Το «άρρωστο» ελληνικό νοσοκομείο

Το «άρρωστο» ελληνικό νοσοκομείο

Αναγνώστης του enikos.gr, στην παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή, περιγράφει την ταλαιπωρία ασθενών, συνοδών και γιατρών από ένα σύστημα Υγείας που… νοσεί.

 

«’Ώρα 12 τα μεσάνυχτα, στο νοσοκομείο επικρατεί πανικός. Η εφημερία, διαλύει γιατρούς, συμπεριφορές, ηθική, νόμους και συνειδήσεις. Οι γιατροί παλεύουν με τη Λερναία Ύδρα….. 90 περιστατικά σε ένα βράδυ. 90 ψυχές, ψάχνουν η κάθε μία τη δική της σωτηρία… Τα νεύρα τεντωμένα, το χάος παντού… Ο σώζων εαυτόν σωθείτω…

Προσπαθείς να μείνεις ψύχραιμος και να διαχειριστείς το δικό σου πρόβλημα. Το θέμα του δικού σου ανθρώπου, που υποφέρει. Και περιμένεις τη σειρά σου. Σε μία διαδικασία, που σου φαίνεται βγαλμένη από αντίστοιχες ξένες τηλεοπτικές σειρές. Μόνο που έχει τεράστιες… χαοτικές διαφορές.

Οι γιατροί κάνουν το αδύνατο, δυνατό, με την πραγματική έννοια του όρου. Αυτό έχουν να αντιμετωπίσουν. Να κάνουν το αδύνατο, δυνατό μέσα σε λίγα λεπτά. Να φροντίσουν όσους πιο πολλούς μπορούν, όσο πιο γρήγορα μπορούν, να σώσουν ζωές, σε ένα σύστημα υγείας, που έχει αφήσει και αυτούς και τους ασθενείς… στη μοίρα τους.

7 ώρες μετά. Αξονική, μαγνητική, εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, με ένα καροτσάκι (που κάπως το βρήκες),  εσύ και ο άνθρωπός σου, περιμένεις καρτερικά τις απαντήσεις… για την επόμενη μέρα του συμβάντος, που μπορεί να σημαδέψει τη ζωή του δικού σου ανθρώπου και τη δική σου. Εγκεφαλικό επεισόδιο……

7 ώρες μετά, σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, με έντεκα κρεβάτια.  11 άρρωστοι άνθρωποι και 11 συνοδοί…..

Κοιτάς στα μάτια τον αγαπημένο σου πατέρα. Και σκέφτεσαι τι να του απαντήσεις, που ζητάει ένα μαξιλάρι, ένα σεντόνι… δεν είχε ούτε μαξιλάρι, ούτε σεντόνι… Δεν υπάρχει ούτε μαξιλάρι, ούτε σεντόνι, είναι ημέρα εφημερίας…. Κοιτάς στα μάτια έναν άνθρωπο που στεκόταν όρθιος μια ζωή, αγέρωχος, αξιοπρεπής, έντιμος πολίτης. Και την ίδια στιγμή, στο μυαλό σου τα τηλεοπτικά παράθυρα και οι ένθερμοι οπαδοί, της εκάστοτε… σωτηρίας.

Τι να του απαντήσω κύριοι των μνημονίων, της σωτηρίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας;

Τι να του απαντήσω, όταν δεν έχω να του δώσω ένα μαξιλάρι;

Ελάτε να του απαντήσετε εσείς….. Μπορείτε;

 

Αναγνώστης»

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ