Η αυλαία του Euro 2016 ανοίγει με ανησυχίες για τρομοκρατική επίθεση

Η αυλαία του Euro 2016 ανοίγει επιτέλους σήμερα με τον αγώνα της Γαλλίας κατά της Ρουμανίας στο Σταντ ντε Φρανς σε μία χώρα που συγκλονίζεται από την κοινωνική αναταραχή και υπό τη σκιά των ανησυχιών για τρομοκρατική επίθεση.

Οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα κατορθώσουν να φθάσουν χωρίς προβλήματα στο Σεν-Ντενί, στις πύλες του Παρισιού, τη στιγμή που οι σιδηροδρομικές μεταφορές πλήττονται από απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δέκα ημέρες;

Το Σταντ ντε Φρανς και οι 80.000 θέσεις γίνονται σήμερα το επίκεντρο της κοινωνικής αντιπαράθεσης που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις μήνες με φόντο τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης. Το στάδιο είναι ένας τόπος ισχυρών συμβολισμών στη γαλλική συλλογική συνείδηση.

Σε αυτό το στάδιο, ο Ζινεντίν Ζιντάν σήκωσε το παγκόσμιο κύπελλο το βράδυ της 12ης Ιουλίου 1998, εκεί η εθνική της Γαλλίας του Ντιντιέ Ντεσάμ πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ 2014 στις 19 Νοεμβρίου 2013. Και γύρω από αυτό το στάδιο τον Νοέμβριο του 2015 ανατινάχθηκαν οι καμικάζι στις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν 130 ανθρώπους στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε αυτό το στάδιο, οι Γάλλοι ελπίζουν ότι θα δουν τον Ντιντιέ Ντεσάμ να σηκώνει το φετινό ευρωπαϊκό κύπελλο, όπως το έκανε ως ποδοσφαιριστής στο πλευρό του Ζιζού στο Μουντιάλ του 1998.

Όμως στο μεταξύ και μέχρι να πέσει η αυλαία του Euro 2016 στις 10 Ιουλίου, η γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν διεξάγεται στο αναμενόμενο κλίμα χαράς.

Η Γαλλία ζει ταραγμένες ώρες στο κοινωνικό μέτωπο, που ενισχύουν στο εξωτερικό την εικόνα μίας χώρας σε απεργία διαρκείας. Και η πρωτεύουσά της στέλνει στον κόσμο τις εικόνες από δρόμους με σωρούς σκουπιδιών εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων και των αποκλεισμών.

«Το Κράτος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» απέναντι στις απεργίες, προειδοποίησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προσέθετε ότι δεν αποκλείει «καμία υπόθεση» για τη μεταφορά του κόσμου στο Σταντ ντε Φρανς, τη στιγμή που οι μηχανοδηγοί του προαστιακού (RER) βρίσκονται σε απεργία.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT δήλωσε υιοθετώντας κατευναστικό τόνο: «Δεν είμαι βέβαιος ότι ο αποκλεισμός των θεατών θα δώσει την καλύτερη δυνατή εικόνα στη CGT».

Τι θα συμβεί σήμερα, αλλά και τις ημέρες που έρχονται; Διότι τα συνδικάτα των πιλότων της Air France διατηρούν τη πίεση, με την απεργία που έχουν αναγγείλει από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και μεγάλη διαδήλωση κατά του νόμου για την εργασία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις μεταφορές κατά τη διάρκεια του Euro δεν είναι το καταστροφικό σενάριο που προκαλεί τον μεγαλύτερο φόβο. Η ανησυχία για την εκδήλωση επίθεσης είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις και πλέον και στα smartphones με την εφαρμογή «alerte attentat», ενώ ποδοσφαιριστές και θεατές θα πρέπει να μάθουν να συγκατοικούν με τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί μαζικά για την προστασία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε επίσης:

Euro 2016: Απαγορεύεται η αναμετάδοση των αγώνων σε υπαίθριους χώρους

Το Euro 2016 είναι η κατάλληλη δικαιολογία των γυναικών για… απιστίες

Σχεδίαζαν 15 τρομοκρατικές επιθέσεις στο Euro

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ