Ανησυχία σεισμολόγων για τον Κορινθιακό: Υπάρχει κίνδυνος στις Αλκυονίδες

Στον Κορινθιακό κόλπο έχουν εστιάσει τις έρευνές τους οι σεισμολόγοι, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πάρνηθα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”τα Νέα”, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει εγκαταστήσει ειδικούς μετρητικούς σταθμούς και εκτελεί σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στην περιοχή καθώς οι σεισμολόγοι γνωρίζουν ότι οι περιοχές που είναι σεισμικά ήσυχες για μεγάλο διάστημα, προβλέπεται θεωρητικά η διέγερση περιφερειακών ζωνών αρκετά πριν από τους μεγάλους σεισμούς.

Για πολλούς επιστήμονες – ιδίως – ο ανατολικός δεν είναι από σεισμολογικής άποψης μία καλή γειτονιά επειδή έχει μεγάλα ρήγματα. Και εκεί βρίσκονται οι Αλκυονίδες που έδωσαν τους τρεις καταστροφικούς σεισμούς του 1981. Πρόκειται για τη λεγόμενη ζώνη των Αλκυονιδών και έχουν περάσει 38 χρόνια χωρίς να δώσει σοβαρό σεισμό. Επίσης, είναι γνωστό πως ο Κορινθιακός είναι η περιοχή με την υψηλότερη παραμόρφωση του φλοιού της γης σε όλη την Ελλάδα και ότι η βόρεια και νότια ακτή του Κορινθιακού απομακρύνονται μεταξύ τους με ετήσιο ρυθμό έως 15 χιλιοστών.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης εκφράζει την ανησυχία του λέγοντας: «Υπάρχει κίνδυνος στις Αλκυονίδες».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο φόβος του έγκειται στο γεγονός πως αν γίνει ένας σεισμός ανάλογος με αυτούς του 1981, πολλά σπίτια δεν θα αντέξουν γιατί «από το 2000 έπρεπε να εξεταστούν από μηχανικούς 80.000 δημόσια κτίρια. Μέχρι σήμερα, είναι ζήτημα αν έχουν εξεταστεί 17.000».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ