Η «βίαιη» και «σκοτεινή» πλευρά του Σούμο προκαλεί αντιδράσεις

Κατηγορίες κατά του «μεγάλου πρωταθλητή» του Σούμο, Χαρουμαφούτζι, απήγγειλε η εισαγγελία του Τόκιο, για την επίθεση και τον τραυματισμό εναντίον ενός άλλου παλαιστή τον περασμένο Οκτώβριο, μέσα σε μπαρ στο Τοτόρι της δυτικής Ιαπωνίας. Οι κατηγορίες θεωρείται ότι αποσκοπούν σε μια προσπάθεια να επιβληθεί βαρύ πρόστιμο στον Χαρουμαφούτζι και όχι να οδηγηθεί σε δίκη.

Το περιστατικό είχε πλήξει την εικόνα του εθνικού αθλήματος της Ιαπωνίας, καθώς προβλήθηκε εκτεταμένα από τα ΜΜΕ και ο πρώην “yokozuna” (μεγάλος πρωταθλητής) υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από το άθλημα, μετά την βίαιη ενέργειά του να χτυπήσει στο κεφάλι τον Τακανοΐβα με γροθιές και ένα τηλεχειριστήριο καραόκε, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο με κάταγμα κρανίου και διάσειση.

Ο 33χρονος Χαρουμαφούτζι, μογγολικής καταγωγής, ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του και αποσύρθηκε από το άθλημα, γεγονός που δείχνει να προσμετρά η εισαγγελία και να κινεί τη διαδικασία επιβολής προστίμου, αφού δεν αποδείχθηκε ότι χτύπησε τον άλλο παλαιστή στο κεφάλι με μπουκάλι μπύρας, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό.

Ο 27χρονος Τακανοΐβα είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του Χαρουμαφούτζι, ώστε να κινηθεί εναντίον του δικαστική έρευνα. Το θέμα φαίνεται να ξεκίνησε, όταν ο Τακανοΐβα, επίσης μογγολικής καταγωγής, άρχισε να γράφει ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο προς μία φίλη του, κάτι που ο Χαρουμαφούτζι χαρακτήρισε ως έλλειψη σεβασμού.

Το επεισόδιο προκάλεσε αντιδράσεις και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο στη χώρα, αφού ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, το χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά θλιβερό».

Η εικόνα του σούμο έχει σοβαρά αμαυρωθεί από τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων του θανάτου ενός μαθητευόμενου παλαιστή το 2007, υποθέσεων ναρκωτικών, του παράνομου στοιχήματος και διασυνδέσεων με το οργανωμένο έγκλημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ