Οι πιο «ακραίοι» δρόμοι του κόσμου

Οι πιο «ακραίοι» δρόμοι του κόσμου

Μπορεί οι δρόμοι να αποτελούν κατασκευές που δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τις ανθρώπινες ανάγκες για μετακίνηση, όμως υπάρχουν και μερικοί που μάλλον φαίνεται να μας δυσκολεύουν: Δρόμοι με μεγάλη κλίση, με πολλές διασταυρώσεις και κόμβους, αλλά κι ένας δρόμος ολόκληρο… αστικό τετράγωνο, αποτελούν μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους δρόμους του κόσμου και μάλιστα αρκετοί έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες.

 

Ebenezer Place, Σκωτία: Ο πιο μικρός δρόμος στον κόσμο

Ο Place Ebenezer, στο Wick, Caithness της Σκωτίας, θεωρείται από το Guinness Book of Records ως ο πιο σύντομος δρόμος του κόσμου, με μήκος 2,06 μέτρα. Το 2006 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ (5,2 μέτρα), του δρόμου Elgin Street, στο Bacup, Lancashire. Ο δρόμος έχει μόνο μία διεύθυνση: την μπροστινή πόρτα του Νο.1 Bistro, που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Mackays. Ο δρόμος κατασκευάστηκε το 1883, παράλληλα με το Ebenezer Place. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, που ήταν τότε ξενοδοχείο, πήρε εντολή να βάλει ένα όνομα στη μικρότερη πλευρά του ξενοδοχείου. Ανακηρύχθηκε επισήμως ως δρόμος το 1887.

 

Spreuerhofstraße, Γερμανία: Ο πιο στενός δρόμος στον κόσμο

Ο Spreuerhofstraße είναι ο πιο στενός δρόμος του κόσμου και βρίσκεται στην πόλη Reutlingen, στο Baden-Württemberg της Γερμανίας. Έχει πλάτος από 31-50 εκατοστά. Δημιουργήθηκε το 1727 κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανοικοδόμησης της περιοχής, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς από την τεράστια πυρκαγιά του 1726.

 

Κόμβος Judge Harry Pregerson Interchange, Λος Άντζελες: Ο πιο περίπλοκος κόμβος στις Η.Π.Α.

Στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια είναι ένας από τους πιο περίπλοκους κόμβους της χώρας. Επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο προς όλες τις κατευθύνσεις μεταξύ Ι-105 και Ι-110. Έχει πολλές γέφυρες οι οποίες επιτρέπουν στο περίπλοκο δίκτυο των δρόμων, την ομαλή ροή της κυκλοφορίας. Αυτό το δίκτυο δρόμων τέθηκε σε κυκλοφορία το 1993 και έχει 4 επίπεδα, αλλά και μια περιορισμένης πρόσβασης λωρίδα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από υψηλής πληρότητας οχήματα.

 

Lombard St, Σαν Φρανσίσκο, Η.Π.Α.: Ο πιο στριφογυριστός δρόμος του κόσμου

Αυτός ο δρόμος είναι διάσημος για ένα μικρό τμήμα του κοντά στην κορυφή του λόφου Russian Hill, μεταξύ των δρόμων Hyde και Leavenworth. Σε αυτό το σημείο, ο λόφος είναι τόσο απότομος (27 °) που θα ήταν πολύ επικίνδυνος για τα περισσότερα οχήματα. Έτσι, μεταξύ 1922 και 1923, αυτό το τμήμα της Lombard Street απέκτησε οκτώ απότομες στροφές, ώστε να μειωθεί η κλίση του. Τα αυτοκίνητα επιτρέπεται μόνο να κατεβαίνουν το δρόμο, προς την Leavenworth Street. Αυτό το στριφογυριστό τμήμα του δρόμου, έχει περίπου 400 μέτρα μήκος και είναι στρωμένο με κόκκινα τούβλα. Το όριο ταχύτητας στο τμήμα αυτό είναι 8 χλμ./ώρα.

 

Οδός Baldwin, Νέα Ζηλανδία: Ο πιο απότομος δρόμος στον κόσμο

Η οδός Baldwin σε ένα τμήμα προαστίου της πόλης Dunedin της Νέας Ζηλανδίας, θεωρείται ο πιο απότομος κατοικημένος δρόμος στον κόσμο. Βρίσκεται στο προάστιο North East Valley, 3,5 χλμ. βορειοανατολικά του κέντρου της πόλης Dunedin.

Πρόκειται για μια μικρού μήκους ευθεία (κάτι λιγότερο από 350 μέτρα) που εκτείνεται ανατολικά της κοιλάδας Lindsay Creek, μέχρι το λόφο Signal Hill. Φτάνει στα 30 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στη διασταύρωσή της με την North Road και στα 100 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στην κορυφή της, με ιδιαίτερα μεγάλη κλίση.

Το ανώτερο τμήμα της είναι πολύ απότομο και γι’ αυτό, καλυμμένο με σκυρόδεμα. Η μέγιστη κλίση του δρόμου φτάνει το 35%, που σημαίνει ότι για κάθε 2,86 μέτρα, το υψόμετρο ανεβαίνει κατά 1 μέτρο.

 

9 De Julio, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή: Ο πιο πλατύς δρόμος στον κόσμο

Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, βρίσκεται η μεγαλύτερη λεωφόρος στον κόσμο. Με πάνω από 300 μέτρα πλάτος, η 9 de Julio Avenue (πήρε το όνομά της από την ημέρα ανεξαρτησία της Αργεντινής), καλύπτει σχεδόν ένα ολόκληρο τετράγωνο. Αν αποφασίσετε να διασχίσετε τη λεωφόρο από άκρη σ’ άκρη, θα χρειαστείτε μερικά λεπτά, καθώς όλες οι διασταυρώσεις έχουν φανάρια, ενώ υπάρχουν 14 λωρίδες κυκλοφορίας.

 

Putrajaya, Μαλαισία: Ο μεγαλύτερος κυκλικός δρόμος στον κόσμο

Ο μεγαλύτερος κυκλικός δρόμος στον κόσμο, στην Putrajaya βρίσκεται 25 χλμ. νότια της Κουάλα Λουμπούρ, της πρωτεύουσας της Μαλαισίας. Πρόκειται για ένα νέο πολιτικό κέντρο, κοντά σε έναν λόφο με όμορφα πάρκα και το μήκος του δρόμου να φτάνει τα 3,4 χλμ.

 

Magic Roundabout, Swindon, Ηνωμένο Βασίλειο: Ο πιο περίπλοκος κυκλικός δρόμος του κόσμου

Το Magic Roundabout στο Swindon της Αγγλίας κατασκευάστηκε το 1972 και αποτελείται από πέντε μίνι κυκλικούς δρόμους, σε έναν μεγαλύτερο, κυκλικό κόμβο. Το 2009 ψηφίστηκε ως η τέταρτη πιο «τρομακτική» διασταύρωση στη Βρετανία, σε μια έρευνα που έγινε. Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, όταν κάποιος καταλάβει πώς «λειτουργεί» αυτός ο δρόμος, παραδέχεται πως είναι εκπληκτικά λειτουργικός και πως πραγματικά συμβάλλει στη μείωση της συνολικής κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο κομμάτι δρόμων, ειδικά για τους αμύητους.

 

Yonge St, Ontario, Καναδάς: Η μακρύτερη οδός στον κόσμο

Ο μεγαλύτερος δρόμος στον κόσμο, η Yonge Street, είναι κεντρικός δρόμος στο Οντάριο και ενώνει τις όχθες της λίμνης Οντάριο στο Τορόντο του Καναδά, με τη λίμνη Simcoe, μια «πύλη» προς τις υπόλοιπες λίμνες του Βορρά. Στην πραγματικότητα, ξεκινά από τις όχθες της λίμνης Τορόντο και κατευθύνεται βορειοδυτικά, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου 11, μέχρι την πόλη Rainy River, στα σύνορα με τη Μινεσότα. Η Yonge Street έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο μεγαλύτερος δρόμος στον κόσμο, με μήκος 1.896.

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ