Φίλης στον ΑΝΤ1: Κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης – ΒΙΝΤΕΟ

Τις εκτιμήσεις του για τα ελληνοτουρκικά, τις προκλήσεις και τις «προσδοκίες» από το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν εξέφρασε ο εκτελεστικός διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Φίλης, “το συμφωνητικό Τουρκίας-Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας. Επίσης, συντελεί αρνητικά στη σταθερότητα ή αποσταθεροποιεί, υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι μια περιοχή ειδικών συμφερόντων για τη Δύση, και για ενεργειακούς λόγους σε σχέση με την απεξάρτηση από τη Ρωσία και για γεωπολιτικούς λόγους, λόγω του ότι η Ρωσία βρίσκεται πλέον

στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Συρίας, η Κίνα έρχεται μέσω των εμπορικών δρόμων, υπάρχει το τρομοκρατικό ζήτημα, υπάρχουν το προσφυγο/μεταναστευτικά ρεύματα, για μια σειρά λόγων η περιοχή έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτό που εντυπωσιάζει αρνητικά είναι ότι ακόμη οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν έχουν βρει μίγμα πολιτικής πέραν του κατευνασμού, την αποφασιστικότητα την αναγκαία για να φρενάρουν τον Ερντογάν και την Τουρκία που λειτουργεί υπονομευτικά για τη σταθερότητα της περιοχής” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ