Βασιλειάδης: Με τον νέο αθλητικό νόμο αποτρέπουμε την είσοδο των «ανεγκέφαλων» στα γήπεδα

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε στην ΕΡΤ 1 για τα «ραντεβού θανάτου» και άλλα φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού, το μεσημέρι της Τρίτης (12/3). «Αποτρέπουμε την είσοδο των… ανεγκέφαλων στους αγωνιστικούς χώρους με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, αναφερόμενος στους χούλιγκαν. «Ο αθλητισμός δεν πρέπει να συνδεθεί με τα φαινόμενα βίας. Είναι πιο εύκολο να εκφραστούν βίαιες συμπεριφορές μέσα στον αθλητικό χώρο λόγω του τρόπου δομής των οργανωμένων οπαδών» υπογράμμισε ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Αθλητισμού εξήγησε πως ο ίδιος δεν συμφωνεί να διευθύνουν ξένοι διαιτητές τους αγώνες Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στις εγχώριες διοργανώσεις στο μπάσκετ, αλλά τόνισε πως, από τη στιγμή που υπάρχουν σκιές, η ΕΟΚ οφείλει να τις… σβήσει.

«Το φαινόμενο της βίας είναι ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό, ούτε γεννιέται από τον αθλητισμό. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι πιο εύκολο να εκφραστούν βίαιες συμπεριφορές μέσα στον αθλητικό χώρο λόγω του τρόπου δομής των οργανωμένων οπαδών. Με δεδομένο ότι είμαστε μία χώρα που μέσα σε μία δεκαετία βίωσε μία ασύλληπτη κρίση, ασύλληπτο νούμερο στην ανεργία των νέων ανθρώπων, ήταν δεδομένο ότι αυτές οι κοινωνικές πιέσεις κάπου θα κατέληγαν. Κι εκεί υπάρχει ένα… πρόσφορο έδαφος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο αθλητισμός να συνδεθεί με αυτά τα φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή που στη Γλασκώβη, οι Έλληνες αθλητές του στίβου, με πολλές δυσκολίες, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών και την καλύτερη θέση της χώρας μας όλων των εποχών, αυτοί οι ανεγκέφαλοι, με τα “ραντεβού θανάτου” που δίνουν, και θέλω να πω ότι η αστυνομία δίνει πολύ μεγάλες μάχες για να μπορεί να τα αποτρέπει, μας έδιναν αυτές τις… στιγμές!

Εμείς από την πλευρά μας, ως Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, νομοθετούμε στο βαθμό που μας επιτρέπεται, έχουμε ένα καινούριο νομοθέτημα εδώ και κάποιες ημέρες για να αποτρέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους. Έχουμε κάνει δηλαδή ένα πιο διαυγές και ένα πιο άμεσο νομικό περιβάλλον, γιατί ένα από τα προβλήματα είναι πως δεν υπάρχει φόβος δικαίου σε αυτούς τους ανθρώπους. Η ελληνική αστυνομία έχει εκπονήσει ένα εξαιρετικό υπηρεσιακό σχέδιο, με πλήρη έλεγχο.

Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο αποτρέψαμε ακόμη ένα τέτοιο “ραντεβού” οπαδών, έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα και περιμένουμε να μάθουμε τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Οπαδών του Παναθηναϊκού κατά Συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού. Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί εγρήγορση από όλους μας και κυρίως να μην τους αφήσουμε να επιβάλλουν την ατζέντα».

Για το τι προβλέπει ο νέος νόμος αναφορικά με όσους προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα, ο Γιώργος Βασιλειάδης είπε: «Δεν έχει νόημα να στείλεις παιδιά 15 και 16 ετών στη φυλακή. Τα παιδιά αυτά έχουν ένα πάθος, μία αγάπη… στρεβλή μεν, αλλά δεν έχει σημασία, την ομάδα τους! Πως νομοθετήσαμε; Με την άσκηση της ποινικής δίωξης, να δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα να απαγορέψει την είσοδό του στο γήπεδο. Είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα, είτε χωρίς. Γι’ αυτή την περίπτωση, έχουμε θεσπίσει αυτοτελές ποινικό αδίκημα της ευθύνης του υπευθύνου ασφαλείας της εγκατάστασης σε περίπτωση που κάποιος απαγορεύεται να μπει, τελικά… βρεθεί μέσα. Κι έχουμε πολύ βαριές ποινές φυλάκισης, σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τον όρο αυτόν. Αυτή είναι η λύση και όχι το ιδιώνυμο. Η προειδοποιητική βολή πρώτα, η απαγόρευση εισόδου και, αν αδιαφορήσεις για τις συνέπειες του νόμου, τότε, ναι, ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ σκληρός πάνω σου».

Σε ερώτηση για το αν έχουν ευθύνες οι ίδιες οι ομάδες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε: «Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς! Σε ένα μεγάλο βαθμό, η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τους διοικητικούς παράγοντες των ομάδων. Πολλές φορές δηλαδή, το να έχεις έναν τέτοιο “στρατό” μπορεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Είναι ο λαός που ομνύουν όλοι σε αυτόν, κάθε φορά που υπάρχει ένα ζήτημα και που χρησιμοποιείται και για σκοπούς που έχουν οι παράγοντες και δεν αφορούν το ίδιο το ποδόσφαιρο. Εντάσσεται πολλές φορές και σε ένα πλαίσιο πολιτικοποίησης του χώρου του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Εδώ και έναν χρόνο έχουμε φτιάξει μια Επιτροπή μαζί με την UEFA και το Συμβούλιο της Ευρώπης και Άγγλους ειδικούς. Η νομοθετική παρέμβαση ήταν αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μας με σκοπό να βάλουμε τους ιδιοκτήτες των ομάδων και των εγκαταστάσεων υπόλογους γι’ αυτά τα φαινόμενα. Είναι αδιανόητο η αστυνομία να έχει το ρόλο του ταξιθέτη μέσα σε μία ιδιωτική επιχείρηση και κανείς να μην παίρνει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Το νομοθέτημα της προηγούμενης εβδομάδας, αυτό για την άμεση αποτροπή των ταραξιών να ξαναμπούν στο γήπεδο είναι σε τελική επεξεργασία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό μέσα στην επόμενη διετία να αλλάξει πλήρως η κατάσταση στα γήπεδα. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό, αλλά όλα θα ξεκινούν για το πώς θα αλλάξουμε τη νοοτροπία στα παιδιά μας».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ρωτήθηκε εν συνεχεία αν η «παράγκα» έχει «στρατό» μέσα της. Ο Γιώργος Βασιλειάδης απάντησε: «Η παράγκα είναι ένα σύστημα που επηρεάζει καταστάσεις και προσπαθεί να ορίσει το “μαγαζί”. Έχουμε ξένη ΚΕΔ αυτή τη στιγμή, ξένους διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια και το VAR έρχεται έστω και με καθυστέρηση. Όλα αυτά δηλαδή που τους επιτρέπουν να κάνουν αυτό το αλισβερίσι. Έτσι “χτυπιέται” το σύστημα. Είναι ένα σύστημα πολύπλοκο, δαιδαλώδες που αλλάζει ιδιοκτήτες. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που διαχρονικά είχε τη διάθεση να δώσει αυτές τις “μάχες” και να βάλει κανόνες».

«ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ… ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΙΣ… ΣΚΙΕΣ Η ΕΟΚ»

Για τα ζητήματα στο χώρο του μπάσκετ, ο Γιώργος Βασιλειάδης υπογράμμισε: «Υπάρχει μια συζήτηση για το θέμα διαιτησίας. Να διευκρινίσουμε ότι για τα ζητήματα διαιτησίας δεν μπορεί η κυβέρνηση, ο νομοθέτης να πράξει κάτι. Αυτά αφορούν την Ομοσπονδία. Υπάρχουν, όμως, παράπονα, φωνές και σκιές. Για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, πρέπει να φύγουν οι σκιές. Η Ομοσπονδία πρέπει και οφείλει να πάρει κάθε πρωτοβουλία για ένα καθαρό και στέρεο περιβάλλον, ώστε να μην υπάρχει το περιθώριο σε κανένα να επικαλεστεί οτιδήποτε. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη θέση στα του οίκου της. Νομίζω πως σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και περιμένω από την ΕΟΚ να δω τις κινήσεις που θα κάνει. Δεν συμφωνώ με τους ξένους διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Στον επαγγελματικό αθλητισμό οι μεγαλομέτοχοι έχουν αυξημένο βάρος. Εκεί πρέπει να έρθει η Ομοσπονδία και η Πολιτεία με στέρεους κανόνες για όλους. Σε άλλα πρωταθλήματα έχουν βρει άλλες νόρμες. Έχουν διαχωρίσει το επαγγελματικό από το ερασιτεχνικό κομμάτι, έχουν δώσει στο επαγγελματικό κομμάτι τη διαιτησία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και έχουν νομοθετήσει και έτσι, αλλά έχει έρθει το Κράτος να επικυρώσει τη συμφωνία του αθλήματος. Προφανώς και δεν επιτρέπεται η Ομοσπονδία να υποχωρεί σε πιέσεις, αλλά, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα και υπάρχουν βαριές σκιές, τότε η Ομοσπονδία οφείλει να παίρνει κάθε μέτρο και εμείς ως Πολιτεία να ασκήσουμε κάθε πίεση για να διασφαλίσουμε την ηρεμία και την κανονικότητα».

Για την έδρα της Εθνικής ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Όλοι την ίδια απορία έχουμε. Είναι θέμα της Ομοσπονδίας. Είχαν καταλήξει στο Παγκρήτιο. Δεν ξέρω κατά πόσο το Παγκρήτιο είναι έτοιμο. Δυστυχώς δεν έχουμε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο πλην του “Γ. Καραϊσκάκης”. Για λόγους που η Ομοσπονδία αποφάσισε, δεν θα δώσει εκεί τους αγώνες της η εθνική. Εμείς είμαστε εδώ για να παρέχουμε τις δημόσιες εγκαταστάσεις στην ΕΠΟ. Είτε είναι το Ολυμπιακό Στάδιο, είτε οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση διαθέτουμε. Δεν είναι μια καλή εικόνα να μην έχουμε έδρα για την Εθνική ακόμη».

Για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, ο υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε: «Είναι σαφές! Η τροπολογία αυτή αφορούσε τη δομή των πρωταθλημάτων νομικά! Το πόσες ομάδες θα ανέβουν, πόσες θα πέσουν και πόσες θα είναι σε κάθε κατηγορία είναι απόφαση της Ομοσπονδίας και της Λίγκας από το προηγούμενο καλοκαίρι. Εκτός κι αν αποφασίσουν οι ίδιες να το αλλάξουν, με ό,τι συνέπεια έχει αυτό και με τα τηλεοπτικά συμβόλαια που ήδη έχουν. Για να μην προσπαθούμε να ρίξουμε τα μπαλάκια δεξιά και αριστερά. Απόφαση της Ομοσπονδίας, μόνο της Ομοσπονδίας, μόνο του ποδοσφαίρου, θα ήταν αδιανόητο και αυτοκαταστροφικό να αλλάξει αυτή τη στιγμή».

Με μήνυμα που έστειλε στην ΕΡΤ, ο πρωταθλητής ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης, θέλησε να υπενθυμίσει στον υφυπουργό Αθλητισμού το αίτημά του να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός του. Ο Γιώργος Βασιλειάδης του απάντησε: «Στον φίλο μου, τον Χρήστο Βολικάκη, θέλω να του πω πως περιμένω τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών, για να μπορέσω να προχωρήσω στην έκτακτη χρηματοδότηση και αντικατάσταση του εξοπλισμού του. Είναι ένας αθλητής, ο οποίος πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αναφέρομαι στις δεδομένες… δυσκολίες που είχε και η ίδια η… Ομοσπονδία Ποδηλασίας! Καταφέραμε να βρούμε τρόπους, κι ο ίδιος με πολλές δικές του “μάχες”, για να πάρει τη θέση που του αξίζει στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες!».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης κατέληξε: «Η Ελλάδα υπήρξε μία χώρα, στην οποία τα πάντα αναπτύχθηκαν στρεβλά και, με την πτώχευση του Κράτους, ο αθλητισμός κατέρρευσε με πάταγο! Δεν υπήρχαν στέρεες βάσεις, δεν υπήρχε ποτέ σοβαρός προγραμματισμός και τώρα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού του φαινόμενου. Παρ’ όλα αυτά και μέσα στην κρίση προσπαθούμε να κρατήσουμε το οικοδόμημα όρθιο. Έχουμε αυξήσει τη ροή της χρηματοδότησης, όχι όπως στο παρελθόν και ενδεχομένως να μην φτάσουμε ποτέ όπως ήμασταν στο παρελθόν, αλλά να βάλουμε στέρεες βάσεις με διαφάνεια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ