• Ελληνική πρωτιά

  9:19 πμ, Πέμπτη 02 Αυγ 2012 9:19 πμ, Πέμπτη 02 Αυγ 2012

  Η Ευαγγελία Χρυσικού, ως άλλος Δαβίδ, νίκησε σε διεθνή διαγωνισμό το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ για την έρευνα στην αρχιτεκτονική κτιρίων για την ψυχική υγεία.

  Οταν έφτασε στην Κουάλα Λουμπούρ για να συμμετάσχει στο συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής, όλοι τη ρωτούσαν για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μόλις, όμως, η έρευνά της απέσπασε το Βραβείου του Καλύτερου Εργου, πολλοί εκπρόσωποι από χώρες του πλανήτη έσπευσαν να της ζητήσουν τη συμβουλή της για τη βελτίωση στην αρχιτεκτονική των δομών ψυχικής υγείας!

  Με το βραβείο που της απονεμήθηκε, η αρχιτέκτονας-νοσοκομειολόγος δρ Ευαγγελία Χρυσικού κατάφερε να αλλάξει την εικόνα για τη χώρα μας και να δηλώσει έμπρακτα πως, παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα εξακολουθεί να πρωτοπορεί.

  «Αν και πήγα μουδιασμένη, γιατί έπρεπε να βρίσκομαι σε αμυντική στάση, αντιμετωπίζοντας συνέδρους από χώρες που δεν γνωρίζω καν να με ρωτούν για το ελληνικό πρόβλημα, τελικά, η διάκρισή μας συζητήθηκε πολύ και απέδειξε ότι κι εμείς κάνουμε κάτι!», λέει στο «Εθνος» η δρ Χρυσικού.

  «Ανταγωνιστές» της ήταν μερικά από τα κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον, που επίσης έλαβαν διακρίσεις. «Ηταν μία αίσθηση Δαβίδ με Γολιάθ», σχολιάζει με νόημα η Ελληνίδα επιστήμονας. «Αλλά τα καταφέραμε!»

  Η Διεθνής Ακαδημία Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής είναι ο κορυφαίος οργανισμός παγκοσμίως για τα θέματα που αφορούν σε αρχιτεκτονική και υγεία. Με έδρα τη Σουηδία, έχει οργανωθεί ένα δίκτυο επιστημόνων και ερευνητών από όλον τον κόσμο που ανταλλάσσουν απόψεις, συνεργάζονται και συμβάλουν στη βελτίωση των κτιρίων -και όχι μόνο- των υγειονομικών υπηρεσιών. Τα ετήσια βραβεία αποτελούν την κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση του κλάδου και αναγνωρίζουν την επαγγελματική αριστεία για την έρευνα και τον σχεδιασμό θεραπευτικών χώρων.

  Η αρχιτέκτονας-νοσοκομειολόγος δρ Χρυσικού έλαβε τη διάκριση για την έρευνα της στην αρχιτεκτονική κτιρίων για την ψυχική υγεία και συγκεκριμένα για τη δημιουργία πρότυπου μοντέλου σχεδιασμού των δομών αυτών.

  Πηγή: Εθνος

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα