O υπερ-υπολογιστής της NSA

O υπερ-υπολογιστής της NSA

Έναν υπερ-υπολογιστή που θα μπορεί να «σπάσει» σχεδόν οποιαδήποτε κρυπτογράφηση προσπαθεί να αναπτύξει η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από τον πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Αναπτύσσοντας τον κβαντικό υπερ-υπολογιστή, η  NSA θα μπορούσε να «σπάσει» την κρυπτογράφηση που προστατεύει τις τραπεζικές συναλλαγές, τα κυβερνητικά αρχεία, τα ιατρικά δεδομένα κλπ.

Το σημαντικό είναι ότι ο κβαντικός υπερ-υπολογιστής, που εκμεταλλεύεται την ισχύ των ατόμων και των μορίων, θα μπορούσε να κάνει πολλούς υπολογισμούς ταυτόχρονα.

«Όσο γρήγορος κι αν είναι, ένας κλασικός υπολογιστής κάνει έναν υπολογισμό τη φορά, ωστόσο ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να αποφύγει τους υπολογισμούς που δεν είναι απαραίτητοι για την επίλυση του προβλήματος. Αυτό του επιτρέπει να βρει τη σωστή απάντηση περισσότερο γρήγορα και αποτελεσματικά», γράφει σε άρθρο της η Washington Post.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, το εγχείρημα δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς για να διατηρήσει την κβαντική του φύση ο υπερ-υπολογιστής τα άτομα, τα φωτόνια και ηλεκτρόνια θα πρέπει να απομονωθούν προσεκτικά από το εξωτερικό περιβάλλον.

Η έρευνα της NSA για τον κβαντικό υπολογιστή αποτελεί τμήμα ενός ερευνητικού προγράμματος ύψους 79,7 εκατ. δολαρίων με την ονομασία «Διείσδυση σε Σκληρούς Στόχους».

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Σνόουντεν, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα, η NSA προγραμμάτιζε να έχει αναπτύξει τις πρώτες μονάδες κβαντικής πληροφορίας (quibits) ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι για να σπάσει μια κρυπτογράφηση ένας υπερ-υπολογιστής χρειάζεται εκατοντάδες ή χιλιάδες quibits.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι τόσο μεγάλο για την ανάπτυξη ενός κβαντικού υπερ-υπολογιστή μεγάλης κλίμακας», σχολίασε ο Δρ. Seth Lloyd, καθηγητής κβαντικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Και άλλα μη κυβερνητικά ερευνητικά ιδρύματα εργάζονται για την ανάπτυξη κβαντικών υπερ-υπολογιστών, ωστόσο κανένας δεν γνωρίζει αν η NSA έχει ξεπεράσει τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ