Θλίψη στον παγκόσμιο στίβο – “Έφυγε” πασίγνωστη Ολυμπιονίκης – ΦΩΤΟ

Μία από τις σπουδαιότερες μορφές του γυναικείου κλασικού αθλητισμού, δεν υπάρχει πια. Τα ξημερώματα του Σαββάτου απεβίωσε, σε ηλικία 72 ετών, η Ιρίνα Σεβίνσκα, σκορπώντας την θλίψη στον χώρο του στίβου, καθώς πρόκειται για μία εμβληματική μορφή του κλασικού αθλητισμού.

Η Πολωνή πρώην πρωταθλήτρια, που γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, είναι η πιο πετυχημένη αθλήτρια στην ιστορία της χώρας, καθώς είχε κατακτήσει συνολικά επτά ολυμπιακά μετάλλια και 10 σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού, αλλά και άλλα 6 σε ευρωπαϊκό κλειστού.

Συνολικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε τρία χρυσά, όλα σε διαφορετική ολυμπιάδα και σε διαφορετικό αγώνισμα. Στο Τόκιο το 1964 ήταν πρώτη με την 4Χ100μ. σε ηλικία 18 ετών, ενώ στην ίδια διοργάνωση πήρε το αργυρό στο μήκος και τα 200μ. Τέσσερα χρόνια μετά πήρε το χρυσό στα 200μ. και το χάλκινο στα 100μ., ενώ το 1972 στο Μόναχο ήταν τρίτη στα 200μ. και το 1976 στο Μόντρεαλ πρώτη στα 400μ.

Σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πήρε έξι χρυσά, σε Βουδαπέστη (1966) και Ρώμη (1974) σε τέσσερα διαφορετικά αγωνίσματα.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά της ήταν ότι αποτελούσε την μόνη αθλήτρια (σε άνδρες και γυναίκες) στην ιστορία, που είχε παράλληλα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ., τα 200μ. και τα 400 μέτρα. Κανείς άλλος δεν το έχει καταφέρει ποτέ, με την Σεβίνσκα στην καριέρα της να σημειώνει συνολικά έξι παγκόσμια ρεκόρ.

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ