Η Ατλέτικο Μαδρίτης κυπελλούχος Ισπανίας

Η Ατλέτικο Μαδρίτης κυπελλούχος Ισπανίας

Τον πρώτο της εγχώριο τίτλο μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, όταν κατέκτησε το νταμπλ το 1996, πανηγυρίζει η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία στη διαδικασία της παράτασης επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», προσθέτοντας το 10ο Κύπελλο στην τροπαιοθήκη της.

Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, που είχε τρία δοκάρια (Οζίλ, Μπενζεμά, Ρονάλντο) προηγήθηκε με το Ρονάλντο στο 14΄, αλλά στο 34’ ο Ντιέγκο Κόστα ισοφάρισε. Το «χρυσό» γκολ για το συγκρότημα του Ντιέγκο Σιμεόνε πέτυχε στο 98΄ ο Μιράντα.

Η 5η αναμέτρηση των δύο ομάδων στον καταληκτικό αγώνα του Copa del Rey ήταν η πρώτη μετά από 21 ολόκληρα χρόνια. Η παράδοση συνεχίστηκε, καθώς η Ατλέτικο πανηγύρισε για 4η φορά έναντι μόλις μίας της αντιπάλου της, που πήρε το τρόπαιο το 1975 στη διαδικασία των πέναλτι.

Παράλληλα οι «ροχιμπλάνκος» έσπασαν τη δυσμενή παράδοση που είχαν απέναντι στη «βασίλισσα», από την οποία βρίσκονταν συνέχεια στο… καναβάτσο από την περίοδο 1999/2000. Τότε είχαν επικρατήσει με 3-1 στο ίδιο γήπεδο, αλλά στη συνέχεια υποβιβάστηκαν στη σεγκούντα ντιβιζιόν. Από το 2003, όταν η Ατλέτικο επανήλθε στην κορυφαία κατηγορία δεν είχε καταφέρει ποτέ να πανηγυρίσει εις βάρος της «βασίλισσας».

Δύο ήταν τα συστατικά που οδήγησαν την Ατλέτικο στην κατάκτηση του τροπαίου. Η τύχη που ήταν ολοκληρωτικά με το μέρος της στα δοκάρια που είχαν οι «μερένγκες» και στη μεγάλη βραδιά που βρέθηκε ο νεαρός γκολκίπερ Κουρτουά, ο οποίος μετά το γκολ του Μιράντα έκανε δύο μεγάλες επεμβάσεις σε σουτ των Ιγκουαΐν και Οζίλ.

Ο τελικός… πήρε φωτιά πολύ νωρίς. Από εκτέλεση κόρνερ του Οζίλ στο 14΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήδηξε πιο ψηλά από τους αμυντικούς της Ατλέτικο και με κεφαλιά «έγραψε» το 1-0. Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε άρχισε να πιέζει πιο ψηλά και χωρίς να κάνει τη μεγάλη φάση, κατάφερε στο 34΄ να ισοφαρίσει. Προηγήθηκε η εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Φαλκάο στη μεσαία γραμμή, η πάσα – μισό γκολ – του Κολομβιανού στο Ντιέγκο Κόστα κι ο Βραζιλιάνος με αριστερό σουτ έφερε στα ίσια τον τελικό (1-1).

Η Ρεάλ έχασε τεράστια ευκαιρία να προηγηθεί ξανά, στο 43΄, όταν η βολίδα του Οζίλ σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Κουρτουά. Οι «κραυγαλέες» ευκαιρίες για τη «βασίλισσα» συνεχίστηκαν και στο δεύτερο μέρος. Στο 61΄ το πλασέ του Μπενζεμά βρήκε το δεξί δοκάρι και στην επαναφορά ο Οζίλ σούταρε στο κέντρο της εστίας, όπου ο Χουανφράν… σε χρέη Κουρτουά απέκρουσε με το πόδι πάνω στη γραμμή. Τρίτο δοκάρι για τη Ρεάλ στο 68΄ με το απευθείας φάουλ του Ρονάλντο, με τον Πορτογάλο να «χτυπιέται» με την ατυχία της ομάδας του.

Τα νεύρα των «μερένγκες» άρχισαν να… ξεφεύγουν και στο 75΄ ο Γκόμεθ έστειλε στ’ αποδυτήρια τον Ζοζέ Μουρίνιο, για διαμαρτυρία σε κίτρινη κάρτα που έδειξε στο Μπενζεμά. Ο τελικός κύλησε χωρίς φάσεις στο τελευταίο μισάωρο κι έτσι οι δύο μονομάχοι οδηγήθηκαν στην παράταση. Ο έξτρα χρόνος του τελικού ξεκίνησε με μία μεγάλη ευκαιρία για την Ατλέτικο, με τον Λόπεθ να νικάει στο τετ-α-τετ το Ντιέγκο Κόστα (95΄). Τρία λεπτά μετά, όμως, ο Μιράντα με κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι έβαλε μπροστά τους «ροχιμπλάνκος» (2-1).

Ακολούθησαν δύο σπουδαίες επεμβάσεις του Κουρτουά σε τετ-α-τετ με τους Ιγκουαΐν και Οζίλ, ενώ στο 114΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα για αντιαθλητικό χτύπημα στο Γκάμπι. Απειλήθηκε γενική σύρραξη στους πάγκους των δύο ομάδων, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν σχετικά γρήγορα.

 

Διαιτητής: Κλος Γκόμεθ

Κίτρινες: Κοεντράο, Κεντίρα, Οζίλ, Σέρχιο Ράμος, Μπενζεμά, Ρονάλντο, Εσιέν, Ντι Μαρία – Αρντά, Ντιέγκο Κόστα, Σουάρες, Κόκε, Γκάμπι

Κόκκινες: Ρονάλντο (114΄) – Γκάμπι (125΄ δεύτερη κίτρινη)

Οι συνθέσεις:

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζοζέ Μουρίνιο): Ντιέγκο Λόπεθ, Ράμος, Κοεντράο (91΄ Αρμπελόα), Κεντίρα, Ρονάλντο, Μπενζεμά (91΄ Ιγκουαΐν), Οζίλ, Τσάμπι Αλόνσο, Εσιέν, Αλμπιόλ, Μόντριτς (91΄ Ντι Μαρία).

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ντιέγκο Σιμεόνε): Κουρτουά, Χουανφράν, Μιράντα, Γκοντίν, Φελίπε Λούις, Μάριο Σουάρεθ, Γκάμπι, Κόκε (113΄ Ραούλ Γκαρθία), Αρντά (110΄ Ροντρίγκες), Ντιέγκο Κόστα (105΄ Αντριάν), Φαλκάο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ