«Με το άροτρο και το ξίφος»...

Πρώτη καταχώρηση: 12/03/2013 - 08:00

Τελευταία δημοσίευση: 12/03/2013 17:29Ο Στάθης στον eniko

«Με το άροτρο και το ξίφος»...

Απ’ ό,τι έχει αρχίσει να διαφαίνεται, ο κ. Σαμαράς στο θέμα της ΑΟΖ έχει αρχίσει να πηγαίνει στραβά τον γυαλό. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε (κατά τη συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη) σε μια «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΑΟΖ».

Προσέτι ο κ. Σαμαράς επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό έχει μιλήσει για «συνεκμετάλλευση» των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων καθώς και για το «ευρωπαϊκό συμφέρον».

Αν οι τοποθετήσεις αυτές επιδέχοντο μιας ανάγνωσης που θα παρέπεμπε στην Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη ή στην Ευρωπαϊκή Ενότητα ή στη κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική, τότε θα ήταν τοποθετήσεις μιας αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής.

Ομως οι τρεις αυτές έννοιες, Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, Ευρωπαϊκή Ενότητα και κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική, απλώς δεν υπάρχουν.

Τις σκότωσε εν τη γενέσει του το ευρώ. Διότι, ενώ το κοινό νόμισμα επρόκειτο να είναι μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού οικοδομήματος, έμεινε εκ προθέσεως (των ισχυρών της Ενωσης ) κολοβό κι έτσι έγινε εργαλείο πλουτισμού των πλουσίων της Ευρώπης κι εκγερμανισμού της Ενωσης. Το πολιτικό σχέδιο για Ευρώπη των κρατών και των λαών δεν πρόκειται να πάρει μπροστά ποτέ, διότι η μονεταριστική Ευρώπη των τραπεζών είναι πολύ καλύτερη για τους πλούσιους. Με όσους κινδύνους κι αν κρύβει κάτι τέτοιο («οι δαίμονες του πολέμου απλώς κοιμούνται», Γιούνκερ), διότι ο καπιταλισμός μόνον για τους κινδύνους που ο ίδιος παράγει, δεν ενδιαφέρεται.

Αλλά, αν αυτή η Ευρώπη των κρατών και των λαών δεν υπάρχει (τουλάχιστον ώσπου να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ενωση), υπάρχει η Ευρώπη της εκμετάλλευσης - της «συνεκμετάλλευσης» που λέει και ο κ. Σαμαράς.

Αν, υπ’ αυτό το πρίσμα λοιπόν αναγνωσθούν οι τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Πρωθυπουργού για τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά διότι παραπέμπουν στο Μνημόνιο, στην άρση της Ασυλίας της χώρας, στη διαρπαγή του εθνικού πλούτου προς εξόφλησιν άνομων και ειδεχθών δανείων.

Αλλά, αν τα πράγματα έχουν έτσι με την Ευρώπη (συνεκμετάλλευση, γαλλικές φρεγάδες, παίγνια με τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ καθώς και με τους αγωγούς), δεν έχουν καλύτερα με την Τουρκία. Τα καζάν - καζάν του Τούρκου Πρωθυπουργού (και τα πνιχτά αμάν - αμάν του δικού μας) μόνον σε μια κατάστασή win - win δεν παραπέμπουν.

Παραπέμπουν στην απλή πολιτική του νταβατζή! Σου λέει ο γείτων Ερντογάν: εσύ έχεις, εγώ δεν έχω, δώσε τα μισά για να έχεις τα υπόλοιπα. Και για να σου υπογραμμίσει τι εννοεί, μια μέρα μετά τη συνάντηση κορυφής, δίνει άδεια στην κρατική εταιρεία ερευνών ΤΡΑΟ για έρευνες σε περιοχές που άπτονται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (Και τη δεύτερη μέρα, ακρίδες οι παραβιάσεις στο Αιγαίο.)

Και η ελληνική απάντηση;

Η ίδια, εκείνη που έχει αποθρασύνει την Τουρκία. Η πολιτική του κατευνασμού. Διαρκούσης αυτής της πολιτικής (επί δεκαετίες) η Τουρκία διευρύνει διαρκώς τις διεκδικήσεις της και δημιουργεί συστηματικώς τετελεσμένα.

Γιατί τετελεσμένα; Διότι όταν ένα κυριαρχικό δικαίωμα δεν ασκείται, συν τω χρόνω παύει να ’ναι κυριαρχικό, παύει να ’ναι δικαίωμα, τίθεται υπό συζήτησιν. Αυτό συμβαίνει στο εθιμικό διεθνές δίκαιο και για αυτό οι σοβαρές χώρες ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα αμ’ έπος αμ’ έργον.

Αντιθέτως η Ελλάδα βυθισμένη στην πολιτική του κατευνασμού (η οποία θα την οδηγήσει ασφαλώς, εν τέλει σε πόλεμο ή σε αποδοχή αποτελεσμάτων πολεμικής ήττας), αφήνει όλο και πιο πολλά περιθώρια στις ευρωπαϊκές ορέξεις για λεηλασία, όσον και στις τουρκικές για αρπαγή.

Λένε ορισμένοι ότι θα ήταν καλό η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, υπαρκτές τω ώντι σε περιοχές που δεν φθάνει η τουρκική μακρά χειρ, ώστε, αφού δυναμώσει να της την κόψει. Θα ήταν αυτή η στρατηγική μια καλή στρατηγική, αν η χώρα μας εκινείτο σε γεωπολιτικό κενό.

Διότι, αν η χώρα είναι αδύναμη στο Ανατολικό Σύνορο (για να εκφρασθούμε κάπως σχηματικά), οι εταίροι της στο Δυτικό Σύνορο όχι μόνον θα καταβροχθίσουν τα συμφέροντά της εξαιτίας αυτής ακριβώς της αδυναμίας, αλλά θα την κρατήσουν εσαεί αδύναμη για να συνεχίσουν να τη λεηλατούν.

Συνεπώς η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει, μόνον αν στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Κι αυτό στην εξωτερική πολιτική σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες συμμαχιών που απορρέουν απ’ τη διάταξη των δυνάμεων στην περιοχή (και τον πλανήτη), όχι υπό το κράτος μιας πολιτικής κατευνασμού προς την Τουρκία, υποτέλειας προς την Ενωση και τις ΗΠΑ,

αλλά μιας νέας εξωτερικής πολιτικής που θα μπορούσε να βασισθεί στην εσωτερική ισχύ της χώρας. Δηλαδή στον λαό της. Γίνεται αυτό εν μία νυκτί; Μόνον εν μία νυκτί γίνεται. Οχι όμως από κυβέρνηση ανδρεικέλων, ούτε από τις συνήθεις κομπραδόρικες αστικές κυβερνήσεις. Γίνεται μόνον από μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, απ’ τον λαό τον ίδιο.

Μόνον, αν δυνάμεις όπως η Τουρκία, γνωρίζουν ότι θα έχουν τεράστιο κόστος , αν απλώσουν «οπλισμένο χέρι» πάνω στην Ελλάδα, μπορεί να ανακοπεί η υποταγή της χώρας μας στη Δύση και ο αναπόφευκτος πόλεμος στην Ανατολή.

Κι εδώ ερχόμαστε στο «κουμπί της Αλέξαινας».

Είναι για τέτοια έργα η τρέχουσα κυβέρνηση;

Οχι! Οι δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτήν υπήρξαν πρωταθλήτριες στον κατευνασμό (πλην ΔΗΜΑΡ που είναι πρωταθλήτρια στον «συνωστισμό»).

Η επόμενη κυβέρνηση, αν θα είναι μια κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας με κορμό την Αριστερά, θα μπορεί να είναι και μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας; Εξαρτάται!

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει αιχμάλωτος ενός μέρους του, που πιστεύει ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μπορούν να επιλυθούν μέσω της αδελφοποίησης Ερμούπολης - Αφιόν Καραχισάρ, νυχτωθήκαμε. Ομως προσωπικώς πιστεύω ότι δεν είναι έτσι. Εν πρώτοις

ο πατριωτισμός της Αριστεράς δεν αμφισβητείται. Μάλιστα μέσα σε αυτό το πατριωτικό πλαίσιο μεγαλούργησε στην Κατοχή με την Εθνική Αντίσταση. Λάθη με τα εθνικά προβλήματα στο παρελθόν η Αριστερά έχει κάνει, όπως και κάθε άλλη πολιτική δύναμη. Σήμερα όμως η Ιστορία είναι σώμα κι όχι ζητούμενο - όλοι έχουμε μάθει.

Μπορεί μέσα στον χώρο της Αριστεράς να υπάρχουν ιδεολογικές συγχύσεις (φέρ’ ειπείν ανάμεσα στο εθνικό και το εθνικιστικό), αλλά πλέον τα πράγματα είναι ώριμα. Η Αριστερά, εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να διεκδικεί την εξουσία, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να απευθυνθεί για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στον λαό καθαρά και ξάστερα.

Να τον ενημερώσει τι προτείνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και αφορούν στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της.

Πρόσωπα, πολιτικοί κι επιστήμονες, από την Αριστερά και τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, μπορούν να διατυπώσουν προς τον λαό αυτήν τη νέα πολιτική. Αμεσα.

Διότι, όταν ο λαός γνωρίζει μια πολιτική και εγκρίνει αυτή την πολιτική, όταν την εγκολπώνεται, αυτή η πολιτική γίνεται παντοδύναμη.

Η επόμενη κυβέρνηση, αν θα είναι μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση του λαού, θα έχει να αντιμετωπίσει θηρία και τέρατα. Οι πιέσεις που θα ασκηθούν από δυνάμεις όπως η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ θα είναι αφόρητες. Για να αποφύγει η χώρα την περικύκλωση και τον στραγγαλισμό θα πρέπει η στρατηγική της προς αυτές τις δυνάμεις, καθώς και η στρατηγική της προς άλλες, να είναι

γνωστές στον λαό και ο λαός να μπορεί να τις υποστηρίξει «με το άροτρο και το ξίφος»...
email: stathis@enikos.gr


 

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (23)
 • tasosvenetopoylosΠέμπτη 14 Μαρτίου 2013, 05:59
  Ο ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΜΑ ΜΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΟΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΕ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΝΙΚΗ, ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΗΤΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΥΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ.ΒΙΒΛΙΟ.1
  ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΘΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΘΗ ΟΜΙΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΕΧΕΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΤΩΜΑΤΙΚΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ======ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ!!!!!!!!!!
 • Όντως εξευτελισμός!Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, 12:21
  Είμαστε και αδιάβαστοι βλέπω!!
  Πόσο νομίζεις αργεί η αφίσσα να γίνει πανό;;
  Γιατί, αφίσσα τέτοια υπήρξε, και ΟΥΤΕ αυτή η αφίσσα, δεν
  ήταν αρκετή για κάποιους, να χαράξουν δικό τους δρόμο,
  αλλά συνέχισαν να συμπορεύονται, να πηγαίνουν μαζί στην πορεία
  δηλαδή, με τους δημιουργούς της, και να τους καλούν σε μέτωπο!!!
  Κι αν δεν πιστεύεις τους κακούς κομμουνιστάς, γιατί δεν ρωτάς
  κανέναν από τους καλούς αριστερούς; Την κόρη του Θεωνά, για
  παράδειγμα...
 • nkblsΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 23:31
  Άλλος προσπαθεί να πιάσει γραμμή με τους αρχαίους , άλλος βλέπει στον ύπνο του τους βυζαντινούς , άλλος θυμάται τους Κολοκοτρωναίους , άλλος καταλαμβάνεται από εαμικές παλινδρομήσεις , άλλος τραγουδάει τα έπη , άλλος ψάχνει για δραχμές , όλοι τρέχουν πίσω και ψάχνουν να συναντήσουν την χαμένη αθωότητα , ρετρό διαδρομές , αναμνήσεις του χθες , το ένδοξο παρελθόν , του έθνους τις περγαμηνές , από κάπου να πιαστούν , η τελευταία ελπίδα μην χαθεί , το βάρος του παρόντος να διασκεδάσουν , όπως σαν κοιτάς φωτογραφίες παλιές και τριγυρνάς στο χθες. Απελπισμένοι και συφοριασμένοι καβάλα στον Τιτανικό , χαμένοι στο πουθενά , σε παγωμένα νερά , γύρω οι σκύλοι , ακτή πουθενά , απέραντη μοναξιά . Θέλω πίσω λέει ο άλλος αυτό και τούτο και τ ΄ άλλο κι έντρομος ανακαλύπτεις πως ζητά κάτι που έχει πεθάνει και δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει ή δε θέλει . Τραγωδία δίχως τέλος , τούνελ χωρίς φως κι οι σφαίρες καραδοκούν να σπάσουν την αγωνία , πόλεμος μυρίζει, βρωμάει.
 • ΦάνηςΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 21:11
  Διαβάζεις τα σχόλια και σκέφτεσαι, τι αναισθησία είναι αυτή.
 • LCKΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 20:52
  @antivaro

  Ετσι σε θελω! Μπραβο δικε(η) μου!
  Αμ, τι; Εσεις εχετε τους δικους σας ορισμους για καθε τι. Οχι να υιοθετειτε αστικους ορισμους, α πα πα, φτιαχνετε δικους σας κι ετσι μας πιανετε (στελνετε) αδιαβαστους ολους.

  Γι αυτο μου αρεσαν παντα τα μαθηματικα ρε γαμω το. Ως συνημιτονο ολοι καταλαβαινουν το ιδιο πραγμα. Ισως παλι απλως μου εχουν μαθει τον αστικο ορισμο και αγνοω οτι υπαρχει και σοσιαλιστικος (αν κατι Ρωσοι μαθηματικοι χρησιμοποιουσαν τον ιδιο ορισμο μαλλον θα ηταν προδοτες, κρυφοκαπιταλιστες).

  Ρε διαβολε, μηπως γι αυτο δεν μπορω να συνεννοηθω μαζι σας;
 • elliΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 20:32
  Ότι και να ήθελα να πω, έγινε κόμπος στο λαιμό μετά το γράμμα της δασκάλας σπό τα Τρίκαλα, αναρτήθηκε στο enikos πριν λίγο. Αφορά σε υπσιτισμό παιδιών και περιγράφει ... Διαβάστε το, τουλάχιστον.
  Περιέχει, εγώ δεν μπορώ, παρά να το συνδέσω, το πνεύμα, τις προθέσεις, τις κατευθύνσεις των προαποφασισμένων σχετικά με το πώς και τί εμπεριέχεται σε κάθε , μα κάθε "σωτήρια" πολιτική.Ακόμα και για ΑΟΖ. Τίποτα για καλό, οι ανθρωποθυσίες πια είναι, Α Π Ρ Ο Σ Χ Η Μ Α Τ Ι Σ Τ Α, πολιτική "σωτηρίας"στο όνομα του κέρδους των... πεφωτισμένων ισχυρών των αγορών.
  Ντρέπομαι να σχολιάσω, ντρέπομαι.. ντέπομαι... ντρέπομαι... Να πράξω επιβάλλεται μόνο.
  Συγγνώμη, μα μου φαντάζει τόσο... η συζήτηση για ΑΟΖ και δεν συμμαζεύεται, όταν ΟΛΟΙ πια γνωρίζουμε πως τα πάντα έχουν παρανομαστή το ίδιο το Σύστημα. Άρα, ΟΛΑ κινούνται και ρυθμίζονται σύμφωνα με τις επιδιώξεις και τα θέλω του Συστήματος. Με χαλασμένη μαγιά σωστό ψωμί δεν βγαίνει, όσο τεχνίτης και να είναι ο μάστορας.
  Φτάνει τα ναι, μεν αλλά. Φτάνειειειειειει. Φτάνει να το βλέπουνε και από δω να το αναλύουμε από εκεί και.. και.. Ας μιλήσει ο καθένας με τον εαυτό του ειλικρινά και ας προσπαθήσει να ενεργοποιήσει την ενσυναίσθηση.
  Ίσω εκεί βρει τί κοινωνία θέλει, τι είναι κοινωνία και κοινωνικό, τι σημαίνει ΟΛΟΙ ίσης αξίας ως οντότητες, άρα και δικαιωματικά μέσα στο ίδιο πλαίσιο, με τις ίδιες αφετηρίες. Άρα το τί, το πώς, το πόσο του καθενός, το κάτι και το καθόλου να μην ορίζεται από την ισχύ του χρήματος και το ποιός το κατέχει, αν το κατέχει, πόσο το κατέχει.
  Θυμίζω: το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 80% του παγκόσμιου πλούτου, με προπέρσινα δεδομένα.
 • …θέλω το «σπίτι» μου θέλω την ΕΛΛΑΔΑ μου Θέλω την Αξιοπρέπεια μου ΠΙΣΩ…Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, 20:18
  Φίλε μου Στάθη (η οικειότητα επειδή σε πάω αλλά κι επειδή σε διαβάζω από σχεδόν τις αρχές του Ναυτίλου) το σημερινό σου άρθρο κι είναι ΑΠΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

  NΠΓ
 • Πολίτης της ΔεδουλωμένηςΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 20:14
  ΥΓ (συνέχεια του προηγουμένου, που απηύθυνα στον nkbls)

  Προϋπόθεση για την ύπαρξη του μαγαζιού, βέβαια, είναι να μπορεί να πουλάει (= να βρίσκει αγοραστικό κοινό). Και για να υπάρχει αγοραστικό δυναμικό πρέπει να υπάρχει οικονομική ευεξία (το αντίθετο της καχεξίας). Γι αυτό και προκειμένου να κλείσει ο κύκλος, ο Φόρντ (ο βιομήχανος) είχε, όπως λένε, ζητήσει αυξήσεις μισθών, γιατί αλλιώς «ποιος θα αγοράζει τα αυτοκίνητα, που παράγω;»
 • Πολίτης της ΔεδουλωμένηςΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 20:05
  @ nkbls

  Χεστήκαμε για την ούγια!
  Μαγαζί να δίνει δουλειά θέλουμε.
  Γιατί, όταν ένα εργοστάσιο κλείνει, ένα νεκροταφείο ανοίγει.
  Κάπως έτσι δεν το λέγανε παλιά;
 • StratosΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 20:00
  Το πήγαινες τόσο τέλεια το άρθρο μέχρι που παρουσίασες το ΣΥΡΙΖΑ ως λύση...λαϊκή... Οι άνθρωποι αυτοί προσβάλουν την έννοια του Αριστερού και πατριώτη. Δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ποια εξωτερική πολιτική? Όπως αυτή για τα Σκόπια? Για τους άλλους δεν το συζητώ. Ξέρουμε πως είναι οι σύγχρονοι κοτσαμπάσηδες...

  Τι σχέση έχει ο λαός με κάποιον υποτίθεται Αριστερό που εκθειάζει τον Καραμανλή για παράδειγμα? Που είναι ήξεις-αφήξεις? Και με Ομπάμα και με Τσάβες?

  Η λαϊκή δύναμη μόνο αυτούσια και υπερκομματικά μπορεί να εκφραστεί και μακριά από όλα αυτά τα πολιτικά ανδρείκελα... Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Αν γράφατε τι σημαίνει αυτό και τι δύναμη έχει, πολύς κόσμος θα ξέφευγε από το λούμπεν λούκι του σημερινού κοινοβουλευτισμού...

  Εκτός αν πρέπει να περιμένουμε την Αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα ρίξει την ταφόπλακα σε ό, τι δημοκρατικό και λαϊκά κυρίαρχο έχει απομείνει ή να δούμε και την τελευταία πηγή εθνικού πλούτου να φεύγει από τα χέρια μας με το τίποτα...

  Καραμανλής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας με υπερεξουσίες... Ο Θεός ας λυπηθεί αυτή τη χώρα, με όλους αυτούς που φιλοξενεί...
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΑΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 19:53
  Βαγγελη Κ εισαι λιγο σουρεαλ(ως συνηθως) σημερα αλλα μου αρεσουν οι σκεψεις σου. Αγαπητε Σταθη , το αρθρο σου αξιζει ιδιαιτερης προσοχης. Η συνδεση πατριωτικης εξωτερικης πολιτικης με μια νεα φιλολαικη κυβερνηση περιλαμβανει παρα πολλα πραγματα και θα πρεπει να αναλυθει. Ειναι κατι που η αριστερα συνηθως δεν βλεπει με καλο ματι. Προσωπικα συμφωνω με οσα γραφεις. Ειναι ομως απαραιτητο αυτα να αποκτησουν ενα νεο νοημα με ξεκαθαρες γραμμες για να μην θυμιζουν αλλες εποχες και για να μην αποδειχθουν απλα συνθηματα χωρις ουσιαστικο περιεχομενο.
 • Τρεις τελίτσες και πολλές τρελίτσεςΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 18:18
  Φτωχό, καλό μου antivaro.
  Σου γράφω επειδή σε έχω συμπαθήσει. Γράφεις κάθε μέρα κατεβατά γεμάτα τρεις τελίτσες. Άλλα διαβάζεις, άλλα καταλαβαίνεις, για άλλα γράφεις.
  Αλλά εκεί που με συγκινείς, είναι όταν δίνεις δικούς σου ορισμούς για τα πράγματα. Τσ τσ τσ! «Μεταμοντέρνος» και «κομουνιστής»; Τρελούλης συνδυασμός. Αλλά εμένα μου αρέσει! Κυρίως εκεί που σε πιάνει το αλαζονικό σου, καλό μου (ή καλή μου) antivaro, και πετάς στο «μυαλουδάκι» μου τρεις τελίτσες προς... απάντησίν μου.
  Υ.Γ.: Εκτός απ’ το «έθνος», ξεσκολισμένο στον μαρξισμό καλό μου antivaro, διαφορετικά ορίζουν οι λαοί και οι αστοί, το πηγάδι, τις πεταλούδες, τον τροχό και τα κουραφέξαλα.
  Θ.
 • ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑΘΗΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 18:06
  Εχτές μου δώρισαν το καινούριο σου βιβλίο με σκίτσα" Η Εποχή των Μνημονίων". Συγχαρητήρια!

  Μακάρι να το διάβαζαν όλοι οι Έλληνες!

  Υ.Γ.Που μπορώ να ενημερωθώ για τα παλαιότερα βιβλία σου , εικονογραφήσεις κ.λ.π.;Δεν τα βρίσκω κάπου συγκεντρωμένα , στο internet.
 • nkblsΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 17:48
  @προς ανοιχτομάτηδες και γουρλομάτηδες
  Και τι στον κόσμο ! Ας το δω κι ας ψοφήσω. Εγώ είμαι έτοιμος και για απεργία πείνας και για αυτοπυρπολισμό , να γίνω κόκαλο και κάρβουνο , να πέσω στο γκρεμό , φτάνει ο βρικόλακας να έχει ούγια ελληνική , να τον λένε Μήτσο . Κάθε φορά που ένα βαπόρι αλλάζει σημαία μου κόβει δέκα χρόνια ζωής , τρελαίνομαι . Μόλις έφυγε ο αλουμίλ προς ανατολάς κτύπησα δυο εγκεφαλικά και τώρα που ακούω πως θα την κάνει ο τιτάν έχω λαλήσει . Είμαι έτοιμος να ξηλώσω πεζοδρόμια , να χτυπηθώ με τα ματ και τα νερουλάδικα , φτάνει το τζετ σετ να μείνει στο χωριό και τι στον κόσμο , είμαστε πρωταθλητές. Ξέρει κανείς από φρένες;
 • ΕξευτελισμόςΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 17:39
  @"Προς ανοιχτομάτηδες"
  Μην εξευτελίζεσθε άλλο. Κάνετε συνεχώς δίκες προθέσεων, υιοθετείτε την προπαγάνδα του Κεδίκογλου και του Πρετεντέρη. Μην εξευτελίζεσθε άλλο. Παίζετε την ίδια κασέτα. Μην εξευτελίζεσθε άλλο. Πετάτε διαρκώς τη μπάλα στις κερκίδες. Μην εξευτελίζεσθε άλλο.
  Θ.
 • antivaroΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 17:17
  @ Προς τυφλούς
  Για ξαναδιάβασε μια φορά ακόμα τον κείμενο ... και όπου βλέπεις έθνος ... να εννοείς το έθνος όπως το ορίζει η αστική τάξη. Ακριβώς έτσι σου ορίσανε την έννοια του έθνους ... απο τότε που πήγαινες στο σχολείο ... και έτσι συνεχίζει να την “διαβάζει” ακόμα το μυαλουδάκι σου. Αλλοιώς ορίζουν το έθνος οι αστοί και αλλοιώς οι λαοί. Είναι δύο διαφορετικά “έθνη” αυτά. Τις Εθνικές Αντιστάσεις και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα ... έτσι τα ορίζουν οι λαοί ... και οι λαοί τα μπάσανε στη ιστορία (γι΄αυτό τον λόγο είναι και ταξικά) ... τα ίδια κινήματα οι αστοί τα λένε αλλοιώς ... και τα αντιμετώπισαν αλλοιώς. Μάθε να τα ξεχωρίζεις, θα σου κάνει καλό.
 • Βαγγελης Κ.Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, 16:10
  Η ΑΟΖ δεν ειναι ευρωπαικη - Ελληνικη ειναι αλλα και ο 902 δεν ανηκει στην αριστερα - στο ΚΚΕ ανηκει.

  Η Ελλαδα δεν εχει πυρηνικα οπλα οπως το Ισραηλ ουτε ειναι μια μεγαλη οικονομια οπως η Γερμανια. Επομενως εχουμε αναγκη την φιλια των ΗΠΑ. Ρεαλ πολιτικ αλα Κισσινγκερ.
  Δεν ανηκομεν εις την δυσην με την εννοια της αντιπαλοτητας με το συμφωνο της Βαρσοβιας. Ειμαστε απλως υποχρεωμενοι εκ των πραγματων να συμμαχουμε με τις ΗΠΑ, με ορους μιας σχετικης υποτελειας και να αγοραζουμε αεροπλανα F-16. Αν αποκτησουμε πυρηνικα και αν αποκτησουμε την βιομηχανια της Γερμανιας, η την οικονομια της Ελβετιας, τοτε δεν θα χρειαζεται να ανηκουμε στη δυση. Θα απαιτουμε τοτε απο τη δυση και αυτη θα χτυπαει προσοχη.

  Αχ η δυναμη βγαινει απ τις γροθιες.

  Ειμαι εθνικιστης αλλα ο Σταθης σε μερικα θεματα ειναι περισσοτερο εθνικιστης απο μενα και σε αλλα λιγοτερο. Θεωρω οτι οιΤουρκοι ειναι κουτοπονηροι και τιποτα παραπανω. Ωστοσο ειναι γειτονες μας. Εχουν και αυτοι δικαιωματα στο Αιγαιο. Με τους Τουρκους θα πρεπει να τα βρουμε. Δηλαδη τι να βρουμε ?

  Το πετρελαιο που εχει το Αιγαιο (αν εχει) δεν πρεπει να το θεωρουμε 100% δικο μας. Ειναι δικο μας κατα τα 2/3 η τα 3/4 αλλα οχι 100%.
  Το Καστελλοριζο, αν θεωρησουμε οτι εχει υφαλοκρηπιδα, τοτε θα στερησουμε απο την Τουρκια πληρως την προσβαση στη Μεσογειο. Μηπως να ειμασταν ποιο διαλλακτικοι ?

  Δεν ειμαι υπερ της φιλιας των λαων. Απο μακρυα κι αγαπημενοι.
  Ομως δεν παω και στο αλλο ακρο. Δεν θελω τον Ελληνα αφεντη και τον Τουρκο υπανθρωπο σκλαβο. Δεν πιστευω στην ισοτητα των πολιτισμων αλλα αυτο ειναι υποθεση της καθε ομαδας. Αν ο γυφτος θελει να ζει σαν γυφτος δικαιωμα του. Αρκει να μην πεταει τα πολιτιστικα του σκουπιδια πανω μου. Αν ενας συγκεκριμμενος νεαρος θελει βιλλα αμαλιας, ειναι δικαιωμα του. Αλλα λιγο μακρυα απο εμενα για να μην μου χαλαει τη θεα.

  Οι αριστεροι - οι απλοι ανθρωπο - ειναι πατριωτες οπως και οι δεξιοι απλοι ανθρωποι.
  Το ΚΚΕ ομως δινει απολυτη εμφαση στην ταξικη παλη και αγνοει επικινδυνα την εθνικη παλη.
  Η Ελλη Παππα διηγειται μια ιστορια απο τον καιρο που ηταν στην φυλακη. Η Ελληνικη Αστυνομια ειχε πιασει μια σλαβομακεδονισσα που ονομαζοταν Χρυσουλα Καλλιμανη. Ηταν 1960. Στη δικη της, ειπε οτι ηταν Ελληνιδα. Στη συνεχεια, η Ελλη Παππα μιλαει μαζι με την Ρουλα Κουκουλου μεσα στη φυλακη (Αβερωφ) οπου κρατουνταν ολες οι γυναικες. Η Ρουλα Κουκουλου λεει στην Ελλη Παππα οτι η Χρυσουλα εκανε υποχωρηση στο δικαστηριο. Τι υποχωρηση ρωταει η Ελλη Παππα. Ειπε πως ηταν Ελληνιδα, απανταει η Ρουλα Κουκουλου - αρνηθηκε την εθνικοτητα της.

  Ενας ανθρωπος θα πρεπει ταυτοχρονα να εχει και εθνικη συνειδηση και να αγωνιζεται εναντια στην ελιτ, την εξουσια, την πλουτοκρατια και την αδικια της φτωχιας και της καταπιεσης. Το ενα συναισθημα δεν χρειαζεται να νοθευει το αλλο.
  Στην περιπτωση της Μακεδονιας εγινε ειναι ενας βιαιος εξελληνισμος. Αλλα αν δεν γινοταν αυτο, τοτε θα μας την επαιρναν οι Βουλγαροι η οι Γιουγκοσλαβοι η οι Τουρκοι. Φυσικα υπηρξε βαρβαροτητα - αλλα και τι πρεπει να κανουμε δηλαδη ? Ετσι ειναι η ζωη. Αν ο εχθρος ειναι βαρβαρος τοτε μας κανει και εμας βαρβαρους.
  Το ΚΚΕ ειχε παρει μια γραμμη εναντιον της Μικρασιατικης εκστρατειας.
  Αυτο ηταν σωστο. Αλλα οχι και να φτασουμε να υποστηριζουμε τον Κεμαλ !

  Δυσκολα πραγματα. Ο πολεμος ειναι ενα εξτρεμιστικο γεγονος που φερνει στην επιφανεια τις αντιφασεις της ανθρωπινης ψυχης. Το ΚΚΕ ειχε την μεγαλυτερη απηχηση στη λαικη συνειδηση μονον οταν ασκησε πολιτικη που στα ματια του λαου ηταν εθνικιστικη.
  Δηλαδη ο λαος παντα επιθυμουσε ενα ΚΚΕ εθνικο-σοσιαλιστικο.
  Οχι μονον στην Ελλαδα αλλα και στην Ρωσια και στην Κουβα. Παντου.

  Σημερα ο ΣΥΡΙΖΑ μεσα απο την συμμαχια με τους ΑΝΕΛ προσπαθει να δημιουργησει ενα λαικο εθνικο-σοσιαλιστικο κομμα. Η προσπαθεια αυτη πρεπει απαραιτητα να διευρυνθει και προς τα δεξια και προς τα αριστερα.

  Η Ελλαδα σημερα ειναι ευτυχισμενη που εχει τεσσερα ενεργα κομματα δυο στα δεξια και δυο στα αριστερα. Το ΚΚΕ και η ΧΑ με την δωρικοτητα και την σαφηνεια, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ με την ζωηροτητα του ιωνικου ρυθμου. Αυτα τα τεσσερα κομματα να βαλουν το μυαλο τους κατω και να προχωρησουν διατηρωντας τη δημιουργικη τους βιαιοτητα αλλα και με διαθεση αποδοχης απο τον ενα, της ιδιαιτεροτητας του αλλου. Χρειαζομαστε στην Ελλαδα μια Ιταλικη αναγεννηση η εστω ενα Ρισορτζιμεντο.
  Χρειαζομαστε μια νικη.
 • αριάναΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 15:38
  Ακούω γιά "τίς μπουλντόζες πού θά βάλουν μπροστά, γιά νά γίνουν έργα/δρόμοι" καί πού θά "ανοίξουν τίς κάνουλες τής οικονομίας"... τόν κλαίγανε-αφ'ενός-αφ'ετέρου μού θυμίζει οδυνηρά "τόν λιμό" (τής Ιρλανδίας) κ όλα τά "έργα" πού κάνανε οι αγγλοι 'γιά νά κάνουν μεροκάματα' άνθρωποι πού σέρνονταν απ'τήν πείνα....
 • προς ανοιχτομάτηδεςΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 14:52
  Να μας δω να κάνουμε απεργία, με αίτημα, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΩΝ
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και τι στο κόσμο!!!!
 • Προς τυφλούςΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 13:19
  Η επανάσταση του 1821 ήταν εθνική (εθνικοαπελευθερωτική) και κοινωνική (κατά των κοτζαμπάσηδων). Κατά το δεύτερο σκέλος πέτυχε λίγα πράγματα (και) διότι ούτε κατά το πρώτο ολοκληρώθηκε πλήρως.
  Η Εθνική Αντίσταση στην κατοχή από το ΕΑΜ ήταν επίσης εθνικοαπελευθερωτική και ταυτοχρόνως είχε κοινωνικούς στόχους, τη λαϊκή δημοκρατία και στη συνέχεια τον σοσιαλισμό. Απέτυχε και στα δύο λόγω τη ιμπεριαλιστικής επέμβασης κι άφησε τα αιτήματά της κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
  Σήμερα η Ελλάδα από τη σχέση υποτέλειας σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την αιχμαλώτιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας της , πέρασε σε καθεστώς βαθύτερης εξάρτησης και οιωνεί κατοχής. Συνεπώς ο ταξικός αγώνας σήμερα αφορά (όπως πάντα αφορούσε) την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία.
  Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Η αστική τάξη ωφελείται απ’ την εθνική υποτέλεια, η εργατική τάξη ποτέ. Αντιθέτως υφίσταται διπλή εκμετάλλευση. Ακριβώς για αυτό και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα του μεταπολέμου ήταν όλα ταξικά.
  Θ.

  Υ.Γ.: antivaro, αν νομίζεις ότι είσαι κομουνιστής, πλανάσαι πλάνην οικτρά.
 • antivaroΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 10:42
  Στον Σταθη απευθυνω ξανα τα ιδια ερωτηματα.
  Στην δεδομενη κατασταση θα πρεπει να απαντησουμε ... σαν λαος ή σαν εθνος ??
  Οταν ελθει η πολυποθητη ¨αναπτυξη τους¨ ... τα νουμερα και οι δεικτες του εθνους θα ευημερουν και παλι ... ο λαος θα στεναζει ... τα επιφανη μελη του εθνους (θα μου επιτραπει να τους αποκαλω αστικη ταξη) θα εχουν διασωθει ... ο λαος θα ματωνει ... το εθνος θα ξαναγινει και παλι ο αξιοπιστος εταιρος και συμμαχος στην ΕΕ ... ο λαος θα παρακολουθει τις φιεστες στην τηλεοραση ... το ιδιο θα κανουν και εκεινοι οι λαοι ... που μεχρι τοτε δεν ηταν υποτελεις και δεν ζουσαν σε προτεκτορατα. Το εθνος θα εχει αναστηθει ... οι επιφανεις ( και οι νεοεπιφανεις) ... θα μετρουν τα νεα κερδη ... ο λαος μας θα ειναι πια ... πιο ισοτιμος με τους αλλους Ευρωπαικους λαους ... στην μιζερια. Σταθη θα δωσουμε την μαχη ... για την ¨εθνικο προταγμα¨ των επιφανων αστων, περι τετοιας Ευρωπαικης οικογενειας ... αλήθεια πρεπει να συνεχισουμε να βαυκαλίζουμε τον λαό ... οτι η ΕΕ απο στυγνο καπιταλιστικο οργανο θα αλλαξει σε Ευρωπη των λαων με την αλλαγη των πολιτικων συσχετισμων ?? ... η θα αναζητησουμε αλλοιως την τυχη μας ?? 
  Στην αυτη την ¨εθνικη¨ μαχη συμμαχοι μας ... θα ειναι οι ντοπιοι επιφανεις ή καποιοι απο αυτους (...για το εθνικο καλο, ουτε λογος για κερδη και συμφεροντα) ... και αντιπαλοι μας καποιοι λαοι (για το δικο τους εθνικο καλο θα πασχιζουν και εκεινοι). Ειναι προδηλο πως ενα πλεγμα εθνικων ταχα ... αντιθεσεων και συμμαχιων ... θα εχει υλοποιησει ενα μονο στοχο ... την αναδιανομη του καπιταλιστικου πλουτου ... οι εθνικες σημαιες θα μπουν στα σεντουκια καλοδιπλωμενες ... ετοιμες για τις μελλοντικες εθνικες μαχες. Σταθη η αριστερα πρεπει να καλλιεργει τετοιες ¨εθνικες¨ ελπιδες ?? ... πρεπει να φοβαται μην την αποκαλεσουν αντεθνικη οταν διατυπωνει το αυτονοητο πως δεν μπορει να ταυτιζονται τα συμφεροντα (ακομα και τα εθνικα) των αστων και του λαου?? ... πρεπει να αναζητα σαν συμμαχους τμηματα της αστικης ταξης ντοπιας ή ξενης ?? Σταθη τελικα η αριστερα πρεπει να ετοιμαζει τον λαο για εθνικη ή για ταξικη συγκρουση ?? Γιατι αυτα τα δυο ταυτοχρονα δεν γινονται ... ετσι μας διδασκει η ιστορια. Ή γινονται ??
  Και αν δεν τους αρκει η αναπτυξη και επιλεξουν τον πολεμο ... οι επιφανεις αστοι θα ξεδιπλωσουν τα λαβαρα, θα εκφωνησουν τα θουρια, θα μας δειξουν τον εχθρο ... και ο λαος στην κρεατομηχανη ... στην ιδια κρεατομηχανη με τον λαο του εχθρου. Σταθη θα τον κανουμε τον ¨εθνικο¨ πολεμο ... η πρεπει να τον μετατρεψουμε σε εμφυλιο ?? ... ταξικο εννοω.

  Εαν απαντησουμε σαν εθνος ... τοτε ειμαστε προτεκτορατο με υποδουλο λαο ... αλλα προτεκτορατο μονο οσο αφορα τον λαο ... με τους Ελληνες καπιταλιστες (και αυτοι ανηκουν στο ιδιο εθνος) ... ανεξαρτητους και ελευθερους να αναζητησουν τα κερδη τους ... στους εργασιακους μεσαιωνες της Ελλαδας, της Βουλγαριας, της Ρουμανιας, της Αιγυπτου, της Τουρκιας, της Λιβυης, ευελπιστουν της Συριας και  του Ιραν ... και αν το μαδημα και η φτωχοποιηση του Ελληνικου λαου ολοκληρωθει και η αναδιανομη του πλουτου εξελιχθει ικανοποιητικα για τους επιφανεις πατριωτες μας  ... γιατι οχι μπορει να ειναι και ανταγωνιστικοι απεναντι σε Ευρωπαιους ¨συναδελφους¨ τους ... με την δικια μας φτωχια. 
     Δεν υπαρχουν υποδουλα εθνη ... με καπιταλιστες που τους προσφερονται  απλοχερα ιμπεριαλιστικες δυνατοτητες επεκτασης ... υποδουλοι λαοι υπαρχουν ... και οι λαοι δεν εχουν καμμια δουλεια με αυτους τους ¨πατριωτες¨ ... και κυριως οι λαοι θα ειναι τραγικο ... να αναζητησουν συμμαχους αναμεσα σε αυτους τους ¨πατριωτες¨ ... για το εθνικο καλο. Και θα ειναι θλιβερο αυτους τους ¨συμμαχους¨ ταχα των λαων ... να τους βρει η αριστερα. 
     Για το εαν μπορουμε να γκρεμισουμε και να ¨καταργησουμε¨ τον καπιταλισμο και για το τι θα βαλουμε στην θεση του... ας δεχθουμε οτι δεν ειναι της παρουσης ... μπορουμε να μιλησουμε αργοτερα για ολα αυτα ... αρκει να μπορεσουμε να σταματησουμε τον καπιταλισμο στην εφαρμογη της επιλογης του. Και η επιλογη  του ειναι ξεκαθαρη. Η κριση θα ξεπερασθει με βαρβαροτητα. Σταθη μπορει να πετυχουμε οποιαδηποτε ανακοπη των σχεδιων του καπιταλισμου χωρις συγκρουση μαζι του ... ή να περιμενουμε την αναχαιτηση της βαρβαροτητας απο την ευρωπαικη σοσιαλδημοκρατια ή απο  τιποτα πολυχρωμα  αταξικα (διαταξικα) κινηματα ?? Ο Τσαβες σχεδον αναπνεει ακομα. Και αυτος ο τυπος (δεν ηταν κομμουνιστης) ... μας εδειξε οτι ... συγκρουση δεν γινεται ... με το να προσπαθεις να ξεπληρωσεις τα χρεη που σου φορτωσανε οι συμμαχοι του εθνους ... με το να θετεις τον λαο σου σε ¨συμμαχια¨ με τους προστατες του  ... με το να αφηνεις τις πηγες πλουτου στα χερια των πατριωτων ή των ξενων καπιταλιστων. Αυτος ο τυπος αρχισε την συγκρουση ... δεν εκανε κανεναν σοσιαλισμο ... αλλα την αρχισε ... και ο λαος του τωρα ... ειναι μαλλον σε καλυτερη θεση για να αποφασισει προς τα που θα πορευθει.

  Υ.Γ. Πολυ θα με ενδιεφεραν οι απαντησεις του Σταθη ... παροτι πιστευω οτι για πολλους λογους ... θα πρεπει να περιμενουμε ... αρκετα ακομη.
 • Πολίτης της ΔεδουλωμένηςΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 10:33
  Πολύ ουσιαστικό άρθρο. Θίγει και θέτει σε σωστή, κατά την άποψή μου, βάση τα πιο καίρια ζητήματα, για την έξοδο της Χώρας από την “κατάσταση μαρασμού” (τη λέω εγώ) ή “καταστροφή” (όπως την έχουν ονομάσει 12 Ευρωπαίοι διανοούμενοι) και την ανάκτηση στοιχειώδους εθνικής ανεξαρτησίας.
  Αν και πολύ φοβάμαι, ότι πάλι θα αναλωθούμε (οι σχολιαστές) ανάμεσα στο (α) “Δεν υπάρχει ελπίς· συνεπώς, ας «κάτσουμε στ’ αυγά μας»” και στο (β) “Μόνο η ανατροπή του καπιταλισμού θα σώσει την κατάσταση”.
  Εν πάση περιπτώσει και επειδή δεν θέλω να λείψω από τη σημερινή Συζήτηση, επιτρέψτε μου τις παρακάτω σχετικές με το θιγόμενο θέμα σκέψεις μου (απορίες – αμφιβολίες):
  1. Ενημερώνοντας «τον λαό καθαρά και ξάστερα», πράγμα που φαίνεται, κατ’ αρχήν, απαραίτητο, «ανοίγει και τα χαρτιά της». Αυτό, όμως, δίνει όλη την ευχέρεια στους (και πολλούς) εχθρούς να ελέγξουν πολύ καλλίτερα και από την αρχή τον πόλεμο (εναντίον της Χώρας μας και του λαού της).
  Γίνεται διαφορετικά; Δεν ξέρω. Μπορεί ο λαός, καλλίτερα από τα εχθρικά «θηρία και τέρατα», να «μυριστεί» την πολιτική, που θα ακολουθήσει η “κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας” και να της την εμπιστευτεί; Μήπως είναι προτιμότερο έτσι να γίνει; Κι αν (ο λαός) γελαστεί, ούτε η πρώτη φορά θα είναι και μακάρι να είναι η τελευταία...
  2. Όλοι, νομίζω, πιστεύουμε, ότι οι κυβερνήσεις, των τελευταίων ετών, ΔΕΝ έπραξαν, ούτε πράττουν, το εθνικό καθήκον τους. Σε πολλές κρίσιμες στιγμές ΔΕΝ υπερασπίστηκαν, ως όφειλαν, τα συμφέροντα της Χώρας. Ειδικά στην τελευταία περίοδο, που με συγκεκριμένες ενέργειές τους οδήγησαν τη Χώρα σε κατάσταση εξευτελισμού και κατασκεύασαν όλα τα απαραίτητα «δικαιολογητικά», για να την παραδώσουν αμαχητί στους νεοπαγείς επικυρίαρχους (ουσιαστικά, κατακτητές κι ας μας τρομάζουν οι λέξεις· το πραγματικό νόημα της σημερινής κατάστασης της Χώρας αποδίδουν). Δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι να τεκμηριωθεί η Προδοσία τους και να οδηγηθούν σε ένα Εθνικό Δικαστήριο και να τιμωρηθούν. Αν υπήρχε ένας Πλαστήρας ή/και ένας Γονατάς, δεν θα δυσκολεύονταν να τεκμηριώσουν (ή έστω να «τεκμηριώσουν»· και μετά από 90 χρόνια, ας γίνονταν μια «δίκη» αποκατάστασης των θυμάτων ...). Τέτοια προοπτική, δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει και αυτό αποθρασύνει όλο και περισσότερο τις μαριονέτες που μας «κυβερνούν». Κάνω λάθος; Μακάρι...
 • ΤΡΥΦΩΝΤρίτη 12 Μαρτίου 2013, 09:02
  ΘΕΤΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ!!! ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΑΥΤΟ ΕΛΕΓΕ. ΕΜΕΙΣ;

 • Αθήνα5°CΥψηλή:9°C
  Χαμηλή:4°C
 • Θεσ/νίκη-1°CΥψηλή:4°C
  Χαμηλή:-1°C
 • Πάτρα5°CΥψηλή:11°C
  Χαμηλή:3°C
 • Ηράκλειο12°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα-2°CΥψηλή:6°C
  Χαμηλή:-4°C