Δημιούργησαν «ανθρώπινο» εγκέφαλο

Δημιούργησαν «ανθρώπινο» εγκέφαλο

 

Ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Waterloo του Καναδά, με επικεφαλής τον Chris Eliasmith, δημιούργησε τον καλύτερο εξομοιωτή ανθρώπινου εγκεφάλου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Ο νέος εικονικός εγκέφαλος, με το όνομα «Spaun» (Semantic Pointer Architecture Unified Network), μπορεί να αναγνωρίσει αριθμούς, να απομνημονεύσει λίστες και να κρατήσει σημειώσεις. Ακόμα μπορεί να περάσει κάποια βασικά στάδια ενός IQ test, όπως δήλωσε η ομάδα σε επιστημονικό περιοδικό. Πολλά εργαστήρια εργάζονται σε αντίστοιχα πρότζεκτ, όμως δεν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του Spaun, σύμφωνα με τον Eliasmith.

Η νέα εφεύρεση, δέχεται τα δεδομένα-ερεθίσματα από μία ψηφιακή κάμερα 784 pixels, αποθηκεύει τα δεδομένα στους νευρώνες του και επιλέγει την ενέργεια που πρέπει να εκτελέσει. Ο Spaun, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, δεν είναι τόσο «προσαρμοστικός» όσο ένας πραγματικός εγκέφαλος καθώς δε μπορεί να μάθει μια εντελώς καινούρια διαδικασία και η κάμερα που δέχεται τα δεδομένα είναι σταθερά τοποθετημένη με αποτέλεσμα ο Spaun να μην μπορεί να διαλέξει ο ίδιος ποια δεδομένα να αναλύσει.

Παρά τα μειονεκτήματά του, το νέο μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος αλλά και να βρεθούν λύσεις σε περιπτώσεις εγκεφαλικής βλάβης.

 

 

ΠΗΓΗ:techit.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ