“Η Ιταλία κήρυξε πόλεμο,πάμε στην τράπεζα”

Ζητούν αφαίρεση κειμένων από βιβλίο

Να απαλειφθούν κείμενα από σχολικό βιβλίο της Ε Δημοτικού που «αφενός παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα και αφετέρου προσβάλλουν την εθνική αξιοπρέπεια» ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών των πεσόντων του Έπους 1940-41 Αριστείδης Μπουλούκος και ο επίτιμος πρόεδρος Γιώργος Σούρλας.

 «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, ενώ η 28η Οκτωβρίου αναγνωρίζεται ως Παγκόσμιο Ιστορικό Γεγονός όπου βρήκαν την έκφραση τους μέσα από αυτό τα ιδανικά της φυλής μας, η ομοψυχία, η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία, οδηγώντας σε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τόπου, ο μαθητής του Δημοτικού όταν έρχεται σε πρώτη επαφή με το ιστορικό αυτό γεγονός διαβάζει στο βιβλίο της Ε Δημοτικού τον τίτλο “οι Ιταλοί μας κήρυξαν τον πόλεμο και εμείς πήγαμε στο υπόγειο”», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Όπως τονίζουν, ο συγγραφέας παρουσιάζει έναν πατέρα «θυμωμένο και εκνευρισμένο μετά την κήρυξη του πολέμου να έχει ως πρώτο του μέλημα την επίσκεψη στην τράπεζα προκειμένου να πάρει χρήματα την στιγμή μάλιστα που ολόκληρο το έθνος έτρεχε τότε στα στρατολογικά γραφεία για να καταταγεί».

Παραθέτουν μάλιστα το παρακάτω χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«…Ο μπαμπάς έβγαλε μία φωνή κουρασμένη, βραχνιασμένη, θυμωμένη και φοβισμένη… Η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο, είπε… Μετά γύρισε στη μαμά και της είπε πως θα τρέξει στην τράπεζα να σηκώσει λεφτά. “Δεν έχουμε δραχμή” είπε κι έφυγε τρέχοντας στη σκάλα»…

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ