«Άδειασαν τα φαρμακεία»

«Άδειασαν τα φαρμακεία»

 

Αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, οι οποίες, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οφείλονται αφενός στο ότι οι εταιρείες δεν εκτελούν παραγγελίες, λόγω των χαμηλών τιμών που δεν αποδέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες και  αφετέρου στην άρνηση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης για πίστωση 60 ημερών προς τις φαρμακαποθήκες.

 «Οι εταιρείες δεν τιμολογούν, οι φαρμακαποθήκες δεν χορηγούν φάρμακα, τα φαρμακεία είναι άδεια. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα πριν λάβουν οι αρμόδιοι σοβαρά υπόψη τους τις καταγγελίες; Σήμερα, και ενώ θα έπρεπε εδώ και 10 ημέρες να υπάρχει το νέο δελτίο τιμών – του οποίου η έναρξη ισχύος για τα φαρμακεία είναι την 1η Νοεμβρίου – οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», αναφέρει ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

 Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, (ΠΦΣ), οι ελλείψεις αφορούν πλέον σκευάσματα καθημερινά και όχι ακριβά, ενώ, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, «η χαώδης αυτή κατάσταση, έχει στεγνώσει την αγορά και καθημερινά ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί αγωνίζονται για να βρουν φάρμακα».

Οι φαρμακοποιοί, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο περιλαμβάνει την αποπληρωμή έως τις 12 Νοεμβρίου.

«Ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, όσον αφορά το θέμα των πληρωμών και σε οποιαδήποτε φάση μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος είναι έτοιμος να αναστείλει τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί το 32% των οφειλομένων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ