Συνήγορος του Πολίτη στον Realfm 97,8: Όλη τη χρονιά δεχόμαστε καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας

«Εδώ και περίπου 2,5 χρόνια έχουμε μία ειδική αρμοδιότητα, ειδικά εργαλεία έρευνας, παρεμβαίνουμε, παρακολουθούμε και διεξάγουμε ίδιες έρευνες για την διακρίβωση πειθαρχικών ευθυνών των Σωμάτων Ασφαλείας. Δεν περιορίζεται μόνο στην Αστυνομία, ελέγχουμε το Λιμενικό Σώμα, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή των Γιώργου Ψάλτη και Στεφανίας Κασίμη ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ποττάκης, «ελέγχουμε περιστατικά αυθαιρεσίας που αφορούν συγκεκριμένα αδικήματα, όπως άσκηση σωματικής βίας, συμπεριφορές με ρατσιστικό κίνητρο, χρήση πυροβόλου όπλου. Εστιάζουμε στο να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούνται οι δικονομικές πρόνοιες σωστά, ότι διασφαλίζεται η ποιότητα του πειθαρχικού ελέγχου και το αποτέλεσμα. Ενίοτε, μπορούμε να κάνουμε και αυτεπάγγελτη έρευνα».

Επίσης, τόνισε ότι «το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη δεν μπορεί να ανατραπεί από το εσωτερικό όργανο πειθαρχικού ελέγχου του Σώματος Ασφαλείας. Σύμφωνα με το νόμο έχει τη δυνατότητα να το ανατρέψει παρέχοντας μία εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Στις περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας επιβάλλεται ή ακολουθείται, διαμορφώνεται το κατηγορητήριο και επιβάλλεται και η πειθαρχική ποινή, η κύρωση, με βάση το πόρισμά μας».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι «εδώ και αρκετά χρόνια η χώρα μας έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ειδικά για πλημμελή πειθαρχική διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας. Φτάνουν περιστατικά στο Στρασβούργο με περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας ή αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας όπου το δικαστήριο διαπιστώνει ότι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης δεν τηρήθηκαν οι δικονομικές εγγυήσεις. Αυτό δημιούργησε άσχημη εικόνα για τη χώρα μας και προκάλεσε πιέσεις από την πλευρά του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου η χώρα να δει πως θα χειριστεί το ζήτημα και πως θα μπορέσει ο πειθαρχικός έλεγχος να αποκτήσει εχέγγυα τέτοια ώστε να διασκεδάσει την εντύπωση ότι υπάρχει κουκούλωμα».

Τέλος, ο κ. Ποττάκης σημείωσε ότι «καταγγελίες δεχόμαστε όλη τη χρονιά γιατί περιστατικά τα οποία πρέπει να ελεγχθούν στο αν συνιστούν αυθαίρετη συμπεριφορά από Σώματα Ασφαλείας, δεν υπάρχουν ούτε μόνο στην Αθήνα ούτε μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους. Για το συγκεκριμένο περιστατικό (Εξάρχεια) φυσικά λαμβάνουμε και έχουμε καλέσει όποιον και όποια έχει στοιχεία τα οποία θεωρεί ότι είναι αξιοποιήσιμα από εμάς να τα καταθέσει».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ