Είσοδος σε υπολογιστές με το νου;

Είσοδος σε υπολογιστές με το νου;

Ίσως η εποχή που θα κάνουμε log-in στον υπολογιστή μας και σε online υπηρεσίες χωρίς να πληκτρολογούμε το password, παρά μόνο με τη σκέψη μας, να μην είναι πολύ μακριά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Berkeley, ανέπτυξαν ένα σύστημα εισόδου σε υπολογιστή μέσω εγκεφαλικών κυμάτων (brain waves) αξιοποιώντας ένα απλό σετ ακουστικών με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό εγκεφαλογράφο (EEG).

Η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος υπήρχε, αλλά η υλοποίηση έγινε εφικτή εξαιτίας της διαθεσιμότητας χαμηλού κόστους εγκεφαλογράφων, αφού μέχρι τώρα ανάλογες συσκευές ήταν ακριβές και δύσκολες στη διαχείριση.

Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε έχει ενσωματωμένο έναν αισθητήρα EEG και κοστίζει 199 δολάρια, ενώ μοιάζει σαν ένα απλό σετ ακουστικών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον ένας μόνο αισθητήρας μπορεί να παράσχει αρκετά ποιοτικό σήμα εγκεφαλικών κυμάτων ώστε να λειτουργεί το σύστημα αποτελεσματικά.

Τα πρώτα αποτελέσματα πάντως ήταν ενθαρρυντικά. Μετά την τροφοδοσία τού συστήματος με τα “μοτίβα σκέψης” κάθε χρήστη που συμμετείχε στις πρώτες έρευνες και τις σχετικές ρυθμίσεις, το ποσοστό λάθους που καταγράφηκε, ήταν λιγότερο από 1%.

ΠΗΓΗ:e-pcmag.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ