Η παλαιότερη έκρηξη σούπερ νόβα

Η παλαιότερη έκρηξη σούπερ νόβα

Οι αστρονόμοι εντόπισαν την πιο μακρινή στο χώρο και το χρόνο έκρηξη σούπερ νόβα που έχουν ποτέ ανακαλύψει στο σύμπαν. Το επίτευγμα τους κάνει αισιόδοξους ότι μια ημέρα θα καταφέρουν να «δουν» το θάνατο των πρώτων άστρων που δημιουργήθηκαν μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) και τα οποία «έσπειραν» τα πιο βαριά στοιχεία έως τις κοσμικές εσχατιές, καθιστώντας έτσι εφικτή τη δημιουργία των γαλαξιών, των πλανητών και τελικά της ζωής.

Συνδυάζοντας εικόνες από το τηλεσκόπιο Καναδά – Γαλλίας – Χαβάης, που βρίσκεται στο όρος Μάουνα Κέα της τελευταίας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο σούπερ – νόβα, μία που συνέβη πριν από 10,4 δισεκατομμύρια χρόνια και άλλη μία πριν από περίπου 12,1 δισεκατομμύρια χρόνια. Έως τώρα η πιο μακρινή και παλαιότερη σούπερ – νόβα που είχε γίνει αντιληπτή, είχε συμβεί πριν από 10,8 δισ. χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Τζεφ Κουκ του Κέντρου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν, κοντά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist». Οι μελλοντικές έρευνες σε τόσο απομακρυσμένες και ισχυρές εκρήξεις μπορεί να ρίξουν περισσότερο φως στην εξέλιξη του πρώιμου σύμπαντος.

Οι πιο ισχυρές θερμοπυρηνικές εκρήξεις σούπερ – νόβα, όπως αυτές που μόλις ανακάλυψαν οι αστρονόμοι, είναι τόσο ισχυρές που για ένα διάστημα ξεπερνούν σε φωτεινότητα κάθε άλλο άστρο στους γαλαξίες τους. Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει αυτή τη νέα κατηγορία «σούπερ-υπέρλαμπρων» σούπερ-νόβα, έως 100 φορές πιο φωτεινών από τις υπόλοιπες. Πρόκειται για πολύ σπάνια γεγονότα, τα οποία παράγουν τρομακτικές ποσότητες ενέργειας και συνεπώς έχουν δυνητικά μεγάλη καταστροφική ισχύ. Μία και μόνο τέτοια έκρηξη θα μπορούσε να σπείρει τον θάνατο σε ένα μεγάλο μέρος του μητρικού γαλαξία, αν αυτός είναι σχετικά μικρός, ή να τον «γονιμοποιήσει» με πολύτιμα χημικά στοιχεία, αν είναι αρκετά μεγάλος.

Η προέλευση αυτών των υπέρ – λαμπρών σούπερ – νόβα παραμένει μυστηριώδης.

Μια πιθανή αιτία είναι η έκρηξη τεράστιων άστρων με μάζα 100 έως 250 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που σήμερα παρατηρούν οι αστρονόμοι, αλλά πιστεύεται ότι ήσαν πολύ πιο κοινά στο πρώιμο σύμπαν (η ηλικία του οποίου σήμερα υπολογίζεται στα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου).

ΠΗΓΗ: diaforetiko.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ