Την τιμητική της έχει η Θεσσαλονίκη

 

Την τιμητική της έχει η Θεσσαλονίκη

 

H Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, αλλά και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Το Υπουργείο Μακεδονίας- θράκης και άλλοι φορείς της πόλης διοργανώνουν σειρά επετειακών εκδηλώσεων. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα:

 

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου

Κωδωνοκρουσίες

Στις 6.45 το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και ημέρα απελευθέρωσης της πόλης μας, θα πραγματοποιηθούν κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξουν ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες συμβολικού χαρακτήρα και σε άλλες Μητροπόλεις, από το Διδυμότειχο μέχρι την Κρήτη και από την Κύπρο μέχρι την Κέρκυρα.

Η συγκεκριμένη δράση θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά και θα έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, μιας και με την ανατολή της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μας, θα συνοδεύεται από τους ήχους των καμπανών, τα προαιώνια σύμβολα της ορθόδοξης πίστης μας.

 

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με:

-την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

-την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και πάσης Ελλάδος,

-την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης,

-την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή όλων των Ιερών Ναών και των Μητροπόλεων Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και Λαγκαδά.

 

Έκθεση «Κειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913»

Τόπος: Διοικητήριο

Διάρκεια: Από 26 Οκτωβρίου 2012 έως 31 Ιανουαρίου 2013

Μετά το πέρας της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, στο οποίο υπεγράφη η παράδοση της Θεσσαλονίκης, θα αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος, ανοικτός στο κοινό, φιλοξενώντας την έκθεση «κειμηλίων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης».

Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, ενώ για πρώτη φορά θα εκτεθεί το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση στάθηκε αφορμή να βρεθεί το γραφείο, πάνω στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη.

Τα εκθέματα που έχουν επιλεγεί και συγκεντρωθεί, αποτελούν σπάνια κειμήλια εποχής από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της χώρας και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

 

Μεταξύ αυτών θα είναι προσωπικά αντικείμενα:

-του Ελευθέριου Βενιζέλου,

-του Βασιλιά Γεωργίου Α΄

-του Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου,

-του Υποπλοίαρχου Βότση,

-του Στρατηγού Καλλάρη,

-του Χασάν Ταχσίν πασά

-κειμήλια αγωνιστών των Βαλκανικών Πολέμων, αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής.

Η έκθεση κειμηλίων συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ενώ για την παραχώρηση των κειμηλίων ευχαριστούμε θερμά: τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «ο Παύλος Μελάς», το Πολεμικό Μουσείο και το παράρτημά του στη Θεσσαλονίκης.

Ευχαριστούμε ακόμα τους ιδιώτες συλλέκτες: Δημήτριο Γιαννόγλου, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Ιωάννη Ζωχιό, Μαρία Καλλάρη, Αναστάσιο Λιάσκο, Ιωάννη Μέγα, Νατάσα Μποζίνη, Βασίλειο Νικόλτσιο, Νικόλαο Τολιάδη, Ιωάννη Τσελεπίδη, Πέτρο Παπακυριακού, Αθανάσιο Φλόκα και Α. & Λ. Χαΐτογλου.

ΑΠΘ: Στις 18.30, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, θα τελεστεί  στην Αίθουσα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του ’40.

 

Σάββατο 27 Οκτωβρίου

Γιορτή Σημαίας: Στα βήματα των ελευθερωτών.

Ώρα έναρξης: 09.30

Αφετηρία: 26ης Οκτωβρίου, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης,

Πορεία: Πλατεία Δημοκρατίας, Καραολή και Δημητρίου Κυπρίων Αγωνιστών, Αγίου Δημητρίου, Βενιζέλου,Ολύμπου, Ίωνος Δραγούμη, Πλατεία Ελευθερίας, Αγίας Σοφίας και Μητροπόλεως γωνία, Λεωφόρος Νίκης.

Τερματισμός: Λευκός Πύργος.

Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν τέσσερις στάσεις.

«Τραγούδια του Μακεδονικού και Βαλκανικού αγώνα»

Χώρος: Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά

Έναρξη: 20.00

Πραγματοποίηση μουσικής παράστασης, με θέμα τη δημοτική παράδοση όπως διαμορφώθηκε και αποτυπώθηκε μέσα από τους αγώνες των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αλλά και της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους Μακεδονομάχους και τους Έλληνες γενικότερα.

Ο Βυζαντινός χορός Ηδύμελον θα παρουσιάσει συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας σε συνεργασία με το τμήμα Μουσικής Τέχνης και επιστήμης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, γνωστό αλλά και ανέκδοτο ρεπερτόριο με ταυτόχρονη αφήγηση ιστορικών ντοκουμέντων, αλλά και την προβολή φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού.

Καλλιτεχνική παραγωγής: Γιάννης Τσάμης – Αρχιμουσικός.

Σε συνεργασία με το Δήμο Λαγκαδά

Πηγή:thestival.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ