Με αυτό τον τρόπο θέλει να αυξήσει τον χρόνο που παίζεται ποδόσφαιρο η UEFA

Από τη Δευτέρα διεξάγεται στην Ολλανδία το πρώτο από τα επτά σεμινάρια που θα διοργανώσει η UEFA με φόντο την είσοδο του Video Assistant Referee στο Champions League της νέας περιόδου.

Το σεμινάριο, το οποίο διεξάγεται στο αθλητικό κέντρο που χρησιμοποιεί η Εθνική Ολλανδίας, ολοκληρώνεται σήμερα, παρουσία 24 Ευρωπαίων Elite διαιτητών, μεταξύ των οποίων και ο Τάσος Σιδηρόπουλος.

Το επόμενο σεμινάριο θα διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου στη Μαδρίτη, ενώ τα επόμενα ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι η είσοδος του VAR τη νέα χρονιά θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο το Champions League πιθανότατα από τη φάση των πλέι οφ, καθώς στο Europa League θα μπει από τους «16» ή τους «8» της διοργάνωσης.

Σημαντική επισήμανση ότι είσοδος της τεχνολογίας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα αντικαταστήσει τους επιπρόσθετους διαιτητές. Βέβαια για τη χρησιμοποίηση του VAR θα απαιτούνται τρεις επιπλέον διαιτητές, με τον πρώτο ιεραρχικά να είναι Elite κατηγορίας.

Το πιθανότερο σενάριο δε είναι να υπάρχει μία κεντρική πλατφόρμα, από την οποία και θα εκτελούν τα καθήκοντά τους. Πιθανώς αυτό το μέρος να είναι στην Ελβετία, ενώ η επικοινωνία με τους διαιτητές των αγώνων θα γίνεται μέσω οπτικών ινών.

Εκείνο στο οποίο ρίχνει το βάρος η UEFA σε πρώτη φάση και στο οποίο εφιστά την προσοχή των διαιτητών, είναι στο να βρεθεί το ξεκάθαρο λάθος και όχι οι αποφάσεις του «ναι μεν, αλλά».

Ένα πέναλτι που είναι… 60-40, δεν πρόκειται να το πάρει πίσω κανείς διαιτητής. Αυτό που θα πάρει πίσω θα είναι μία εμφανώς λανθασμένη απόφαση, ένα θέατρο που έκανε ο επιτιθέμενος και αντιστρόφως. Αυτό είναι που απασχολεί περισσότερο σε πρώτο πλάνο και δευτερευόντως ο χρόνος που θα δοθεί ένα σφύριγμα.

Συν τοις άλλοις, κόντρα σε όσους «κατηγορούν» το VAR ότι θα μειώσει τον καθαρό χρόνο που παίζεται ποδόσφαιρο και θα χαλάει τον ρυθμό ενός αγώνα με τις συνεχείς διακοπές, στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία βάσει των στοιχείων που έχουν συλλέξει, θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου θα πετύχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Θα αυξήσουν, δηλαδή, τον καθαρό χρόνο του παιχνιδιού, αφού οι διαμαρτυρίες θα είναι λιγότερες, οι όποιες συρράξεις μικρότερες σε χρονική διάρκεια, μιας και θα αποσαφηνίζονται οι αποφάσεις μέσω του βίντεο, ενώ θα μειωθούν και οι κόκκινες κάρτες.

Πλέον, άλλωστε, θα το σκεφτεί τρεις και τέσσερις φορές όποιος ποδοσφαιριστής θελήσει να χτυπήσει ύπουλα κάποιον αντίπαλό του, θεωρώντας ότι δεν θα τον αντιληφθεί ο διαιτητής.

Όλα αυτά είναι πράγματα που μεταφέρθηκαν στους διαιτητές που βρίσκονται στο σεμινάριο μέσα από στατιστικές και αναλυτικές έρευνες στα πρωταθλήματα που γίνεται ήδη χρήση του VAR.

Σε ό,τι αφορά τώρα την εκεί εκπαίδευσή τους, οι διαιτητές κάνουν εξάσκηση τόσο ως διαιτητές σε live αγώνες, κυρίως με τοπικές ομάδες Νέων, όσο όμως και ως VAR, όπου χρησιμοποιούνται δύο για κάθε παιχνίδι (ο πρώτος και ο Α (assistant) VAR). Όλοι τους, μάλιστα, δίνουν εξετάσεις και στο τέλος του σεμιναρίου θα πάρουν τη σχετική πιστοποίηση.

Πηγή ρεπορτάζ: Filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ