Η «ακτινογραφία» των 64 αγώνων του Μουντιάλ

Το Μουντιάλ της Ρωσίας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με τη Γαλλία να στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στο «Λουζνίκι» της Μόσχας.

Οι «τρικολόρ» επικράτησαν με 4-2 της Κροατίας και για 2η φορά στην Ιστορία τους κατάκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ. Μία ημέρα νωρίτερα (14/07) είχε προηγηθεί ο «μικρός τελικός» της διοργάνωσης, με το Βέλγιο να επικρατεί 2-0 της Αγγλίας και να κατακτά την 3η θέση για πρώτη φορά στην Ιστορία του.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία από τους 64 αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης όπως τα έχει καταγράψει η FIFA στην επίσημη ιστοσελίδα της:

  1. Ήταν ένας τελικός της …Nike. Στην μάχη των χορηγών, η Adidas που ξεκίνησε με 12 ομάδες, συνέχισε μόλις με μία, το Βέλγιο στον «μικρό» τελικό, ενώ ο τελικός ήταν… υπόθεση της Nike, που πήρε…κεφάλι, αφού από τις 10 ομάδες που είχε στην αρχή, στους δύο τελευταίους αγώνες πήγε με τρεις (Γαλλία, Κροατία, Αγγλία).
  2. Ο Αγγλος Χάρι Κέιν είναι με 6 γκολ ήταν ο κορυφαίος σκόρερ στο τουρνουά. Ακολούθησαν οι Λουκάκου (Βέλγιο, 4 γκολ), Τσερίσεφ (Ρωσία, 4 γκολ), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία, 4 γκολ), Γκριεζμάν και Μπαπέ (Γαλλία, 4 γκολ) ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες που έφτασαν μέχρι το φινάλε, Μάντζουκιτς και Πέρισιτς (Κροατία, 3 γκολ), Αζάρ (Βέλγιο, 3 γκολ) κι από δύο οι Μόντριτς (Κροατία), Στόουνς (Αγγλία).
  3. Σημειώθηκαν 169 γκολ σε 64 παιχνίδια, μέσο όρο 2,64 γκολ ανά παιχνίδι.
  4. Συνολικά οι διαιτητές έδειξαν 219 κίτρινες κάρτες (3,42 μέσο όρο ανά ματς) και 4 κόκκινες.
  5. Έχουν ολοκληρωθεί 49.115 πάσες.
  6. Το Βέλγιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση (16 γκολ), η Βραζιλία που αποκλείστηκε εκείνη με τις περισσότερες επιθέσεις (292), η Ισπανία έχει τις πιο πολλές πάσες (3120) και η Ρωσία τις πιο πολλές αναχαιτήσεις στην άμυνα (259).
  7. Ο Νεϊμάρ είχε τις περισσότερες προσπάθειες (27), ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα (63), ο Σέρχιο Ράμος ολοκλήρωσε τις περισσότερες πάσες (485) και ο Γκιγιέρμο Οτσόα τις πιο πολλές αποκρούσεις (25).
  8. Το παιχνίδι με τα περισσότερα γκολ (7) έως τώρα ήταν αυτό ανάμεσα στο Βέλγιο και την Τυνησία και εκείνο με τις περισσότερες κάρτες (8) το Βέλγιο-Παναμάς.
  9. Στο 37ο παιχνίδι παρουσιάστηκε η μοναδική ισοπαλία χωρίς γκολ στα 62 έως τώρα παιχνίδια της διοργάνωσης.
  10. Μεταξύ των τεσσάρων εθνικών ομάδων που βρέθηκαν στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, καμία δεν ήταν στην ίδια φάση πριν από τέσσερα χρόνια.
  11. Και οι τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν σε τελικό και αγώνα τρίτης θέσης είναι από την Ευρώπη (Κροατία, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία), ενώ από την Γηραιά Ήπειρο όπως είναι γνωστό είχαν ξεκινήσει στο Μουντιάλ 14 ομάδες. Η Αφρική έχει αποχαιρετήσει την διοργάνωση ήδη από τους ομίλους, η Βόρεια Κεντρική Αμερική κα Καραϊβικής στην φάση των «16» , όπως και η Ασία, ενώ η Νότια Αμερική έφυγε με τις δύο τελευταίες εκπροσώπους της (Βραζιλία, Ουρουγουάη) στα προημιτελικά
  12. Ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ρωσίας το 2018, Γαλλία (το 1998 και 2018) και Αγγλία (το 1966) έχουν κερδίσει το τουρνουά. Για την Κροατία είναι η πρώτη φορά σε τελικό. Όπως και το Βέλγιο, είχε φτάσει στους ημιτελικούς μόνο μία φορά, απέναντι στην ομάδα που στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο: Το Βέλγιο το 1986 εναντίον της Αργεντινής του Μαραντόνα και η Κροατία το 1998 κατά της Γαλλίας του Ζιντάν.
  13. Η Κροατία έγινε η δεύτερη ομάδα, μετά την Αργεντινή το 1990, που κέρδισε δύο διαδοχικές προκρίσεις στα πέναλτι, ενώ είναι και εκείνη που φτάνει στον τελικό μετά από τρεις στην σειρά παρατάσεις.
  14. Δύο ρεκόρ έχει η Κροατία: έξι ματς χωρίς ήττα στη σειρά σε Μουντιάλ (πρώτη στο έβδομο στον τελικό) και γκολ σε 11 συνεχόμενα παιχνίδια.
  15. Το τρόπαιο έμεινε στην Ευρώπη για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση, μετά το 2006, 2010 και 2014.

    Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ