Εμβόλιο της γρίπης: Τεράστια ζήτηση και λίστες στα φαρμακεία – Προβληματισμός των φαρμακοποιών

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν για το εμβόλιο της γρίπης λόγω της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Όμως, αν και φέτος αναμένεται να διατεθούν περισσότερα εμβόλια από πέρσι, συγκεκριμένα 4 εκατ. έναντι 3 εκατ. που δόθηκαν το 2019, αναμένεται η διάθεσή τους στους πολίτες, που ήδη μπαίνουν σε λίστες προπαραγγελίας στα φαρμακεία, να είναι “Γολγοθάς”.

Τον κώδωνα έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο enikos.gr, καθώς όπως είπε αυτή τη χρονιά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, λόγω της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει.

“Υπάρχει πρόβλημα αυτή τη χρονιά παρά τα επιπλέον εμβόλια που θα έχουμε φέτος, περίπου 4 εκατ.. Υπάρχει τεράστια ζήτηση που οφείλεται στις επιστημονικές εξηγήσεις διαφόρων επιστημόνων να εμβολιαστούν όλοι. Σε συζήτηση που είχαμε και με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφέραμε ότι αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο έχουν οι σύλλογοι Πνευμονολόγων και Παιδιάτρων. Ήδη οι παιδιάτροι συμβουλεύουν να εμβολιαστεί το 100% των παιδιών. Με αυτή τη λογική, ακόμα και τα περισσότερα εμβόλια που έχουμε φέτος δεν θα φτάσουν με κανέναν τρόπο” περιγράφει ο κ. Βαλτάς. “Πρώτα πρέπει να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα και όχι οι υγιείς 40αρηδες ή 50αρηδες. Δεν μπορεί ο υγιής να στερήσει το εμβόλιο από κάποιον που το έχει ανάγκη. Στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές. Για να καταλάβετε στην Πορτογαλία παραγγέλνουν 1 εκατ. εμβόλια. Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε επειδή φοβάται για τον κορονοϊό και πιστεύει ότι τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα αν κάνει το εμβόλιο να φτάνουν πανικόβλητοι στα φαρμακεία. Κάθε ημέρα δεχόμαστε τον προβληματισμό των πελατών που έρχονται και λένε θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά και όλη την οικογένεια. Το θέμα έχει μεταφερθεί στα φαρμακεία” πρόσθεσε. Φέτος είναι η πρώτη φορά που η εφαρμογή για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ανοίγει παράλληλα με την παράδοση της πρώτης παρτίδας στα φαρμακεία. “Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, τη Δευτέρα θα παραδωθούν 2.100.000 εμβόλια. Κατά τις 20 Οκτώβρη θα έχουμε την παράδοση της δεύτερης παρτίδας και τέλη Νοέμβριου της τρίτης. Αν όλα κυλήσουν ομαλά. Πρέπει να βγουν οδηγίες από το υπουργείο Υγείας και να ορίσει ποιες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν πρώτες” υπογράμμισε ο κ. Βαλτάς.

“Σύμφωνα με τη ζήτηση που υπάρχει θα έχουμε θέμα. Πάντα ο φαρμακοποιός είναι ο τελικός αποδέκτης. Αν δεν κάναμε εμείς τον εμβολιασμό στα φαρμακεία το σύστημα θα κατέρρεε” κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, μίλησε στο enikos.gr και όπως περιέγραψε κάποιοι φαρμακοποιοί έχουν ήδη λίστες με παραγγελίες για το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ άλλοι αρνούνται.

“Δημιουργούνται λίστες στα φαρμακεία ήδη, κάποιοι συνάδελφοι αρνούνται. Εγώ παίρνω παραγγελίες, έχω λίστες, αλλά θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα. Φέτος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας θα έχουμε 4 εκατομμύρια δόσεις, ενώ πέρσι είχαμε 3 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, οι περισσότεροι πολίτες που εγγράφονται για το εμβόλιο δηλώνουν όταν τους ρωτάμε ότι είναι η πρώτη φορά που κάνουν το εμβόλιο. Ενώ οι παιδίατροι φέτος ζητούν να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Καταλαβαίνετε ότι επειδή έχουν πει ότι δεν θα δοθούν όλα τα εμβόλια μαζί, αλλά η πρώτη “φουρνιά” αναμένεται να είναι περίπου το 1/3, θα είναι μικρή η ποσόστωση αυτών που θα εξυπηρετηθούν αρχικά. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και φαίνεται ήδη. Θεωρούν ότι οι φαρμακοποιοί θα απορροφήσουν τη γκρίνια, αλλά δεν είναι έτσι”.

“Την πρώτη ημέρα θα γίνει χαμός. Θα υπάρχουν αντιδράσεις και γκρίνια από τον κόσμο που δεν θα εξυπηρετηθεί” κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ