Εκκλησία: Διαγωνισμός για πολυτελή δώρα

Την ίδια στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει στα ΜΜΕ ότι τα αποθεματικά της Εκκλησίας επαρκούν για δυο μόνο μήνες και ότι αν δεν βρεθούν χρήματα θα αναγκαστεί να απολύσει τους 300 υπαλλήλους που εργάζονται στην Εκκλησία της Ελλάδος, υπάρχει σε ισχύ διαγωνισμός για την προμήθεια δεκάδων πολυτελών δώρων.

 

Στο κείμενο του διαγωνισμού περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια.  Πρόκειται για 24 κατηγορίες δώρων, εγκόλπια, σταυροί, αρχιερατικές ράβδοι, δίσκοι, εικόνες και άλλα αναμνηστικά, άλλα φτιαγμένα από ασήμι, άλλα επιχρυσωμένα και άλλα επιπλατινωμένα.

 

Οι λεπτομέρειες που προβλέπονται στον διαγωνισμό είναι… «προκλητικές». Σε μια άλλη εποχή δεν θα αποτελούσαν καν είδηση, αλλά όταν η Εκκλησία προαναγγέλλει «στάση πληρωμών», όταν απλοί εφημέριοι δεν ανάβουν τα φώτα στις εκκλησίες τους για να εξοικονομήσουν χρήματα ώστε να χρηματοδοτήσουν συσσίτια απόρων, η διεξαγωγή και μόνο αυτού του διαγωνισμού προκαλεί.

 

Οι περιγραφές που ακολουθούν είναι από το ακριβές κείμενο της προκήρυξης:

 

 

 

 

– Τα εγκόλπια και οι σταυροί θα είναι ασημένια 925ο, επίχρυσα ή επιπλατινωμένα.

– Οι λίθοι που θα επικολληθούν θα είναι «ζιργκόν», ευρωπαϊκής κοπής (brilliant cut), χρώματος λευκού, κεχριμπάρι, σμαραγδί, ροδί και άκουα μαρίνα.

– Τα σμάλτα των εγκολπίων θα είναι αρίστης ποιότητος.

– Όπισθεν των σμάλτων θα τοποθετηθεί πλάκα, επί της οποίας θα χαράσσεται η υπογραφή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου. Η υπογραφή αύτη θα χαράσσεται και εφ’ όλων των λοιπών αντικειμένων.

– Τα εγκόλπια θα συνοδεύονται με ασημένια αλυσίδα, επίχρυση ή επιπλατινωμένη, βάρους τουλάχιστον 50 gr. Στην τιμήν θα περιλαμβάνεται και το κόστος της αλυσίδας.

– Τα εγκόλπια και οι σταυροί (και το στέμμα και το δάκρυ) να έχουν σε ολόκληρη την πίσω πλευρά δεύτερη «πλάτη» (πικό), με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να φαίνονται οι λίθοι και το σμάλτο.

– Τα εγκόλπια θα είναι τοποθετημένα μέσα σε βελούδινη κασετίνα, χρώματος αντιστοίχου προς τους εγχρώμους λίθους αυτών.

 

 

Πηγή: religiousnews.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ