Τα 10 πιο πικάντικα… πιάτα

Τα 10 πιο πικάντικα… πιάτα

Αν αντέχει ο οργανισμός σας τα πολλά μπαχάρια, τα έντονα μυρωδικά και την γεύση που καίει κυριολεκτικά τον ουρανίσκο, επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πικάντικα πιάτα. Ανατολικής προέλευσης, αμερικανικής ή αφρικανικής καταγωγής, οι πικάντικες γεύσεις είναι ιδανικές να «προκαλούν» τις αισθήσεις μας.

Το Askmen παρουσιάζει τα 10 πιο καυτερά πιάτα του πλανήτη, με αυξανόμενης έντασης ιεραρχία…

1. Σούπα Tom yum, Ταϊλάνδη

Ξινή και πικάντικη σούπα που όποιος τη δοκιμάζει εντυπωσιάζεται από τη γεύση και το άρωμά της, αλλά και το πόσο καυτερή είναι. Όπως τα περισσότερα ταϊλανδέζικα πιάτα περιέχει κοτόπουλο ή κάποιο θαλασσινό, αλλά η καυτερή γεύση της οφείλεται στον συνδυασμό του φημισμένου Thai Bird’s Eye Chili, με χυμό εσπεριδοειδών. Ο συνδυασμός αυτός είναι ιδανικός για όποιον λατρεύει τις πικάντικες γεύσεις που προέρχονται από τα βάθη της νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Μπανγκόγκ, η σούπα Tom yum συνοδεύεται με ρύζι, το οποίο μειώνει και ανακουφίζει από το «κάψιμο».

2. Γαρίδες Creole, ΗΠΑ

Ευτυχώς στην περίπτωση του πιάτου αυτού, η πικάντικη γεύση διαβαθμίζεται ανάλογα με την όρεξή μας. Αν αντέχουμε το πολύ καυτερό, μπορούμε να το απολαύσουμε με ενισχυμένες δόσεις από καρυκεύματα. Οι γαρίδες Creole εμπλουτίζονται με διάφο��α είδη πιπεριού, ντομάτα, κοτόπουλο κ.ά., όμως η «έξτρα πικάντικη» γεύση τους οφείλεται στο φρέσκο chili και το κόκκινο πιπέρι. Αυτό άλλωστε, κάνει τους περισσότερους να λατρεύουν το συγκεκριμένο πιάτο. Καλό είναι να το συνοδεύουμε με ρύζι ή πράσινα λαχανικά, που βοηθούν και καταπραΰνουν την πολύ πικάντικη γεύση.

3. Papa a la Huancaina, Περού

Είναι μάλλον ο ιδανικότερος τρόπος για να σερβίρουμε ένα πιάτο με πικάντικες πατάτες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σαλάτα με ανακατεμένες πατάτες, που σερβίρονται με μια κρεμώδη σάλτσα, τη Huancaina πάνω σε φύλλα από μαρούλι, μαύρες ελιές, καλαμπόκι και βραστά αυγά. Η σάλτσα Huancaina παρασκευάζεται από φρέσκο τυρί, γάλα εβαπορέ, αλάτι και καυτερή πιπεριά. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το μυστικό που κάνει το πιάτο αυτό να καίει λίγο παραπάνω…

4. Lo Bok Sichuan, Κίνα

Οι σαλάτες δεν συγκαταλέγονται συνήθως στα πικάντικα πιάτα, αλλά μάλλον, η συγκεκριμένη σαλάτα θα σας κάνει να αναθεωρήσετε όσα μέχρι σήμερα ξέρατε. Το Lo Bok είναι μια κινεζική ρίζα που μοιάζει πολύ με το ραπανάκι. Είναι γευστική, γλυκιά και τραγανή και με την προσθήκη του πιπεριού Sichuan, ενός καρυκεύματος ιδιαίτερα διαδεδομένου στις ασιατικές χώρες, γίνεται αρκούντως καυτερή.

5. Bibimbap, Νότια Κορέα

Αυξάνοντας όλο και περισσότερο την ένταση του «καψίματος», φτάνουμε σε ένα από τα πλέον πικάντικα και καυτερά πιάτα, το οποίο παρασκευάζεται με ψιλοκομμένο λάχανο, τουρσί, πιπεριές, κρεμμύδια, τζίντζερ και ενισχύεται με σκόρδο. Σερβίρεται σε πήλινα δοχεία, τα οποία έχουν παραμείνει «θαμμένα» στη γη για έναν περίπου μήνα προκειμένου να επιτευχθεί η ιδανική ζύμωση των υλικών. Συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό των κυρίως πιάτων, ρύζι στον ατμό με μοσχαρίσιο κρέας, σοταρισμένα λαχανικά και τηγανιτά αυγά. Προσοχή όμως, γιατί το πιάτο είναι αρκετά «βαρύ».

6. Suicide chicken wings, ΗΠΑ

Μπορούν οι φτερούγες από κοτόπουλο να μας οδηγήσουν στην αυτοκτονία – όπως υπερασπίζεται το όνομα του συγκεκριμένου πιάτου; Όχι, φυσικά αλλά η συγκεκριμένη αμερικανικής προέλευσης συνταγή είναι τόσο καυτερή που προκαλεί πολλά σε όποιον αποπειραθεί να τη γευτεί. Σάλτσα από ταμπάσκο, καυτερές πιπεριές και chili για τους πιο τολμηρούς. Για να σβήσετε τη «φωτιά», δοκιμάστε λίγο ρύζι ή μια παγωμένη μπίρα.

7. Jerk chicken, Καραϊβική

Πρόκειται για ένα από τα πιο γευστικά, πλην όμως, πικάντικα γεύματα. Στηρίζεται σε μια μεγάλη γκάμα συστατικών και καρυκευμάτων από την Καραϊβική, όπως είναι η κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, τα κρεμμύδια, το θυμάρι και το σκόρδο, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη περισσότερο χάρη σε μια εξαιρετική ποικιλία από καυτερές πιπεριές. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλοψημένο κρέας με έντονη πικάντικη γεύση.

8. Wot, Αιθιοπία

Μπορεί να μην θεωρούμε ότι οι αφρικανικές χώρες είναι φημισμένες για τα πικάντικα γεύματά τους, στην υποσαχάρια Αφρική όμως, συναντάμε μερικά από τα πλέον καυτερά πιάτα. Οι Αφρικανοί φημίζονται για τα «βραστά» τους. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούν κρεμμύδι, σκόρδο, μπόλικο τζίντζερ, αλλά και μεγάλη ποσότητα από το πολύ καυτερό berbere, ένα μίγμα από αποξηραμένα μπαχαρικά και πιπεριά. Αυτός ο συνδυασμός γίνεται ο ιδανικός ζωμός για το κρέας που βράζει για πολλή ώρα μέχρι να απορροφήσει όλη τη γεύση. Συνοδεύεται από βραστά αυγά και έναν σπογγώδη τύπο ψωμιού, γεύσεις που προφυλάσσουν από… «εγκαύματα».

9. Vindaloo, Ινδία

Κόλιανδρος, κύμινο, κουρκουμάς, σπόροι μουστάρδας και φυσικά, αποξηραμένες πιπεριές, είναι μερικά μόνο από τα συστατικά που χρησιμοποιούν οι Ινδοί για να κάνουν πιο πικάντικα τα γεύματά τους. Το ιδιαίτερα πικάντικο Vindaloo, είναι ένα είδος κρέατος που βράζει μέσα στο συνονθύλευμα των μπαχαρικών. Το αγγούρι ή το μάνγκο θα σας δροσίσουν μετά την πρώτη απόπειρα δοκιμής…

10. Sambal oelek, Ινδονησία

Το Sambal oelek παράγεται από μια ποικιλία από πιπεριές και χρησιμοποιείται περισσότερο ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου. Καυτερές κόκκινες πιπεριές, κόκκινο πιπέρι και μερικές ακόμη ποικιλίες από πιπέρι και chili τοπικής προέλευσης, συνθέτουν ένα υπερ-πικάντικο γεύμα που θα σας μείνει… αξέχαστο.

 

ΠΗΓΗ:clickatlife.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ