Γιορτάζουν 100 χρόνια ελευθερίας

 

 

Γιορτάζουν 100 χρόνια ελευθερίας

 

«Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται εις τον Ελληνικόν Στρατόν μέχρι της υπογραφής της ειρήνης», αναφέρει το άρθρο 3 της συνθήκης παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς στον ελληνικό στρατό, που υπεγράφη στο Διοικητήριο στις 26 Οκτωβρίου 1912.

Λίγες ώρες αργότερα, από το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, ο ελληνικός στρατός έμπαινε υπό θριαμβευτικές επευφημίες στη Θεσσαλονίκη και αναρτώνταν οι πρώτες ελληνικές σημαίες στο προξενείο, τη μητρόπολη, το Διοικητήριο, το Λευκό Πύργο. Ακριβώς έναν αιώνα μετά τα ιστορικά αυτά γεγονότα θα ξαναζωντανέψουν με τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Οι εκδηλώσεις έχουν μηδενικό κόστος, καθώς τα έξοδα καλύπτονται από χορηγίες, θα πραγματοποιηθούν από τις 25 ώς τις 27 Οκτωβρίου, ορισμένες συνδιοργανώνονται με το υπουργείο Άμυνας και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και σε αυτές θα παραστούν τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας όσο και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επίσης πολιτικοί αρχηγοί όπως οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Μάλιστα οι κύριοι Παπούλιας και Σαμαράς στις 26 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, θα πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Κειμήλια για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», που θα φιλοξενείται ώς τις 31 Ιανουαρίου στο φουαγιέ του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Μεταξύ των σπάνιων ντοκουμέντων, που για πρώτη φορά θα εκτεθούν στη Θεσσαλονίκη, είναι το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στα γαλλικά, η στολή του βασιλιά Γεωργίου του Α’ και το αδιάβροχο που φορούσε κατά την είσοδό του στη Θεσσαλονίκη μετά την απελευθέρωση, το τραπέζι στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη, το δερμάτινο κράνος του διαδόχου Κωνσταντίνου, προσωπικά αντικείμενα των Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιωάννη Μεταξά, Στρατηγού Καλλάρη, ναυάρχου Νικολάου Βότση κ.ά. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Βασίλειος και Νικόλαος Νικόλτσιος. Την ίδια περίοδο στο ισόγειο του υπουργείου θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με θέμα τις στολές των βαλκανικών πολέμων του Γιάννη Μυλωνά.

Πηγή:Μακεδονία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ