«Βροχή» μετεωριτών στην ιστορία

«Βροχή» μετεωριτών στην ιστορία

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να παρατηρήσει κάποιος πραγματικά έναν μετεωρίτη να κατευθύνεται προς τη γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μονάχα 1.042 μετεωρίτες έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί τα τελευταία 4.500 χρόνια, αν και έχουν βρεθεί περισσότεροι από 34.000 σε ολόκληρη τη Γη σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Μία καινούργια απεικόνιση του σχεδιαστή Carlo Zapponi δίνει την ευκαιρία να φανεί μία λεπτομερής αναπαράσταση από ένα τέτοιο γεγονός. Αυτό ο Zapponi το πέτυχε δημιουργώντας ένα χρονοδιάγραμμα για τον κάθε μετεωρίτη που έχει πέσει στη γη από το 861 μ.Χ, παρουσιάζοντας ακόμη και λεπτομέρειες για τη κάθε σύγκρουση, όπως τη μάζα, το βάρος και το υλικό που βρέθηκε στα συντρίμμια, αλλά και ένα σύνδεσμο για να παρατηρηθεί σε πιο ακριβώς σημείο προσγειώθηκε στο χάρτη.

Ο Zapponi ονόμασε τη συγκεκριμένη απεικόνιση Bolides, όρος που χρησιμοποιείται στην αστρονομία για να περιγράψει τους εξαιρετικά φωτεινούς μετεωρίτες που μοιάζουν με πύρινες σφαίρες.

Τα στοιχεία προέρχονται από το Meteoritical Society, έναν οργανισμό που δε στοχεύει στο να βγάλει χρήματα αλλά ερευνά το πλανητικό σύστημα. Επίσης οι περισσότερες πληροφορίες που έχει συλλέξει το Meteoritical Society προέρχονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Επειδή η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται, οι επιστήμονες πλέον χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα για βρούνε τους μετεωρίτες, όμως ακόμα και τώρα, το να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει ένα τέτοιο συμβάν είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο.

ΠΗΓΗ: ecotimes.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ