Οι εργαζόμενοι και οι άλλοι...

Πρώτη καταχώρηση: 25/01/2013 - 09:47

Τελευταία δημοσίευση: 25/01/2013 09:47Ο Στάθης στον eniko

Οι εργαζόμενοι και οι άλλοι...

Ξανά στο αίμα (σε μεγάλες ποσότητες) βυθίζεται το Ιράκ. Τη μια μέρα σκοτώθηκαν 23, την άλλη 42 - όχι πως το αίμα έπαψε να ρέει σε αυτήν τη βασανισμένη χώρα έστω για μια μέρα απ’ όταν έγινε η εισβολή των ΗΠΑ στη Μεσοποταμία, αλλά περιοδικώς

ο αλληλοσπαραγμός κορυφώνεται, αποδεικνύοντας ότι η «εξαγωγή δημοκρατίας» δεν είναι απλώς χειρότερο πρόβλημα απ’ αυτό που πάει να λύσει,

αλλά στεγνή και στυγνή νέα αποικιοκρατία.

Το Ιράκ, διαμελισμένο ήδη εσωτερικώς, αλληλοσκοτώνεται, στη Λιβύη η «εξαγωγή της δημοκρατίας» έχει φθάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο λυκοσυμμαχίας φυλάρχων, στην Αίγυπτο τους αμερικανόφιλους αντικατέστησαν οι αμερικανόδουλοι, ενώ η Συρία διέρχεται από το δικό της λουτρό αίματος για να ξαναγίνει προτεκτοράτο

ή αποικία, αν προτιμάτε. Οπως το Μάλι, όπου «ανθρωπιστικοί λόγοι» (ουράνιο του Νίγηρα) οδήγησαν τη Γαλλία να ξαναστείλει τη Λεγεώνα των Ξένων στην περιοχή των Τουαρέγκ για

να κυνηγήσουν το άλλο δημιούργημα της Δύσης (τέρας που της ξέφυγε), την Αλ Κάιντα.

Μοιάζουν όλα αυτά ως αν η Δύση να έχει επιστρέψει στην εποχή των κανονιοφόρων - ουδέν αληθέστερον!

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά όταν ο Ολάντ αρχίζει να ρίχνει βόμβες νοτίως της Λιβύη και της Αλγερίας, ανεβαίνει το κύρος του, το γόητρο και η δημοφιλία του στη Γαλλία και την Ευρώπη!

Είναι να αναρωτιέται κανείς αν αυτήν την ήπειρο την κυβερνούν ακόμα Λομβαρδοί και Γότθοι.

Βγαίνει στο κυνήγι των Ταλιμπάν ο πρίγκιπας Χάρυ, όπως βγαίνει η αγγλική αριστοκρατία στο κυνήγι της αλεπούς, και ο ευρωπαϊκός Τύπος χαχανίζει για τις περιπέτειες του πρίγκιπα σαν σε πλέι-στέισον! Λέει μαλακίες ο πρίγκιπας

Χάρυ ότι σκότωσε έναν απ’ αυτούς που σκοτώνουν και οι πολιτικώς ορθές πένες χύνουν κιλά μελάνι (πάλι) για να εμφανίσουν τον ιμπεριαλισμό και τη νέα αποικιοκρατία ως ηθικό δικαίωμα της Δύσης να διευθετεί τις συρράξεις που η ίδια της η πολιτική έχει προκαλέσει, να ρυθμίζει τις γενοκτονίες που η ίδια συντηρεί.

Αισχρές πένες βαμμένες στο αίμα. Ηδη από την εποχή του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας τα ίδια λένε, τα ίδια γράφουν, τα ίδια θα γράφουν και στην επόμενη «ανθρωπιστική επέμβαση» στους επόμενους βομβαρδισμούς, στους επόμενους

διαμελισμούς. Ακόμα κι αν γίνουν στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι εξ ημών έχουν υπερασπισθεί τον δυτικό ιμπεριαλισμό και το «νόμιμον ου μην και ηθικόν» των πολεμικών του επιχειρήσεων, είναι ταυτοχρόνως και απολογητές του μνημονίου.

Διότι και η Ελλάδα επί σφαγήν σύρεται (όχι ακόμα με πόλεμο), αλλά σαν να έχει χάσει πόλεμο.

Εναν πόλεμο που χάνουν οι λαοί παντού στην Ευρώπη (στο εισόδημα του 1986 έχουν επιστρέψει οι Ιταλοί). Την ίδια ώρα που ο γαλλογερμανικός άξων λειτουργεί

σαν τεράστια σούβλα απ’ την οποία Βερολίνο και Παρίσι περνάνε μία - μία τις χώρες, όχι μόνον τα PIGS, αλλά όλες. Πόλεμος κανονικός, εν μέρει εθνικός και καθ’ ολοκληρίαν ταξικός.

Ο εθνικός πλούτος της Ελλάδας είναι το επόμενο θύμα αυτού του πολέμου. Καθώς και η δημόσια περιουσία. Ηδη η εργασία έχει εν πολλοίς εξουδετερωθεί, η χώρα έχει κινεζοποιηθεί, μετατρέπεται με ταχύτητα σε ειδική οικονομική ζώνη.

Χθες η κυβέρνηση-υποχείριο του Βερολίνου και της ντόπιας Διαπλοκής επιστράτευσε τους απεργούς του Μετρό. Η εξίσωση των μισθών όλων προς τα κάτω είναι και θα είναι

αντιστρόφως ανάλογη του πλούτου που τώρα, μέσα στην κρίση, εξακολουθούν να προσπορίζονται και να συσσωρεύουν τα αφεντικά του κάθε κ. Χατζηδάκη.

Οσο για τη ρητορική του ολίγιστου αυτού εντολοδόχου των τοκογλύφων για να δικαιολογήσει την πραξικοπηματική του πολιτική είναι ακριβώς η ίδια,

όπως χρόνια τώρα, όταν οι εργαζόμενοι κατηγορούνται ότι «κρατούν όμηρο την κοινωνία» με τις απεργίες τους, ή ότι είναι «υψηλόμισθοι» κι άλλα τόσο γελοία ψέματα, όσον οι προβοκάτσιες του κ. Κεδίκογλου.

Αυτές τις ημέρες η Γερμανία επαναπατρίζει τον χρυσό της από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δηλαδή αισθάνεται πλέον αρκετά ισχυρή απέναντι στους πάντες. Την ίδια

ώρα, διά των υποχειρίων της στην Αθήνα, ξαναβάζει χέρι σε ό,τι «χρυσό» απέμεινε στην Ελλάδα, ή η χώρα θα μπορέσει να παράξει στο μέλλον.

Προς τούτο, τα φθηνά μεροκάματα και η μεγάλη ανεργία, ώστε να τρομοκρατείται η εργασία, είναι όροι εκ των ων ουκ άνευ.

Το καλό σε όλην αυτή τη μαυρίλα είναι το ότι η αγριότης της κυβερνητικής πολιτικής προκάλεσε απεργία συμπαράστασης εργαζόμενων προς εργαζόμενους. Νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη απεργία συμπαράστασης μετά από πολλά χρόνια.

Η αλληλεγγύη και η ενότητα των εργαζομένων είναι το μόνον όπλο που οι εργαζόμενοι διαθέτουν για να αντιμετωπίσουν τον ολοκληρωτικό ταξικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και καμιά πολιτική δύναμη (ιδίως της Αριστεράς) δεν μπορεί να ηγηθεί αυτής της αντίστασης, παρά να συμπαραταχθεί στις τάξεις της. Κάθε δύναμη, κρατώντας τον χαρακτήρα της και την ιδιοπροσωπία της, οφείλει να συμπαραταχθεί με κάθε άλλη δύναμη που οι εργαζόμενοι επιλέγουν ως πρόμαχο και συμπαραστάτη.

Οποιος σήμερα διχάζει τους εργαζόμενους συμβάλλει στην ήττα τους.

 

 

email: stathis@enikos.gr

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (74)
 • Απορών αναγνώστηςΤρίτη 29 Ιανουαρίου 2013, 16:49
  Φίλε LCK.
  Δεν πετώ την μπάλα στην εξέδρα.
  Το πρόβλημά μου εξ αρχής είναι γιατί συμφώνησε ο Αλέξης σε μια πολιτκή που όπως λές και σύ ανέτρεψε εν μέρει την ύφεση της Αμερικανικής οικονομίας. Το όλον ή το μεγαλύτερό της μέρος το κατάφερε ο Β' Π. Π. και επιμένω.
  Γιατί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ευθαρσώς "ότι ξέρετε κάτι αγαπητοί μου συμπολίτες, όλους δεν μπορώ να σας σώσω, γιατί η πολιτική που προτείνω, δεν οδηγεί έξω απο τα πλαίσια του συστήματος". Αρα και ανεργία θα έχουμε και φτώχεια όπως σήμερα στο Αμέρικα αλλά και τότε.
  Αφήνει λοιπόν τον καθένα να φαντασιώνεται την λύτρωσή του μέσα απο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα αναληθές. Πρός άγραν ψήφων θα έλεγα εγώ.
  Φαντάζεσαι λοιπόν, μια αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας μέσα απο μια "επεκτατική" πολιτική που θα βολέψει λίγους, τι απογοήτευση θα σπείρει στον κόσμο που εναπόθεσε τις ελπίδες του στην Αριστερά;
 • @αγράμματος εργάτηςΔευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, 14:28
  Αγράμματε περίμενε να σε ταίσει η ναζιστική συμμορία των μαχαιροβγάλτηδων.Κάτσε ήσυχος στον καναπέ σου και περίμενε θλιβερέ να σε ταίσουν άλλοι.Βγήκες ποτέ στο δρόμο να διεκδικήσεις το ψωμί σου τρισ
  αθλιε πού έχεις το θράσος να λές πως θα πάρεις κι άλλους στο λαιμό σου;Τα παιδιά σου και το τομάρι σου καταστρέφεις τόσα χρόνια που περίμενες να σε ταίσουν άλλοι.
 • k.Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, 12:35
  @Bάρδας Σκληρός
  Είχα στείλει πολύ αναλυτική απάντηση αλλά για κάποιο λόγο δεν αναρτήθηκε-μήπως για να ''χωρέσει'' το από κάτω ''σχόλιο'' χρυσαυγίτη?Ίσως, δεν είναι εκεί η ουσία.Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να σας απαντήσω ''τηλεγραφικά''.
  Το ΚΚΕ δεν υπέκυψε ούτε πρέπει να υποκύψει στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.Εξάλλου κύρια αποστολή σε προεπαναστατικές συνθήκες είναι ακριβώς η προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα.Ούτε ''απομονώνεται''.Η γενική πρόταση εξουσίας που καταθέτει και υπερασπίζεται αντικειμενικά αφορά και ευνοεί τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, την εργατική τάξη και τα σύμμαχα κοινωνικά στρώματα.Τα υπόλοιπα από την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος(περί Στάλιν κλπ):κατ'αρχάς εγώ καταλαβαίνω ότι έχετε αρνητική γνώμη για το Σοσιαλισμό του 20ου αι..Αλλά πέρα από αυτό.Το ΚΚΕ έχει υποχρέωση να αποκαλύψει την ιστορική και πολιτική αλήθεια.Διότι αν δεν το κάνει πώς θα πείσει?Καμιά υποχώρηση ούτε και σε αυτό το ζήτημα.
  Ήδη εξηγήθηκε για ποιους λόγους είναι απολύτως αδύνατη μια φιλολαική αστική μορφή διαχείρησης.Από την άλλη έχετε την προσδοκία-και εσείς και άλλοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ-ότι με μια ''αριστερή'' ή ''αντιμνημονιακή'' μορφή διαχείρησης θα υπάρξει άμεση βελτίωση.Δεν αναφέρετε όμως πουθενά που βασίζεται αυτή η προσδοκία ή διαπίστωση.
  Η λύση, λοιπόν, είναι ΣΗΜΕΡΑ η σύμπτυξη ενός μαζικού ταξικού κινήματος, μιας στέρεης λαικής συμμαχίας που θα απειλήσει ευθέως την ίδια την εξουσία και κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και της αστικής τάξης γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα κατακτηθούν οι λίγες έστω παραχωρήσεις υπέρ του εργαζόμενου λαού.Απαραίτητη ωστόσο προυπόθεση για την παραπάνω εξέλιξη είναι μαζί με την αυτοτελή και διευρημένη δράση του ΚΚ να τίθεται στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ανατροπής και της συγκρότησης νέας εξουσίας και οικονομίας.
  Νομίζω ότι ήδη έχουμε μιλήσει σχετικά, αλλά στην Ελλάδα που θα κυριαρχούν τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, ο κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός, σε μια χώρα που έχει αντικειμενικά πολλές δυνατότητες παραγωγής σε πολλούς κλάδους και επιμέρους τομείς σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων υπάρχουν πολλές δυνατότητες αντιμετώπισης άμεσα των όποιων δυσκολιών από το διεθνή περίγυρο.
  Σε τελική ανάλυση με ποιον τρόπο θα πεισθεί ατομικά ο κάθε εργαζόμενος για να ακολουθήσει?Οπωσδήποτε με την αποκάλυψη και ανάλσυη των βασικών νόμων κίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας, του πραγματικού χαρακτήρα της κρίσης και κυρίως της ταξικής του θέσης και το ποιν πραγματικό ταξικό αντίπαλο πρέπει να νικήσει.Συμφωνώ ότι είναι μια διαδικασία δύσκολη αλλά απαραίτητη.Από την άλλη σίγουρα κριτήρια αταξικά που υποβαθμίζουν ή καταργούν το ταξικό κριτήριο(του τύπου ενότητα των αριστερών δυνάμεων κλπ), η κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού-όχι μόνο αυτού που γνωρίσαμε-με την το ψέμα ότι πρόκειται περί ουτοπίας και με την καλλιέργεια αυταπατών περί καλύτερης μορφής διαχείρηση κοκ το κίνημα υποχωρεί και θα οδηγηθεί σε ήττα.Και λόγω των συνθηκών κινδυνεύει να είναι μια ήττα με μακροχρόνιες συνέπειες.
 • αγραμματος εργατης ,αλλα οχι και μ@λ@κ@ςΔευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, 02:14
  ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΣΑΤΕ
  ουτε οι μεν , ουτε οι δε....και για να μην δω και αυτο στην ζωη μου

  ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΥΔΟΥ και ΣΥΡΙΖΑ

  θα ψηφισω ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...

  δικαιωμα μου να σας παρω στο λαιμο μου , οπως δικαιωμα σας να με φλομονεται τοσα χρονια την κουλτουρα σας και τα κουμουνιστικα μανιφεστα σας...

  Εγω αυτο που ξερω ειναι , ροζιασα , γερασα και στο τελος με τις θεωρειες σας θα παρω μονο ιδεολογια ,

  Αλλα η *ταπουνα* η ιδεολογια δεν τρωγεται ρε παλληκαρια και τοσα χρονια , ουτε μου εδωσε να φαω και ουτε προβλεπεται να μου δωσει....

  ΑΡΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΙΖΩ
 • Ε. ΙακωβίδηςΚυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 23:23
  "Όλοι μας ... σφάζουνε και τους σφάζουνε, μαζί, Ούνοι, Γάλλοι κι Αμερικανοί".
  Και τα προτεκτοράτα και οι αποικίες και η εξόντωση των λαών είναι ξανά παρόντα.
  Κι' όμως μεγάλο μέρος της ελληνικής και παγκόσμιας διανόησης πιστεύουν ακόμα στον νέο ... τρίτο δρόμο.
  Πιστεύουν στην διαπραγματευσημότητα στα πλαίσια της συμμορίας των χασάπηδων, που αυτοβραβέυτηκαν και με το Νόμπελ.
  Κι όμως πολλοί κονδυλοφόροι μας διαλαλούν τη σωτηρία στα πλαίσια της Ευρωζώνης.
  Και εναποθέτουν ελπίδες στον ηγέτη της νέας Ταύλας με τους παλιούς πασόκους.
  Σ' αυτόν, που μόλις γύρισε κι απ' τη χώρα της Αμπάριζας και των Αρχηχασάπηδων.
  Πήρε άραγε Αμπάριζα και τούτος?
  Όπως και όλοι οι άλλοι?

  Πότε θα κάνει ξαστεριά και στα δικά σας τα μυαλά?
  Να μολογήσετε επιτέλους στον λαό ατόφια την αλήθεια.
  Χωρίς ψευδαισθήσειίς!
  Ίσως ποτέ?
  Ίσως γιατί και οι κονδυλοφόροι κομάτι είναι του ίδιου του λαού!
  Αυτού του λαού των μουνούχων!

  Φιλικά

  Βαγγέλης Ι.
 • LCKΚυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 22:08
  (Τι γινεται βρε παιδια; Εχει πεσει λορδα και ‘τρωμε’ σχολια; Το ξαναστελνω ελαφρως επηυξημενο)

  @ Απορών αναγνώστης

  Ε μα πια! Δεν τρωγεσαι! Δεν κανεις κουβεντα!
  Πετας την μπαλα στην εξεδρα, στριφογυριζεις και αλλαζεις την κουβεντα για να μην απαντησεις στην ουσια, σαν μαθητευομενος spin doctor. Το εχω δει παμπολες φορες, δεν ξερω τι περιμενα και εγω....
  Ρε χρυσε μου η κουβεντα μας δεν ειναι για το αν συμφωνουμε για τα αποτελεσματα της επεκτατικης η περιοριστικης πολιτικης. Η κουβεντα μας ηταν οτι απο την στιγμη που (καλως η κακως) η επεκτατικη πολιτικη ειναι διακυρηγμενη προταση του Τσιπρα και συγχρονως της κυβερνησης Ομπαμα σε τι ενοχλει η διαπιστωση συμφωνιας στο εν λογω θεμα; Επαναλαμβανω για ΤΡΙΤΗ φορα την ερωτηση για την οποια συζητουσαμε, οχι γιατι περιμενω απαντηση πια, αλλα για του λογου το αληθες: αφου και οι δυο μεριες συμφωνουν οτι το ξεπερασμα της κρισης χρειαζεται επεκτατικη πολιτικη τι ενοχλει; Οτι αναγνωριστηκε μαγαλοφωνα; Οτι συμφωνουν; Δηλαδη θα επρεπε ο ενας απο τους δυο να υποστηριζει λιτοτητα;
  Αυτο κουβεντιαζαμε απο την αρχη και οχι για το αν συμφωνουμε για τις προοπτικες της επεκτατικης πολιτικης.
  Οτι δεν συμφωνεις με αυτην οπως και καθε αλλη που προτεινεται μεσα σε μη Σταλινικο πλαισιο το ξερουμε και δεν θα κανω τον κοπο να σε πεισω για το αντιθετο ουτε εσενα ουτε την Φουλη (που στους αριθμους που παρεθεσε ο αλλος βρηκε και την καταλληλη ‘αποδειξη’). Γιατι μεταξυ αλλων βλεπω οτι εν χορω μας παρουσιαζετε την περιοριστικη και επεκτατικη πολιτικη σαν ενα και το αυτο (οπως κατι σαν τον Φελπς, τον Φριντμαν κλπ μονεταριστες που υποστηριζαν οτι μακροχρονια ειναι αναποτελεσματικες ξεχνωντας το απλο που τους θυμισε ο Κευνς, οτι μακροχρονια θα ειμαστε ολοι τεζα) για την ζωη των εργαζομενων (και των ανεργων). Αμφισβητειτε με φληναφηματα και μια μαρξιστικη αναλυση της πορειας προς τον πολεμο που μπαζει απο παντου κατι που ειναι τις πασι γνωστο: το new deal μπορει να μην εφερε τον σοσιαλισμο στην Αμερικη αλλα ανεκοψε και μαλιστα ανεστρεψε εν μερει την φτωχια και την δυστυχια της μεγαλης υφεσης, εστω προσωρινα. Αυτο ειναι το ζητουμενο και σημερα. Το πως θα εξελιχτουν τα πραγματα μακροχρονια αστο σε κανεναν Νοστραδαμο με καμμια μαγικη σφαιρα....

  ΥΓ Οσο για τους αριθμους του 1234, που εγινε σημαια λες και κανεις απο τους συνομιλητες σας εδω εκθειασε εκθειασε τον Αμερικανικο καπιταλισμο για την κοινωνικη του δικαιωσυνη, αυτο που δειχνουν ειναι οτι οι ΗΠΑ δεν ειναι παραδεισος επι της γης, οτι υπαρχει και εκει πολυ φτωχεια, ανεχεια και απιθανη συγκεντρωση πλουτου. Οτι και οι Αμερικανοι περνανε δυσκολα. Τιποτε αλλο δεν αποδεικνυουν. Το οτι οι εργαζομενοι δεν περνανε καλα στον Αμερικανικο καπιταλισμο δεν ειναι ‘αποστομωτικο’.
 • βασιληςΚυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 19:11
  Το σχόλιο του 1234 είναι αποστομωτικό. Κι αυτό γιατί περικλείει με συντομία όλα τα βασικά στοιχεία που επιμελώς μας κρύβουν για τον καπιταλισμό που δεν έχει "καταρρεύσει" (λογικόν, νομίζω, αφού αυτοί που έχουν και το μαχαίρι στην προκειμένη περίπτωση έχουν και το πεπόνι). Κυρίως όμως μου φαίνεται πως πολλοί από μας ακόμα επιμελέστερα, τα κρύβουν κι από τον ίδιο τους τον εαυτό. Προσωπικά αν υποστήριζα τον συριζα τούτη τη στιγμή θα ένιωθα το λιγότερο άβολα με την επίσκεψη του Τσίπρα στην Αμερική. Προσπαθώ να βάλω τον Αλαβάνο στη θέση του για να δω αν θά'κανε τα ίδια.
  Απ'την άλλη διαβάζω σχόλια περί "μεταφυσικής των ιδεολογιών και των κομμάτων", περί του ειδεχθούς Στάλιν τον οποίον, λέει η πλειοψηφία του λαού αποτάσσεται μετά βδελυγμίας (λες κι αυτό από μόνο του είναι ατράνταχτο επιχείρημα με δεδομένο ότι η γνώμη του λαού πολύ εύκολα μπορεί να χειραγωγηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, πόσο μάλλον στις μέρες μας). Η προσήλωση στην Ιδεολογία, η εμπιστοσύνη στη συλλογική γνώμη, η ένταξη του ατόμου μέσα σε ένα μεγαλύτερο συλλογικό πλαίσιο που άλλο σκοπό δεν θα έχει παρά την επίτευξη του κοινού καλού δυστυχώς έχουν καταντήσει ποινικά αδικήματα στην εποχή της αποθέωσης του ατομικισμού και της "ελευθερίας της σκέψης". Όμως είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ο πόλεμος απέναντι στον εχθρό δεν μπορεί να γίνει παρά συντεταγμένα. Αλλιώς θα κάνουμε και πάλι μια τρύπα στο νερό. Γιατί ο εχθρός είναι και αδίστακτος και δαιμόνιος. Και αλλάζει και χίλια πρόσωπα. Κάτι σαν τον διάολο μεταμορφωμένο σε σοσιαλιστή δηλαδή. Αν λοιπόν δεν έχεις καθαρή ματιά να τον κοιτάξεις, σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό να του αντιτάξεις και συντονισμένη δράση που δεν θα ανακόπτεται κάθε φορά από προσωπικές θεωρήσεις ( όλα αυτά δηλαδή τα χαρακτηριστικά που οι πιο μορφωμένοι απ'τους αριστερούς λατρεύουν να μισούνε) μάλλον πολύ λίγα είναι αυτά που θα μπορείς να του κάνεις. Αν δηλαδή η καλύτερη δυνατή απάντηση που μπορεί να πάρει ο λυσσαλέος αυτός ταξικός εχθρός είναι η πολιτική του Ομπάμα, τότε φοβάμαι πως θα τον αφήσει σχεδόν ανέγγιχτο. Θυμάμαι κάποτε συνάντησα έναν αμερικανό φοιτητή πολιτικών επιστημών κι όταν του μίλησα με σχετική ζέση για τον πρόεδρο Κέννεντυ (ήμουνα μικρόυλης ακόμα βλέπεις και μάλλον έβλεπα πολλές ταινίες)μου απάντησε: "είχε απλώς καλύτερο χαμόγελο". Αν περιμένουμε λοιπόν πως τα ζεστά χαμόγελα των προέδρων στα εξώφυλλα των περιοδικών μπορούν να χτίσουν έναν κόσμο που να πραγματώνει την Δικαιοσύνη και να εξασφαλίζει την Ζωή των Ανθρώπων (συγνώμη για τα κεφαλαία), τότε χίλιες φορές Ουτοπία. Μέχρι να είμαστε έτοιμοι απ'την αρχή, δηλαδή απαλλαγμένοι από τις ανώφελες αυταπάτες.
 • Βάρδας ΣκληρόςΚυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 17:18
  @k.

  Αρθρώνει ο Γιαλός, όπως και ο LCK κα άλλοι, πέντε επιχειρήματα που αφορούν στην κοινή λογική και απαντούν εν πολλοίς στους διάφορους παραλογισμούς που έχουν γραφεί ενάντια στην πολιτική του Σύριζα από ομοϊδεάτες σας στο μπλόγκ και εσείς επιστρέφετε με ασκήσεις επί χάρτου και μακροπολιτική θεωρία που δεν έχει καμμία ελπίδα να γίνει πράξη στην παρούσα διεθνή συγκυρία. Λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω και πάλι αλλά την δική σας πίστη στην αδήριτη ανάγκη το κίνημα να είναι ατέγκτως αντιιμπεριαλιστικό (με την Λενινιστική έννοια και όχι με την ιστορική αφού έτσι το θέλετε) και αντιμονοπωλιακό εξαρχής δεν την συμμερίζετε η πλειοψηφία του λαού, στον οποίο απευθύνεστε, αυτή τη στιγμή και για αυτό δεν ευθύνετε ο Σύριζα. Κίνημα όμως με 5% δεν γίνεται, αλλά και χωρίς κίνημα η πορεία εξαθλίωσης του λαού δεν αλλάζει. Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο εξαθλιωμένος λαός δεν σας ακολουθεί; Γιατί απλά φοβάται ότι ο παράδεισος που επαγγέλεσται, της διεθνούς απομόνωσης, θα είναι μια κόλαση ίδια ή και χειρότερη για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με αυτήν που βιώνει τώρα. Είναι αυτός ο φόβος δικαιολογημένος; Θα έλεγα ότι ως ένα βαθμό τουλάχιστον είναι, αφού το ιστορικό παράδειγμα που θαυμάζετε, υπερασπιζεστε και προβάλλετε με ιερή μανία είναι αυτό της Σοβιετικής Ένωσης. Μπορεί σε εσάς εκεί στον Περισσό να αρέσει ο Σταλινισμός και είναι δικαίωμά σας να τον τιμάτε και να τον υπερασπίζεστε, αλλά η πλειοψηφία του λαού τον απεχθάνεται, τί να κάνουμε τώρα; Λαό δεν μπορούμε να αλλάξουμε, αυτόν έχουμε και αυτόν πρέπει να πείσουμε να αντισταθεί συλλογικά στην προσπάθεια εξαϋλωσής του.
  Πού εντοπίζεται λοιπόν το πρόβλημα του σκυλογαβγά εδώ στη στήλη αλλά και γενικότερα στην αριστερή πολιτική σκηνή; Στην εξής απλή διαφορά:
  Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εδώ μέσα, αλλά και εκεί έξω, που δεν πιστεύουν στον μεταφυσικό ρόλο Κομμάτων και ιδεολογιών, αλλά προσπαθούν με βάση την κοινή λογική να βρούν εκείνα τα επιχειρήματα που θα εκκινήσουν εκείνη την κρίσιμη μάζα ανθρώπων να σηκώσει επιτελούς κεφάλι, καταρχάς και εξ ανάγκης μέσα στο σύστημα, για να υπάρξει η απαιτούμενη ελάχιστη αντίδραση που θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής, θα θέσει ένα τέλος στον ατέλειωτο κατήφορο και στην καταστροφή χιλιάδων συμπολιτών μας. Το να καλυτερέψει η ζωή χιλιάδων ανθρώπων εντός συστήματος αυτή τη στιμγή είναι όχι μόνο ευκταίο, αλλά και εφικτό - αφού η εξαθλίωση έχει φθάσει σε μέγιστα όρια - αντίθετα με τά όσα δογματικά ισχυρίζεστε. Το δογματικά το εννοώ όχι υβριστικά αλλά κριτικά καθώς επιμένετε να κοιτάτε μόνο το μακροεπίπεδο, αφού αυτό συμφέρει τις περισπούδαστες αναλύσεις σας, αγνοώντας το μικροεπιπεδο εκεί όπου μία αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε σίγουρα να προσφέρει άμεση ουσιαστική ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά αυτή τη στιγμή με μικρές αλλά καίριες αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Αυτό, το εχω ξαναπει, είναι η απαραίτητη αρχή και προϋπόθεση ώστε μετά να δημιουργηθούν ευήκοα ώτα ανάμεσα στους χιλιάδες τρομοκρατημένους νοικουραίους και μή, ώστε να έχουμε ελπίδες να τους παρακινήσουμε στο επιθυμητό μαζικό κίνημα υπέρ του αντιιμπεριαλιστικού και αντιμονοπωλιακού σοσιαλισμού. Λυπάμαι λοιπόν που θα χαλάσω τη σούπα στα διάφορα τρόλ εκ Περισσού (δεν εννοω εσάς) που έχοντας πάρει ISO στον κομμουνισμό ορμάνε ακάθεκτα στο μπλόγκ της στήλης και μιλάνε για αντικομμουνιστές σχολιαστές και για τον πουλημένο αρθρογράφο που άλλη έγνοια δεν έχουν από το να πολεμάνε το Κόμμα και να κάνουν προπαγάνδα κατά της "επανάστασης". Όσοι σχολιαστές εδώ διαφωνούμε με τις τακτικές του ΚΚΕ, ποσώς νιώθουμε την ανάγκη να το πολεμήσουμε. Κανείς δεν έχει λόγο να πολεμάει κάποιον που είναι στο πολιτικό καναβάτσο εν τω μέσω μια τέτοιας ανθρωπιστικής κρίσης, σας διαβεβαιώ. Απλώς δεν έχουμε καμμία τυφλή πίστη στον μεταφυσικό ρόλο του Κόμματος και κάθε κόμματος στην ανθρώπινη ιστορία και ενοχλούμαστε από αυτους που την έχουν και την μοστράρουν ως σημαία επαναστατικότητας και αριστεροσύνης. Αυτό δεν μας κάνει εξ ορισμού λιγότερο αριστερούς ή κομμουνιστές. Επιδιώξη μας είναι να δούμε την κατάσταση να αλλάζει προς το καλύτερο και προσπαθουμε στο μέτρο που μας αναλογεί με ρεαλιστικό τρόπο για αυτό μακρυά από ουτοπιστικές και άλλες εμμονές. Ίσως είναι καιρός να κάνετε και εσείς εκεί στον Περισσό το ίδιο.
 • Φούλη ΔικολδήμηΚυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 16:09
  Αγαπητέ Γιαλέ
  Με πρόλαβε ο/η k και σας έδωσε απάντηση- Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει και ο δικός μου τρόπος έκφρασης, εγώ πάντως τον παραθέτω, μιας και θέσατε και κάποια άλλα ζητήματα, στα οποία δεν έμεινε ο/η k
  Θα αλλάξω λίγο την σειρά των θεμάτων, αν δεν σας πειράζει. Δεν έγραψα ότι εσείς προσωπικά πανηγυρίσατε. Έγραψα για τα δύο κόμματα στην Γαλλία και στην Ελλάδα, και ότι αυτά είναι, αν θέλετε, υποχρεωμένα να δώσουν εξηγήσεις γιατί και με ποια κριτήρια αξιολογούσαν τότε, πριν 8 μήνες, θετικότατη εξέλιξη την εκλογή και γιατί τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν αυτές οι ελπίδες. Το ζητούμενο είναι τα κριτήρια, και του γαλλικού και του ελληνικού κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς, και έχει μεγάλη σημασία, γιατί και οι προτάσεις και τα σχέδια και οι αξιολογήσεις, είναι βασισμένα σε αυτά ακριβώς τα κριτήρια. Εκτός αν αυτά άλλαξαν, οπότε πρέπει να μάθουμε γιατί και ιδίως με τι.
  Για τον Β παγκόσμιο πόλεμο, θα μου επιτρέψετε να το θέσω λίγο διαφορετικά. Ήταν διπλός πόλεμος. Και μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αφού δεν είχαν λύσει όλες τους τις διαφορές με τον Α-είχαν αναδειχτεί και καινούργιες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, και ζητούσαν να έχουν λόγο στην παγκόσμια σκακιέρα-, αλλά και μια συντονισμένη επίθεση, εναντίον της ΣΕ και του εργατικού κινήματος που βρισκόταν σε ανάπτυξη την περίοδο αυτή. Και επειδή πολύς λόγος και πολλές συγκρίσεις γίνονται του σήμερα με την περίοδο του μεσοπολέμου, να σας θυμίσω ότι αρκετό καιρό πριν, έγραψα την αντίθεσή μου με αυτή την σύγκριση. Αν θέλουμε να συγκρίνουμε το σήμερα, θα πρέπει να το συγκρίνουμε με την περίοδο, πριν το Ά παγκόσμιο πόλεμο. Εμείς το έχουμε πει, ο καπιταλισμός ξεπερνά τις κρίσεις του με καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων – έστω κι αν αυτή είναι μαζική και με την μορφή πολέμου.
  Για τις ΗΠΑ. Ο/Η 1234, με τα στοιχεία που παρέθεσε απέδειξε ότι μόνο σωσμένοι δεν είναι οι εργάτες. Αλλά, και θα μου επιτρέψετε, να σας ρωτήσω, γενικεύοντας το επιχείρημά σας, αυτό δεν λέει και η κυβέρνηση Σαμαρά; Σας κόβουμε τον μισθό λίγο, σας αυξάνουμε την φορολογία, τις ώρες εργασίας, για να σωθεί η επιχείρηση αλλά δεν θα μείνετε άνεργοι; Κι όταν έρθει η περίφημη ανάπτυξη και κερδίζουν πάρα πολλά οι επιχειρήσεις και δεν κινδυνεύουν τα κέρδη, τότε θα τους αυξήσουμε λίγο την φορολογία και θα σας δώσουμε και κράτος πρόνοιας;Προς το παρών όμως το βασικό είναι να μην μείνετε άνεργοι.
  Και μια και το θέμα μας είναι ο ιμπεριαλισμός, θα πούμε ότι δεν είναι και μεγάλο θέμα όταν οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θελήσουν πιο φθηνές πρώτες ύλες, πιο φθηνή ενέργεια, αποκλειστικές αγορές για τα προιόντα τους, και ξεκινήσουν νέα επέμβαση, ότι δεν πειράζει αφού εμείς δεν θα μείνουμε άνεργοι; Το ξέρω πως το τραβάω, αλλά το ένα δεν είναι ξένο προς το άλλο, στην δική μας λογική τουλάχιστον.
  Για την ΕΕ, θα μπορούσα να σας γράψω μια θεωρητική απάντηση, που έδωσε ο Λένιν σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης, θα μπορούσα να σας μιλήσω για την ΚΑΠ, για την συνθήκη του Μάαστριχτ, για την ευαλφάλεια, για το ευρωπαικό σύνταγμα, για διάφορες συνθήκες, για την επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, για πάρα πάρα πολλά. Θα μείνω μόνο στο εξής γεγονός: Τα 2/3 των δανειστών, αυτών που πίνουν το αίμα του ελληνικού, του πορτογαλικού, του ιρλανδικού, του κυπριακού κοκ λαών, είναι η ΕΕ. Αλλά αν το θέλετε και με πιο λόγιους όρους η EE είναι a priori ΚΑΚΗ γιατί απλά είναι μια ένωση καπιταλιστικών χωρών, με σκοπό να ισχυροποιήσει την θέση των καπιταλιστών των χωρών αυτών και μέσα στα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης αλλά και στους διεθνείς ανταγωνισμούς. Κι αυτό είναι de facto και de jure αποδεδειγμένο.
 • k.Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 14:53
  @o γιαλός είναι στραβός
  Με την τοποθέτησή σου τίθεται νομίζω όλη η ουσία του θέματος.Πρέπει απαραιτήτως-και το Κόμμα οφείλει να δράσει σε αυτήν την κατεύθυνση ίσως και πιο έντονα-να συνειδητοποιηθούν ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα από τώρα, πριν κυριαρχήσει η τάση απογοήτευσης ή υποχώρησης, ειδικά στην κρίσιμη μάζα προοδευτικών-αριστερών.Η κρίση η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσώρρευσης.Επιπλέον καμία μορφή αστικής διαχείρησης δεν μπορεί να είναι φιλολαική, είτε η μορφή του δημοσιονομικού ελέγχου είτε η λεγόμενη επεκτατική.Και η μία και η άλλη προυποθέτουν τη δραστική μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων, της εργατικής τάξης.Εξάλλου τα στοιχεία που παραθέτει ο ''1234'' πιο κάτω είναι αδιαμφισβήτητα και αποδεικνύουν ότι και η ''άλλη'' μορφή διαχείρησης που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ-και που προτείνει ανοιχτά πια και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και άλλες δυνάμεις -είναι άκρως αντεργατική και οδήγησε σε επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των λαικών στρωμάτων στις ΗΠΑ.Δε πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για το ''διανεμητικό'' ή ''δίκαιο'' χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος εντός του καπιταλισμού.Πάντα αποτέλεσε και αποτελεί ''εργαλείο'' και βασικό μηχανισμό αναδιανομής κρατικών εσόδων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου-και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά.Διότι και η λεγόμενη επεκτατική ή ''αναπτυξιακή'' μορφή διαχείρησης βασίζεται ακριβώς στην καπιταλιστική ανάπτυξη.Σημαίνει και οδηγεί σε υπερχρέωση του εκάστοτε καπιταλιστικού κράτους προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι-κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων(γιατί δεν έχουμε την αυταπάτη ότι τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν σε ατομικές επιχειρήσεις κλπ).Ωστόσο το ακόμα πιο σημαντικό βρίσκεται αλλού:η διεθνοποίηση και η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης κεφαλαίων έχει φτάσει πια σε τέτοια επίπεδα ώστε είναι επιβλημένη ανάγκη των μονοπωλιακών, πολυεθνικών επιχειρήσεων να μειώνουν διαρκώς την τιμή της εργατικής δύναμης για να καταφέρουν να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα επίπεδα των αναδυόμενων καπιταλιστικών αγορών(Κίνας, Ινδίας κοκ), μια εξέλιξη που όλοι σχεδόν έχουμε αντιληφθεί.Ωστόσο επιστροφή στο παρελθόν είναι αδύνατη αντικειμενικά.Και αυτό γιατί καμιά μορφή στικής διαχείρησης δεν μπορεί να ανατρέψει τους ισχυρότατους νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης και πόσω μάλλον την παραπάνω απόλυτη ανάγκη του μονοπωλιακού κεφαλαίου(βλ.πχ. τη διακυβέρνηση από το ΑΚΕΛ στην Κύπρο κοκ).Η ανάληψη δηλαδή της διακυβέρνησης εντός των ορίων του αστικού κράτους και της ΕΕ αναγκαστικά οδηγεί σε αντιλαικό αποτέλεσμα.Έτσι τα περιθώρια αντικειμενικά του καπιταλισμού για υποχωρήσεις-που αρκετός κόσμος θυμάται κατά τη διάρκεια της δεκ. του '70 ή του '80-δεν υπάρχουν πλέον.Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η περίοδος αυτή-που συνδύαστηκε με την ύπαρξη και άλλων παραγόντων που επίσης σήμερα απουσιάζουν, όπως το οργανωμένο σοσιαλιστικό μπλοκ.Άρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δεδομένα.
  Ποια είναι η μοναδική φιλολαική λύση-διέξοδος:μόνο η πορεία σοσιαλιστικής οικοδόμησης.Βέβαια μέχρι να φτάσουμε ως εκεί και πάλι πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο αντιιμπεριαλιστικός-αντιμονοπωλιακός στόχος του κινήματος.Μόνο δηλαδή αν το κεφάλαιο και η αστική εξουσία αντιληφθούν ότι απειλείται άμεσα η κυριαρχία τους τότε θα προβούν στις όποιες παραχωρήσεις μπορούν.
 • Απορών αναγνώστηςΚυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 14:47
  Φίλε LCK,
  Είναι πλέον κοινώς παραδεκτό και από αστούς οικονομολόγους-ιστορικούς ότι το New Deal του Ρούσβελτ δεν οδήγησε στην έξοδο από την κρίση, η οποία μέχρι το '39 ξαναχτύπησε την πόρτα των ΗΠΑ και του κόσμου όλου.
  Λύση στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση του '29 έδωσε οριστικά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Μια ασύλληπτου μεγέθους καταστροφή κεφαλαίου, αλλά και παραγωγικών δυνάμεων (50 εκατομμύρια νεκροί εκ των οποίων το 80% σε πλήρη παραγωγική ηλικία).
  Η αναπλήρωση του καταστραφέντος κεφαλαίου και η εξ αντικειμένου αναβάθμιση της αξίας της εργατικής δύναμης (μαζί με την αίγλη των κατακτήσεων των εργαζομένων των σοσιαλιστικών χωρών που πλήθυναν) οδήγησε στην επί εικοσιπενταετία ακμάζουσα περίοδο του καπιταλισμού στην Δύση όπου μαζί με τον βασιλικό (κεφάλαιο) ποτιζόταν και η γλάστρα (εργαζόμενοι). Σήμερα αυτά παρήλθαν ανεπιστρεπτί.

  Γι' αυτό μην προσμένεις ιδιαίτερη ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας εκτός και εάν διευρύνει τα μέτωπα του πολέμου, που καθώς φαίνεται είναι στις άμεσες προτεραιότητες του"δημοκράτη" Ομπάμα και των γερακιών της Ουάσιγκτον. Μόνο έτσι θα ανασάνουν βαθιά τα αμερικανικά μονοπώλια. Η επεκτατική πολιτική του New Deal που επικαλείται ανιστόρητα ο Αλέξης είχε κοντά ποδάρια. Και τότε όπως και σήμερα εξυπηρέτησε έως ένα βαθμό τα σχέδια των μονοπωλίων μέχρι να επιλέξουν τον πόλεμο.

  Όποιος αξιολογήσει σοβαρά (και ο Στάθης το' χει κάνει από αυτήν την στήλη) τα προανακρούσματα τοπικών, περιφερειακών, ή και γενικευμένων πολεμικών συρράξεων που προετοιμάζονται καθώς και την διόλου τυχαία αναβίωση μεγαλοϊδεατισμών (Αλβανίας, Σκοπίων, Ρουμανίας και άλλων) θα καταλάβει ότι κατά κει βαδίζουμε.
  Μόνο παρόμοιας έκτασης εκατόμβες κεφαλαίου και ανθρώπινων ζωών σαν και αυτές που απορρεύσανε από τον Β' Π. Π. θα δώσουν την λύτρωση στο σύστημα μέχρι την επόμενη κρίση.

  Τα υπόλοιπα φαντάζουν σαν τα παραμύθια της Χαλιμάς για να κοιμάται ήσυχα και αμέτοχα ο κοσμάκης. Η για να πεθάνει στα μέτωπα χωρίς ποτέ να αμφισβητήσει το κυρίαρχο σύστημα, παλεύοντας μονοδιάστατα για την επιβίωση και την ζήση, μέχρι να του αρπάξουν από άλλο δρόμο την ζωή.
 • LCKΚυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 13:18
  @ Απορών αναγνώστης

  Αγαπητε φιλε σου απαντησα χτες αλλα δεν ανεβηκε οποτε επιχειρω να το επαναδιατυπωσω:

  Γραφεις:

  'Αλλά άλλο το να γλείφεις εκεί που έφτυνες. Δηλαδή να εγκωμιάζεις (όπως παραδέχεσαι και συ) μια πολιτική που οδηγεί στην φτώχεια εκατομμύρια Αμερικανών'.

  και παρακατω:

  'Μ' αυτήν την πολιτική ανασαίνει (και όχι την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που επικαλείσαι) ασθμαίνουσα, αναιμική και παραμένουσα διασωληνωμένη και αιματοδοτούμενη από το αίμα αθώων ψυχών'.

  1 Αποφασισε λοιπον: φταιει η προταση οικονομικης πολιτικης του Ομπαμα για την εξαθλιωση των Αμερικανων η οχι;

  2 Το πρωτο απο που το συμπερανες; Ξαναρωταω λοιπον επειδη δεν απντησες: αφου και οι δυο μεριες συμφωνουν οτι το ξεπερασμα της κρισης χρειαζεται επεκτατικη πολιτικη τι ενοχλει; Οτι αναγνωριστηκε μαγαλοφωνα; Οτι συμφωνουν; Δηλαδη θα επρεπε ο ενας απο τους δυο να υποστηριζει λιτοτητα;

  3 Απο το δευτερο αντιλαμβανομαι οτι δυστυχως οντως θεωρεις την συμπτωση αποψεων για την πορεια εξοδου απο την κριση ως προσυπογραφη του αισχους του Ιρακ του Αφγανισταν κλπ. Με αυτη τη λογικη δεν θα επρεπε να μιλαμε με κανεναν (οπως καλη ωρα το κομμα). Δεν παμε πουθενα ετσι ομως γιατι ο στοχος του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδη η αλλαγη πολιτικης σε Ευρωπαικο επιπεδο απαιτει διεθνη επιρροη. Δεν προκειται να φυγουμε απο την δαγκανα των Γερμανων μονοι ας, παρα μονο με παλλαικη κινητοποιηση, που ομως αν κοιταξεις τις δημοσκοπησεις δεν προκειται να ερθει.

  4 Ελπιζω να συμφωνεις οτι δεν εχει νοημα να παει κανεις μεχρι την Αμερικη για να κανει μια δηλωση που θα 'περάσει απαρατήρητη'. Και για να εχουμε καλο ρωτημα απαρατηρητη απο ποιον; Απο το κομμα;

  ειχα γραψει και μερικα ακομη αλλα δεν τα θυμαμαι. Να σαι καλα.
 • Πολίτης της ΔεδουλωμένηςΚυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 12:24
  Όλος αυτός ο καυγάς μεταξύ αυτών, που θα ‘πρεπε να είμαστε συναγωνιστές, με θλίβει και με απογοητεύει, σε βαθμό να αναρωτιέμαι ποια είναι τα όρια ανάμεσα στη χρήση (ελευθερία) του λόγου και την κατάχρηση (ακατάσχετη λογοδιάρροια επί παντός του επιστητού· σωροί λέξεων, που θολώνουν το μυαλό και εκμηδενίζουν κάθε δυνατότητα συναγωγής συμπερασμάτων).
  Δεν λέω να φτάσουμε στο «σιγάν κρείττον του λαλείν», αλλά ας θυμηθούμε, τουλάχιστον, το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».
 • nkblsΚυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, 09:49
  Καλημέρα καλησπέρα , καλό ταξίδι καλή αντάμωση καλώς ήρθες καλώς τα δέχτηκες , χρόνια πολλά και του χρόνου και του παραχρόνου , να ζήσετε βίον ανθόσπαρτον ευχαριστούμε και στα δικά σας να τα δείτε νυφούλες , να σας ζήσει το γεννητούρι να το χαίρεστε πάντα τέτοια, καλή επιτυχία και με τη νίκη , τρεις και μία καλός πολίτης , καλό Σαββατοκύριακο καλές διακοπές , θα ΄ ρθω στην ορκωμοσία καλή σταδιοδρομία επαγγελματική επιτυχία , υγεία αγάπη ειρήνη ευτυχία , από ευχή σε ευχή κι από την ευχή την πολλή έκλεισε το μαγαζί κι έμεινε άνεργη κι αυτή και περιφέρεται από χείλη σε χείλη ασκόπως αστέγως άνευ λόγου αιτίας αξίας , κάλπικη δεκάρα άνευ ουσίας σημασίας , τα πεφταστέρια σβήνουν μόνα άνευ υποδοχής ως απλοί λίθοι του υπερπέραν-τος , στις βρύσες και στα σιντριβάνια βούλιαξαν πνίγηκαν επιθυμίες σε δυο πόντους νερό . Λες και λαίμαργος ανεμοστρόβιλος τεράστιο ρουφηχτήρι χωνί ρουφά ευχές επιθυμίες όρκους ελπίδες όνειρα υποσχέσεις , τις σηκώνει ψηλά στον ουρανό και τις επιστρέφει κεραυνούς κατάρες στη γη των λυγμών των διχασμών . Το φαινόμενο είναι καθαρά μεταφυσικόν κι αντί ο κλήρος να επέμβει άμεσα δια διασώστη εξορκισμού έχει παρατήσει το ποίμνιο αβοήθητο στα χέρια εγκόσμιων πολιτικών εμπειρικών και πρακτικών τσαρλατάνων με αποτέλεσμα το εκλεκτικό εκλογικό πνεύμα να διαταράσσεται από διχασμό και το κοινωνικό σώμα τα τραβάει τα χίλια μύρια όσα εν μέσω χουντικής χαλαζόπτωσης κι εν μέσω διχασμού εν τη ενώσει. Δεν έχω επιχειρήματα αλλά νομίζω πως μάλλον δεν είμαστε πια , δεν υπάρχουμε.
 • ο γιαλός είναι στραβόςΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 23:32
  @ k.
  Δεν σε καλώ να επιλέξεις τίποτα. Άλλωστε από την στιγμή που ο ψυχρός πόλεμος χάθηκε κι ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε δεν βλέπω να έχουμε και πολλές δυνατότητες επιλογών. Επίσης έναν Αμερικανό Πρόεδρο θα τον κρίνεις μέσα στα πλαίσια του Καπιταλισμού. Όπως στην πορεία της Ιστορίας, όταν συγκρίνεις δύο αυτοκράτορες, θα τους συγκρίνεις στα υπέρ και τα κατά τους. Δεν νομίζω ότι θά 'λεγες ποτέ "εγώ είμαι Δημοκράτης και δεν διαλέγω ανάμεσα σ' αυτοκράτορες". Θα τό 'λεγες; Έτσι κι εδώ ανάμεσα στον καπιταλιστή που εφαρμόζει επιθετική πολιτική εναντίον των εργαζομένων και συνταξιούχων εξαθλιώνοντάς τους και τον καπιταλιστή που φορολογεί τα υψηλά εισοδήματα γιά να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό κράτος και να πετύχει μιά πιό δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, θα "προτιμήσεις" τον δεύτερο, πάντα μέσα στα πλαίσια του Καπιταλισμού.
  Κανείς βεβαίως, δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει η Ιστορία που παραμονεύει στη γωνία.
  Αν αυτό που έρχεται είναι σύμφωνο με τις ελπίδες μας έχει καλώς. Έως τότε όμως πρέπει να επιβιώσουμε και να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής μας. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα δύο γενεών (των παιδιών μας και των εγγονών μας) να ζήσουν σαν άνθρωποι. Γίνεται τούτο μέσα στον καπιταλισμό; Είναι ανάλογο με το σημείο που βρίσκεται η γενιά σου ανάμεσα σε δύο κρίσεις. Αλλά και τους αγώνες που θα γίνουν.

  @ Φούλη Δικολδήμη
  Γράφεις ότι σώθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τράπεζες, αλλά δεν σώθηκαν οι εργαζόμενοι σ' αυτές. Πως δεν σώθηκαν; Αν έκλειναν θα έμεναν κι αυτοί άνεργοι. Αλλά το θέμα μου δεν είναι αυτό. Όταν το 1929 χρεωκόπησαν οι αμερικανικές τράπεζες, οι συνέπειες ήσαν η μεγάλη ύφεση, η άνοδος του φασισμού κι ο β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτός είναι ο λόγος που οι ηγεσίες σ' όλο τον πλανήτη τρέμουν την χρεωκοπία των τραπεζών.
  Τώρα αυτά που λες ότι πανηγύριζαν κάποιοι γιά την εκλογή Ολάντ κι έδωσαν ελπίδες σε μιά μερίδα του Κόσμου, δεν το αξιολογώ σαν θέμα συζήτησης. Διότι είτε πανηγύρισαν είτε όχι, καμμία συνέπεια δεν υπήρξε και καμμιά απόφαση δεν πάρθηκε εξαιτίας αυτού του γεγονότος, άρα δεν ασχολούμαι. Άσε που προσωπικά δεν πανηγυρίζω ποτέ γιά τίποτα οπότε εξ ορισμού είμαι αρνητικός στα πανηγύρια. Επίσης δεν σου είπα αν είναι καλή ή κακή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σού είπα ότι δεν μπορείς να την φέρνεις σαν επιχείρημα γιά να φορτίσεις κάποιον αρνητικά. Δεν μπορείς να λες "είναι υπέρ της ΕΕ άρα είναι κακός". Η ΕΕ δεν είναι γιά όλους a priori κακή. Πρέπει να τ' αποδείξεις.
  @ θεόφιλος.
  Αγαπητότατε μας μπερδεύεις με τα σημεία στίξεως.
  Ερωτηματικό ήθελες να βάλεις και μάλιστα αγγλικό; Δεν νομίζω. Τελεία αν ήθελες θα την έβαζες, το κόμμα είναι αριστερά της τελείας άρα εύκολο, το μόνο που μένει είναι το θαυμαστικό. Γιά να μπεί κρατάς πατημένο το πλήκτρο shift και το πλήκτρο με το 1. Είναι λίγο λοξά πάνω από το Q δίπλα στο 2 που έχει και το @. Νά 'μαστε καλά να τα λέμε κι όχι μόνο.
  @ Δημήτρης Μπασακίδης
  Γιατί συγχίζεσαι αγαπητέ; Τώρα ανακαλύπτεις ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες; Ζούμε εποχές κρίσης, καθένας κουβαλάει τον σταυρό του κι επηρεάζεται αναλόγως. Χώρια που δεν έχουμε όλοι τον ίδιο χαρακτήτα. Τι περίμενες να βρεις "το μικρό σπίτι στο λιβάδι;" Άλλωστε μου κάνει εντύπωση που κατηγορείς τους σχολιαστές του ιστότοπου γιά σκυλοκαυγάδες και γιά υβριστική συμπεριφορά κι εσύ από μόνος σου έγραψες όσες βρισιές έχουν γράψει όλοι μαζί τους τελευταίους 10 μήνες. Άρα γιατί δυσαρεστείσαι αφού φαίνεται ότι το βρισίδι σ' αρέσει;
 • k.Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 23:03
  @θεοφιλος θερμη
  Πουθενά δεν έγραψα ότι όσοι δεν είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ΚΚΕ δεν είναι κομμουνιστές ή αντίστροφα ότι όλοι όσοι είναι στο ΚΚΕ είναι και ''αυτοδίκαια'' κομμουνιστές.Αυτό δεν μπορεί κανείς να το υποστηρίζει κατά τη γνώμη μου.Ίσα-ίσα και επειδή ακριβώς υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που ασπάζονται την κομμουνιστική κοσμοθεωρία και σε άλλους χώρους πρέπει να γίνουν προσπάθειες προσέγγισης και κοινών αγώνων.Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι 1)υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πρώην και ''μετανοημένων'' που απορροφήθηκαν και συμβιβάστηκαν με το αστικό σύστημα(και λόγω αντικειμενικών δεδομένων, δυσκολιών κλπ) που έχουν μετατραπεί συχνά σε πιο φανατικούς ''αντικομμουνιστές''-και δημιουργούν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση, όλοι το γνωρίιζουμε αυτό και 2)το ΚΚΕ πολύ σωστά και επίκαιρα προβάλλει την ανάγκη αποδέσμευσης των λαικών συνειδήσεων από αυταπάτες καλύτερης διαχείρησης, για το αστικό κοινοβούλιο κλπ και κυρίως την ανάγκη για επαναστατική ανατροπή.Αφού λοιπόν είμαστε κομμουνιστές δεν οφείλουμε να συνταχθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, διατηρώντας και διαφωνίες σε διάφορα ζητήματα?Διότι αν τώρα που έχουν ωριμάσει οι υλικές-αντικειμενικές συνθήκες για τη μετάβαση και συγχρόνως το καπιταλστικό σύστημα διέρχεται από βαθιά κρίση χωρίς να μπορεί να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις, αν τώρα δεν επιλέξουμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης πότε θα το κάνουμε??
 • Αντι.Μ.Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 21:18
  Σύμφωνα με νομικούς για όσο διαρκεί η επίταξη-επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρο, οι επιβάτες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν εισητήριο.Αν ισχύει ή όχι και κάποιος γνωρίζει σχετικά να δώσει περισσότερες πληροφορίες.Μην ξεχνάμε ότι η επιστράτευση των ναυτεργατών κράτησε ένα χρόνο!!
 • ΜπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 21:09
  Επιχειρώντας να μιλήσει με όρους προσιτούς στο αμερικανικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι ...""οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα. Aυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει τίποτα από αυτά.""
 • ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 20:42
  Προς @ταξική αντεπίθεση Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 19:05

  Δεν κρύφτηκα και δεν κρύβομαι ποτέ.
  Αν θες να μάθεις περισσότερα για μενα μπορείς να ψάξεις στο διαδίκτυο και να εντοπίσεις το ιστολόγιο μου με το ίδιο όνομα που υπογράφω εδώ.
  Εσύ αλήθεια ποιος είσαι;
 • @ταξική αντεπίθεσηΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 19:05
  Ρεπό δεν παίρνετε εκεί στην ΓΑΔΑ; Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε πρακτοράκο να βρίζεις τον Στάθη. Αλλαξε κασέτα.
  Αν εσύ- με τέτοιο ήθος - είσαι κομμουνιστής, εγώ είμαι η Ρόζα Λούξεμπουργκ.
 • Δημήτρης ΜπασακίδηςΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 18:01
  Φίλοι, Νίκο , Στάθη,
  Δε θα σχολιάσω το άρθρο της στήλης κατα πως υποχρεούμαι.
  Γιατί διάβασα όλα τα σχόλια , κατά πως με προτρέψατε!
  Τί τόθελα ο μαύρος ?
  Σκυλοκαυγάς τρικούβερτος !
  Μύρισαν πτώμα ή τσιμπούσι ?
  Και μαζεύτηκαν σκύλοι και ύαινες και κόρακες και σκουληκώμυγες μιλιούνια !!!
  Εσύ ο σύριζα , εγω ο ΚΚΕ , ο άλλος ο ΝΔ , ο , ο , ο...
  Ο εχθρός , ούτε καν προ των Πυλών. Αλλά μέσα στην πόλη, μέσα στην ψυχή μας , πάνω απ' το ψωμί των παιδιών μας .
  Καβάλα στο σβέρκο μας και μείς ? Και μεις σκυλοβριζόμαστε γιατί , ΓΙΑΤΙ ???? Άει σιχτίρ , που δεν ξέρετε άλλο απο το γαύγισμα και τη λάσπη , το πιο βρώμικο εργαλείο της Γκεμπελικής προπαγάνδας , η μοναδική "επιχειματολογία" της κομματικής "κερκίδας"...Η μικρότητά σας δεν έχει ονοματεπώνυμο, γιατί είν' ολόιδια , ό, τι χρώμα και να χει . Είτε κόκκινο , είτε πράσινο, είτε μπλέ, είτε εμπριμέ...
  Όπως κι η τύχη όλων μας ολόιδια , είτε κόκκινοι είμαστε , είτε πράσινοι, είτε μπλέ, είτε εμπριμέ...! Μου φορέσανε όλες τις ταμπέλες οι αχρείοι , γιατ' είχανε ανάγκη να με κατατάξουν στις λίστες των αναλώσιμων της βρώμικης μηχανής των. Και γιατί τους μπέρδευα το μονότονο παιχνίδι τους. Πρόβατο που μπορεί να επιβιώσει έξω απ' τη στάνη χαλάει όλο πολιτικό σύστημα , γιατί μετά ποιός θα σταματήσει τ' άλλα και πώς... Δε θέλησα γα γίνω ούτε κόκκινος ή πράσινοςή μπλε ή εμπριμέ . Μόνο παραγωγικός και έντιμος πολίτης . Αυτό και το μέγα έγκλημά μου ! Ξέρω την αρρώστεια σας . Η "ταυτότητά " σας τη γράφει : "Ανύπαρκτος" . Γι αυτό κι η ανάγκη σας τα δεκανίκια .
  Δε βλέπετε πως το μπλέ το πράσινο και το ξέπλυμα ροζ γίνανε ένα και σας ξεπουλάνε ? ;Aν και σεις γίνετε ένα βοφάστε τί ? Ή μήπως δεν σας το επιτρέπουνε τα δικά σας αφεντικά ? Έτσι για να μαθαίνουμε και μεις οι άσχετοι ... Άσε που το να πιστεύεις ακόμα στις ψεύτικες προσόψεις τους συνιστά από μόνο του ηλιθιότητα...!
 • γρηγορηςΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 17:04
  Η ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ.Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ Σ ΑΥΤΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΑΝΑΔΥΚΝΥΟΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΙΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.
  ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
  ΑΣ ΕΣΤΙΑΣΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΥΠΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.
  ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΗΤΤΑ;;;;; ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΛΩ
  ΕΙΝΑΙ ΠΧ ΜΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΩΦΕΛΙΜΗ;;;;;
  ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΙΔΕΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;;; ΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ ΦΑΙΑ ΟΥΣΙΑ ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ.
  ΑΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ............
 • Απορών αναγνώστηςΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 16:21
  Φίλε LCK
  Κανείς δεν ζήτησε από τον Τσίπρα να τρίψει στην μούρη των Αμερικανών την πολιτική τους. Μια δήλωση του στυλ "αναγνωρίζουμε τον αγώνα που κάνετε ενάντια στα αντιτιθέμενα συμφέροντα ώστε να ορθοποδήσουν οικονομικά οι ΗΠΑ" θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.
  Αλλά άλλο το να γλείφεις εκεί που έφτυνες. Δηλαδή να εγκωμιάζεις (όπως παραδέχεσαι και συ) μια πολιτική που οδηγεί στην φτώχεια εκατομμύρια Αμερικανών.
  Και εν τέλει ένας αριστερός δεν μπορεί να καταλάβει ότι χωρίς Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη κ.λ.π., όπου τα αμερικάνικα μονοπώλια όπλων και κατασκευών θησαυρίζουν, δεν θα μπορούσε η Αμερικανική οικονομία να ανακάμψει έστω και προσώρας (όρα Ολάντ και Μάλι). Μ' αυτήν την πολιτική ανασαίνει (και όχι την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που επικαλείσαι) ασθμαίνουσα, αναιμική και παραμένουσα διασωληνωμένη και αιματοδοτούμενη από το αίμα αθώων ψυχών.
  Πολύ μεγάλο στομάχι έχετε εσείς οι αριστεροί βρε παιδί μου.
 • Φούλη ΔικολδήμηΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 15:42
  Για Θεόφιλο
  Επειδή είχα την ίδια απορία ο nikosreth, μου εξήγησε ότι είναι κάτι συνταξιούχοι που δεν πάνε καφενείο, για να μην χρειαστεί να κεράσουν κανένα ούζο, και αυτοί που τους μοιάζουν. Στο διαδύκτιο, διάβασα για κάτι φινλανδικές θεότητες, σκέτη καταστροφή. Κάποιος είπε ότι με τατρολ μοιάζω εγώ(;). Τελικά κατάλαβα ότι είναι μια βρισιά ανάμεσα στους χρήστες του διαδυκτίου, για αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί με τους άλλους ή αυτοί που σκοπίμως υποβιβάζουν μια κουβέντα. Αν ρωτάς την γνώμη μου, η απάντηση του nikosreth, είναι η πιο περιγραφική τελικά.
  Για 1234
  Να ευχαριστήσω για την παράθεση αριθμών και ποσοστών της πραγματικότητας των ΗΠΑ.
 • θεοφιλος θερμηΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 15:21
  @ k
  Αγαπητέ φιλε, θελω να σου πω οτι, ουτε ''μετανοημενος'' ειμαι, ουτε
  ''πρωην κομμουνιστης''οπως'' θελεις να λες.
  Ειμαι κομμουνιστης, αν επιτρεπεις, πλην πρωην κουκουες ?
  Και μην τρελαινεσαι, ολοι οσοι δηλωνουν ΚΚΕ δεν ειναι κομμουνιστες????
  Ετσι, για ναχουμε το νου μας, και να ξερουμε τι λεμε?
 • 1234Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 14:24
  ΑΥΤΑ ΣΤΗΡΊΖΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ?
  Το πιο εύπορο 1% των Αμερικανών, διαθέτει περισσότερο πλούτο από το 95% της πληθυσμιακής βάσης (συνολικά).
  Οι έξι κληρονόμοι του ιδρυτή της εταιρίας Wal-Mart, Sam Walton, αξίζουν (σε περιουσία) περίπου όσο το 30% των Αμερικανών.
  Πρόσφατα αναφέρθηκε επίσημα ότι 1.5 εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ ζουν με λιγότερα από $2 την ημέρα (εκτός από τις κρατικές επιδοτήσεις).

  Το πιο φτωχό 50% των Αμερικανών, ελέγχουν μόλις το 2.5% του συνολικού πλούτου της χώρας.

  Το 1980, το 30% των θέσεων απασχόλησης της Αμερικής ήταν χαμηλής αμοιβής. Σήμερα είναι το 40%.
  Περίπου 50 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν υγειονομική ασφάλιση.
  Περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί σήμερα είναι φτωχοί ή ζουν κοντά στα όρια της φτώχειας.
  Ο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς εργαζόμενους αμείβεται με ποσά κάτω του ορίου της φτώχειας.
  Σήμερα, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί ξοδεύουν πάνω από το μισό των εισοδημάτων τους για την κατοικία. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 46% από το 2001.
  Το 2010, 2.6 εκατομμύρια Αμερικανοί έπεσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανάλογο ποσοστό, από τότε που τηρούνται επίσημα στοιχεία (1959).
  Από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία ο Μπάρακ Ομπάμα, ο αριθμός των φτωχών ανέβηκε κατά 6 εκατομμύρια και αυτός όσων τρέφονται με κουπόνια, κατά 14 εκατομμύρια.
  Σήμερα, ο ένας στους επτά Αμερικανούς ζει με κουπόνια τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και για ένα στα τέσσερα παιδιά.

  Προβλέπεται πως ένα στα δυο παιδιά θα τρέφονται με κουπόνια, μέχρι να κλείσουν τα 18 τους χρόνια.
  Τα ποσοστό των άστεγων παιδιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 33% από το 2007.
  Υπάρχουν τουλάχιστον 314 κοινότητες στην Αμερική, όπου το 30% των παιδιών δεν έχουν να φάνε.
  Σήμερα, ένα 6.7% των Αμερικανών ζει σε συνθήκες ακραίας ανέχειας.
  Το 37% των αμερικανικών νοικοκυριών, όπου ο επικεφαλής είναι κάτω των 35 ετών, έχει εισόδημα μηδενικό ή ακόμη και αρνητικό.
 • k.Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 14:20
  @Bάρδας Σκληρός
  Δε θα συμφωνήσω μαζί σας ότι έχασα την ψυχραιμία μου ούτε αποτελούσε ''μάθημα'' η παράθεση του ορισμού του ιμπεριαλισμού που είμαι βέβαιος ότι τον γνωρίζετε.Το σίγουρο είναι ότι θα παλέψουμε ώστε και οι πρώην να γίνουν πάλι νυν.
 • θεοφιλος θερμηΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 13:38
  Φιλτατε μου γιαλε,
  για μια ακομη φορα δικαιωνεις την υπογραφη σου.
  Ο γιαλος ειναι στραβος?

  Αν μου εξηγησει καποιος που ξερει, τι συμαινει αυτο το τρολ,
  τον ευχαριστω εκ των προτερων.
 • nikosrethΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 09:51
  Αγαπητέ Στάθη
  Έχεις εισπράξει επάξια, τα χρόνια της δουλειάς σου, όλους τους δυνατούς επαινετικούς χαρακτηρισμούς. Τον χαρακτηρισμό όμως του «ψυχοθεραπευτή» θα μου επιτρέψεις να στον απονείμω πρώτος. Εδώ έχει παραπάει το πράγμα. Καλή δύναμη και συνέχεια. Θα σε παρακολουθώ πάντοτε πάνω από την μπάρα. Ευχαριστώ.
 • Φούλη ΔικολδήμηΣάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, 00:49
  Αγαπητέ Γιαλέ
  Σίγουρα ο κ. Ολάντ δεν είναι ο 666. Ένας πολιτικός με καθαρή ταξική συνείδηση είναι, ξέρει ποιανού τα συμφέροντα και με ποιο τρόπο να υπερασπιστεί. Το θέμα δεν είναι ο κ. Ολάντ, το θέμα είναι οι ελπίδες αλλά κυρίως ο τρόπος και τα κριτήρια με τα οποία τον έκριναν τα κόμματα της ριζοσπαστικής, ευρωπαικής αριστεράς. Μη μου πείτε ότι δεν θυμάστε τα πανηγύρια για το τέλος του Μερκοζί, τον άλλο αέρα, την ελπίδα που ξαναγεννήθηκε, και εδώ και στην Γαλλία. Το ότι αυτά διαψεύστηκαν είναι το ένα θέμα, το άλλο θέμα είναι το γιατί και με ποια κριτήρια καλέστηκαν από δύο αριστερά κόμματα δύο λαοί τουλάχιστον , να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε αυτόν για κάτι καλύτερο και που είναι το λάθος
  Για τις ΗΠΑ δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, όντως μπορεί, προς το παρόν, να σώθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τράπεζες. Το σίγουρο, επίσης, είναι ότι δεν σώθηκαν οι εργαζόμενοι σε αυτές, ούτε και οι άνεργοι, που, αύριο, θα πάνε μισθοφόροι, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τραπεζών, σε κάποια γωνιά της Γης. Ξέρετε, εμένα αυτό με νοιάζει. Δεν μπορώ να συνδέσω την σωτηρία του ενός με την σωτηρία των άλλων. Ούτε μπορώ να διαιρέσω τον ιμπεριαλισμό, σε εσωτερική και εξωτερική πολιτική- για μένα είναι ενιαία η πολιτική, το ένα είναι συνέχεια του άλλου και αντίστροφα. Μην προσπαθείτε να μας περιορίσετε σε μια πολιτική διαχείρισης της κρίσης- κατά την γνώμη μας και στις δύο περιπτώσεις χαμένη είναι η εργ, τάξη και τα λαικά στρώματα. Απορρίπτουμε και τις δύο και προτείνουμε άλλη λύση.
  Για την καλή ΕΕ, και για το 5%, καλύτερα να διορθώσετε, προς τα πάνω, το νούμερο, αλλά και πάλι, δεν είναι αυτό το βασικό. Τώρα, ότι δεν πιστεύει το ίδιο με μας, ένα μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού, προς το παρόν πάντα, δεν σημαίνει, ότι εγώ πρέπει να σταματήσω να το λέω ή ότι δεν μπορεί στο μέλλον να πιστέψει ο λαός την δική μας άποψη.
  Τέλος, όσο κι αν προσπαθούν μερικοί σχολιαστές να πείσουν για το αντίθετο, ρηχοί για να κρίνουμε κάποιον με το ποιον είδε, δεν ήμασταν ποτέ. Το θέμα είναι που συμφωνεί κάποιος με κάποιον. Και εδώ, στο θέμα των συμφωνιών, υπάρχει πρόβλημα- κατά την άποψή μας.
  Για Θεοφανία
  Εγώ πάλι, γιατί μου φαίνεται ότι κατάλαβα; Το θέμα που σας ταλαιπωρεί, είναι η αναντιστοιχία, σε όλες της τις μορφές και εκδοχές: της πράξης με την προετοιμασία, του σκοπού με τα εφόδια, της πράξης με τις δηλώσεις, και πολλά πολλά άλλα. , Βλέπετε, το υποσυνείδητο, τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιεί καλές εικόνες, για να μας πει πράγματα, ιδίως όταν δεν έχουμε απωθήσει, κατά κύριο λόγο, άσχημα συναισθήματα και σκέψεις σε αυτό. Τώρα για τα υπόλοιπα, που γράφετε πιο πάνω, μην χάνετε την ψυχραιμία σας- αν μου επιτρέπετε να σας δώσω μια συμβουλή, και πάντα να κουβαλάτε μια ομπρέλα στην τσάντα σας. Για τα περί Συνασπισμού και επιχειρημάτων, δεν παίρνω θέση, δεν ανακατεύομαι στα ζητήματα άλλου κόμματος.Ελπίζω να σας βοήθησα- πάντως το προσπάθησα.
 • LCKΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 23:35
  @Απορών αναγνώστης

  1 Η αντιπαραβολη των λεγομενων του συντακτη με τα λεγομενα του Τσιπρα ειναι κατ αρχην φαουλ και μαλιστα σκληρο!

  2 Ακομη και ετσι ομως δεν βλεπω που ειναι το ατοπο. Μηπως επειδη ο Τσιπρας εγκωμιασε την οικονομικη πολιτικη του Ομπαμα, αυτοματα αυτο πρεπει να επιληφθει ως προσυπογραφη του Γκουανταναμο; Η επικληση των θεσεων του Ομπαμα για το τι δεον γενεσθαι σχετικα με την οικονομικη κριση, ως επιρρωση των επιχειρηματων του Τσιπρα που κινουνται προς την ιδια κατευθυνση σε τι αναιρει τις αποτυχιες του Ομπαμα στα θεματα για τα οποια τον εγκαλουσε ο συντακτης και οι σχολιαστες;

  3 Ανεξαρτητα απο αυτα στην παρουσα συγκυρια (οπως εγραψα προσεκτικα και χτες) η προταση οικονομικης πολιτικης του Ομπαμα ειναι αντικειμενικα στην ιδια κατευθυνση με αυτη του Τσιπρα, δηλαδη και οι δυο υποστηριζουν οτι εξοδος απο την κριση χρειαζεται επεκτατικη πολιτικη και οχι λιτοτητα (κατα τα αλλα δεν νομιζω να συμφωνουν στις λεπτομερειες αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια). Τι θα επρεπε να μας εκπληξει; Που το λεει;

  4 Ο Ομπαμα εταξε πολλα, καποια απο τα οποια δεν εννοουσε και καποια που ηξερε οτι πιθανον δεν θα καταφερει οποτε καλα εκανε ο Σταθης και του τα εσουρνε. Το οτι καποιοι βρισκουν οτι η αποψη του για την αντιμετωπιση της κρισης ειναι ορθη δεν παει να πει οτι του συγχωρησαμε τα αισχη του Ιρακ.

  5 Οσο για τις αποστροφες του λογου του περι κοινωνικης δικαιοσυνης κλπ, οπως εγραψα και χτες αλλιως την εννοει ο Ομπαμα αλλα τουλαχιστον ομως μιλησε γι αυτην (φαντασου τι θα γινοταν αν εβγαινε ο Ρομνει που ουτε σαν μουσι δεν την βαζει στο στομα του). Τωρα αν εγκρινουμε την αποψη του για κοινωνικη δικαιοσυνη και αν θα την προαγει ειναι αλλο θεμα. Εδω θα ειμαστε να τον ξαναβρισουμε αν τα σκ...σει. Που ειναι το ατοπο; Γιατι δεν θα επρεπε να ψαχνουμε για συμμαχους στην προωθηση των αποψεων μας;

  Εν κατακλειδι: κατα την γνωμη σου δηλαδη σε ποιον θα επρεπε να μιλαμε αυτη την εποχη; Και για να προκαταλαβω την απαντηση, αν μου πεις 'σε κανεναν, τη λυση θα τη δωσει ο λαος', θα ανταπαντουσα: ποιος λαος; Αυτος που δινει στην ΝΔ αυτα που δειχνουν οι δημοσκοπησεις αλλα κατα τα αλλα βογγαει απο τη λιτοτητα;
 • ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 22:55
  Θανάση Γ
  Α! ώστε αυτό σε πείραξε! Τα όσα κατα καιρούς βλακώδη ή και χυδαία αντιΚΚΕ έχει εκστομίσει ο Στάθης δε σε πείραξαν; Αυτά αποτελούν μνημείο πολιτικής παρέμβασης; Μη μου πεις πως δεν ξέρεις που αναφέρομαι;
  Κάνε μια "βολτούλα" στα κείμενα του από το Μάη μέχρι σήμερα και θα δεις.
  Αν τώρα θέλεις να πιαστείς από κάπου, έτσι πνιγμένοι που είστε οι ΣΥΡΙΖΑΟΙ έκανες λάθος επιλογή.Προφανώς τα αποκαλυπτήρια του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν με άκομψο τρόπο οπότε ο Στάθης πετάει τη μπάλα στην εξέδρα κι εσεις αναμασάτε γνωστές ατάκες. Ξέρεις υπάρχει μια σοφή, παλία λαϊκή παροιμία που περιγράφει απολύτως την κατάσταση σας ως ΣΥΡΙΖΑ.
  "Όσο ψηλότερα ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο περισσότερο φαίνεται ο κόλος της"
  Όσο για το αλάθητο των ΚΚΕδων, ναι το έχουμε. ΟΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΚΕΡΑΙΑΣ.
 • S.PΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 22:45
  Είμαι παλιά καραβάνα στις αυταπάτες για το ρόλο της στήλης και του αφεντικού της και εννοείται είμαι άλλο πρόσωπο από τον εξαιρετικό Τραγουδόσαυρο.
  Σχετικά πρόσφατα έχω γυρίσει οριστικά την πλάτη μου στη στήλη , απλά σήμερα ήμουν περαστικός και είπα να πω ένα γειά στα συντρόφια μου που όμως έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν ξανά ορισμένοι τύποι που κάνουν τάχαμου διάλογο για αριστερά και σοσιαλισμό.
  Ας είναι...Πάντως όχι 37 , ούτε μισό...
 • KKEξαλλοςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 22:19
  Είμαι η "Αρία Φυλή" της Αριστεράς
  Μετά από μένα το χάος
  Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου
  Έχω δίκιο, αλλά το 96% του λαού δεν καταβαίνει τα λόγια μου
  .....
  .....
  Τα πάντα χάθηκαν, εξαερώθηκαν, αλλά εγώ σας τα 'λεγα, δεν με ακούγατε...
  Στην επόμενη ζωή... ίσως δοκιμάσω άλλη γλώσσα ...
  ίσως η γλώσσα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να μην είναι κατανοητή στους πολλούς...
  όμως... μήπως αυτό θέλω τελικά;
 • Βάρδας ΣκληρόςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 21:51
  Αγαπητέ Γιαλέ,
  λίγη κομμουνιστική ιστορία ξέρω ακόμα και εγώ ο "μετανοημένος" και "πρώην κομμουνιστής". Σαφώς και έχει αλληγορική έννοια αυτό που έγραψα, βλ. Λενινισμός vs. Σταλινισμός, νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε.

  @k.
  Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο ως απάντηση από εσάς. Μακάρι να σας διαβάσουν όλοι!
  Ανήκετε σαφώς στους αήττητους, στους οποίους αναφέρθηκα.
  Αν εσείς λοιπόν είστε νυν κομμουνιστής εγώ είμαι σίγουρα πρώην. Το μετανοημένος πάλι ήταν ολίγον άστοχο, μάλλον χάσατε προς στιγμήν την ψυχραιμία σας σε ένα κατα τα άλλα ισορροπημένο σχόλιο για τα δεδομένα της καθοδήγησης.
  Όσο για τη διευκρίνηση περί ιμπεριαλισμού, απλά ασυναγώνιστη. Μπράβο και πάλι μπράβο!
 • k.Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 21:48
  @o γιαλός είναι στραβός
  Στην ουσία μας καλείς να επιλέξουμε ανάμεσα στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή της αναπτυξιακής επεκτατικής πολιτικής.Μόνο που και οι δύο μορφές αστικής διαχείρησης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.Και η επεκτατική λεγόμενη πολιτική απαιτεί απεριόριστες θυσίες από τα λαικά στρώματα για να εξευρεθούν οι πόροι προκειμένου να χρημοτοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.Δεν εγκλωβιζόμστε λοιπόν ούτε στο πρώτο ούτε και στο δεύτερο μείγμα διαχείρησης.Υπάρχει η άλλη πρόταση.
 • Τα τρολ του ΠερισσούΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 21:46
  Ένα – ένα φανερώνονται τα τρολ. Με δυο ονόματα (και ποιός ξέρει άλλα πόσα) βρίζει τη μια φορά ως «S.P.» και την άλλη προβοκάρει γλοιωδώς ως «τραγουδόσαυρος» το ίδιο πρόσωπο!!!

  Τα ίδια κι άλλοι, όπως φαίνεται απ’ τα πανομοιότυπα όχι μόνον στη λογική (κασέτα) αλλά και στις διατυπώσεις σχόλια.

  Τρολ του κερατά, ανάξια λόγου.
 • elliΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 21:41
  Κεντά και πάλι η μέθοδος! Για τον κοινωνικό αυτοματισμό μιλάω, που επιστρατεύεται σε κάθε κοινητοποίηση εργαζομένων. Ανεξάρτητα από αιτήματα και συνθήκες. Στόχος της νέας τάξης... αυτή καθαυτή η διαφορετική άποψη και η δυνατότητα διαμαρτυρίας. Η κουλτούρα του πατρώνου, ιδίως μετά το 1985 και δώθε, στο συνδικαλισμό.
  'Αλλωστε, ο κ Ραυτόπουλος και οι κληρονόμοι του γνωρίζουν. 'Οπως και αυτοί που συμπορεύθηκαν και συμπορεύονται υπό των "Ραυτόπουλων"(καταπίνοντας τις πρακτικές και τις "εκσυγχρονιστικές προσαρμογές"ηγεσίας Πρωτοδικίων, στο όνομα της ...μη διάσπασης των εργαζομένων!!!) Προσφέρουν τεχνογνωσία και σήμερα. Κατάφεραν, έτσι οι πάτρωνοι να καταντήσουν τον συνδικαλισμό πεδίο κυβερνητικής -κάθε φορά- επίδειξης ισχύος και το μέσο εδραίωσης της διάχυσης του πελατειακού συστήματος σε όλη την κοινωνία, μέσω μ η χ α ν ι σ μ ώ ν και θ ε σ μ ώ ν. Νομότυπα, άρα... ηθικά. Οι δε"δογματικοί" κατά τους ίδιους, προήχθησαν σε αναχρονιστικούς και διασπαστές!!!. Επιστήμη, όχι αστεία.
  Ο..μπαμιές;
 • ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 21:19
  @Τηλέμαχος Γ.

  Σου ζητώ ειλικρινά που παρανόησα την αναφορά σου στον συνσχολιαστή S.P. με τα αρχικά του κανονικού μου ονόματος. Μου ξέφυγε το σχόλιό του.
  Πάντως, εξακολουθώ να θέλω να αναγνώσω τους 37 χαρακτηρισμούς πού 'χεις μαζέψει, αφού δεν μαζεύεις πολιτικά επιχειρήματα ;-)
 • ο γιαλός είναι στραβόςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 21:12
  @ Βάρδας Σκληρός
  "Τέτοια έγραφε ο Λένιν γιαυτό τον έκανε μια μπουκιά ο Στάλιν..."
  Η παραπάνω πρόταση που έγραψες έχει κάποιο συμβολισμό; Είναι κάποια αλληγορία; Γιατί όχι μόνο δεν έκανε ο Στάλιν μία μπουκιά τον Λένιν, αλλά συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Όσο ζούσε ο Λένιν, ο ρόλος του Στάλιν ήταν επιεικώς δεύτερος.
  @ Φούλη Δικολδήμη
  Χρησιμοποιείς σαν καταγγελτικό επιχείρημα κάτι που γιά το 95% των Ελλήνων θεωρείται θετικό. Γράφεις: "Να γράψω για παλιές δηλώσεις υπέρ Ολάντ; να γράψω για την πίστη στην ΕΕ; να γράψω για τα κοινά ΗΠΑ και Ελλάδας, που διαπιστώθηκαν χθες προχθές;"
  Ποιός σου είπε ότι η πίστη στην ΕΕ είναι αμάρτημα που φθάνει και μόνο η αναφορά του γιά ν' αποδείξεις ότι ο άλλος είναι σκάρτος; Οι παλιές δηλώσεις υπέρ Ολάντ ποιές ακριβώς είναι και σε ποιά σημεία ήσαν υπέρ; Και τι είναι ο Ολάντ; Ο 666 που αν πει κάποιος μιά καλή κουβέντα, αυτομάτως θεωρείται αποσυνάγωγος; Και τι προβλήθηκε σαν κοινό σημείο Ελλάδας και ΗΠΑ; Απ' ότι ξέρω ο Τσίπρας επεσήμανε ότι ο Ομπάμα αντί να κάνει περιοριστική οικονομική πολιτική όπως έγινε στην Ελλάδα με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες, ενίσχυσε την ρευστότητα κι έσωσε την παρτίδα. (Π.χ. οι αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες ενισχύθηκαν, πέρασαν στην κερδοφορία). Σ' αυτό ο Τσίπρας συμφώνησε. Εσύ διαφωνείς; Αν διαφωνείς τότε εγκρίνεις την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σωστά κατηγορείς τον Τσίπρα. Αν δεν εγκρίνεις την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τότε είναι αντιφατικό να κατηγορείς τον Τσίπρα. Αλλά και τον Ομπάμα, σ' αυτό το σημείο τουλάχιστον.
  Αγαπητή Φούλη τα πράγματα είναι ζόρικα κι οι απλουστεύσεις κι οι αυτοματισμοί δεν βοηθάνε. (Είδε τον Σόιμπλε; Προσκύνησε. Πήγε στις ΗΠΑ; Ξεπουλήθηκε. Μόνο έτσι δεν είναι).
 • Θανάσης Γ (2)Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 21:08
  Απ’ ό, τι βλέπω δόθηκε σήμα και σμήνος κοράκια με νύχια γαμψά την πέφτουν σήμερα στη στήλη. Καλό στομάχι, να αντέξετε οι υπόλοιποι.
 • Θανάσης Γ.Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 21:08
  Πράγματι έχει πρόβλημα «αντιληπτικής ικανότητας» ο Στάθης, αφού έτσι διαπιστώνει ένας ακόμα οπαδός του ΚΚΕ και ως γνωστόν οι οπαδοί του ΚΚΕ έχουν το αλάθητο. Επίπεδο, δάπεδο, φίλε μου.

  Υ.Γ.: Το ήθος σου είναι ανάλογο της φράσης σου «να πάει να πλύνει σκάλες του ΔΝΤ» ο Στάθης. Και αυτό το νομίζεις πολιτική. Και απευθύνεσαι στους πολίτες. Απίστευτα πράγματα.
 • ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 21:06
  @Θεοφανια

  Νά 'σαι καλά που παραμένεις "αφολίδωτη"!!!Πίστεψέ με, το χρειάζομαι!!!

  @Σ.Γ.

  Δεν ξέρω για τους συγσχολιαστές που αναφέρεις, αλλά όσον με αφορά, εμείς οι σαύρες λατρεύουμε την υγρασία, ιδίως υπό τη μορφή σιέλου και γι' αυτό αντιδρούμε τόσο έντονα στον καπιταλισμό και την σοσιαλδημοκρατία! Βλέπεις, στερεί πλέον ακόμη και τα βασικά απ' όλους όσους μας φτύνουν και στο τέλος, δεν θα τους μείνει ούτε σάλιο!!! :-D :-D :-D

  @Τηλέμαχος Γ.

  Επειδή μάλλον αναφέρεσαι σ' εμένα που εκτός από Τραγουδόσαυρο με λένε και Σπύρο Παπαδόπουλο άρα, μάλλον ο S.P. στον οποίον αναφέρεσαι, εγώ ο "παλιάνθρωπος", ΤΟΛΜΩ στο ναρκοπέδιο που ζεις να περπατώ δηλαδή εδώ, στη στήλη το'υ Κυρίου Στάθη μας!!!

  Άντε, άμα σε ικανοποιεί, σε εκτονώνει και τό 'χεις τόση πολύ ανάγκη, στόλισέ με με τους "37 υβριστικούς χαρακτηρισμούς τούς οποίους έχω εξαπολύσει εναντίον όχι μόνο τού Στάθη, αλλά και όλων όσων δεν είναι τής σέχτας μου", μιάς έχεις κάνει τόσο κόπο να τους μαζέψεις!!! Να κάνω μιά επάναληψη βρε αδερφέ!!!,
  Εγώ πάντως, τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς συσχολιαστών, δεν τους κάνω λίστα. Θα φταίει που δεν τα πάω καλά με τη Λαγκάρντ... :-D :-D :-D

  Μικρόφωνο σ' εσένα λοιπόν, αλλά για σόλο εμφάνιση στην πίστα ;-)
 • ΘεοφανιαΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 20:39
  Να λοιπον που γυρισα, μουσκεμα και παγωμενη, στην ψυχη περισσοτερο, γιατι δεν ηταν ανθρωπος στο Συνταγμα.Πεντε χαμογελαστοι Ανταρσυοι μονον μοιραζαν φυλαδια για τον "αγωνα των εργαζομενων στο Μετρο που μας αφορα ολους".Ηρθαν λιγοι βεβαιως, απ'ο, τι μου ειπαν, αλλα δεν εβλεπαν κοσμο και εφευγαν.Τελικα μαθαμε οτι ειχε ακυρωθει η συγκεντρωση.Οχι οτι δεν ειχε ερθει ο κοσμος γι αυτο, αφου η συντριπτικη πλειοψηφια δεν γνωριζε για την ακυρωση.Και να μην υπαρχει ενα μπλογκ οπου σε δυο λεπτα να ενημερωνονται οι εργαζομενοι για οτιδηποτε εκτακτο.Και οι απεναντι οργανωμενοι. Το μονο οργανωμενο που βλεπω απο την μερια μας ειναι ο εξαλλος πολεμος εναντιον του ΚΚΕ..Φανταζομαι το πρωι το ΠΑΜΕ θα ειχε την συνηθισμενη ποσοτητα κοσμου.Τους θυμαμαι τετοια εποχη περυσι [Παρασκευη και Σαββατο] με κεινα τα απιστευτα ανεμοβροχα να πηγαινουν ακαθεκτοι στο Συνταγμα οπως ειχαν προγραμματισει.Εμεις, η πιο χαρουμενη αριστερα, την ειχαμε αραξει μαζι με καμποσα μεγαλο[πολυ ομως]στελεχη μας στην στοα της Κοραη.Καποιοι ακολουθησαν το ΠΑΜΕ.Η εκπληκτικα μεγαλη μου αναγκη να μην μενω σε παλιες γνωσεις με εκανε να παραμεινω στην Κοραη να πηγαινω πανω -κατω και να προσπαθω να καταλαβω γιατι προτιμουσαν την ασφαλεια και τα καφε της Κοραη απο το να πανε Συνταγμα, οπωε ειχαμε κανονισει. Ελαχιστοι, εως καθολου, ειχαν ομπρελες, αδιαβροχα, καταλληλα παπουτσια.Κανενας του ΠΑΜΕ δεν ηταν χωρις αυτα.Ουτε επι Πασοκ δεν ακουγα εναντιον της αριστερας αυτα τα ελεεινα που λενε ορισμενοι [Συνασπιτες απο την δεξια πτερυγα κατα βαση] απο τον Συριζα εναντιον του ΚΚΕ. Ετοιμαζομαι εντονως ψυχικα να μην ριξω δυο χαστουκια σε οποιον τολμησει να χρησιμοποιησει ενωπιον μου το επιχειρημα του μεγαλυτερου η μικροτερου ποσοστου ως ...αποδειξη του σωστου των θεσεων του. Δινω 60% πιθανοτητες τα χερια μου να εκτοξευτουν. Τουλαχιστον να ειχαν περασει καμμια 15αρια χρονια, κι οχι λιγες εβδομαδες, που το εκτοξευαν αλλοι εναντιον τους, το γελοιο επιχειρηματακι! Εικοσαετια και βαλε θα χρειαστει να φυγουν οι εικονες απο τις δεκαδες γυναικες που χαλαρες και ανετες, σαν να ηταν μια ηλιολουστη μερα, εκαναν τα ψωνια τους την ιδια μερα και ωρα που καποιους...αγωνιστες ο ιδιος καιρος τους εκλεισε στο σπιτι τους.Μην ακουσω κανεναν να τις λεει χαζογκομενες, παροτι ειναι, γιατι θα τον ρωτησω που ηταν εκεινος την ιδια ωρα! Διαπορων, τι εξυπνος που ειστε! Αφου δεν επαθα καταθλιψη σημερα το πιο πιθανο ειναι να μην παθω ποτε. υγ. γινεται να με βοηθησει καποιος να καταλαβω γιατι η εικονα μιας φιλης μου που ηρθε να πεταξουμε αητο, ανημερα Κ.Δευτερα, σε μια παραλια φορωντας εννιαποντο τακουνι δεν λεει 2-3 εβδομαδες τωρα να βγει απο το μυαλο μου?? Να παρει η ευχη, πανε 12 περιπου χρονια απο τοτε, κι ομως το θυμαμαι σαν ναταν χτες.Κατι θελει να μου πει το υποσυνειδητο μου, κατι σημερινο αντιστοιχο συμβαινει, αλλα απο ποιον οπως? Παντως η αληθεια ειναι οτι δεν με κατηγορησε κι απο πανω που δεν πεταξαμε, κατω απο αυτες τις προυποθεσεις, αητο στην αμμουδια..Τωρα αυτο γιατι το ειπα δεν καταλαβαινω, μηπως καταλαβε κανεις αλλος να μου το εξηγησει? Φουλη καλη μου?
 • Απορών αναγνώστηςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 20:26
  Δεν πάει πολύς καιρός (και σήμερα ακροθιγώς) που ο οικοδεσπότης, αυτής τούτης της στήλης (είτε στον Ενικό είτε παλιότερα στον Ναυτίλο) σκιαγραφούσε πτυχές της Αμερικανικής πολιτικής Ομπάμα και στηλίτευε τα πέραν του Ατλαντικού τεκταινόμενα, χαρακτηρίζοντας ενίοτε τον «Δημοκρατικό» Πλανητάρχη Ο-μπάμια.

  Ανατρέχοντας, περί του λόγου το αληθές, σε τούτη δω την στήλη σε άρθρα όπως «Κα-κα- Καλάσνικωφ» (20/10/12), «Τα τέρατα» (17/09/12), «Δυτικώς του Ρίο Πέκος» (03/07/12) αλλά και στον Ναυτίλο όπως «Λεονταρισμοί και σφαλιάρες» (22/02/11) ή «Και ο Σόρος μαζί του θα τα πάρει…» (06/04/2011) διαβάζουμε στα δύο τελευταία (γιατί στα υπόλοιπα ανατρέχει κανείς εύκολα):
  «Την ίδια ώρα (και) στο Ουισκόνσιν οι δημόσιοι υπάλληλοι (οι εκεί «διεφθαρμένοι» και «κοπρίτες») οδηγούνται στο σφαγείο της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών σωματείων ……...
  Φαίνεται ότι για την κατάρρευση του προϋπολογισμού στο Ουισκόνσιν φταίνε οι δάσκαλοι, οι ταχυδρομικοί, οι αστυνόμοι και οι οδοκαθαριστές! το ίδιο στην Καλλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Τέξας, στην Ινδιάνα, στο Οχάιο κι όπου αλλού καταρρέουν οι προϋπολογισμοί! Σατυρικόν! «Η δημοκρατία ξεκοιλιάζεται» διαπιστώνει ο Τσόμσκι, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί (με τις κρυφοφάνερες ευλογίες Ομπάμα) κατηγορούν το 12% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ (τόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι) ότι «μαζί τα φάγανε» με τον Μίκυ Μάους και τον Ντάφυ Ντακ», ή «Ο Ομπάμα πάει ξανά για Πρόεδρος! Αυτήν τη φορά θα κλείσει το Γκουαντάναμο, θα αποσυρθεί απ' το Αφγανιστάν, θα εφαρμόσει το Σύστημα Υγείας - yes we can να είμαστε κορόιδα...».
  Οι σχολιαστές τότε στην μεγάλη τους πλειοψηφία υπερθεμάτιζαν των διαπιστώσεων του αρθρογράφου.

  Κι έρχεται ο Αλέξης με το που πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ και δηλώνει, σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω:
  «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και η χθεσινή ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ήταν μια ομιλία που είχε στο βασικό της περιεχόμενο τη στήριξη της μεσαίας και κατώτερης τάξης, τον όρο "κοινωνική δικαιοσύνη" (sic), ένα συνολικά προοδευτικό προσανατολισμό (sic), την ίδια στιγμή, που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυριαρχούν συντηρητικές τοποθετήσεις που αντί να αντιμετωπίσουν την κρίση, τη μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο».

  Μια εντελώς αχρείαστη και πέραν οιασδήποτε σκοπιμότητας δήλωση που η ίδια η πραγματικότητα της Αμερικανικής κοινωνίας (όπως επανειλημμένα ο Στάθης έχει καταγγείλει) την διαψεύδει σε ότι αφορά στο ποιος εν τέλει πληρώνει το μάρμαρο της διάσωσης των αμερικανικών μονοπωλίων.

  Επειδή τίποτα το δραματικό δεν άλλαξε τελευταία ούτε φαίνεται ν’ αλλάζει στο μέλλον σε ότι αφορά στην πολιτική των ΗΠΑ, κρίνοντας από την υποδοχή και αποδοχή που επεφύλαξαν στην παραπάνω δήλωση αλλά και στην εν γένει παρουσία της αντιπροσωπείας στο Αμέρικα (όρα δηλώσεις Ρένας Δούρου) οι ίδιοι σχολιαστές, χωρίς μάλιστα να εκπλήσσονται, τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι είτε σε λάθος στήλη μπήκα είτε ότι ζούμε σε εποχή παρατεταμένων «εκπτώσεων».
 • Τηλέμαχος Γ.Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 19:38
  Προς S.P.

  Επειδή εσένα σε θυμάμαι, τα αρχικά σου θυμίζουν «σπυρί»,
  έβριζες τον Στάθη σαν καραγωγέας χρυσαυγίτης, «οχετό» τον
  έλεγες και άλλα τέτοια «επιχειρήματα». Και τώρα τολμάς να
  μιλάς για υβριζόμενους του ΚΚΕ. Πόσο υποκριτής είσαι; Πώς
  καταντήσατε έτσι;

  Αν τολμήσεις να απαντήσεις, παλιάνθρωπε θα σου παραθέσω
  37 υβριστικούς χαρακτηρισμούς που έχεις εξαπολύσει εναντίον
  όχι μόνον του Στάθη, αλλά όλων όσων δεν είναι της σεχτας
  σου. Αηδία, πια.
 • Ταξική ΑντεπίθεσηΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 19:30
  Στάθη
  Με απογοητεύεις όλο και περισσότερο.
  Θα πρέπει να έχεις σοβαρό πρόβλημα αντιληπτικής ικανότητας γιατί:
  1. Το να σε διαβάζουν ή να σχολιάζουν τα κείμενα σου κάποιοι δε σημαίνει ότι πείθεις κιόλας. Η εποχή που ήσουν σημείο αναφοράς για αρκετούς αριστερούς ή και κομμουνιστές , έχει περάσει. Εσύ και ο Παυλάκης (έτσι δεν τον αποκαλούσε ο Χαρίλαος;) ανήκετε στην ίδια συνομοταξία.Επομένως οι λεκτικές πεπονόφλουδες για να τσιμπήσουν οι ΚΚΕδες είναι γελοίες.

  2. Με φτηνά κολπάκια και πετώντας την μπάλα στην εξέδρα ή παριστάνοντας τον αγωνιούντα ταξικό αγωνιστή δεν πρόκειται να δικαιολογήσεις ούτε να κρύψεις το προσκύνημα του ΣΥΡΙΖΑ στους ιερούς καπιταλιστικούς τόπους (Γερμανία , Αμερική). ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΕΙΣΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΙΟΥ , ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Άσε λοιπόν τις Λαφαζανίες κατά μέρος. Οι αγώνες των εργαζόμενων θα ενταθούν , η ταξική αλληλεγγύη θα κατακτηθεί, ΑΛΛΑ ΕΣΕΝΑ ΤΙ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ; Δεν πας να τρίψεις καμιά σκάλα κατα ΔΝΤ μεριά;
 • Αντι.Μ.Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 19:19
  Απλό είναι.Αν η στήλη και το ''αφεντικό της''εκτός απο αντικομμουνιστές κυνηγούν και τα σχόλια των αναγνωστών για διαφημιστικούς λόγους, οι του κκε δεν έχουν παρά να την εγκαταλείψουν πάραυτα και να στραφούν σε πιό ''Δημοκρατικά''.Άσε που οι σχολιάζοντες ''αντικομμουνιστές''υβρίζουν ασύστολα και στερούνται παντελώς επιχειρημάτων.Σκέτη τρέλλα λέμε και τρικυμία εν κρανίω.
 • patriot missileΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 19:10
  το κόμμα του στάθη ανήκει στους αμερικανόφιλους; στους αμερικανόδουλους; μήπως στους αντιαμερικάνους;
 • Φούλη ΔικολδήμηΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 18:58
  Για πολίτη
  Έχετε δίκιο.
  Για Διαπορών
  Τι να σας πω και γω; Μάλλον την ερώτηση αυτή πρέπει να σας την απαντήσει ο Στάθης. Πάντως, και συγνώμη για την διόρθωση, μη μου αλλάζετε τον τίτλο. ΄'Ηταν Μπέρια, και όχι Μαίλης.
  Για ΣΚ.
  Από όσο ξέρω, τα κύρια ονόματα, δεν μένουν αμετάβλητα, αλλά κάτι παραπάνω θα ξέρετε και σεις. Όσο για το προβοκάτορας, δεν το ακούω συχνά είναι αλήθεια, αλλά από σας το δέχομαι ως φιλοφρόνηση. Όσο για το φτύσιμο, δεν χρειάζεται να σας πω, σαν παράσημο. Ιδίως από σας
 • k.Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 18:54
  @Βάρδας Σκληρός
  Κατ'αρχάς ο όρος ιμπεριαλισμός ταυτίζεται με τον λενινιστικό ορισμό του και σημαίνει μονοπωλιακός καπιταλσιμός συνοπτικά.Κατηγορείτε εμάς του ΚΚΕ(από τους απλούς φίλους μέχρι και τα στελέχη) για ''δογματισμό'' αλλά από ότι φαίνεται εσείς δεν εξετάζετε και πολύ αυτά σας ''υποδεικνύουν''.Πέρα από την εντελώς λανθασμένη ορολογία, είναι δυνατόν να ταυτίζεις την εξωτερική πολιτική ενός σοσιαλιστικού κράτους για την ενίσχυση ή προστασία επαναστατικών κυβερνήσεων με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους?Από τη στιγμή που θεωρείτε εσείς οι ''μετανοημένοι'' ή ''πρώην'' κομμουνιστές(μάλλον σε αυτήν την κατηγορία ανήκεις-μπορεί και να κάνω λάθος)τον Σοσιαλισμό του 20ου αι. ''πηγή κάθε κακού'' γιατί δεν αποδέχεστε τα καπιταλιστικά πρότυπα.Φοβάστε να το παραδεχτείτε?
 • S.PΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 18:39
  Είναι απορίας άξιο πως ανέχονται οι φίλοι του ΚΚΕ να αντιμετωπίζεται η επιχειρηματολογία τους με ύβρεις, ειρωνείες και χολή.
  Πρωτόγονη αντικομμουνιστική πασσαρέλα προς άγραν σχολίων για διαφημιστικούς λόγους και πολιτικού ψαρέματος σε θολά νερά για τον συριζα από το αφεντικό της στήλης!
 • Πολίτης της δεδουλωμένηςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 18:24
  @ ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣ (Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 13:03)

  Χαίρομαι, που σου άρεσε. Σε ευχαριστώ.
 • Πολίτης της δεδουλωμένηςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 18:22
  Μια, αναγκαστική, αναφορά στα σχόλια σημερινών αναφορών στο σχόλιό μου στο χθεσινό (http://www.enikos.gr/stathis/114726, Epipedo_dapedo.html) άρθρο.

  @ Θεοφανια (Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 11:16)
  Με στεναχώρησες πολύ και στο λέω με απόλυτη ειλικρίνεια.
  Δεν περίμενα να επαληθευτεί από σένα εκείνο το «μωρέ, καλά κάνω εγώ και δεν μιλάω», που είχα γράψει.
  Θα σε παρακαλέσω, μόνο, αν θέλεις, να ξαναδιαβάσεις τα χθεσινά σχόλιά μας και το δικό μου και το δικό σου.
  Δεν ξέρω αν θα κάνω καλά, που θα προσπαθήσω να «απαντήσω» σε ορισμένες από τις αιτιάσεις σου. Το επιχειρώ με μισή καρδιά.
  1. Δεν συνηθίζω να «τα παίρνω στο κρανίο» και δεν καταλαβαίνω πώς έβγαλες αυτό το συμπέρασμα.
  2. Όταν έγραψα το (χθεσινό) σχόλιό μου, που σε αφορούσε, ήμουνα, όχι απλώς ήρεμος, αλλ’ είχα και καλή διάθεση. Τώρα, πώς εσύ συμπέρανες ότι δεν ήμουν ήρεμος («… Προσπαθειστε να ηρεμειτε …»), δεν το καταλαβαίνω.
  3. Δεν κατανοώ, επίσης, τι ήταν αυτό, που με «…εκθετει ανεπανορθωτα …».
  4. Τη σύστασή σου «να βρω άλλον τρόπο (για) να δώσω ενδιαφέρον στη μιζέρια μου», δεν μπορώ παρά να την αντιπαρέλθω μειδιώντας, καθώς, μάλλον δύσκολα θα μπορέσω να βρω τα αναγκαία, για να σε πείσω, επιχειρήματα.
  5. Το ίδιο ισχύει και για την … έλλειψη θάρρους (μου), την οποία, επίσης, δεν κατανοώ, πώς διέγνωσες.
  6. Ειλικρινά, αν θέλεις το πιστεύεις, αν όχι, χρέωσέ το στην … έλλειψη θάρρους μου, δεν υπάρχει τίποτε στο αρχικό κείμενό σου που να με «πονεσε».
  7. Το σημερινό σχόλιό σου, συνολικά, διαψεύδει αυτό, για το οποίο χθες ασκούσες κριτική σε άλλους («…εγκαλουν, και δικαιως, συνεχως, μα συνεχως, ο ενας τον αλλον για παρερμηνεια των γραφομενων τους …»).
  Συγγνώμη, που, αντίθετα με σένα, με χρησιμοποίησα τον ενικό, θέλοντας να μείνω στο γράμμα του μότο του site. Ελπίζω ότι αυτό θα μου το συγχωρήσεις.

  @ Φούλη Δικολδήμη (Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 14:34)
  Χωρίς το αλατοπίπερο το φαγητό είναι άνοστο.
  Το ίδιο και το χιούμορ, χωρίς λίγη υπερβολή.
 • Βάρδας ΣκληρόςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 18:01
  Τς τς τς τς, τι διαβάζουν τα ματάκια μου... Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός... Τί λές βρέ παιδί μου; Τέτοια έγραφε ο Λένιν γιαυτό τον έκανε μια μπουκιά ο Στάλιν...
  Αλλά κοίτα να δείς που είναι τόσο απλό να κατανοήσει κανείς το νόημα του αγώνα, τουτέστιν το νόημα της ζωής ως όν πολιτικό, αλλά κάποιοι μ@κ@κες εκεί στον Σύριζα παραμένουν ανεπίδεκτοι μαθήσεως και αντί να επιδιώκουν την ήττα του ιμπεριαλισμού κοιτάνε πρώτα να βρούν μια λύση για σταματήσει ο κόσμος να φουντάρει για πεζές, είναι η αλήθεια, αιτίες, φερειπείν χρέη σε τράπεζες, ντροπή που δεν μπορούν να πάρουν στο παιδί τους λίγο κρέας να φάει και άλλα τέτοια μικροπρεπή...
  Μετά την εμβριθή αυτή ανάλυση και τον καίριο εντοπισμό του προβλήματος, θα ήθελα και μία μικρή επεξήγηση όμως, από όποιον προαιρείται, καθώς ούτως ειπείν διατελώ απορών, ως μαρξιστής γιαλαντζί: Ο σταλινικός-κομμουνιστικός ιμπεριαλισμός, πόσο κακός ήταν και τί σχέση έχει με τον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό; Σχέση δίκαιης άμυνας, όπως ας πούμε στην περίπτωση του πρίγκηπος Χάρυ απέναντι στους Ταλιμπάν; Σχέση δίκαιης πρόληψης, όπως του πολέμου των Αμερικανών στο Ιρακ; Αλλά ξέχασα, οι αληθινοί κομμουνιστές δεν λειτουργούν ιμπεριαλιστικά, παρά μόνο συγκεντρωτικά για να αποφεύγονται ευτελή φαινόμενα διαλόγου ή και λιποταξίας τινών απερίσκεπτων συντρόφων προς τον ταξικό-ιμπεριαλιστικό εχθρό.
  Τα είπαμε λοιπόν και σήμερα έξω από τα δόντια, και δώσαμε στους αναθεωρητές ψευτοαριστερούς να καταλάβουν. Πάμε τώρα για νάνι με ήσυχη τη συνείδηση μας ότι κάναμε το κομματικό μας καθήκον, που είναι το καθήκον μας απέναντι στον λαό, και εδώ θα είμαστε και αύριο να την ξαναπούμε στον κάθε Θεόφιλο που νομίζει αυτός και οι όμοιοί του ότι υπάρχει πιο αγνό πράγμα από την ιδεολογική καθαρότητα της αριστερής ψυχής. Διότι το Κόμμα και ο λαός μπορεί να έχουν χωρίσει τα τσανάκια τους εδώ και καιρό, αλλά η πίστη στο πρώτο σημαίνει πίστη στο δεύτερο και είναι για το καλό του. Ας μην το ξέρει αυτός, ας μήν παίρνει χαμπάρι από την επιτελούμενη ευεργεσία, το ξέρει το Κόμμα και αυτό φθάνει.
  Δεν ξέρω λοιπόν ποιους εννοεί ο Στάθης όταν λέει ότι συμβάλλουν στην ήττα των εργαζομένων, αλλά είμαι σίγουρος ότι ανάμεσά τους δεν μπορεί να είναι τα μέλη του Κόμματος. Διότι τα μέλη του Κόμματος δεν γίνεται ούτε να συμβάλλουν σε ήττες ούτε και να ηττηθούν, καθώς παίζουν μόνα τους, εκτός συναγωνισμού!
 • ΔιαπορώνΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 17:12
  Προς κυρία Φούλη. Κυρία μου η στήλη αυτή δεν απευθύνεται σε ευήθεις. Εσείς, γιατί επιμένετε;
 • Σ.Γ.Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 17:09
  Αγαπητέ Στάθη, περιπτώσεις όπως του "τραγουδόσαυρου" της "Φούλη" ή Νιόνιου Σφεντόνα ή Μαϊλη αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος του προβοκάτορα είναι λείος σαν της γάτας.
  Το καλό είναι ότι τους έχουμε πάρει χαμπάρι. Το κακό είναι ότι σήμερα βρέχει και δεν καταλαβαίνουν το φτύσιμο που τρώνε.
 • ΘεοφανιαΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 15:35
  Ακομα κι αν νομιζεις οτι εισαι κομμουνιστης και απαγγελεις απ'εξω κι ανακατωτα τον Μαρξ τραγουδοσαυρε , η ηθικη σου-ακου " θα παραδεχτω το λαθος μου οτι κατηγορουσα αδικως καποιον για ελεφαντα οταν αποδειχτει οτι δεν ηταν !!!"_ειναι ηθικη ναζιστη.Καταχωρηθηκες σαν τετοιος στην συνειδηση μου.Ντροπη σου!
 • ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 15:18
  @Θεοφανια

  Ειλικρινά, σαυρίσια και μέσ' απ' την καρδιά μου σού δηλώνω πως θά 'ταν όντως δική μου η ντροπή, αν σε παρέσερνα να "χωνεύεις" άκριτα τα λεγόμενά μου, γιατί οι καλές προθέσεις σπανίζουν και συνήθως, δεν αρκούν κι όλας!!!
 • Φούλη ΔικολδήμηΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 15:00
  Να γράψω για παλιές δηλώσεις υπέρ Ολάντ; να γράψω για την πίστη στην ΕΕ; να γράψω για τα κοινά ΗΠΑ και Ελλάδας, που διαπιστώθηκαν χθες προχθές;Το βρήκα! Θα διορθώσω ένα λάθος σε σύνθημα, που έγινε λίγες μέρες πριν στην στήλη, από σχολιαστή: ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ, Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ( εκείνος που τελικά δεν έγινε μετακαπιταλισμός, και περιγράφεται πολύ ωραία στο βιβλίο, κάποιου δογματικού, Β.Ι. Λένιν, Ιμπεριαλισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού.Μήπως να το ξαναθυμηθούμε;)
 • ΕλένηΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 14:33
  Μας έχουν βάλει και τρωγόμαστε μεταξύ μας, αντί να μαζευτούν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνες εργαζόμενοι και να συμπαρασταθούν, μείναμε μόνο στις εκατοντάδες.Και κάθονται οι υπόλοιποι και περιμένουν με αγωνία πότε θα τους δείρουν, πότε θα τους συλλάβουν, πότε θα τους απολύσουν, γιατί αυτοί μπορεί να περνουν λίγα περισσότερα απο τον άλλο.Αντι να παλέψουμε για να πάρουμε πίσω τους μισθούς μας όλοι.
  Δεν με νοιάζει που ο γέρος μου μετράει τα ψιλά να πάει λαική και δεν βγαίνουν.
  Δεν με νοιάζει που πέρνω τα μισά που έπερνα πρόπερσι.
  Δεν με νοιάζει που χθες αυτοκτόνισε άλλος ένας πιο κάτω απο το σπίτι μου.
  Δεν με νοιάζει που πληρώνω ένα χιλιάρικο παλιές δραχμούλες για να με πάει δυο στάσεις παρακάτω.
  Δεν με νοιάζει που περιφέρομαι στο σπίτι με μπουφαν γιατί δεν έχω πετρέλαιο.
  Δεν με νοιάζει η μιζέρια μου και η κακομοιριά μου, με νοιάζει που δεν μπορώ να την περιφέρω στους δρόμους της Αθήνας.
  Και το χειρότερο;Αύριο αν γίνονταν εκλογές πάλι τους ίδιους θα βγάζαμε, ίσως αυτή τη φορά με πρωθυπουργό τον κουβέλη.Μιλάμε για τέτοια κατάντια ο νεοελληναράς.
  Μάλλον λοιπόν είμαστε άξιοι της τύχης μας.....
 • ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 14:29
  @LCK

  Μπορεί και νά 'χεις δίκιο! Πίστεψέ με, το εύχομαι στ' αλήθεια νά 'χεις δίκιο!!! Αλλά 1ον, δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχτώ εφ' όσον αποδεικνύεται ότι είμαι και 2ον, ε... δεν μπορεί να πει κανείς ότι και οφ σάϊτ να είμαι, φταίω από μονάχος μου, έτσι δεν είναι ;-)
 • despoinamkΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 13:59
  "Οποιος σήμερα διχάζει τους εργαζόμενους συμβάλλει στην ήττα τους."
  Αυτό να το καταλάβουν όλοι οι εργαζόμενοι και να σταματήσουν ο ένα κλαδος να τα βάζει με τον άλο γιατί ταλαιπωριούνται απ τις εκάστοτε απεργίες. Να μη μασάμε στα σλόγκαν "οι έλληνες όμηροι των αγροτών γιατί κλείνουν τους δρόμους, των ναυτεργατών γιατί κλείνουν τα λιμάνια, των φαρμακοποιών(τι θα κάνουμε χωρίς γενόσημα) των εκπαιδευτικών γιατί κλείνουν τα σχολεία..τα αεροδρόμια, τα εργοστάσια. Για πρώτη φορά μετά απο χρόνια έχουμε απεργίες αλληλεγγύης. Τι θα γίνει θα σταματήσουμε τις απεργίες και θα καθόμαστε στα σπίτια μας ήσυχα να μας πηδάνε;; Το σκίτσο σου Στάθη τα λέει όλα
 • LCKΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 13:48
  Τρελο-σαυρε εισαι οφ σαιντ! Παρασαγγας!
 • ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 13:03
  @Πολίτης της Δεδουλωμένης

  Ν' αγιάσει το στόμα σου!!!
 • Βαγγελης Κ.Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 12:54
  Πιανομαι απο τα στερνα λογια διοτι η συζητηση για τον ιμπεριαλισμο ειναι δυσκολη (αν και ομορφη απο φιλοσοφικη αποψη).

  Ο Σταθης κατι λεει για συμπαραταξη. Ωραια λοιπον. Που αναφερεται ?
  Με ποιον επιχειρει να συμμαχησει ο ΣΥΡΙΖΑ ?
  Με το ΚΚΕ ? Αφου το ΚΚΕ σας πτυει καταμουτρα !
  Με την ΔΗΜΑΡ ? Ντροπη Αργειοι ! Συν οτι η ΔΗΜΑΡ σας πτυει επισης !
  Με την ΧΑ ? Μας εσεις την πτυετε καταμουτρα !

  Η απεργια στο Μετρο μου θυμησε την απεργια στα μεσα μαζικης μεταφορας, στο Βερολινο, στις 3 Νοεμβριου 1932. Την κηρυξαν το ΚΚΕ (KPD) και το ΠΑΜΕ (RGO) αλλα την υποστηριξαν και οι Ναζι (NSDAP).

  Στις Γερμανικες εφημεριδες κυριαρχουσαν οι βρισιες, οπως προδοτης, λακες των Βερσαλλιων, μαρξιστης απατεωνας, χιτλερικο γουρουνι, ερυθρο μικροβιο κλπ.
  Ομως τοτε υπηρχαν και πολλες δολοφονιες. Δολοφονουνταν και μαρξιστες και σοσιαλδημοκρατες και ναζιστες και οι εφημεριδες προβαλαν τους μαρτυρες αναλογα με το κομμα στο οποιο ανηκαν.

  Στις 30 Γεναρη 1933, ο Χιτλερ ανελαβε την εξουσια και την επομενη, στον λογο του, ειπε οτι θα βαλει τελος στα 14 χρονια μαρξιστικης διακυβερνησης και υποστηριξε την αταξικη κοινωνια (!).

  Ο Εγελος ελεγε οτι η Ιστορια επαναλαμβανεται 3 φορες !!!
  Ο Μαρξ ο οποιος ειχε εναν ορισμενον σεβασμο στον ωραιο μπουρδολογο Hegel, προσθεσε οτι επαναλαμβανεται ως κωμωδια, προκειμενου και να τιμησει τον γερο Hegel αλλα και να κανει λιγο πλακα. Στοχος του Μαρξ ηταν να γελοιοποιησει τον Λουδοβικο Βοναπαρτη ο οποιος ηθελε να επαναλαβει την 18η Μπρυμερ.

  Σημερα η Ελλαδα επιχειρει ατεχνα να επαναλαβει την δημοκρατια της Βαιμαρης. Τα ιδια ηλιθια κομματα χωρις ομως την βια της εποχης εκεινης.
 • θεοφιλος θερμηΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 12:46
  Καλο Σαβατοκυριακο συντροφε??
  Τα ειπες ολα, απο σκιτσο, μεχρι κλεισιμο, ρεφρεν ατελειωτο?
  Οποιος εργαζομενος δεν συμφωνει με το κλεισιμο, βαλτος ειναι η βλαξ.
 • ΘεοφανιαΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 12:36
  Τραγουδοσαυρε ντροπη σου! τι καθεσαι και λες?? ντροπη σου! αλλα την ΔΟΥΛΕΙΑ σου κανεις...
 • evripidesΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 11:47
  Αγαπητέ Στάθη,
  έχω την άδειά σου να κοινοποιώ αυτό το κείμενο σε όποιους δεν καταλαβαίνουν γιατί η απεργία ή η συμπαράσταση δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση?
 • Πολίτης της ΔεδουλωμένηςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 11:00
  Χαίρομαι, κατ’ αρχάς, γιατί, για μια ακόμη φορά, δικαιώνεται η «απαίτηση», που είχα καταθέσει παλιότερα: Σκίτσο, Στάθη, σκίτσο! Τα σκίτσα σου – και το σημερινό – τα λένε ΟΛΑ.
  Σε πολλά σημεία του σημερινού σου άρθρου θα ήθελα να σταθώ:
  για την καθημερινότητα των σκοτωμών στο Ιράκ («μα, επιτέλους, δεν έχει τελειώσει ακόμα αυτός ο λαός;», είχα αναρωτηθεί το 2005, με επιστολή μου σε εφημερίδα...),
  για τα «νομιστεράκια», που «καθάρισε» ο Βρώμικος (πρίγκηπας) Χάρρυ (χθές, μόλις, είχα στο σχόλιό μου στο άρθρο σου, είχα επισημάνει το «παιχνίδι πρακτικής εξάσκησης» του ανθρωποειδούς ...),
  επιλέγω να σταθώ στην τελευταία πρότασή σου: «Οποιος σήμερα διχάζει τους εργαζόμενους συμβάλλει στην ήττα τους.»
  Αφορά, φυσικά, μόνο εμάς τον κόσμο της εργασίας (εξαρτημένης, δηλαδή μισθωτής, ανεξάρτητης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρο-επιχειρηματιών.
  Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας και ας αφήσουμε, για άλλες εποχές (που μακάρι να έρθουν και σύντομα), τις αλληλοκατηγόργιες. Ας σταματήσουμε, επιτέλους, να κουβαλάμε τόνους νερό στους μύλους των επικυρίαρχων, που καρπούνται το μόχθο ΟΛΩΝ μας.
 • ΓιάννηςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 10:57
  ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ. ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ. ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΗ ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.

  Την στιγμή που ο κ. Κεδίκογλου στήνει προβοκάτσιες και από την άλλη πλευρά επιτίθεται σε εργαζόμενους και ολόκληρη την κοινωνία, καλό θα είναι να ερευνήσουμε τι κρύβεται πίσω από την "καλοφτιαγμένη βιτρίνα" που εμπορεύεται με επιτυχία ο κ. Κεδίκογλου.

  Περίπου 5 χρόνια πριν ο κ. Σίμος Κεδίκογλου είχε συλληφθεί από την αστυνομία διότι καλλιεργούσε χασισοφυτεία σε οικόπεδο της οικογένειάς του. Ίσως κάπου στην ανατολική Αττική. Αφού πολιτεύθηκε να υποψιαστώ ότι τα "στοιχεία" έχουν εξαφανιστεί; Πάντως μια έρευνα σε αρχεία αστυνομικού τμήματος και δικαστικές αρχές να ήταν πολύ χρήσιμη.
  ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ!!!
 • ΠοντικόςΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 10:04
  Στάθη, κουράστηκα,
  Από αναγεννήσεως έθνους το 1821, κάθε 35 χρόνια η χούντα επικρατεί των απολυταρχικών κυβερνήσεων.
 • ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 09:47
  Καλημέρα σας Κύριε Στάθη μας :-)

  Ωραίο το σκίτσο σας και συμφωνούμε σε όλα!!!
  Ιδίως στον κατά παράδοση "ανθρωπιστικό πολιτισμό" τής Ευρώπης, που ουδεμία σχέση έχει με τον δικό μας!!!... μα τί έχω πάθει δυό μέρες τώρα ο Σαύρας;!... Να δείτε που θα μού 'χουν κάνει βουντού οι υβριστές υποστηρικτές σας!!!... :-D :-D :-D

  Επειδή όμως φαντάζομαι πως εσείς ο ίδιος πρώτος, δεν απαιτείτε να συμφωνούμε σε όλα όσα γράφετε, ιδίως όταν πολλά απ' αυτά χρήζουν πολλαπλής ερμηνείας, επιτρέψτε μου να τονίσω πως η τελευταία σας φράση, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΟΝΗΡΗ όσον αφορά το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.
  Γιατί αυτά υπονοείτε ότι "διχάζουν" τούς εργαζόμενους!!!

  Σαν να καλείτε τους υποστηρικτές σας να το "αποκαλύψουν" στα σχόλιά τους αντί για εσάς και σαν να θέλετε να προκαλέσετε όλους εμάς - κομμούνια και σαύρες - να έρθουμε μαζί τους σε αντιπαράθεση!!!
  Σε μιά αντιπαράθεση άκαρπη και φρούδα!!!
  Και μετά φυσικά, θα νίψετε τας ικανάς εις την πένα χείρας σας και θα πείτε "Εγώ; μα εγώ δεν ανέφερα το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ"...
  Κι από μέσα σας θα γελάτε που αποκομίσατε ένα κάρο "κλικ" στη σελίδα σας, αξασφαλίζοντας έτσι για μιά ακόμη φορά, το μερίδιο που σάς αναλογεί στην ιντερνετική διαφημιστική πίτα...

  Αφήνεται εντέχνως απ' έξω τα συνδικαλισταριά τής εκάστοτε εξουσίας που εδώ και 40 χρόνια δίχαζαν την πλειονότητα των εργαζομένων και τα οποία συνέβαλαν καταλυτικότατα στο να μην έχουμε οι ίδιοι συνείδηση τού σε ποιά τάξη ανήκουμε, ώστε να μην μπορεί να οργανωθεί και να υπάρχει ταξικός αγώνας!!!

  Κι είναι τα ίδια αυτά αισχρά συνδικαλισταριά που σήμερα σιγά-σιγά και ένα προς ένα συριζοποιούνται αντί να ριζοσπαστικοποιούνται!!!

  Τα ίδια συνδικαλισταριά τού παρελθόντος - δυστυχώς και του παρόντος και τού μέλλοντός μας απ' όσο αντιλαμβάνομαι - που ξέρουν από "καλό" διαχωρισμό, γιατί έχουν τους μηχανισμούς χειραγώγησης των εργαζομένων στα χέρια τους!!!
  Αυτούς τους μηχανισμούς που χρειάζεται διακαώς ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα για να γίνει κυβέρνηση!!!
  Καλά κάνει και τους χρησιμοποιεί αφού τού δίνεται η ευκαιρία και μπορεί.

  Τί φταίμε όμως οι εργαζόμενοι στο σύνολό μας που θα τη βρούμε από 'κεί που - τάχα μου - δεν το περιμέναμε για άλλη μιά φορά;;;!!!...

  Πολύ δε περισσότερο, βρίσκω θλιβερό το γεγονός τού να είστε, αφ' ενός μεν ο μοναδικός υποστηρικτής τού ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για ταξικό αγώνα και αφ΄ετέρου δε ταυτόχρονα, να χρησιμοποιείτε την ευστροφία σας με πονηρό τρόπο , ώστε να στρέψετε για μιά ακόμη φορά σε μιά τόσο κρίσισμη στιγμή, τούς εργαζόμενους υποστηρικτές τού ΣΥΡΙΖΑ - ιδίως τους παλαιοπασοκικούς γιατί οι αυθεντικοί συριζάνοι δεν αντιπαρατίθενται με λεκτική η άλλη βία - ενάντια στούς εργαζόμενους υποστηρικτές τού ΚΚΕ και το αντίθετο!!!

  Και μετά μου λέτε ότι αυτή η στήλη με υποστηρίζει!... Αλήθεια πως; ως εργαζόμενο;;;!!!...

  ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΝΑ 'ΧΟΥΜΕ!!! :-)
 • nkblsΠαρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, 09:20
  Άγρια μεσάνυχτα η ώρα τέσσερεις πρωινή έκαναν ντου οι μαχητές του λαού στα λημέρια των Νταβέληδων . Με σύμμαχο το σκότος , περικύκλωσαν στα μουλωχτά το αμαρτωλό αμαξοστάσιο κι αιφνιδίως κι άνευ τανκ παρακαλώ διάβηκαν την πύλη ως φάλαγξ μακεδονική ασπιδοφόρος και τροπαιοφόρος κι έστειλαν μήνυμα στο λαό πως οι φύλακες της δημοκρατίας αγρυπνούν και μπορεί να βελάζει ήσυχος τα βράδια. Τα μαστίγια των Φαραώ και των γαιοκτημόνων της Λουιζιάνας άστραψαν στον αέρα και μαύρες κραυγές πνίγηκαν στα κουπιά της γαλέρας , ρεύτηκε το κήτος της αβύσσου και σήκωσε κύμα στον αφρό , όμορφες μπουρμπουλήθρες βγήκαν στον αέρα , γρήγορα όλοι για δουλειά έρχεται το μετρό , εξουδετερώθη ο εκρηκτικός μηχανισμός , συνελήφθησαν οι δράστες που είχαν συστήσει συντεχνίαν με στόχον την ταλαιπωρίαν ανυπεράσπιστων επιβατών και διατάραξη του εμπορίου εργασίας. Βέβαια μέσα στη μαύρη νύχτα τα άσπρα κράνη λαμποκοπούν , δεν μπορούν να κρυφτούν , βγάζουν μάτι απ ΄ το διάστημα πως πρόκειται για ξεφωνημένη χουντάρα του κερατά. Αντί να φορέσουν τίποτα πολύχρωμα , τίποτα φουστανέλες , έστω στολές μαζορέτες , κανένα γκράφιτι στις ασπίδες με το σήμα της ειρήνης και περιστέρες και το σκουφάκι της δημοκρατίας και να κρεμάσουν κορδέλες στα κουμπούρια , αυτοί σκάνε μύτη με τα άρβυλα σαν ΣΣ μέσα στο σαματά και στη σκόνη , τους πήραν πρέφα όλοι. Έβγαινε ο Στυλιανός βρε παιδί μου με το μυστρί επ ΄ ώμου κι έλεγες ΄ ναί αυτός είναι στρατοκράτης με του ούλα του ΄΄ , ορίτζιναλ χουντάρα , επαναστάτης με τους ρόζους στα χέρια και τσαγανό , σε ψάρωνε , τώρα να σου βγαίνει βουτυρόκωλος καραφλέξ με πεντικιούρ μανικιούρ και να το παίζει ΄΄ αποφασίζωμεν , διατάσσωμεν κι επιτάσσωμεν ΄΄ σε ξενερώνει , αισθάνεσαι ξεφτιλίκι , εκεί που σ΄ έλιωνε μπότα σε τρυπάει γόβα , πάει χάλασαν κι οι χούντες , πήγαν οι βασανιστές κομμωτήριο και spa κι έγιναν οι γύψινες επαναστάσεις πασαρέλες του μπικουτί δεν σου βγαίνει πια το αντιστασιακό , κάθεσαι και συ και λες να φτιάξουνε ένα καφεδάκι να τα πούμε ρε αδερφές , να προσέλθωμες σε εταιρικήν κοινωνίαν να ανταλλάξωμεν εμπειρίες , πάνε δηλαδή κι οι κυνηγημένοι , βουτυρόκωλοι κι αυτοί κι απ ΄ την λίγδα την πολλή δεν τρώγεται το φαί . Δεν είναι καπιταλισμός αυτός είναι παρωδία , καπιταλισμός είναι στη Λιβύη και στη Γιουγκοσλαβία , στην Αφρική και στην Μεσοποταμία , αυτό εδώ είναι μούφα μαϊμού και κοροϊδία , απ ΄ την στιγμή που δεν πέφτουν μπόμπες εγώ δεν πιστεύω ότι έχουμε καπιταλισμό κι έχουν δίκιο στη Ρηγίλλης που μιλούν για σοβιετοκρατία και δεν το έχουμε πάρει πρέφα.

 • Αθήνα8°CΥψηλή:10°C
  Χαμηλή:2°C
 • Θεσ/νίκη6°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-3°C
 • Πάτρα12°CΥψηλή:8°C
  Χαμηλή:2°C
 • Ηράκλειο12°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα1°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-2°C