε να με πεισει με λογικα επιχειρηματα οτι ειναι εφαρμοσιμο το προγραμμα του παροτι εχει οντως θετικα στοιχεια )..
  Τα μικρα δεξια κομματα δεν το συζηταω καν.
  Αρα τι μας μενει? Μια θολουρα καθοτι το ρεμα ακομη κατεβαζει με ορμη θολα νερα, κορμους, και πετρες. Πρεπει να τρεξει πολυ νερο ακομα για να δουμε τι μας εχει απομεινει, και με τα απομειναρια να αρχισουμε να ξαναχτιζουμε.
  Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι κανεις μα κανεις δεν κανει τα αυτονοητα. Οπως εγραψες Σταθη χρειαζεται "σκεψη και δραση".
  Και απο οτι φαινετε , ουδεις σκεπτεται πια στην Ελλαδα, και εχουμε εναν κακοφορμισμενο τροπο να λυνουμε προβληματα.
  Η σωστη σειρα της λυσης των προβληματων ειναι απο κατω προς τα πανω, και οχι απο πανω προς τα κατω που κατα κανονα εφαρμοζεται στην Ελλαδα ολα τα χρονια. Για αυτο παντα αποτυχαινουμε σε οτι λυση και να προσπαθουμε να βρουμε στα μεγαλα και μικρα προβληματα μας.
  Ολοι ξερουμε οτι τα προβληματα της Ελλαδας ειναι δομικα.
  Ασταθες φορολογικο συστημα, αναμιξη κρατους- εκκλησιας, ελειψη ανεξαρτησιας της δικαιοσυνης, Ελειμα εκπαιδευσης και κατευθυνσης της αστυνομιας, Ελειμα διαφανειας στις δημοσιες προμηθειες, και πανω απο ολα ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ελειμα παιδειας των κατοικων της χωρας, απορροια του δυσκαμπτου αναχρονιστικου, συστηματος παιδειας, και της ελαστικοποιησης των ηθικων αρχων. Και τοσα αλλα, που σε πιανει απελπισια, δεν ξερεις που να αρχισεις και που να τελειωσεις. Γιαυτο χρειαζεται κατι νεο, που να μην εχει σχεση με οτι ειναι υπαρχον σημερα στον πολιτικο κοσμο, καθοτι το πολιτικο συστημα της Ελλαδας κατερευσε πληρως και στεκεται με πατεριτσες και αλοιμονο εαν το αφησουμε να κυβερνα διοτι απλα δεν εχει τιποτε να προσφερει πλεον.

  Μια υποσημειωση για τον Σταθη. Αγαπητε το Βυζαντιο μπορει να ειχε οργανωμενες δομες, (απορροια της ρωμαικης αυτοκρατοριας μιας και υπηρξε συνεχεια της), Αλλα υπηρξε ο μεσαιωνας του Ελληνισμου ο οποιος κρατησε πολυ περισσοτερο απο τον ευρωπαικο μεσαιωνα. Ο ορος βυζαντινισμος δεν επικρατησε τυχαια. Ηταν μια στυγνη θεοκρατικη δικτατορια οπου η μονας ( ο ανθρωπος) δεν ειχε καμια αξια , κυριο χαρακτηριστικο των απολυταρχικων καθεστωτων. Κρινω πολλες φορες παλιοτερες εποχες απο τις απεικονισεις (τοιχογραφιες, εικονες, αγαλματα, σκευη) και βγαζω καποια συμπερασματα απο εκει. Ολα παιζουν ρολο τα χρωματα, τα προσωπα, η τεχνικη, τα παντα. Και για να γινω πιο σαφης και κατανοητος θα φερω ως παραδειγμα τον τροπο που απεικονισαν οι αρχαιοι ελληνες την θρησκεια τους, και πως απεικονισαν οι βυζαντινοι και γενικως οι χριστιανοι την δικη τους πιστη.
  Στους μεν βλεπεις νεα ομορφα προσωπα και σωματα, απαλλαγμενα απο σεμνοτυφια, χρωματα, φως, αισιοδοξια, χαρα, ομορφια, καμπυλες γραμμες μια λατρεια στην φυση τον ανθρωπο και την ομορφια.
  Στους δε βλεπεις στις απεικονισεις γερους στριφνους, αχαρους αυστηρους , ανεραστους πλανημενους και βλοσυρους. Ακομη και τα χρωματα ειναι μουντα συντηρητικα, και βγαινουν με φοβο προς τα εξω. Και αυτο διοτι εχουν στηριζονται στον φοβο. Αυτο ειναι το οπλο τους .
  Ετσι και η γενικη φιλοσοφια του Βυζαντιου εχει και αυτη μουντα χρωματα, απαισιοδοξια, και επιβολη.
  Μπορει να υπηρξαν καποια επιτευγματα επι βυζαντιου, αλλα σαφως λειτουργησε ως τροχοπεδη οσον αφορα τα ελληνικα πραγματα και αλλοτριωσε τον Ελληνισμο τον εκανε χειροτερο οχι καλυτερο.
  Συγνωμη για τα οποια ορθογραφικα λαθη, η μακροχρονια παραμονη μου στην μακρυνη Εσπερια, εχει και αυτη την επιδραση της στην γραφη μου
 • nkstΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 17:57
  Διάβασα πρό καιρού συνέντευξη Γερμανίδας ακαδημαϊκού στον τύπο που συνέκρινε την Γερμανική με την Ελληνική κοινωνία.

  Διαπίστωνε λοιπόν ότι όσο τρομερά δύσκολο έως απίθανο είναι το παιδί του Γερμανού εργάτη να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο άλλο τόσο απίθανο είναι ο απλός εργαζόμενος να σκεφτεί να φοροδιαφύγει και το απέδιδε στους βαθείς ταξικούς διαχωρισμούς στην χώρα της που διαπερνούν απο άκρη σ΄άκρη την Γερμανική κοινωνία.
  Οτι απο τα γεννοφάσκια του ο Γερμανός γαλουχείται να αποδεχτεί την προκαθορισμένη απο το σύστημα μοίρα του.
  Παρόλο τον περιορισμό της διαπλοκής και της διαφθοράς σε αποκλειστικό προνόμιο των εχόντων και κατεχόντων συμπέραινε ότι η νομοταγής συμπεριφορά του μέσου Γερμανού σε τίποτα δεν βελτιώνει την κοινωνική του θέση και ότι τους καρπούς του τους δρέπουν μια χούφτα πλουσίων που μόνιμα φοροαπαλλάσσονται ή φοροδιιαφεύγουν ενόσω οι κοινωνικές παροχές βαίνουν ραγδαία συρρικνούμενες.

  Επίσης αποκάλυπτε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Γερμανία βρίσκεται στην τελευταία θέση απο άποψη μορφωτικού επιπέδου στην Ε.Ε. και ως ένα βαθμό εκεί απέδιδε την επιρροή της Bild (πέρα απο την χαμηλή τιμή της) δηλαδή στο πρόσφορο έδαφος που βρίσκει ο κιτρινισμός σε χαμηλού μορφωτικού επιπέδου άτομα.

  Κατέληγε δε στο συμπέρασμα ότι τελικά και στον τομέα της διαφθοράς οι Ελληνες είχαν βρεί εναν έμμεσο τρόπο δημοκρατικότερης διανομής του πλούτου και άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

  Τέλος πρόσφατα (αρχές Μαρτίου) είδε το φώς της δημοσιότητας γράμμα Ελληνα μετανάστη αποσπάσματα του οποίου μεταφέρω.

  "Γειά σου Δάσκαλε,
  Με αφορμή την ιστορική εμφάνισή σου στο φύλλο εργαζομένων της "Ελευθεροτυπίας" πήρα το θάρρος.....
  Δεν ξέρω αν γνωρίζεις, αλλά δουλεύω σε ένα εργοστάσιο (ως ανειδίκευτος εργάτης) στο Dachau, με ελαστικό ωράριο και συνθήκες σχεδόν τραγικές.
  8, 5 ώρες την ημέρα απο τις οποίες πληρωνόμαστε τις 8 και την Παρασκευή τις 6 ώρες. Πολλοί εργαζόμαστε για 400 ευρώ και τα υπόλοιπα ή τα παίρνουμε ΜΑΥΡΑ ή απλά εργαζόμαστε 30 ώρες τον μήνα.
  Πολλοί είναι Γερμανοί, άλλοι έχουν βρεί εργασία απο Zeitfirma (είναι εταιρεία ενοικίασης εργαζομέων όπου αν για παράδειγμα δουλεύουν με 10 ευρώ την ώρα τα 2 τα πάιρνει η εταιρεία).
  Με λίγα λόγια δεν υπάρχει καν συλλογική σύμβαση εργασίας παρά μόνο ατομικά συμβόλαια.........
  Ο εργοδότης απειλεί συνέχεια με μετακόμιση στην Τσεχία αφήνοντάς μας ανέργους ή μας ενημερώνει πως "μπαίνει μέσα" ενώ η υπεραξία είναι απίστευτα μεγάλη.
  Την έχω υπολογίσει κουτσουρεμένα και είναι η εξής: σε 8 ώρες δουλειάς, οι 6 πάνε στον εργοδότη, η 0, 5 στο κράτος και την 1, 5 την καρπώνεται ο εργάτης (με τα δικά τους στοιχεία κέρδους)....
  Δυστυχώς ανκαλύπτω πως ανάμεσα στους Γερμανούς αναπτύσσεται έντονα μια εθνική ανάταση που υπερκαλύπτει την κοινωνική συνείδηση.
  Η παιδεία τους τείνει να δημιουργεί εργατικούς υπάκουους και αυταρχικούς πολίτες (wer nur den lieben langen Tag, ohre Plag, ohre Arbeit verplempent, wer das mag, der gehort nicht zu uns-όποιος σπαταλά την ωραία μέρα χωρίς μόχθο και χωρίς δουλεία και σε όποιον αρέσει αυτό, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΣ) και (wer die pfennige nicht ehrt, ist des Talers auch nicht wert-όποιος δεν τιμά το σέντ, δεν είναι άξιος για λεφτά). τα παραπάνω είναι παιδικά τραγούδια που μαθαίνονται στο σχολείο....
  Τις προάλλες είχε έρθει ένας καινούργιος απο το Θιβέτ στην δουλεία και η προϊστάμενοι τον έπιασαν να κάνει λάθος. Για τιμωρία τον έβαλαν να προσπαθήσει να φτιάξει κάτι που είναι χαλασμένο και χρειαζόταν μηχανικό. Το χειρότερο είναι πως αυτοί το ήξεραν και κάθονταν στην γωνιά και γελούσαν Και επειδή έχω δεί και ακούσει πολλά τέτοια περιστατικά, διαπιστώνω ότι οι Γερμανοί έχουν την έννοια της τιμωρίας μέσα τους.........)"

  Οι πρώτοι διδάξαντες τον εργασιακό μεσαίωνα έχουν λοιπόν όνομα.......
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΑΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 16:52
  nionio sfentona , δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να εχουμε ολοι την ιδια οπτικη και την ιδια αποψη. Μπορεις καλλιστα να γραψεις και εσυ το σχολιο σου και να το διαβασουμε. Γιατι εκνευριζεσαι? Τι θελεις να κανουμε δηλαδη? Να μονοπωλουμε την συζητηση με σχολια της κομμουνιστικης κοσμοθεωριας? ΝΑΙ το κεφαλαιο καταδυναστευει τους λαους , ΝΑΙ η ΕΕ ειναι ενωση τραπεζων και πολυεθνικων , ΝΑΙ υπαρχουν παντου φτωχοι εργαζομενοι και ανεργοι , ΝΑΙ ζουμε μια απο τις κρισεις του καπιταλισμου. Τι να κανουμε? Να πιστεψουμε ολοι οτι η λυση ειναι ο Κομμουνισμος? Δεν το πιστευουμε λοιπον. Ειμαστε αδαεις. Δεν εχουμε δει ακομα το φως της αληθειας και εδω και δυο μερες κανουμε πλακα. Επιτρεπεται η μηπως πρεπει να παρουμε απο καπου την αδεια?
 • Σταμάτης-ΣΑΜΟΣΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 16:52
  ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΥΤΗ-ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ-[ΌΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ-ΕΜΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ- ΠΟΥ ΓΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ-ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.- ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ./
  Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΘΙΑΣΟΥ-ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΟΔΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ./
  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΚΑΛΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΑΙ ΤΗΝ ΑΦΕΤΕΡΙΑ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ.-ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΛΥΚΟΣΥΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΛΗΝ ΚΚΕ./
  Ο ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΣ Η ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ, ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΗΔΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΙΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΟΣΟ ΘΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.- ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕΣΑ ΣΤΗ Ε.Ε../
  Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ- ΜΕ ΤΑ 350 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ-ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΩΛΟΥΣΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ-
  ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΡΟΦΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.-ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΥΓΧΩΡΗΜΕΝΟΣ ΚΥΡΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΝ Σ. ΦΛΩΡΑΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΖΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. [ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗ ΒΙΩΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ.]
  ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΝΤΗ ΜΝΗΜΗ.-ΟΙ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΟΥΝ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΙΚΟΠΟΙΟΥΝ.
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ./
  ΑΛΛΑ ΠΕΙΣΘΗΚΕ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΠΕΛΥΣΑΝ- ΕΕ. ΗΠΑ.- ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, - ΚΑΙ ΟΙ ΕΔΩ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ./
  ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΘΕΙ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ-ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, - ΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΓΕΛΣ-ΜΑΡΞ-ΧΕΝΤΕΛ-ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΓΓΑΝΤ.- ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ./
  ΣΤΙΣ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ 1910 ΟΤΑΝ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΠΙΟΣ .Χ.-ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ [[ LESILLON ]] ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕ- [[ΟΤΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ]]
  ΕΤΣΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗ./
  Ο ΛΕΩΝ ΧΙΙΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, - ΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΟΤΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΓΕΜΟΝΩΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ./
  ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΝΑ ΚΛΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΑΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΘΟΣΙΩΣΕΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ./
  ΠΑΝΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ, - Η ΣΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟ, ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΣΜΙΑ- ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.
  ΟΣΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΑΣΗΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΚΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ./
  ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΊΟΥΣ ΣΥΜΑΧΟΥΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΝ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ./ Συνταξ/Αγρότης./
 • Ακης Νικολακοπουλος απο ΜοναχοΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 16:19
  LCK:Ειδατε να διαφωνουμε ακραια σε κατι;
  Πρωτον: υποκριτικο καθολου δεν ειναι! Ξαναδιαβαστε τι ακριβως γραφω; Ασφαλως και ειναι εξοργιστικο να υπαρχουν μεγαλοεπιχειρηματιες που βγαζουν κερδη εξαιτιας φτηνης εργασιας (νομιμης δια νομου θεσπισμενου με 400 ευρω μηνιατικο κλπ κλπ απο...σοσιαλδημοκρατες!). Ασφαλως και ειναι καταπτυστο το οτι η...νομοθεσια τους επιτρεπει τα λεφτα να τα εξαγουν σε οφ σορ και σε Ελβετια και μετα να φαληριζουν και να βγαζουν τον εργατη στην ανεργεια και το κρατος να μην μπορει να τον ελεγξει.
  Κατεργαρηδες λοιπον δεν μας ειπαν οι Γερμανοι ουτε για τη Ζιμενς (που ας μην ξεχναμε η ιδιια η εταιρεια σε ενα σχεδιο...εξυγιανσης αυτομηνυθηκε στο Μοναχο κι ετσι ανοιξαν τα ματια των...*ουδετερων* ΜΜΕ στην Ελλαδα να μαθουν στοιχεια. Οπως και με την Φεροστααλ το ιδιο απο την Εισαγγελεια Μοναχου ξεκινησε η υποθεση!) ουτε για τους εφοπλισταδες κλπ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΝΤΟΥ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΟΣΟ ΔΕΝ *ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΣΟΡ* (αλλα πως αφου το Λουξεμβουργο, Κυπρος, καποια νησια κλπ απο αυτο βγαζουν πολλα χρυσα καλα και αντιτιθενται;) δεν γινεται αλλιως να ελεγχθουν, δυστυχως αυτο ειναι μια πραγματικοτητα.
  Μας ειπαν κατεργαρηδες γιατι πολυ απλα ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΩ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ να μην πληρωναν φορους! Χαρακτηριστικη περιπτωση φιλου μου που κατεβηκε φετος διακοπες στα Χανια και τον ρωτουσε ο ιδιοκτητης καφετερειας αν πληρωνει δασμους και φορους και ποσο και του λεει ο γερμανος *εμεις στην γερμανια πληρωνουμε φορους για τα παντα και για ολους, μονο που δεν μπορουμε να καθορισουμε που δινει το κρατος τα λεφτα μας!* και εννοουσε να δημιουργησει παιδικους σταθμους κλπ κλπ. Προσεξτε λοιπον αυτο το *πληρωνουμε φορους για το καθετι..* γιατι για αυτο μας λενε κατεργαρηδες!
  ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΛΠ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ...ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΤΩ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΝ!Οποτε η υποκρισια ειναι του να μιλαμε λες και εχουμε δικιο οταν ζουμε σε ενα συστημα που απο κορυφη μεχρι ποδια υπηρχε υπαρχει και θα υπαρχει ατασθαλια οικονομικη.
  Οταν λενε οι γερμανοι για *απλοτερο φορολογικο συστημα* σκεφτειτε πως εδω τον μισθο μεθαυριο αν και ιδιωτικος υπαλληλος θα τον παρω καθαρο με τραβηγμενο τον φορο απο τον εργοδοτη και αποδομενο στο κρατος. Αρα ουτε εγω μπορω να αποκρυψω κατι ουτε ο εργοδοτης μου μπορει σε αυτο το θεμα (του μισθου). Αυτο λεγαν λοιπον η υποκρισια των Ελληνων ειναι να λενε πως δε φταιξαν σε τιποτα αλλα φταιει μονο η γερμανια και το συστημα.
  Μας εξοργιζει αλλα ξαναλεω ελατε να αγορασετε παπουτσια η να κανετε φροντιστηριο στη γερμανια να δουμε αποδειξη; Αυτο λενε λοιπον κι ας το βλεπετε υποκριτικα! Ενα 90% του νορμαλ γερμανικου λαου ουτε φοροδιαφευγει ουτε τιποτα. Οι πλουσιοι ναι, αλλα οι αλλοι ειναι ΝΟΜΟΤΥΠΟΙ! Αυτο ειναι δυσκολο να το καταλαβουμε;
  Δευτερον: γραφω φταιει το συστημα η το μαγαζι; Φυσικα αν δουλευεις με παλια μηχανηματα η χωρις μηχανηματα εχει μεγαλο ρολο στις ωρες εργασιας που χρειαζεται η παραγωγη. Το τεμπελης δεν απευθυνθηκε ΠΟΤΕ στον ιδιωτικο εργαζομενο. Απευθυνοταν σε ΔΥ που ειναι πολυπληθεις και ομως το κρατος ειναι ως ειναι, που δεν γνωριζουν μια νεα νομοθεσια που σε αποπαιρνουν κλπ. Γιατι παλι αναλογικα ειχε η Ελλαδα περισσοτερους ΔΥ απο την Γερμανια κι ομως ενω θα επρεπε να τρεχει το δημοσιο με 100 πηγαινει με 20 (σε αυτο βεβαιως και φταινε ομως και οι πολιτικοι ταγοι και οι στηριζοντες αυτους!).Που βγαινει καποιος σε συνταξη νωριτερα *με πριμ απο το Κρατος εξαγορα ενσημων* για να βαλουν αλλους απο τα παραθυρα;
  Δεν δικαιολογω κανενα και καθολου. Για ΤΙΠΟΤΑ! Απλα να μην καθομαστε να γραφουμε για να γραφουμε λες και δεν ζουμε Ελλαδα, λες και δεν απολυονται και δεν ανανεωνονται νορμαλ συμβασιουχοι αλλα *τα ρετιρε* παραμενουν ως εχουν; Τι να δικαιολογησω λοιπον δεν τα βλεπω;
  Τριτον: να μου πειτε κι εσεις λοιπον που ειναι το κομμα του Χαιντερ στην Αυστρια και τι θα γινει στην Ολλανδια κλπ; Πως αναδειχθηκαν τα κομματα αυτα στις χωρες τους και πως τα της Βαλτικης; Η Αυστρια ειχε ενα τεραστιο προβλημα με την μουσουλμανικη-τουρκικη μειονοτητα υπηρξαν αντιδρασεις η πολιτεια δεν φροντισε να σβησει τις σπιθες κι απο τις 2 πλευρες και εφτασε εδω που εφτασε. Για Ολλανδια ας μην μιλησουμε παντως δεν ειναι η Ολλανδια η φιλελευθερη χωρα που ολοι νομιζουμε.Εκει ξεκαθαρα επαιξε ρολο το θρησκευτικο υποβαθρο (γελοιγραφιες του Μωαμεθ μετα 2001!).
  Απλα στις χωρες αυτες ειναι το φαινομενο που σε εμας εξελειπε απαρχης του συστηματος: η συνεργασια κομματων σε κυβερνηση. Αρα λοιπον με ποιον θα κυβερνουσε η δεξια στην Αυστρια με τους σοσιαλιστες; Το ιδιο και στην Ολλανδια, αλλο αν τωρα οπως δειχνουν τα πραγματα πανε να το κανουν.Με....αδελφα ομορρα κομματα λοιπον θα συνεργαζοταν.
  Απηντησα λοιπον στο σχολιο περι Βαλτικης. Μην ξεχναμε στην Ουκρανια του Γιουρο εξαφανιστηκαν οι ακροδεξιοι κι εμειννα μονο οι γυμνες να διαμαρτυρονται; Περιεργο;
  Μην ξεχναμε πως πολλοι στις Βαλτικες χωρες συνεργαστηκαν με τους Ναζι και μαλιστα μετα την....εισοδο στην ΕΣΣΔ συνεργατσηκαν και με το ΚαΠεΝτε κλπ. Οσοι βεβαιως δεν εκαναν εγκληματα. Απλα η ανοδος εκει του Ναζισμου εχει διαφορετικα αιτια απο της δυτικοευρωπαικη ανοδο, αυτο εννοω. Και ναι μην ξεχναμε πως στην Ουκρανια ψηφισαν την κυβερνηση Πουτιν κι οχι την Τιμοσενκο επειδη η γκαζπρομ εκοβε το αεριο;
  Κατα τα λοιπα λοιπον ξαναλεω δεν υπαρχει λογος ουτε να υπερασπιστω καποιον ουτε τιποτα. Αλλα να μην θελουμε να κανουμε και το μαυρο ασπρο;
 • nionios sfentonasΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 15:44
  Πλάκα μου φαίνεται ότι κάνουμε εδώ και δυο μέρες! Κάποιος σχολιαστής θυμήθηκε την ΜΟΜΑ και τους ωραίους δρόμους που έφτιαχνε και αφού ήταν καλοί εκείνοι οι δρόμοι, και όντως ήταν καλοί, είπε να το γενικεύσουμε και να το κάνουμε τρόπο ζωής για όλο τον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα δεν είναι έλληνες οι κάτοικοι αυτής της χώρας, γιατί και τα διάφορα ι, και ο μπερδεύουν και με την δοτική και την μεταφορά της στην νεοελληνική γλώσσα καλά δεν τα πάνε. Θαρρείς και η ελληνικότητα και το αίσθημα πατριωτισμού βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ορθογραφία και την σωστή χρήση του πλάγιου λόγου!
  Οι άλλοι, κάθονται και αναλύουν μέχρι κεραίας τα ενδο ιμπεριαλιστικά παιχνίδια και τις αντιθέσεις θαρρείς και οι δικές τους αντιθέσεις έχουν καμιά σημασία για την ζωή των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων κ.α. Θαρρείς και στις ΗΠΑ δεν έχουν άστεγους, δεν έχουν ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι από το κράτος πρόνοιας, από μόρφωση και ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα υποτιμούν τον ελληνικό λαό γιατί δεν κατάλαβε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η δική του η ψήφος στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών. Κι άντε ο Θόδωρος το έχει δηλώσει, δεν είμαι κομμουνιστής, δεν είμαι αριστερός, ο LCK που κάτι από μαρξισμό είπε ότι διάβασε; Που την βλέπει την λύση που έχει ο καπιταλισμός για να βγει από την κρίση, μας την είπε με στίχους του Λοίζου χθες, και θεωρεί τον λαό, όχι παιδί αλλά γεροξεκούτη; Θες να τον θεωρείς έτσι φίλε; Πάνε ρώτα όσους νευρολόγους ξέρεις, πάλι το ίδιο θα σου πούνε: Κανένα άτομο με εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου δεν το παρατάς στην τύχη του γιατί και θα επιδεινωθεί η αρρώστια και κάποια στιγμή θα το χάσεις. Πρέπει εκεί να είσαι, δίπλα του, να του δίνεις σιγουριά και να αναλαμβάνεις εσύ τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει. Κάνε τους συνειρμούς. Και πες μας σε παρακαλώ με θέσεις και αποδείξεις αυτό το δεν είναι μαύρο- άσπρο η ΕΕ. Εκτός αν και συ, όπως ο Θόδωρος έχεις κατά νου τα εύκολα ταξίδια στο εξωτερικό και την επαφή με τους λαούς και τους πολιτισμούς( θαρρείς και κάποιος μας τα απαγόρευε πριν την ΕΕ)
  Κ αι ερχόμαστε στον Σ.Σ.( εσύ δεν είσαι Στάθη;) Τι εξαίσιος διαχωρισμός και συμπέρασμα ήταν αυτό. Άλλο κυβέρνηση της Αριστεράς και άλλο αριστερή κυβέρνηση ή διακυβέρνηση! Δηλ. για να καταλάβω εγώ που και πολύ έξυπνη κατά πολλούς δεν είμαι, μια και είμαι της καθοδήγησης, όπως περιπαικτικά λέτε για τα μέλη του Κόμματος. Ο Χριστόφιας , όντως κομμουνιστής, δεν ήταν και τόσο αριστερός στην διακυβέρνησή του και εφάρμοζε νεοφιλελεύθερη πολιτική( αφού αυτή μας έφερε εδώ που μας έφερε κατά πολλούς), και θα ήταν πολύ πιο αριστερή η διακυβέρνηση της Ελλάδας, αν το ΚΚΕ είχε δεχτεί να κάνει κυβέρνηση της Αριστεράς μαζί με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, με τους καθόλου αριστερούς σοσιαλδημοκράτες δηλ., και με την –Θεός να την κάνει- αριστερή ΔΗΜΑΡ του κ. Μαργαρίτη που θέλει στοχευόμενες ιδιωτικοποιήσεις; Τα πιστεύετε αυτά που λέτε; Δεν μπορείτε να δείτε το πασιφανές: Ότι όσο αριστερή και να είναι μια κυβέρνηση, όσο θα αποδέχεται τους όρους και τα όρια που θέτει η ΕΕ, φιλολαική λύση ΔΕΝ πρόκειται να υπάρξει; Όσο φυσικό πλούτο και να έχεις, όσες συμφωνίες και να κάνεις, τελικά την κρίση θα την πληρώσουν τα λαικά στρώματα; Και επειδή φημίζεται το Κόμμα για τις προβλέψεις του, θέλετε να βάλουμε ένα στοίχημα ποιος θα πληρώσει τα 10 δις στη Κύπρο; Θέλετε να βάλουμε ένα στοίχημα τι σόι πολιτική θα εφαρμόσει ο κομμουνιστής Χριστόφιας από δω και πέρα; Θέλετε να βάλουμε ένα στοίχημα και για το αν θα είναι αριστερή η επόμενη κυβέρνηση της Κύπρου;
 • Βάρδας ΣκληρόςΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 15:33
  Καταρχάς να πώ ότι προσυπογράφω το εχθεσινό σχόλιο του Ήλειου Ολύμπιου, το οποίο έθεσε ένα από τα βασικότερα θέματα, αυτό της γενικότερης παιδείας μας ως λαού, πολιτικής και κοινωνικής, που αν δεν αντιμετωπιστεί δύσκολα θα δούμε προκοπή σε αυτόν τον τόπο ακόμη και αν μας σβήσουν τα χρέη.
  Στην ίδια γραμμή θεωρώ ότι βρίσκεται και το δικός σου σχόλιο σήμερα Στάθη, αλλά από άλλη οπτική γωνία, αυτή των κυβερνώντων. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, όπως λέει το ρητό, και αν δεν αλλάξουν νοοτροπία οι απο πάνω είναι δύσκολο να παρακινηθούν οι απαίδευτες μάζες και να αποκτήσουν υγιή κοινωνική συνείδηση και στάση. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να αναρωτηθούμε εκεί στον Σύριζα τί πρέπει να κάνουμε ώστε να μεταφέρουμε την πολιτική κουβέντα και ατζέντα εκεί που θα έπρεπε πραγματικά να επικεντρώνεται, στο πώς θα πείσουμε τον λαό δηλαδή να μήν καταπίνει αμάσητα τα τρομοδιλήμματα που τον οδηγούν στον σχιζοφρενικό παραλογισμό να επιλέγει ως "νέα" λύση εξουσίας την ηθικά και πολιτικά σάπια ΝΔ του Καραμανλή με χριστανολαϊκό καπέλο Σαμαρά και με δεκανίκι το αδιευρκινίστου ιδεολογικής και πολιτικής κατάστασης ΠαΣοΚ του Βενιζέλου (τον Κουβέλη δεν τον αναφέρω κάν, μόδα ήταν και πέρασε). Τα πρώτα δείγματα αυτής της λαμογιοκυβερνησης ντεζαβού δεν αφήνουν καμμία αμφιβολία πλεόν, ακόμη και στους πιο φαντασιόπληκτους οπαδούς της, αλλά και στα απανταχού παπαγαλάκια της, ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να πετύχει έστω και ένα ελάχιστα θετικό πραγματάκι για αυτόν τον τόπο. Ούτε το μπορούν αλλά ούτε και το θέλουν τα εξωνημένα ανδρείκελα του πρώην δικομματισμού, καθώς τα δικά τους θέλω απέχουν παρασάγγας από τις ανάγκες και τα προβλήματα της μεγάλης μάζας των πολιτών.
  Όσον αφορά σε εμάς, όμως, θεωρώ ότι η ήττα στις εκλογές αφαίρεσε πλέον οριστικά από τον Συριζα τη δυνατότητα να παρέμβει έγκαιρα και δυναμικά στα ευρωπαϊκά δρώμενα και να δημιουργήσει προυποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής που θα συμπαρέσυραν και άλλες χώρες σε συλλογική αντίσταση στην γερμανική ηγεμονία. Οι εκλογές για εμάς δεν ήταν επιτυχία, πόσω μάλλον νίκη, ήταν ήττα σκληρή, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλεόν ως πολιτική τομή. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η γερμανοκρατούμενη Ευρωζώνη δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε αναγκαίες ριζικές τομές εκδημοκρατισμού των δομών της και απελευθέρωσης της πολιτικής της από τον τραπεζικό ζυγό, αυθυποβαλλόμενη εν μέρει και από το ευνοϊκό για αυτήν αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών που επανέφερε τα πειθήνια όργανά της στην εξουσία. Ως εκ τούτου οδεύει ολοταχώς και μοιρολατρικά προ διάλυση εις τα εξ ων συνετέθει ή τουλάχιστον προς μετατροπή της σε κλειστό κλάμπ των βορείων χωρών, που είναι άγνωστο για πόσο θα αντέξει πριν αλληλοφαγωθούν και αυτές, αλλά αυτό δεν μας αφορά. Σε κάθε περίπτωση εμείς σε μια τέτοια Ευρώπη δεν μπορούμε να έχουμε θέση, αλλά ούτε και να την επιθυμούμε. Ήμουν και είμαι υποστηρικτής του ευρωπαϊκού ιδεώδους, αλλά όχι του νεοφιλελευθέρου κακέκτυπου, στο οποίο οριστικά πλέον το εκφυλίζει η γερμανική ελίτ και τα τσιράκια της με αποτέλεμσα τα περιθώρια αλλαγής στην ΕΕ να τείνουν να εξαλειφθούν.
  Με βάση αυτά τα εσωτερικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, λοιπόν, φοβάμαι ότι οι αναπόφευτκες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο στο επόμενο διάστημα θα θέσουν τη χώρα σε τεράστιο κίνδυνο, λόγω και της εσωτερικής αποσύνθεσης που παρουσιάζει. Στο ορατό πλεόν ενδεχόμενο που μας πετάξουν απροειδοποίητα και ετσιθελικά από το ευρώ γύρω στον Οκτώβρη-Νοέμβρη με την υπάρχουσα κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κανενα σχέδιο ούτε θέληση και ηθική νομιμοποίηση για να κρατήσει την χώρα στα πόδια της με επαναφορά εθνικού νομίσματος, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα και πιθανώς να ζήσουμε σκηνές αποκάλυψης. Μία συνολική διάλυση της Ευρωζώνης θα ήταν σίγουρα καλύτερη εξέλιξη, καθώς θα μας έδινε το πλεονέκτημα να μήν είμαστε οικονομικά αποκλεισμένοι και κυνηγημένοι από το σκληρό νόμισμα όταν θα επιχειρούμε την αναδιοργάνωσή μας. Και στι δύο περιπτώσεις ο Συριζα, ο οποίος πιστεύω ότι θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στη χώρα, όταν κάποιοι θα το σκάνε κυριολεκτικα μα αεροπλάνα και βαπόρια, είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να πληροφορήσει και να προετοιμάσει υπεύθυνα το λαό, παρουσιάζοντας ανοικτά ένα άρτια οργανωμένο λεπτομερές σχέδιο Β, το οποίο θα εξασφαλίζει την κατά το δυνατόν ομαλή μετάβαση της χώρας σε εθνικό νόμισμα, όταν ένα από τα δύο προαναφερθέντα σενάρια επαληθευθεί. Οι εξελίξεις είναι πλέον πολύ κρίσιμες για να αναλανώμαστε σε μεγάλα λόγια και σε βαριές κουβέντες και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν.

  Περιττό να δηλώσω ότι δεν πρόκειται επουδενί πλέον να απαντήσω σε ειρωνικά ή υβριστικά σχόλια και παντός είδους τραμπουκισμούς. Παραμένω βέβαια ανοικτός σε κουβέντα με αντεπιχειρήματα επί της ουσίας από όπου και αν προέρχεται.
 • LCKΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 15:26
  @Ακης Νικολακοπουλος απο Μοναχο
  Τι λετε αγαπητε;
  Πρωτον: Ακριβως για τον λογο που λετε ειναι εξοργιστικο να δειχνουν οι Γερμανοι εμας σαν κατεργαρηδες. Και δεν ειναι θεμα συμψηφισμου η συγκρισεων. Ειναι θεμα υποκρισιας.
  Δευτερον: Αλλο πραγμα η ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αλλο η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. Η δευτερη εξαρταται εκτος απο την πρωτη και απο αλλους παραγωγικους συντελεστες (αλλο να παλευεις με κατσαβιδι να βιδωσεις μια βιδα και αλλο με κομπρεσερ) και μετριεται με χιλιους δυο τροπους. Οπως και να εχει ομως, αλλο να κατηγορεισαι για αντιπαραγωγικος (που αναφερεται στο δευτερο) και αλλο για ΤΕΜΠΕΛΗΣ (που αναφρεται στο πρωτο). Μην μπερδευετε τις βουρτσες με αλλα πραγματα για να δικαιολογησετε τα αδικαιολογητα.
  Τριτον: (που απευθυνεται και στον κρυφοχρυσαυγιτη ianis) Ο κακος κομμουνισμος φταιει δηλαδη για τα κνουτα που ονειρευονται τετοια καθεστωτα; Και δηλαδη η κακη εμπειρια απο τον κομμουνισμο δικαιολογει την στροφη στον Ναζισμο; Κατα τα αλλα θα ηθελα να διαβασω την απαντηση σας στον/στην Σ.Σ.: για πεστε μας και για τις χωρες απο οπου δεν περασε κομμουνισμος και παρ ολα αυτα ο νεοναζισμος ανθει (στην Αυστρια ο Χαιντερ μεχρι κυβερνηση εβγαλε το ξεχασατε;).
 • nkblsΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 15:25
  Η κατάσταση είναι απερίγραπτη , τα λόγια πια περισσεύουν. Η ευκολία είναι μια πολύ επιεικής λέξη. Ότι και να φωνάξει κανείς δε φτάνει. Δύσκολο να κατακτήσεις κάτι , ακόμη πιο δύσκολο να το κρατήσεις. Περιουσία είναι , δόξα , ευτυχία , ειρήνη , ελευθερία , ανεξαρτησία , σεβασμό , ότι και να είναι , όταν το αφήσεις στην τύχη θα το αγκαλιάσει η ατυχία. Χάθηκαν οι μάχες , χάνεται ο πόλεμος. Λίγοι πολέμησαν , άλλοι γύρισαν την πλάτη , άλλοι λούφαξαν , οι υπόλοιποι έμειναν αμέτοχοι να παρακολουθούν. Κάθονται τώρα όρθιοι στη στάση και περιμένουν ποιός ξέρει τι . Ακάλυπτοι από παντού , γεμάτοι αγωνία , γλύτωσαν από το χάος , μεγάλωσε η απειλή , δε λέει να ξεκουμπιστεί , πάλι θεριεύει , εφτάψυχη , πάλι τους κορόιδεψαν , πάλι την πάτησαν. Πήδηξε σήμερα κάποιος απ ΄ τον Παρθενώνα , γδούπος δεν ακούστηκε , πάλι καλά θα τρόμαζε τους τουρίστες της ανάπτυξης. Δεν θα ήταν κάτι σοβαρό πάντως , πηδάνε απ ΄ τα μπαλκόνια χωρίς γδούπους ένα σωρό και τη σύνοδο κορυφής δεν την απασχολούν οι πτώσεις των ανθρώπων αλλά η πτήση των κερδών , γι αυτό και λέγεται κορυφής κι όχι παρυφής. Είναι σοβαρό θέμα ο γδούπος των κερδών , είναι θέμα μιας σοβαρής συνόδου στη χώρα της Ευρώπης των λαών.
 • Ακης Νικολακοπουλος απο ΜοναχοΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 14:40
  Παιδια

  ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΧΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΛΠ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ;
  ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑΞΙ ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΟΙ ΣΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ! ΠΑΝΤΟΥ. ΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΛΠ.
  ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΦΤΥΛΙΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΝΑ ΧΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΑΚΙΑ ΜΑΣ!
  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΙΤΟΓΥΡΑΔΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΡΟΥΧΩΝ ΚΛΠ ΟΛΟΙ ΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ 80 ΜΕ 70 ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ! ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ!
  ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΝΑΝ ΚΑΘΕ ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΑΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΙΝΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΑΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑΝ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΜΩς ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΟΥ...ΒΥΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ!
  ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΡΕ ΣΤΑΘΗ ΑΠΑΞ ΚΙ ΕΦΤΑΣΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΖΕΣΑΙ ΤΗΝ *ΠΟΛΙΤΙΚΗ* ΤΗΣ ΜΠΙΛΝΤ ΑΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ; ΓΙΑΤΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ; ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ..ΜΑΓΑΖΙ;

  ΜΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ! ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΝΤΩ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ΠΩς ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ!
  ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΤΑΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩς ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΦΠΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΩς ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΤΙΠΟΤΑ; ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΝΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΜΙΚΟ *ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΠΤΥΧΕΙΟ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΗΝΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΗΝΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΣΟΥΠ Ο ΜΙΣΘΑΚΟΣ!*. ΔΕΝ ΒΙΩΝΑΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ; ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΤΑ Τ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΩΣΤΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΔΥ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ; ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΤΕ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΩΣ ΗΘΕΛΕ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΝΤΕΝΤΕΕΡ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΛΟΙΠΟΝ. ΚΑΙ ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ.
  ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΜΗΠΩς ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΚΛΠ ΙΣΧΥΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ *ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΠΙΑΝΕΤΑΙ!*;

  Υ.Γ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ: ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ! ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕς; ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕς ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΡΧΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΩς ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΛΟΙΠΕΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ; ΟΤΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ;
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ! ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ......ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕς ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΛΠ Ε ΚΑΠΟΥ ΑΡΧΙΖΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΠΩς ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ!ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΙΚΟ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΑΡΜΕΓΜΑ!) ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΝΤΣ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΝΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ!
  ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΣΕΣ ΝΑΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΚΕΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΚΕΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΣΣΔ. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΝΕ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟ; ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΗΣ ΛΙΝΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΩς Ο ΑΠΑΡΧΑΙΣΜΕΝΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ! ΤΥΧΑΙΟ ΛΟΙΠΟΝ;
 • ΚΡΗΤΗΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 14:38
  ΣΤΑΘΗ ΠΕΣ ΤΑ !!! Για άλλη μια φορά τα είπες όλα...Άλλος δροσίστηκε, άλλος...ζορίστηκε, αλλά τι να κάνουμε...Κάποιοι έχουν μάθει να εισπράττουν το χειροκρότημα με μπούρδες, κάποιοι άλλοι έχουν μάθει να χειροκροτούν μπούρδες -είναι πολλά τα λεφτά...είναι πολλή η μπόχα, πάρα πολλή πια για να κρυφτεί με ακριβά αρώματα...
 • Σ. Σ.Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 14:25
  @ Radical Structuralist : αγαπητέ μου, η Κύπρος δεν έχει κυβέρνηση της Αριστεράς. Ούτε «αριστερό» Πρόεδρο. Ο κ. Χριστόφιας είναι κομμουνιστής και το ΑΕΛ, κομμουνιστικό κόμμα. Πράγμα που αποδεικνύει για μιαν ακόμα φορά ότι: άλλο κυβέρνηση της Αριστεράς κι άλλο Αριστερή (δια)κυβέρνηση. Μην αφήνετε η αντιπάθεια σας ή απλώς η αντίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να σας τυφλώνει τόσο – μη μου την πάθετε όπως ο Αντώνης Σαμαράς...

  @ Ianis : διαβάστε καλύτερα την ιστορία των Βαλτικών χωρών, «κλισέ» όπως αυτά που ελέγχονται στο κείμενο του Σ. αναπαράγετε με όσα γράφετε. Το υψηλότερο ποσοστό της στην Ευρώπη το έχει η Ακροδεξιά (ένα μείγμα εθνικισμού – νεοναζισμού – ρατσισμού) στην Αυστρία, μια χώρα που δεν «δοκίμασε» τον κομουνισμό. Το ίδιο στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία κι όπου αλλού στη Δύση θάλλουν οι επίγονοι των τεράτων και οι νοσταλγοί της φρίκης. Τα ποσοστά της Ακροδεξιάς στις χώρες της Δύσης που επικράτησε ο ψυχροπολεμικός αντικομμουνισμός είναι σήμερα υψηλότερα κατά πολύ από τα ποσοστά της στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (παρά το αντίθετο κλισέ που επίσης κυριαρχεί στις χώρες της κατασκευασμένης σκέψης όπως – και – η δική μας)...
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΑΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 14:19
  Σημερα αγαπητε Σταθη θιγεις πολλα θεματα. Ειναι ολα σχετικα μεταξυ τους και αλληλενδετα. Τι να σχολιασει ομως κανεις πρωτο και τι δευτερο? Αν ημουν κομμουνιστης , θα ελεγα οτι για ολα αυτα που περιγραφεις φταιει το κεφαλαιο , ο καπιταλισμος. Ετσι θα καθαριζα μια και καλη. Αλλωστε ειναι και αυτο μια αληθεια. Θελω ομως να πιαστω απο αυτο που ονομαζεις ευκολια και να πω δυο πραγματα. Πραγματι ο Ελληνας υπεστη μια κατα καποιον τροπο μεταλλαξη τις τελευταιες δεκαετιες , κυριως απο το 1980 και μετα. Ο καταναλωτισμος , ο κομματισμος , το Αμερικανικο ονειρο , η Ευρωπαικη ευμαρεια , ολα αυτα μαζι και σε συνδυασμο με την παγκοσμιοποιηση , την αναπτυξη του χρηματοπιστωτικου συστηματος και την μεγιστοποιηση της επιρροης των ΜΜΕ, απομακρυναν τον λαο απο παραδοσιακες αρχες και αξιες , αλλαξαν την ιδια την κοινωνια και τα προτυπα της. Γιναμε ευκολοι στην κριτικη μας , ευκολοι στην παιδεια μας , ευκολοι στους στοχους μας , ευκολοι στην σκεψη μας , ευκολοι στον λογο μας. Γιναμε ευκολοι θυτες και ευκολα θυματα. Υπαρχουν ομως και αλλες αιτιες για ολα αυτα και νομιζω οτι πρεπει να τις αναφερουμε. Πρωτον , οι περισσοτεροι απο εμας ειμαστε απαιδευτοι και αμορφωτοι. Δευτερον , η ατομικοτητα και το ισχυρο εγω ειναι στοιχεια που χαρακτηριζουν διαχρονικα τον Ελληνα και δεν τον αφηνουν να εχει ως προτεραιοτητα το κοινο συμφερον. Τριτον , οι σχεσεις Ελληνα και κρατους ειναι και ηταν παντα σχεσεις καχυποψιας , σχεσεις υποταγης , σχεσεις αναγκης , σχεσεις αλληλουπονομευσης , σχεσεις λεηλασιας απο την μια και την αλλη πλευρα. Αυτο οφειλεται καθαρα στην ιστορικη μας διαδρομη ως εθνους , στο βυζαντιο , στην τουρκοκρατια , ενετοκρατια , φραγκοκρατια , στο κρατος των βαυαρων , στο κρατος των χρυσοκανθαρων , στο κρατος των δικτατορων , στο κρατος των ημετερων. Ο ελληνας εμαθε να αγωνιζεται παντα μονος και οταν του δινοταν η ευκαιρια να μετεχει στο κρατος , το εβλεπε σαν ευκαιρια αναδειξης και λεηλατησης και οχι σαν προσφορα στην κοινωνια. Ετσι εμαθε και πανω σε αυτο πατησαν οσοι τον καταντησαν αυτο που ειναι σημερα.
 • louder than the gunsΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 14:02
  Για μια ακόμα φορά χειροκροτώ κι επικροτώ μαζί.
  Δεν καταλαβαίνω όμως τους φίλους συν-σχολιαστές εκείνους που αποδίδουν την έξαρση του ναζισμού στην Ανατ.Ευρώπη στο "επαχθή" και "τυρρανικά" κομμουνιστικά καθεστώτα που προηγήθησαν.Κατ'αρχάς η έξαρση του ναζισμού είναι φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας.Η Σοβιετική ένωση έπεσε το '91.Έπειτα ο ναζισμός δεν γνωρίζει ευρεία διάδοση μόνο στην Αν.Ευρώπη.Για την γιγάντια εξάπλωσή του στις σκανδικαβικές χώρες έχουμε να πούμε κάτι;Το φαινόμενο Μπρέιβικ μήπως μας λέει τίποτα;ξέρετε αγαπητοί φίλοι πως στο Όσλο πυροβολούν τους σκουρόχρωμους απ'τις ταράτσες; και στην Ελλάδα πάλι πως φτάσαμε να έχουμε το φασιστικό παρακράτος μες στην επίσημη βουλή; μήπως και εδώ ζήσαμε τον κομμουνισμό και δεν το καταλάβαμε ή φταίει μήπως η "αριστερή μόδα της μεταπολίτευσης" και ο λαλιώτης κι η δαμανάκη που σπείραν την απογοήτευση στον κόσμο;
  Όλα αυτά νομίζω είναι επιδερμικές ερμηνείες του φαινομένου.Ένα πράγμα βρίσκω σίγουρο.Οι άνθρωποι συντηρητικοποιούνται υπόγεια και έντεχνα από την κατάρρευση του κομμουνισμού και μετά.Η συντηρητικοποίηση αυτή βαθμηδόν τους έφτασε μέχρι το κατώφλι του ναζισμού.Ο δυτικός κόσμος έχει εξαπολύσει (για οικονομικούς προφανώς λόγους) έναν λυσσαλέο πόλεμο ενάντια στο μουσουλμανικό κόσμο σε όλα τα επίπεδα, της μαμάς αμερικής πάντα προεξαρχούσης (GeorgeW.Bush θα σε θυμόμαστε για πάντα). Η Οριάνα Φαλάτσι, αν έχεις τον θεό σου, κομμουνίστρια και διεθνίστρια τη δεκαετία του'70, μεταμορφώθηκε σε ορκισμένη αντίπαλος του ισλαμισμού τη δεκαετία του '90.Κάπως έτσι θα συνόψιζα εγώ την πορεία του δυτικού πνεύματος τα τελευταία είκοσι χρόνια.Αυτό που ευρέως τη δεκαετία του '00 είχε περιγραφεί ως "πόλεμος των δύο κόσμων", του χριστιανικού και του μουσουλμανικού. Κι αυτό είναι ό, τι νομίζω πως άνοιξε την κερκόπορτα απ’την οποία μπήκε κι εξαπλώθη το μικρόβιο του φασισμού.Μαζί με όλα τα συμπαραμαρτούμενα αδιέξοδα (οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά) του καπιταλιστικού «αναπτυγμένου» κόσμου φυσικά.
 • despoinamkΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 13:47
  Πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε νοοτροπία σαν άτομα. Το ωχ αδερφέ, το έ και τι έγινε, το να βγάλει ο άλλος το φίδι απ την τρύπα και εγώ τρώω τα έτοιμα αποδείχθηκε καταστροφικό και για αυτούς που επωφελήθηκαν προσωρινά. Παραγίναμε (όσοι γίνανε) εύκολοι και με ευκολία τρώμε τις ειδήσεις των 8, την προπαγάνδα για το υποτηθέμενο καλό μας, την πάρτη μας και όχι το σύνολο. Με ευκολία και φόβο δώσαμε (όσοι δώσανε) και νοπή λαϊκή εντολή για συνέχιση του φιάσκου και της καταστροφής μας. Και με ευκολία όταν έρθουν πιο δύσκολες μέρες, που ξέραμε ότι θάρθουν, θα ξαναφωνάζουμε μπροστά στις κάμερες (3 λεπτά δημοσιότητας) λες και δεν φταίμε εμείς για τις επιλογές μας. Επιτέλους πρέπει να βγούμε απ την ευκολία που σκεπτόμαστε και πράτουμε, απ τη χρυσή μετριότητα( που εγκαθίδρυσε το ΠΑΣΟΚ με το Τσοβόλα δώστα όλα) και να αρχίσουμε να παράγουμε σκέψη , όχι να τρώμε αμάσιτη αυτή που με ευκολία μας πασάρουν, να αποκτήσουμε παιδεία, μόνοι μας ανεξαρτήτου πτυχίων και σπουδών που αυτά πλέον παρέχουν εξειδίκευση όχι μόρφωση. Να καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι κ θάναι πολύ δύσκολα, ανεξάρτητα αν με ευκολία τους αφήσαμε να μας δουλεύουν και να μας καταστρέφουν. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε κ κάτι πιο δύσκολο. Να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση , αυτό το σάπιο σύστημα που θέλει να διαιωνίζεται κ να μας ξανασώζει. Και όχι με ευκολία , τυφλή αγανάκτηση κ αμορφωσιά να επιλέγουμε ακραίες λύσεις κ φασιστικά μορφώματα να καθαρίζουν για μας. Γιατί τότε η ευκολία μας γίνεται η καταστροφή μας και θάνε πολύ πιο δύσκολο να επανέλθουμε στο όμορφο και το υγιές, εκτός αν κάποιοι συνηθήσουν στην απόλιτη φτώχια και αναξιοπρέπεια και πουν ε, και τι έγινε.
 • ianisΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 12:44
  Αναφέρεσαι σε θαυμαστές των Faffen SS, που υπάρχουν σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και ειδικότερα στη Λιθουανία και στη Λεττονία υπό κατοχή ως γνωστόν, στην πρώην ΕΣΣΔ. Αλλά και στην Ουγγαρία, όπου η λαϊκή εξέγερση κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1956, κατεστάλη μετά αιματηρή εισβολή των σοβιετικών τανκς. Σύμπτωση; Δεν νομίζω. Βλέπεις στις χώρες αυτές που τον δοκίμασαν, ο κομμουνισμός δεν μυθοποιήθηκε όπως στη δική μας. Αντίθετα, η ανάμνησή του είναι αρκετά απεχθής, ώστε να μυθοποιείται το ιδεολογικά αντίπαλο δέος του εκείνης της εποχής, ο Ναζισμός. Παράδοξο για μας που τον δοκιμάσαμε τότε, όπως και τους σημερινούς επιγόνους του, της φράου Μέρκελ, εντελώς φυσιολογικό όμως γι αυτούς με τις αντίθετες εμπειρίες. Οι οποίοι βλέποντας την ελληνική κομμουνιστολαγνεία, μάλλον θα σταυροκοπιούνται.
  Βλέπεις η αποκολοκύνθωση έχει δυό πλευρές, ανάλογα με αυτή που σε τσούζει.
  Συμφωνούμε απόλυτα για τη γιγαντιαία απάτη εις βάρος του ελληνικού, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών λαών. Για να καταλήξουμε ότι η φιλοπατρία είναι το κυρίως ζητούμενο, μιας κι έχει πληγεί από αριστερές (κατά του δήθεν εθνικισμού και απαξίωση της πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης) και δεξιές κορώνες (υπερ δήθεν της ελευθερίας του ατόμου και του επιχειρείν) και στην οποία ταχέως, θα πρέπει να επιστρέψουμε.
 • Radical StructuralistΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 11:46
  Ωραιά όλα αυτά αλλά όταν 7 στους 10 τα αποδέχονται τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας και καλά να πάθουμε! ¨Οταν ακόμα και τώρα νέοι άνθρωποι και ξέρω αρκετούς, ελπίζουν ακόμα σε ρουσφέτια και ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απλά τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και θα χειροτερέψουν.
  ¨Οταν σκεφτόμαστε μόνο το στενό προσωπικό μας συμφέρον και όχι το συλλογικο ταξικό συμφέρον, τότε δεν υπάρχει ελπίδα! Και μην μου πει κανείς ότι ελπιδοφόρα θα είναι μια κυβέρνηση της αριστεράς με βάση το ΣΥΡΙΖΑ , γιατι θα γελάσω. Κοιτάχτε στη Κύπρο. Και εκεί κυβέρνηση της αριστεράς έχουν. Ωστόσο το μνημόνιο μνημόνιο. Δεν υπάρχει ελπίδα μέσα στην Ε.Ε ευρολύγουρηδες μου. Μόνο φτώχεια, εξαθλίωση και φυσικά τα Waffen SS των απανταχού στην Ευρώπη Κασιδιάρηδων. Δεν πειράζει όμως, έχουμε ευρώ, άσχετο αν πολλοί από εμάς δεν το βλέπουμε ούτε για δείγμα. Δεν πειράζει, έχουμε "ευρωπαική ολοκλήρωση" και ας μην αποφασίζουμε για την τύχη μας από εδώ και πέρα. Είμαστε όμως Ευρωπέοι. Προτιμούμε να είμαστε Ευρωπέοι επειδή ακριβώς η άρχουσα τάξη δεν θα μπορούσε να σταθεί έξω από την Ε.Ε και έχει κάνει τα ερίφια που ονομάζονται έλληνες να έχουν ψωνιστεί με την Ε.Ε σαν να ήταν η γη της επαγγελίας!

  Λοιπόν φίλοι Ευρωπέοι ευρωλύγουρες καθήστε με τις αυταπάτες πέρι μιας Ε.Ε των λαών ή περί αλλάγης κλίματος στην ευρώπη. Αλλά να θυμάστε no prayer for the dying, κανείς δεν πρόκειται να σεβαστεί έναν λαό ο οποίος δεν σέβεται το εαυτό τους !
 • LCKΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 11:37
  Ετσι ειναι αγαπητε Σταθη. Υπαρχει μια κριση αξιων γενικως, και δεν ειναι μονο Ελληνικο φαινομενο οπως μπορει να καταλαβει κανεις και απο το κειμενο σου. Να χρησιμοποιησω μερικα απο τα παραδειγματα σου:
  -Εξηγεις σε Γερμανο οτι ειναι αδικο να θεωρει κατεργαρηδες μονο εμας τους Ελληνες λες και αυτοι ειναι αθωες παρθενες, σου την πεφτει ο Αγγλος και σου λεει οτι δεν δικαιουσαι δια να ομιλεις. Σκαει καπακι το σκανδαλο της Barclays (τεραστιο σκανδαλο στησιματος διατραπεζικου επιτοκιου, με αποτιμηση σε τρις), κοιτας με νοημα τον Αγγλο, στην πεφτουν και οι δυο για τα ‘γκρηκ στατιστικς’. Κολοκυθια! Αφου τα ΜΜΕ λενε οτι οι Ελληνες ειναι απατεωνες, ετσι ειναι και λεγε οτι θες....
  -Υμνοι για τον Στουρναρα. Εξηγεις οτι ο ανθρωπος ηταν απο τους αρχιερεις της εισοδου της Ελλαδας στο ευρω με τα ‘γκρηκ στατιστικς’ και τα κολπα της γκολντμαν σακς , σου απαντουν οτι αυτο ειναι αποδειξη διαπραγματευτικου δαιμονιου! Βρασε ρυζι....
  Συμπερασμα: η χωρα ειναι υπολογη για τα ‘γκρηκ στατιστικς’, αλλα αυτος που τα μαγειρεψε ειναι τσακαλι!
  ...ουτως εχοντων των πραγματων, ψαχνεις για κανα τοιχο με γερη γωνια να βαρεσεις το κεφαλι σου, σε κοιτουν απορημενοι με εκεινο το σπηνθιροβολο βλεμμα του ραν-ταν-πλαν: τι τον επιασε τωρα;
 • KonstasΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 10:58
  Δυο θεματάκι από εμένα.
  1) Συμφωνώ απόλυτα με την θέση του συντάκτη "το στερεότυπο όμως εκεί! ατράνταχτο! και αήττητο, όπως η βλακεία, επιμένει: «τεμπέληδες» οι Ελληνες, «δουλευταράδες» οι Γερμανοί! Μπούρδες."

  Όταν η θεία της συζύγου μου πήγε μετανάστρια στην Γερμανία και άρχισε να δουλεύει μαζί με πληθώρα άλλων ελλήνων σε εργοστάσια, η παραγωγή των εργοστασίων αυξήθηκε σημαντικά σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι έλληνες μετανάστες, συνηθισμένοι οι περισσότεροι να δουλεύουν σκληρά σε χωράφια για αμέτρητες ώρες, έκαναν το ίδιο και εκεί (θεωρόντας μάλιστα τις συνθήκες εργασίας ονειρικές μπροστά σε αυτές στις οποίες είχαν συνηθίσει)... Αποτέλεσμα; οι γερμανοί συνάδελφοί τους να τους στραβοκοιτούν και να τους λένε να κόψουν λίγο γιατί χαλάνε την πιάτσα.
  Βέβαια είναι γεγονός ότι ο έλληνας δεν δουλεύει όπως παλιά, αλλά και πάλι, ας ρωτήσουν για τις ώρες και τις συνθήκες εργασίας ενός μέσου υπαλλήλου εδώ (ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες, όπου δεν είναι όλοι ασυνείδητοι) και ας τις συγκρίνουν με τις υπόλοιπες χώρες.

  2) Στο θέμα των εφοπλιστών θα διαφωνήσω εν μέρει. Στην ηθική πλευρά συμφωνώ απόλυτα. Το ζήτημα είναι όμως ότι, όπως το έθεσε κυνικά ο Ρέστης, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα και με βάση την ΚΙΝΗΤΗ φύση του πλοίου, είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιβάλλεις μονομερώς επιβαρύνσεις στους εφοπλιστές, γιατί πολύ απλά σηκώνονται και φεύγουν. Ηθικά μεμπτό; Σίγουρα. Αλλά είναι η αλήθεια. Το ζητούμενο δεν είναι όμως να καταστρέψεις την Ελλάδα για να αποδέιξεις πόσο παραδόπιστος είναι κάποιος, αλλά να βρεις μια λύση, ώστε να βγεις κερδισμένος από αυτόν. Το να τον διώξεις είναι ηθική δικαίωση, αλλά δεν σου προσφέρει τίποτε ως χώρα.
 • ΑριστείδηςΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 09:59
  Οι παρελάσεις στη Λιθουανία με στολές των SS θα γίνονταν ακόμα κι αν ο κατώτερος μισθός ήταν 2000 ευρώ. Δεν έχει σχέση το ΔΝΤ με αυτό. Απλά οι ναζί για τους λαούς της Βαλτικής ήταν "ελευθερωτές" έναντι των Σοβιετικών που τους είχαν υποδουλώσει λίγα χρόνια πριν. Λάθος σκεπτικό βέβαια αλλά άντε να τους το βγάλεις.
 • ΙΩΑΝΝΗΣ69Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 09:39
  Λούμπεν, Λούμπεν, είσαι εδώ?... Άργησες την προπαγάνδα σήμερα...
 • Laura SΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 08:53
  Κακώς τους αποδοκιμάζετε όλους αυτούς! Έκαναν εξαιρετική δουλειά!! Θέλει πολύ κόπο, χρόνο, ευρηματικότητα και υπομονή να αποσταθεροποιήσεις ψυχολογικά έναν ολόκληρο λαό! Να αποδομήσεις τους βασικούς θεσμούς ενός έθνους! Να τους διαφθείρεις μέχρις αισχάτων! Να τους κάνεις συνένοχους στο έγκλημά σου! Να τους προσφέρεις άρτο και θέαμα ώσπου αυτό να είναι το μόνο ζητούμενό τους!
  Κύριοι, το μυαλό μας έγινε κιμάς! Πέτυχαν!
 • γιαννης νικαιαΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 08:46
  καλημερα γεροντα και σε ολη τη παρεα.
  μιλησε και σημερα η σοφια σου, ειπε για πραγματα καθημερινα, για τον υπογειο πολεμο των μμε και για την πλυση εγκεφαλου που μας κανουν με επιτυχια (τα αποτελεσματα αυτο δειχνουν).
  για τον βαγγελα εισαι αδικος παντος γιατι ο ανθρωπος ειπε:θα καλεσουμε τους εφοπλιστες για να συζητησουμε.τωρα βγηκε τριτο κομμα και δεν του το επιτρεπει ασε που εχει και τους δελφινους που πρεπει να υποταξει(οπως τον ελληνικο λαο).καπου ακουσα οτι στην συνοδο κορυφης θα τριγυριζει και ο γαπ, μακαρι ρε φιλε μπας και σωθουμε.ειδες κατι παει να γινει, ο λαος ψηφισε σαμαρα με συμβουλους τεχνοκρατες του σημιτη και με συμμαχο τον προεδρο της σοσιαλιστικης διεθνους, αν δεν ειναι αυτη ντρημ τημ τοτε πειτε μου ποια ειναι, στελνουμε τα καλυτερα μυαλα της ελλαδας, τελικα οι κοποι δεν πηγαν χαμενοι, θα ξημερωσει καινουργια μερα.
  σημερα σταθη το σκιτσο σου ειναι ολα τα λεφτα.
  υ.γ κουιζ:υπαρχει ανθρωπος εφοληστης στην ελλαδα που δεν γνωριζει για το ασυμβιβαστο;
 • Syllektis_MorfwnΠέμπτη 28 Ιουνίου 2012, 08:13
  Bravo Stathi,
  Πές τα ξανά και ξανά και ... παρακάλα να σε ακούσει ο Ελληνας.
  Φοβάμαι πως έχασε την ακοή, την όραση, την κρίση και την σκέψη του ...

 • Αθήνα7°CΥψηλή:10°C
  Χαμηλή:2°C
 • Θεσ/νίκη6°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-3°C
 • Πάτρα12°CΥψηλή:8°C
  Χαμηλή:2°C
 • Ηράκλειο12°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα5°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-2°C