• Έκθεση για την κατεχόμενη Μόρφου

  5:03 πμ, Κυριακή 12 Αυγ 2012 5:03 πμ, Κυριακή 12 Αυγ 2012

  «Η Σύληση και η Καταστροφή της πανάρχαιας Κληρονομιάς» είναι το θέμα της Φωτογραφικής Έκθεσης Κατεχόμενης Μόρφου Κύπρου, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν απόψε στα Ανώγεια Ρεθύμνου, παρουσία του δημάρχου Μόρφου Χαράλαμπου Πίττα.

  Πρόκειται για μία ενθύμηση στην Κρήτη ότι η Κύπρος εδώ και 38 χρόνια παραμένει κατεχόμενη, στο πλαίσιο ενός πολύ μεγάλου και μακρινού ταξιδιού τής συγκεκριμένης έκθεσης, με οδηγό τον ίδιο τον δήμαρχο Μόρφου. Στην έκθεση, η οποία συνοδεύεται και από προβολή ομώνυμης ταινίας, παρουσιάζεται η κακοποίηση, ο καθημερινός βιασμός όπως ανέφερε ο κ. Πίττας, της ιστορίας, της εθνικής αξιοπρέπειας ενός τόπου, μνημείων, ενός ολόκληρου θρησκευτικού και πολιτιστικού κόσμου που είχε αγκαλιαστεί από τη γη της Μόρφου.

  Μέσα από πρόσφατες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εκκλησιαστικά μνημεία των 23 κοινοτήτων που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου, η έκθεση επιδιώκει, στοχεύει να προβάλλει τη σύληση και την καταστροφή της μακραίωνης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής ελευθερίας. «Στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτισμένη ανθρωπότητα ώστε να συμβάλει σε όσες προσπάθειες γίνονται για να διασωθούν αρχαιολογικοί χώροι, χριστιανικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Μόρφου, ο οποίος φανερά συγκινημένος ξενάγησε ο ίδιος τους Ανωγειανούς στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης. Σε κάθε φωτογραφία, σε κάθε ψηφιακή αποτύπωση, εύκολα κανείς διαπιστώνει την προσπάθεια των κατακτητών στην κατεχόμενη Μόρφου, να απογυμνώσουν, να καταστρέψουν, να εξαλείψουν τοιχογραφίες, κειμήλια, κάθε τι χριστιανικό ή που δηλώνει την ελληνικότητα της περιοχής.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα