Αδικες διώξεις, δίκαιες δίκες

Πρώτη καταχώρηση: 12/01/2017 - 08:00

Τελευταία δημοσίευση: 12/01/2017 17:00Ο Στάθης στον eniko

Αδικες διώξεις, δίκαιες δίκες

«Δεν μπορείς να αγιάσεις» ούτε καν μια άδεια ολίγων ημερών να απολαύσεις - και για να «αγιάσω» ουδέποτε έθρεψα φιλοδοξία, για την αδειούλα όμως; Ας όψεται ο κ. Καμμένος, ο οποίος από δεξί χέρι του Τσίπρα εξελίσσεται σε μαύρη χείρα της κυβέρνησης. Και εις όσα αφορούν τον Τύπο. Η δίωξη κατά του κ. ΓιάννηΚουρτάκη και κατά του κ. ΠαναγιώτηΤζένου (των «Παραπολιτικών») βρωμάει Ερντογανισμό.

Επιπροσθέτως, σήμερα εκδικάζεται και μια παλαιότερη αγωγή του κ. Καμμένου κατά του εκλεκτού σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη και κατά του «Πρόταγκον» για το ευτελές ποσόν των 2.000.000 ευρώ! (No problem, καθ’ ότι ο φίλος μου ο Ανδρέας διαθέτει 2.000.001 ευρώ, το δε «Πρόταγκον» 2.000.002 ευρώ.)

Εν πρώτοις τα αυτονόητα: Η ελευθερία του Τύπου. Οπως είχε αποφανθεί το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο (εξετάζοντας το δικαίωμα έκδοσης πορνικών εντύπων), είναι προτιμότερο να κυκλοφορεί ένα κακό έντυπο, παρά κανένα έντυπο. Στη συνέχεια: για κάθε πολίτη που αδικείται από τον Τύπο υπάρχει ο φυσικός Δικαστής. Για κάθε πολιτικό όμως ή άνθρωπο του Τύπου, υπάρχει ο αντίλογος. Αλλιώς ποινικοποιείται η πολιτική ζωή. Στον Τύπο υπάρχουν ένα σωρό παθολογίες, από την κιτρινίλα ως την παραπληροφόρηση και από τη διαπλοκή ως την υποτέλεια. Κριτής, για όλα αυτά, αλλά και για τις αρετές του Τύπου, είναι ο αναγνώστης, ο ακροατής, ο θεατής. Κάθε άλλη προσέγγιση από τους πολιτικούς εναντίον του Τύπου είναι ολοκληρωτική στην αντίληψή της, και εν τέλει φασιστική.

Ειδικώς η σάτιρα δεν διώκεται. Εκτός αν ο σκιτσογράφος ζει στην Τουρκία (στις φυλακές της) ή στη Βόρεια Κορέα (στα φρενοκομεία της). Η σάτιρα διώκεται μόνον όταν ο Ιαβέρης τη φοβάται. Και κατά τούτο θα παρακαλούσα τον κ. Καμμένο να μου κάνει και μένα μιαν αγωγή, για να μην απολαμβάνει μόνος του τη δόξα ο Πετρουλάκης. Κύριε Καμμένε, στη Δημοκρατία τα πράγματα έχουν αλλιώς. Οταν κάποτε ο Αριστοφάνης έγραψε τους «Ιππής», ο Κλέων ο Βυρσοδέψης (που ήταν το «υποκείμενο» της εν λόγω σάτιρας) τον έσυρε στα δικαστήρια. Και οι δικαστές όχι μόνον δεν καταδίκασαν τον Αριστοφάνη, αλλά υποχρέωσαν τον Βυρσοδέψη να γίνει χορηγός στην επόμενη κωμωδία του μεγάλου κωμωδιογράφου.

Ο Τύπος δεν κυβερνά. Μπορεί να βοηθά μια κυβέρνηση να κυβερνήσει άθλια (διαπλοκή) ή να κυβερνήσει καλύτερα (όταν την ελέγχει). Ο κ. Σαμαράς έριξε μαύρο στην ΕΡΤ και μετά είδε το μαύρο με τα μάτια του. Και η σημερινή κυβέρνηση διαπράττει το ίδιο λάθος. Εμφανίζεται υπήκοος του δόγματος ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Κατηγορεί τον Τύπο για τη μαυρίλα, που η ίδια παράγει. Της φταίει ο αγγελιαφόρος. Αρνείται να καταλάβει ότι υπάρχει Τύπος εναντίον της, όπως υπάρχει και Τύπος υπέρ της. Και το έχει παραξηλώσει. Δεν φταίει ο Τύπος αν το «Σωτηρία» ξεμένει από οξυγόνο. Θα έφταιγε και ο Τύπος, αν δεν το έγραφε. «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης». Αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει το αντίθετο. Φαίνεται σαν να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τον Τύπο που δεν ελέγχει. Αυτόν, δε, που ελέγχει τον νεκρώνει. Επιβάλλει άμεση λογοκρισία ή προχωρά σε έμμεση παρασιώπηση εναντίον κάθε κριτικής. Υπήρξαν αριστεριστές απ’ αυτούς που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, οίτινες απεφάνθησαν ότι «τα “Νέα” άργησαν να πεθάνουν». Κάτι τέτοια μπορεί να έχουν σχέση με τον σταλινισμό (ή κάποιου είδους μισάνθρωπα κόμπλεξ), αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά. Την οποίαν πλέον η κυβέρνηση των ανδρεικέλων του Σόιμπλε διασύρει σε όλα τα επίπεδα.

Μόλις προ ολίγων ημερών ο Τσίπρας μάς ζήτησε να μη διαβάζουμε εφημερίδες για να ’χουμε την υγειά μας. Αστειάκι, ίσως όχι εφάμιλλο του αστείου ότι θα έσχιζε τα μνημόνια, αλλά ισοϋψές των 2.000.000 ευρώ που ζητά ο Καμμένος από τον Ανδρέα Πετρουλάκη. Βεβαίως, δεν ανησυχώ, ο Ανδρέας έχει τα λεφτά - παρ’ ολίγον να του πουλήσει ο κ. Παππάς ένα κανάλι, ας όψονται τα γίδια που βέλαζαν και μας πήρανε χαμπάρι.

Οσο για τα σίδερα της φυλακής που περιέχουν τον κ. Κουρτάκη και τον κ. Τζένο, ελπίζω να ’ναι για λεβέντες. Διότι μόνον τέτοια σίδερα διαπαιδαγωγούν για το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς του Κατρούγκαλου. Οχι της Αριστεράς που έφαγε η ίδια τις φυλακές με το καντάρι, αλλά της Αριστεράς του γλυκού νερού, εκείνης που κόβει τα επιδόματα των αναπήρων για να τα δίνει στα ξεδιάντροπα καλόπαιδα που διορίζει σωρηδόν στις ΜΚΟ και τη λοιπή παρασιτική οικονομία.

Επίλογος: Κυρίες και κύριοι δικαστές, παρακαλώ εφαρμόστε τους νόμους εναντίον όσων δημοσιογράφων και εκδοτών βλάπτουν τους πολίτες ή την πατρίδα. Αλλά αφήστε τους πολιτικούς να υφίστανται την κριτική του Τύπου - αν είναι άδικη, εκπίπτει.

Για τους γελοιογράφους, για τους δημοσιογράφους δεν υπάρχει νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε να κρύβονται πίσω απ’ τα φουστάνια του. Αντιθέτως, εκτίθενται διαρκώς με όσα λένε κι όσα γράφουν. Και για καλό και για κακό. Και την κρίση τη βγάζουμε όλοι μας, όχι ο Ερντογάν.

 

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (3)
 • ΑριστείδηςΚυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, 19:45
  @ ο γιαλός είναι στραβός
  Πολύ σωστά. Αλήθεια, η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων είναι συνήθης πρακτική στην Ελλάδα. Όλοι θυμούνται το "σκάνδαλο" του Βατοπεδίου. Το ότι η πρόταση του εισαγγελέα (πριν από μερικές ημέρες!!!) ήταν να αθωωθούν όλοι (δηλ. ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο - γιατί δε διαπιστώθηκε καμιά παρανομία, ούτε καμιά ζημία του Δημοσίου) πόσοι το έμαθαν;
 • Χαίρε ω χαίρε ΕλβετίαΠέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, 18:05
  @ Στραβό Γιαλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν να γίνει κυβέρνηση έλεγε για τις αγωγές όσα γράφει ο Στάθης σήμερα. Οταν "καταδικάσθηκε" ο Κλέων διέθετε τη συντριπτική πλειοψηφία στον Δήμο. Για τα υπόλοιπα θα πάω Ελβετία, ανέκαθεν ήμουν ελβετόψυχος.
 • ο γιαλός είναι στραβόςΠέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, 14:50
  Δηλαδή αν οι δύο αυτοί κύριοι εκβίαζαν πράγματι ή συκοφαντούσαν το παιδί του Καμμένου (διότι περί αυτού πρόκειται), αρκεί η καταγγελία εναντίον τους; Δυο άγνωστοι δημοσιογράφοι που θα εβλάπτετο η υπόληψή τους, ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Και θα κάθονταν να σκάσουν. (Όποιος έσκασαν κι αυτοί οι μεγαλοδημοσιογράφοι που βρισκόντουσαν στη μισθοδοσία του ΔΝΤ για να διαμορφώνουν το κλίμα υπέρ των μνημονίων). Η σκιά της λάσπης όμως πάνω στο όποιο δημόσιο πρόσωπο θα έμενε. Οι δημοσιογράφοι είναι για να πληροφορούν κι όχι για να παραπληροφορούν ή να εκβιάζουν. Αν το κάνουν πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες, εκτός αν πρόκειται για πρόσωπα ιερά κι απαραβίαστα.
  Είμαι αντίθετος - ως πολίτης - στις αγωγές. Πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που θίχτηκε να πλουτίζει απ' αυτό. Αντιθέτως πιστεύω ότι ο λασπολόγος κι ο συκοφάντης πρέπει να πηγαίνουν φυλακή και να πληρώνουν πρόστιμο. (Κι όχι να ωφελείται ο θιγόμενος). Διότι η κατάντια μας οφείλεται κατά πολύ και στον ξεπεσμό της δημόσιας ζωής. Του δημόσιου λόγου. Και του Τύπου. Η απαξίωση των δημοσιογράφων είναι στο παραπέντε για να γίνει πλήρης. Και θα πάρει η μπόρα - αν δεν τους έχει πάρει ήδη - και τους σωστούς ανθρώπους του Τύπου.
  Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι αν λασπωθεί κάποιος η διάψευση ελάχιστα αποτελέσματα φέρνει. Λέω ότι ο Α είναι κλέφτης.Αυτός το διαψεύδει.
  Η λεγόμενη Κοινή Γνώμη αντιδρά ως εξής και μη μου πείτε ότι δεν είναι έτσι.
  1. Ε, και τι θά 'θελες να κάνει; Να το παραδεχτεί;
  2. Για να το πουν κάτι τρέχει. Χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει. (Η πιό ηλίθια κι άστοχη παροιμία όλων των εποχών. Αν συνέβαινε τούτο η συκοφαντία θα ήταν έννοια ανύπαρκτη).
  3. Και τι σε νοιάζει εσένα; Γιατί τον υπερασπίζεσαι; (Αν βρεθεί κάποιος να μιλήσει λογικά. Δλδ να πει ότι πρέπει ν' αποδειχτεί.)
  4.
  5.
  6.....κλπ.
  Οι Δικαστές αθώωσαν τον Αριστοφάνη. Η Ηλιαία ήταν; Μιλάμε για 5.000 Δικαστές και 1.000 αναπληρωματικούς που δίκαζαν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και μόνο αντικειμενικοί δεν ήσαν Το Δικαστικό Σύστημα της Αθήνας δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Προφανώς στη δίκη υπερτερούσαν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κλέωνα.
  Υπενθύμιση: Οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν την συκοφαντία το χειρότερο όνειδος κι ο συκοφάντης υφίστατο την απόλυτη περιφρόνηση. Πέραν τούτου άλλο σάτιρα κι άλλο εκβιασμός, συκοφαντία και λάσπη. Κι η προστασία από τους συκοφάντες δεν είναι Ερντογανισμός. Είναι αυτοάμυνα κι ανθρώπινο δικαίωμα. Κι άλλος τρόπος άμυνας από τις μηνύσεις δεν υπάρχει.
  Βεβαίως πρέπει να καταργηθεί το αυτόφωρο.
  Ο φίλος μου ο mk παλιός φίλος από τον Ναυτίλο, μου είπε χθες ότι στην Ελβετία ο κιτρινισμός πατάχθηκε αμείλικτα. Δεν υπάρχει αυτόφωρο αλλά οι δικάσιμες δεν τραβάνε 3 - 4 χρόνια. Οι δίκες κατά της συκοφαντίας μέσω του Τύπου, διεξάγονται εντός μηνός και ορίζονται οι ποινές και τα πρόστιμα. Μ' αυτόν τον τρόπο ο κιτρινισμός έπεσε κατά 90%. Δεν το έχω διασταυρώσει αλλά και να μην συμβαίνει στην Ελβετία είναι ένα σύστημα αποτελεσματικό και δίκαιο. Δεν μπορείς επειδή έχεις μιά πέννα ή ένα μικρόφωνο ν' ασκείς τρομοκρατία κατά πάντων και προς ίδιον όφελος. Δεν γίνεται. Δεν στέκει. Είναι ανήθικο και παράλογο. Κι ο άλλος οφείλει ν' αμυνθεί. Η προσφυγή στην Δικαιοσύνη είναι ο μόνος τρόπος. Διότι αν απλώς το διαψεύσεις, γιατί οι πολίτες να σε πιστέψουν; Εσύ λες τούτο, ο άλλος το αντίθετο. Διαλέγετε και παίρνετε.

 • Αθήνα10°CΥψηλή:9°C
  Χαμηλή:4°C
 • Θεσ/νίκη5°CΥψηλή:6°C
  Χαμηλή:-2°C
 • Πάτρα11°CΥψηλή:11°C
  Χαμηλή:3°C
 • Ηράκλειο11°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα3°CΥψηλή:6°C
  Χαμηλή:-4°C