Άλλο κρίση…άλλο ανθρώπινα δικαιώματα

Άλλο κρίση… άλλο ανθρώπινα δικαιώματα

 

«Οι δύσκολοι καιροί που περνάει η χώρα μας δεν εμποδίζουν τα μεγάλα πράγματα, ούτε δικαιολογούν την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών». Αυτά τονίζουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, σε δημόσια δήλωσή τους, που υιοθέτησαν στην τελευταία συνάντησή τους, που διεξήχθη στη Ρόδο.

Η Ομάδα ολοκλήρωσε τις εργασίες της λίγο πριν από την 20ή Νοεμβρίου, την επέτειο των 23 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Με αυτή την αφορμή οι έφηβοι σύμβουλοι αποφάσισαν να ετοιμάσουν μια δημόσια δήλωση, με την οποία καλούν συνομηλίκους τους και ενήλικους πολίτες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο για τα δικαιώματα του παιδιού και να αγωνιστούν για την εμπέδωση και την προάσπισή τους.

Στη δήλωσή τους τα μέλη της Ομάδας Εφήβων τονίζουν ότι «δεν θα πρέπει εξ αιτίας της κρίσης να προκαλούνται και να γίνονται ανεκτές σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, όπως η βία σε βάρος των παιδιών, ο εκφοβισμός, οι διακρίσεις, οι επιθετικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, η εγκατάλειψη των παιδιών, η παιδική εργασία και η εκμετάλλευση».

Υπενθυμίζεται ότι την Ομάδα συγκρότησε για πρώτη φορά το 2009 ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα, με στόχο να ακούει συστηματικά τις απόψεις των παιδιών.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ