Πυρά Θάνου κατά Τέντε

Πυρά Θάνου κατά Τέντε

 

Την αντίθεσή της στην πρόσφατη ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, να ζητεί την εφαρμογή του «αστυνομικού μέτρου», όπως το χαρακτηρίζει, της περικοπής μισθού όσων δικαστικών λειτουργών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Και αυτό γιατί παρόμοιες ενέργειες, οι οποίες είναι και αντισυνταγματικές, σύμφωνα με την κ. Θάνου, πυροδοτούν νέες εντάσεις.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΔΕ καλεί όλους τους συναδέλφους της να αγωνιστούν από κοινού.

Κατ’ αρχάς, η κ. Θάνου, αναφέρει, ότι «κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα τεταμένης κατάστασης, η οποία επικρατεί, στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται, από όλες τις πλευρές, ενέργειες, οι οποίες ούτε κατευνασμό και εκτόνωση επιφέρουν, ούτε στην επιτυχία του αγώνα συμβάλλουν, αλλ’ αντίθετα, αφενός μεν πυροδοτούν νέες, περαιτέρω εντάσεις, αφ’ ετέρου δε πλήττουν την εικόνα και το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης, διότι δημιουργούν ευλόγως ‘’προς τα έξω” την εντύπωση και δίδουν την ικανοποίηση σε όσους στοχεύουν στην υποβάθμισή της, να πιστεύουν ότι, στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, υπάρχουν ‘’αντιμαχόμενες τάσεις οι οποίες αντιμάχονται αλλήλους” αντί να αγωνίζονται όλοι από κοινού, για την προστασία του κύρους και της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών».

 

Ακόμη, η κ. Θάνου αναφέρει, ότι η ενέργεια του κ. Τέντε να ζητήσει από τους διευθύνοντες τα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας «το αστυνομικό μέτρο» της περικοπής των αποδοχών όσων δικαστών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αντί να οδηγήσει «σε καταστολή και εκτόνωση, όπως προφανώς αποσκοπούσαν οι αποστέλλοντες τα ως άνω έγγραφα, αντίθετα οδήγησαν σε περαιτέρω ένταση».

 

Σε απόδειξη των ισχυρισμών της η πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρει, ότι δυο μέρες μετά την αποστολή του εγγράφου του κ.Τέντε, κατά την χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων «αποφασίσθηκε, σχεδόν ομόφωνα, η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με την ίδια μέχρι σήμερα μορφή της».

 

Σημειωτέον, συνεχίζει η κ. Θάνου, ότι «η προβλέπουσα το ως άνω μέτρο της περικοπής μισθού διάταξη, της οποίας έχει ζητηθεί η τροποποίηση, δεν είναι συμβατή προς το Σύνταγμα».

 

Επίσης, η  πρόεδρος της Ένωσης υπογραμμίζει, ότι «ουδόλως συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης η απευθείας άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, με κριτήρια ιδιαίτερης αυστηρότητας και τυπικισμού, ως προς την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων».

 

Όμοια, τονίζει η πρόεδρος της ΕΔΕ, «μάλλον αρνητική συνεισφορά έχει η εντολή για την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, κατά των δύο Εισαγγελέων, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους στο διαδίκτυο».

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ