ΒΙΝΤΕΟ του Spiegel με παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία μέσω Έβρου

Βίντεο με παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στην Τουρκία μέσω Έβρου φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό Spiegel με τη συνεργασία της ομάδας Forensic Architecture.Το οπτικό υλικό περιλαμβάνει 11 βίντεο από κάμερα ασφαλείας στην τουρκική πλευρά του Έβρου και από κάμερα κινητού τηλεφώνου πιθανότατα Τούρκου συνοριοφύλακα. Η εξονυχιστική, λεπτό προς λεπτό ανάλυση του υλικού από τη Forensic Architecutre, δείχνει ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019.

Στο βίντεο του γερμανικού περιοδικού φαίνονται κάποιοι μασκοφόροι, εκ των οποίων κάποιοι ντυμένοι με ρούχα παραλλαγής, χωρίς στρατιωτικό έμβλημα, να μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά του ποταμού στην τουρκική με μηχανοκίνητη φουσκωτή λέμβο.Οι άνθρωποι ακούγονται να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ των οποίων η Παστούν, που ομιλείται στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Σύμφωνα με το περιοδικό, ένας από τους μασκοφόρους ακούγεται να μιλάει αγγλικά με ελληνική προφορά.Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ των Γιώργου Χρηστίδη, Στέφεν Λούντκε και Μαξιμίλιαν Ποπ, στο βίντεο δεν απεικονίζονται οι μασκοφόροι στο μέσο του ποταμού, το σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων.Αν και από το βίντεο δεν μπορούν να αναγνωριστούν τα πρόσωπα των μασκοφόρων, το περιοδικό σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ανήκουν στις ελληνικές Αρχές ή ενεργούν εκ μέρους τους: οδηγούν ένα λευκό αυτοκίνητο, μοντέλο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες συνοριοφύλακες και ελληνικές οργανώσεις δημοσιοποιώντας μαρτυρία Τούρκων θυμάτων επαναπροώθησης. Μάλιστα, η ερευνήτρια της οργάνωσης Human Rights Watch Εύα Κοσσέ, που έχει κάνει επιτόπια έρευνα στον Έβρο, τον Μάιο του 2018, αναφέρει στο περιοδικό ότι είχε δει αρκετά λευκά αγροτικά βαν σταθμευμένα κοντά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Το Spiegel επισημαίνει ότι απευθύνθηκε στην ελληνική αστυνομία και έθεσε υπόψη τους το βίντεο. Όπως σημειώνει, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ αρνήθηκε να δει το υλικό, απάντησε ότι δεν έχει γνώση του συγκεκριμένου περιστατικού και ότι η συνοροφυλακή δρα πάντα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών.Δείτε εδώ το βίντεο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ