Μάρδας-Κουντουρά στη Νέα Υόρκη για αναζήτηση επενδυτών

Νέα Υόρκη, του Θανάση Τσίτσα

Με δύο υπουργούς – και όχι με τέσσερις τελικά – θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στο 17ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη.

Η αρχική πρόθεση να παραβρεθεί σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σ’ ένα επενδυτικό φόρουμ που τυγχάνει να αποτελεί την σοβαρότερη διοργάνωση προβολής της ελληνικής οικονομίας στις ΗΠΑ ενώπιον σημαντικών επενδυτών, κορυφαίων τραπεζιτών και εκπροσώπων της τρόικα “σκόνταψε” μετά την ανεξήγητη ακύρωση της συμμετοχής του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και την δικαιολογημένη ακύρωση – λόγω ασθενείας- του αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Στις εργασίες θα μετέχει μόνο ο υφυπουργός Εξωτερικών για οικονομικές υποθέσεις, Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. To εν λόγω φόρουμ προσφέρεται ώστε Έλληνες αξιωματούχοι να έρθουν σε επαφή με μεγάλα επενδυτικά funds και τραπεζικά στελέχη.

Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου θα βρίσκονται ο Τζον Πόλσεν, δισεκατομμυριούχος επενδυτής, ιδρυτής της Paulson & Co. Inc., που συμμετέχει με σημαντικά ποσοστά άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και της EYΔΑΠ και ο επίσης δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλμπερι Ρος που ηγείται ομάδας επενδυτών που έχει επενδύσει στη Eurobank Ergasias. Και οι δύο είχαν εκφράσει την ανησυχία τους το προηγούμενο εξάμηνο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και πως το ασταθές πολιτικό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις.

Το ενδιαφέρον στο 17o Capital Link εστιάζεται επίσης και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μέλη μιας αριστερής κυβέρνησης θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με μεγαλοεπενδυτές της Γουόλ Στριτ. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι από το ίδιο βήμα, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στο Capital Link …έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους επενδυτές για την επικείμενη έλευση στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εκπρόσωποι της τρόικας: η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ράσφους Ρέφερ της ΕΚΤ και ο Νίκολα Τζιαμαρόλι απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Η παρουσία τους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους στην Αθήνα αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να δώσουν το στίγμα του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων και κυρίως το ΔΝΤ να απαντήσει από το βήμα δημοσίως – μέσω της κ.Βελκουλέσκου –  για την συμμετοχή του ή όχι σε ένα τρίτο πρόγραμμα.

Ο Δημήτρης Μάρδας μετά την Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί και την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κάθλιν Νόβελι, επαφές με εκπροσώπους του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και με την Ομάδα Φιλίας ΗΠΑ-Ελλάδος (Hellenic Caucus) στο Κογκρέσο, ενώ θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ινστιτούτο Brookings.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες από την Κ.Ε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ