Γιώργος Φίλης στον ΑΝΤ1: Αρκετά μεγάλη η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο – ΒΙΝΤΕΟ

Για τα «μνημόνια» Τουρκίας – Λιβύης, τις βλέψεις της γείτονος στην περιοχή και τη στάση της Ελλάδας, μίλησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεπιστημονικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Μελετών “Ιωάννης Καποδίστριας”, Γιώργος Φίλης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Φίλης “η φύση απεχθάνεται το κενό, όταν διαπιστώσουμε στις διεθνείς σχέσεις ότι υπάρχει κάποιο κενό ισχύος έρχεται κάποια δύναμη και το καταλαμβάνει. Εδώ και έναν χρόνο η Τουρκία λέει τι θα κάνει με το καθεστώς της Τρίπολης το οποίο δεν ελέγχει όλη τη χώρα και επειδή αυτό ελέγχει μία συγκεκριμένη περιοχή και μπορεί να υπογράψει οτιδήποτε, ένα μνημόνιο, που σημαίνει ότι δεν συνέβη τίποτα από άποψη έννομης τάξης. αλλά η Τουρκία μας δείχνει πάντα τις επιδιώξεις της και αν διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν υπερασπίζεται όπως πρέπει τα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε εγρήγορση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα” υπογράμμισε ο καθηγητής Γεωπολιτικής και πρόσθεσε:

“Αν και εφόσον η ελληνική πλευρά και το ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο θα έπρεπε να έχει αντιδράσει εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα, δεν αντιδράσει πλέον όπως πρέπει μπορεί να δούμε τουρκικές φρεγάτες να υπερασπίζονται την ΑΟΖ του καθεστώτος της Τρίπολης και όχι της Λιβύης, νοτίως της Κρήτης” επεσήμανε και υπογράμμισε ότι είναι αρκετά μεγάλη η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ